vprašanja in nasveti o vadbi triatlona :: kako, koliko, kdaj, zakaj, zakaj ne, ... vaša mnenja in izkušnje so dobrodošla

Moderatorji: stena, izzardly

#217602
Za ŠD Špic ne vem, lahko pa kontaktiraš Igorja Kogoja 3K Šport na njihovi spletni strani imaš kontakte. Jaz sem tam začel plavati. Potem so tu še Riba, NARF, Sokol, Plavalni klub Olimpija-veterani, ... Veliko je tudi osebnih trenerjev in bivših plavalk ter plavalcev, ki se bodo prilagodili tvojemu urniku in delali s teboj individualno. Normalna cena ene ure je 20 Evrov.
Pri plavanju je veliko odvisno od tebe samega. Eni se naučijo zelo hitro, jaz sem se bolj počasi in še vedno sem zelo počasen. Občutek za vodo in starost pri kateri začneš sta tu poglavitnega pomena. Ostala dva športa sta bolj garaške narave, izklopiš možgane in narediš program, ki ga imaš za tisti dan. Seveda je treba pozabiti na vremenske razmere, sčasoma se navadiš in se oblečeš vedno ravno prav. Dobro pravilo je, da se za tek oblečeš vedno tako, kot bi se za sprehod pri 10 stopinjah višje temperature.
#217607
Žabc tole si pa lepo napisal...si prišel do nekaterih sklepov s katerimi se popolnoma strinjam in ...nič nisi zabluzil, pač poveš.
Življenje z družino ti bo pa veliko lažje takrat, ko boš ostarele naspidirane tekače na intervalnih treningih po PST in prepotentne osivele kvazi bicikliste pospremil z nasmeškom. :wink:
#217624
žabc napisal/-a:Malo pozno sem se oglasil, ampak se mi zdi pomembno da podam še moje gledanje na celotno situacijo!


Lepo, da si se oglasil, saj veš, da cenimo tvoje mnenje in izkušnje. :clap:

Tole mi je zelo blizu:

Torej, če ga trenirate zgolj za zabavo in manjše šprint dirke, v njem zgolj uživajte in se ne obremenjujte preveč z podrobnostmi. Poskušajte ob tem kar delate uživat, saj boste le tako lahko "zdravo" dosanjali svoje sanje.


...ZAME (da ne bo kdo takoj skočil v napad :wink: )to pomeni brez trenažerjev, valjev, fitnes mučilnih naprav in snežnih aktivnosti, ker v tem ne uživam, napredek gor ali dol, saj sem vendar rekreativka. Dolge sončne vožnje s kolesom, zafrkavanje na bazenu, tek za prevetrit misli ter dobra družba na tekaških in triatlonskih tekmah imajo zame večjo težo kot 2 minuti hitrejši čas v cilju neke vaške tekme.

Vsem z drznejšimi cilji pa želim veliko kakovostnih treningov in čim uspešnejšo sezono!

Sonček pa medtem že topi sneg... :D
#217626
tek za prevetrit misli ter dobra družba na tekaških in triatlonskih tekmah imajo zame večjo težo kot 2 minuti hitrejši čas v cilju neke vaške tekme.

Sonček pa medtem že topi sneg... :D[/quote]

Lepo da tako razmišljaš... :clap: :clap:
#217631
Pozdravljeni.

Se bliža sezona in je prav "fajn", da spet kakšno rečemo.
Jaz se z vožnjo kolesa na trenažerju v garaži nikoli nisem sprijaznil. Enostavno mi manjka sposobnost izklopa glave. Tako pa: pot teče v potokih (pa je v garaži 10 stopinj), nikjer nobene sapice, naokoli štiri stene in minute tečejo skoraj kot bi se ustavil čas. In moj rekordni trening znaša celih 43min.
Pač pozimi ni kolesa, v glavnem tečem saj mi tudi vonj po kloru v pokritih bazenih premešan s toplim zrakom ni ravno všeč. Pa vseeno glede na moja pričakovanja čisto lepo shajam.
Ja pa danes sem dobil od zveze popravljen koledar tekmovanj (vsaj tako pravijo, nisem pa preverjal).

Lp
#217648
Izzardly, se popolnoma strinjam s tabo, čeprav je za feeling včasih fajn it tud na kakšno "urbano" tekmo :--
Posusi, nikogar ne poznam ko mu bi bil to v užitek...je pa res, da obstajajo TV in računalniki, ki ti zadevo popestrijo :?
Kovit, od družine sta mi ostala le še dva zakladka, ki pa sta tako neprecenljiva, da sem pripravljen tud šah začet igrat namesto triatlona :wink:

Vse v življenju terja svoj davek. In vse to se najboljše naučimo na lastnih napakah!

Uživajte 100 na uro :D
#217765
Sem triatlonec - rekreativec, 27 let,oče dveh mejhnih otrok, partnerka se še ni skujala zarad mojega hobija, čeprav je bilo že blizu parkrat.

Ma ubistvi je moja logika enostavna. Najpomembnejši ponder ima kontinuiteta. Se pravi vsaj 1 ura teka, bicikla al pa plavanja na dan. Prou jutranji nisem, razen poleti na dopustu in za vikende, tako da večino teh ur nardim po šihtu, plavalni termin je pa itak od 10h-11h zvečer. Pozimi se ukvarjam s turnim smučanjem, pozimi delam tud precej vzponov na Krim in na Orle. Imam valje vendar jih trenutno ne uporabljam, sem pa jih uporabljal ponavadi ne več kot eno uro.

Kontiuniteti posvetim največ pozornosti iz razloga, da lahko po tem ko izberem za tisto sezono glavni cilj kvalitetno oddelam režim priprav kakršnekoli že te bile. Na svojem lastnem primeru sem namreč ugotovil, da brez kvalitetnega čezletnega dela prihaja do poškod, preutrujenosti in podobno. Predvsem je tukaj problematična delta razlika med kardiovaskularno/pljučno kondicijo, ki je dosežena precej prej kot pa muskulaturno/skeletna t.i. kondicija. Radi tega pri nekontinuiranem delu prihaja do pretiravanja v smislu - srce je ok, pljuča so ok - prihaja pa do poškodb tkiva, mišic, sklepov etc. Pri kontinuiranem delu, je nadzor nad lastnim telesom boljši, dejansko lahko poslušaš svoje telo šele ob vsakodnevnem angažmaju, večji kot je razmak med treningi, večja je možnost napačne ocene lastnega stanja - predvsem iz vidika primerjave z zadnjič.

Letni cilji so kot se spodobi za rekreativca mešani in pestri. Eno leto sem si naprimer zadal pot z bicikom v Istanbul v 10ih dnevih, drugo leto sta glavni cilj dva olimpik triatlona, tretje leto 2km dolga morska plavalna preizkušnja, spet drugič maraton. Triatlon torej ni moj edini cilj, je pa večina mojih treningov plavanje, tek in kolesarjenje. Če pomislim na hitro bi mogoče celo rekel da sem kampanjec, čeprav so v 90% mojih tednov zastopane vse discipline, je posledično zaradi več dejavnikov (vreme, lokacija, manjše specifične poškodbe) zastopana ena disciplina bolj kot drugi dve. Včasih se razmerja menjajo vsak teden, spet drugič je dva meseca ponder na eni disciplini.

Skozi normalen režim s prilagoditvami drugih ni neke panike, težko postane, ko se odločim za specifičen cilj in posledično se obseg treningov ustrezno poveča. Takrat je seveda potreben pogovor s partnerjem, nekakšna predpriprava na obdobje, potem mirni živci med samimi pripravami in postmortem pogovor.

Bistvo športnega udejstvovanja po mojem zelo osebnem mnenju ni zmagovanje na prireditvah ampak je vzdrževanje dobrega zdravja in ohranjanja kvalitete življenja na dolgi rok. Tekmovanja so pozitivna v smislu, da spremljamo lasten napredek, da izmenjujeno izkušnje z drugimi tekmovalci ter, da imamo datum preizkušnje kar pomeni, da v sicer monotonem makro ciklu naredim en interval.

Lp,
LL.
#217767
[quote="izzardly]...ZAME (da ne bo kdo takoj skočil v napad :wink: )to pomeni brez trenažerjev, valjev, fitnes mučilnih naprav in snežnih aktivnosti, ker v tem ne uživam, napredek gor ali dol, saj sem vendar rekreativka. Dolge sončne vožnje s kolesom, zafrkavanje na bazenu, tek za prevetrit misli ter dobra družba na tekaških in triatlonskih tekmah imajo zame večjo težo kot 2 minuti hitrejši čas v cilju neke vaške tekme.[/quote]

Hmmmmmmmmm ... Nekateri smo zaposleni in si ne moremo privoščiti športanja ravno takrat, ko je lepo vreme, suho, sonček, dan ... Zaradi številnih neodložljivih obveznosti tudi čas dostikrat primanjkuje. Mogoče bi morala malo širše razmišljati, tudi to vzeti v obzir, preden obsojaš nekoga, ki se ukvarja s športom v slabem vremenu, ponoči in/ali v zaprtih prostorih ... Opažam, da si študentje ne znajo vedno predstavljati, kaj pomeni hoditi v službo ...
#217769
Joj, pa saj nikogar ne obsojam, kar mirno :D . Samo debatiramo. Vsakemu želim, da si najbolj optimalno organizira delo, družino in šport (pa še kaj zraven). Je pa vseeno malo treba paziti, ko se sklepa o tem, kaj v življenju počnejo ljudje, ki jih poznamo samo s foruma :wink: .

Jaz sem npr. imela veliko več prostega časa, ko sem bila samo zaposlena, pa nisem toliko trenirala. Trenutno študiram (redno, ker imamo obveznosti popoldan) in delam (poln delovni čas, pa še to z zelo neurejenim urnikom), poleg tega bi me rad nekdo videl več kot samo 5 min na dan in zato je potrebno kar nekaj organizacije in manevriranja.

LP
#217770
[quote="izzardly]Dolge sončne vožnje s kolesom, zafrkavanje na bazenu...[/quote]

[quote="izzardly]Trenutno študiram (redno, ker imamo obveznosti popoldan) in delam (poln delovni čas, pa še to z zelo neurejenim urnikom), poleg tega bi me rad nekdo videl več kot samo 5 min na dan ...[quote]

Se ti ne zdi, da si tvoje izjave od časa do časa nasprotujejo? :wink:
#217771
Ah, daj no, saj se hecaš... jaz sem opisala, v čem najbolj uživam in ne, da je vsaka moja dejavnost dolga, sončna in lahkotna. Če je sončna nedelja, grem pač na dolgo vožnjo z biciklom. Vikende oz. dela proste dneve večinoma vsi namenimo dolgim vožnjam, na bazenu pa itak nikoli nisi sam in če si kolikor toliko družaben človek, se lahko tudi zafrkavaš :wink: Pa marsikaj se da tudi v dvoje izpeljat. Sedaj, ko so dnevi daljši, bomo pa še lažje raztegnili športne aktivnosti in ti ne bo treba večino časa trenirati v temi, dežju, garaži itd.

Dost, grem na bajk...
#217855
Sploh ni pomembno kaj si, temveč koliko časa imaš na voljo ter kako ga znaš izkoristit. Lahko si zaposlen oče treh otrok, pa lahko še zmeraj športaš vsako popoldne in vse vikende (ja, tudi taki so nekateri). Lahko pa si študent kake težke fakultete (ki celo hodi na predavanja in vaje), ki zraven še vsak dan pridno opravlja študenstsko delo...pa imaš v tem primeru bolj malo časa.

Malo za šalo, malo zares. Lestvica, glede časa, ki ga imamo na voljo za trening :wink:
1 folirani študentje, borza dela, profesionalci
2 študentje, zaposleni brez družinskih obveznosti
3 študentje z dodatkom študentskega dela
4 zaposleni z družinskimi obveznostmi
5 samski starši z družinskimi obveznostmi

Dejansko je pomembno samo to, kaj si sposoben narediti z prostim časom, ki ti na koncu ostaja. Ne glede na to v katero kategorijo sodiš, lahko na svoj načinv premikaš gore ali pa kradeš bogu čas.

UŽIVAJTE v vsaki minuti, ki vam je na voljo :)

P.S. jaz sem padel v 5 kategorijo...in svet se je pokazal v povsem novi luči :wink:
#217917
landlord napisal/-a:Sem triatlonec - rekreativec, 27 let,oče dveh mejhnih otrok, partnerka se še ni skujala zarad mojega hobija, čeprav je bilo že blizu parkrat.


:clap:zanimivo.. Lepo da nekateri celo priznate da imate zaradi športanja težave s partnerji.Ker sceno kar dobro poznam, nekaj tega pa sem tudi sam probal v življenju, lahko mirne duše rečem, da so žene triatloncev in ostalih malo preveč zagretih kvazi športnikov po mojem kar precej boge(tudi otroci), saj družinsko življenje definitivno trpi na račun treningov.To drži kot pribito.Prej kot si boste priznali bolje bo.

:wink:
#217927
kovit napisal/-a:
landlord napisal/-a:Sem triatlonec - rekreativec, 27 let,oče dveh mejhnih otrok, partnerka se še ni skujala zarad mojega hobija, čeprav je bilo že blizu parkrat.


:clap:zanimivo.. Lepo da nekateri celo priznate da imate zaradi športanja težave s partnerji.Ker sceno kar dobro poznam, nekaj tega pa sem tudi sam probal v življenju, lahko mirne duše rečem, da so žene triatloncev in ostalih malo preveč zagretih kvazi športnikov po mojem kar precej boge(tudi otroci), saj družinsko življenje definitivno trpi na račun treningov.To drži kot pribito.Prej kot si boste priznali bolje bo.

:wink:


Kovit, v bistvu ti dam tukaj po eni strani prav, tudi jaz imam tukaj probleme, kaj več o osebnih zadevah ne bi javno razglabljal, lahko pa poskušam na bolj ali manj zagrizeno rekreacijo gledat tudi s kakšnega drugačnega zornega kota... :oops: in sicer večkrat se sprašujem koliko družin trpi zaradi alkohola, pa zaradi "nemogočega" delovnega časa, kariernih ambicij tudi s strani žensk (sicer nobenega tukaj ne obsojam), tako, da zadeve niso tako preproste...jaz se pri mojem poklicu (sem že več kot 15 let športni trener otrok oziroma mladostnikov), srečujem s takimi ali drugačnimi problemi in mislim, da imajo starši oziroma odrasli "premalo" časa za svoje otroke pa verjetno tudi eden za drugega v družinah ne glede na to ali se (preveč) rekreirajo (vsa čast izjemam :clap: :cast:), tako, da jaz danes razmišljam tako, da je bolje da nekdo malo več športa pa s tem redno (po)skrbi za svoje zdravje, kot da bi se recimo alkoholiziral...

Lp! :wink:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA