Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 superga
#2229
Ponavadi na tekih opažam, da ima veliko začetnikov narobe zavezane tekaške copate. Z pravilnim zavezovanjem lahko rešimo kar nekaj problemo (težave z palcem, nestabilna peta, visok nožni lok, bolečine v obutvi ...).
Ker sem opazil kar nekaj vprašanj glede tega je tule povezava, kjer si lahko različne načine zavezovanja ogledate. Poizkusite in povejte vaše mnenje !!
POVEZAVA: http://www.newbalance.co.uk/Site%202002 ... Lacing.htm
Uporabniški avatar
 bojanu
#2230
Zanimivo. Sam uporabljam ta prvo varianto, z zanko na vrhu. Še dve različici sem videl v neki knjigi, toliko načinov, kot pri NB pa še ne. Mogoče bom sprobal še ta drugo varianto-toe problem, da vidim razliko.


PS na levi strani črnega okvirja klikneš na težavo, prebereš opis na sredini in na desni po korakih zavežeš supergo :wink:
Uporabniški avatar
 MihaPR
#2231
Jest uporabljam prvi način, je bil opisan v Poletu, mislim da bolj na začetku tekaške akcije.
Uporabniški avatar
 Matevz
#2234
Jaz pa uporabljam bodisi lace-locks (tiste plastične "sponke", ki jih dajejo tudi na športne jakne npr. za zategnit kapuco) ali pa fiksirano elastiiko.

To je sicer povezano s potrebo po hitrem obuvanju pri triatlonu, ampak tudi sicer se mi je to ful dobro obneslu, saj na hitro lahko malo zategneš ali odtegneš vezalke, potem pa se le-te v nekaj korakih spet lepo razpotegnejo po celi dolžini - med vsemi luknjami.
Uporabniški avatar
 Fotr
#2237
Preden je Polet objavil, kako se zavežejo copati, da se ne odvežejo tako hitro, sem jih zavezoval, kakor se mi je zdelo, da je prav in nisem vedel kako se pravilno zavežejo. Slabo zavezana vezalka lahko povzroči kar precejšno nevšečnost, če stopiš nanjo in se prevrneš po tleh. Nadaljnji dogodki se lahko vpisujejo v rubriki poškodbe na teku. :cry:
Da pa obstaja še več dobrih zašniranj, je pa še dodatna informacija, ki bo prišla še kako prav. Seveda jih bo treba preizkusiti zato je informacija zelo koristna. :)
 igor
#2238
Dobra zadeva !! Sam sem sedaj uporabljal varianto z zanku na vrhu (nisem pa vedel, da je to namenjeno boljši stabilnosti pete !).Ta mi je odgovarjala tudi zato, da vezalke niso bile predolge. Če potem narediš še dva vozla se med tekom nikoli ne odvežejo.
Bom pa vsekakor probal še ostale variante.
Uporabniški avatar
 Matej
#2239
Matevz napisal/-a:Jaz pa uporabljam bodisi lace-locks (tiste plastične "sponke", ki jih dajejo tudi na športne jakne npr. za zategnit kapuco) ali pa fiksirano elastiiko.


Matevz, to me pa zelo zanima. Ali niso potem konci predolgi? Kaj narediš z njimi? Kako pa zgleda fiksirana elastika? Opiši vse skupaj malo bolj, prosim.
Uporabniški avatar
 Matevz
#2250
Z lace-locksi greš normalno čez vse luknje z vezalkami, potem jih daš gor na vezalke, zavežeš konce tako, da so pritrjeni na najbolj spodnji del vezalke (tisti konec ki gre čez nogo najbolj blizu prstov - v principu je tam ravno polovica - sredina vezalke.) z enim čisto enostavnim vozlom in odrežeš vezalko in jo zavariš s fajercajgom.

Med tekom se pozna že, če premakneš plastični lace-lock za 1/2 cm gor ali dol.

Pri elastiki je malo več dela, ker moraš z nekaj probavanja določiti pravo dolžino. Najprej pustiš malo daljšo elastiko (naprej od vozla), potem pa si med tekom popravljaš če ni v redu in na koncu odrežeš.

Za tek je po mojem primernejša prva varianta - pa še enostavnejša.

Ena vmesna varianta, ki sem jo tudi sprobal in se dobro obnese pa je www.yankz.com. V bistvu pa je to podobno kot prva opisana varianta, le da je namesto vezalk elastika.

Upam, da sem dovolj nazorno opisal, kaj mislim, če pa ne bom poskušal še detajlneje (žal nimam (še) digitalnega fotoaparata :( )
Uporabniški avatar
 mare
#2300
Jaz tvojega opisa niti približno ne razumem. Sam bi lockse uporabil tako, da bi vezalke vdel od zgornje luknje proti spodnji, locksi pa bi bili med prvo in drugo luknjo. Tako bi lahko zategnil zgolj s potegom za zanko
Uporabniški avatar
 Matevz
#2303
Tvoja rešitev je tudi OK in logična samo potem moraš rešit še 2 problema:
1. zanka ti bo opletala in
2. lace-lock bi ti lahko zdrsel z zanke.

Še enkrat poskušam opisat:
1. vezalke daš normalno v čevlje.
2. namesto mašnje potegneš čez obe vezalki lace-lock
3. Da ti konci vezalk ne opletajo jih z enim enostavnim vozlom zavežeš na spodnji (srednji) del vezalke - med najbolj spodnjima luknjama na copatu.

Upam da je to bolj jasno.
Uporabniški avatar
 runner
#2307
A tako?


Tloris:


peta

X
O || O
O || O
O || O
O || O
O--x--O

prsti




Veliki X=sponka
mali xvozel kjer zavezes odvecni del vezalk
Velik O=luknjica
||= odvecni del vezalk

:lol: runner
Uporabniški avatar
 runner
#2309
Uh :evil: veliki X bi mogel biti na sredini, pa mi ga je premaknilo cist na zacetek.

runner
Uporabniški avatar
 Matevz
#2314
exactly :D :D :D

in pri meni to dela kot šus 8) 8)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA