Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 mojcej77
#2386
Živjo!
No, sej ne vem, kok tale tema sem paše, ampak jaz slišim toliko različnih mnenj o "pečenju" s pomočjo solarija, da me zanimajo tudi vaše izkušnje in mnenja.
Kaj je bolj zdravo - sonce, solarij ali bledica?
Rada bi namreč malo porjavela, ker sem bleda kot zid. Sploh nisem bleda oziroma bela. V bistvu sem prozorna :shock: . Na morju nisem bila že sto let (kompleksi), če sem pa bila, sem se skrivala v dolgih hlačah, zato mi kar primanjkuje vitamina D. Rada bi dobila malo barve, vsaj toliko, da bom bela in ne prozorna (malce že vleče na zeleno).
Kako naj to dosežem s čimmanj škode? Kakšne so pozitivne in negativne posledice?
Naj bom rajši kar taka? Naj počakam na poletje?

m, bledoličnica
Uporabniški avatar
 milkec
#2388
Nisem bil še nikoli v solariju, nisem se tudi nikoli podrobno pozanimal kako je s tem, ampak meni je tako odvratno. Verjetno bi se počutil kot piščanec v mikrovalovki.

Res je, da je zoprno bel hoditi naokrog, samo jaz imam ali takos rečo ali ne vem kaj, da jo do maja kar po naravni poti dobim. Spomladi kar nekaj delam na polju, kjer se da dobiti ful barve, mogoče en vikend na morju in še kak lauf po soncu v kratki majici in kratkih hlačah in je! Je pa res, da tudi pozimi nisem povsem bel.

Upam, da nisem koga užalil, ki hodi v solarij, samo meni se res to zdi nenaravno in zelo umetno.
Uporabniški avatar
 runner
#2390
Kaj je bolj zdravo - sonce, solarij ali bledica?

bledica (vsaj tako bi ti svetoval dermatolog) pa se bolj je "IN" 8)
Uporabniški avatar
 Z*
#2391
Naravno je najlepše, pa čeprav prosojno. :wink:
Sama dobim ogromno barve pri športnih aktivnostih, trenutno na tekaških smučeh, pri planinarjenju - vsakršno tekanje (ali sprehod) po s soncem obsijanih snežnih poljanah se prime, na kolesu, pri teku, in še kje. Pojdi ven, na zrak, podnevi, da dobiš nekaj D vitamina, že to bo predelalo kožno prosojnost v vsaj bledico z rožnatim nadihom. :)
Uporabniški avatar
 Tjaša
#2395
Hja, pa še eno drugačno mnenje.

Sem pristašica solarija. :shock: Pa ne obsedenka, ki že januarja leta okoli vsa zagorela. Obiščem ga spomladi približno 4x. Dobim malo podlage (površinske, saj globinske zaščite solarij ne daje), predvsem pa se izognem naravnemu body paintingu, kar na plaži, še posebno nudistični, ni prav lepo videti. Priporočajo ga, celo dermatologi, tistim, ki so zelo bledolični ali pa podvrženi kožnim lišajem, luskavici (preizkušeno) ipd. Vendar mora biti vse zmerno, brez pretiravanja. Kako je pa z D vitaminom v solariju, pa ne vem.

Milkec, ne boš verjel, ampak v solariju (mikrovalovki) je prav prijetno toplo, še posebno kak hladen pomladni dan.

Mojcej77, danes verjetno drugače razmišljaš o sebi kot nakoč in se večkrat z veseljem zazreš v ogledalo. Zato ne bi bilo nič narobe, če se tudi malo posončiš (pa čeprav v mikrovalovki) - zanseljivo si boš še bolj všeč! :lol:

Za nekoga, ki že nekaj let ni razkazoval svojih nog soncu je to lahko zelo nevarno. Lahko te močno ožge že na enem samem teku in to zelo zgodaj pomladi.
Uporabniški avatar
 Bajsi
#2396
[quote="Tjaša"] Kako je pa z D vitaminom v solariju, pa ne vem.[quote]

Helou!
Za nastanek D vitamina je potrebna UV svetloba. Tega je pa v solariju ravno toliko kot pri soncni svetlobi, ce ne vec. Ravno UV zarki povzrocajo tudi porjavitev.
Uporabniški avatar
 milkec
#2397
No, saj bo verjetno res držalo, da solarij ni škodljiv, ampak meni se ful čudno zdi! Nimam pa povsem nič proti tistim, ki to uporabljajo! Če jim paše, zakaj pa ne!

Samo, da se ne bo kdo zažgal tam notri!
 Nataša
#2399
se pridružujem Tjaši. Solarij je načeloma nezdrav, ampak tudi ozonska luknja se veča in mi se vsak dan "namakamo" v njej, tko da....relativne stvari. Mojcej, če si res tako bleda, pojdi kakšnih 10x v solarij, pa naj ti naštimajo čas tako, da se ne boš vžgala :D

bo pa sigurno boljše it na sonce s podlago - v solariju si konec koncev 10 minut, na soncu se pa ponavadi pražimo ure in ure, vsaj kolker jest vidim čevapčiče na morju.

Aja, pa Milkec, to res ni mikrovalovka. v bistvu se da fajn meditirat. piha. kot na morju...no ja :mrgreen:
Uporabniški avatar
 Fotr
#2401
Ali niso včasih imeli nekakšno kremo, s katero si se namazal po obrazu in si izgledal rjav kot kakšen pram. Če hočeš hitro porjaveti, je bolje, da se namažeš s tako žavbo, kot pa da se cvreš v ultravijolični cevi. :? Ali pa če greš enkrat na sneg, ko sije sonce, takrat tudi hitro po(rdeč)rjaviš.
Kakršnikoli so nekateri po naravi, beli ali rjavi ali rdeči ali prosojni, zame so vsi lepi! :D
Uporabniški avatar
 Tjaša
#2404
Joj, fantje, ste pa res nazadnjaški. Dobro in lepo je le tisto, kar je naravno, ali ne??? :idea:

Bajsi, kar se D vitamina tiče pa nisem čisto prepričana, da je tudi v solariju tako, saj solarij ne proizvaja vseh UV žarkov (zato je tudi manj nevaren kot sonce).

Fotr, kar pa se tiste žavbe tiče, si po njej "ves tigrast" - tako in drugače!!! :P
Je pa res lušno v tisti krsti, sije sonček, piha vetrc, če pa ti zraven zavrtijo še kakšno zasanjano glasbo, je pa tako vse popolno.

Pozdravček v sončno tekaško popoldne,
Uporabniški avatar
 Fotr
#2405
Tjaša napisal/-a:Joj, fantje, ste pa res nazadnjaški. Dobro in lepo je le tisto, kar je naravno, ali ne??? :idea:.

Tudi nadnaravno je lepo! :lol:

Tjaša napisal/-a:...Je pa res lušno v tisti krsti, sije sonček, piha vetrc, če pa ti zraven zavrtijo še kakšno zasanjano glasbo, je pa tako vse popolno.

Potem bo pa treba res enkrat probat, samo če imajo tako velik ror, :twisted: da bodo lahko pokrov zaprli, ko se bom zbasal notri. :shock:
Uporabniški avatar
 milkec
#2406
Nataša napisal/-a:Aja, pa Milkec, to res ni mikrovalovka. v bistvu se da fajn meditirat. piha. kot na morju...no ja :mrgreen:


Pa saj pravim, da je to verjetno zelo kul zadeva, ampak meni tako deluje od daleč in od zunaj! Saj če bi probal, bi mi bilo verjetno fajn! Ampak tak grozen občutek!

No ja mogoče sem dal res grozno primerjavo, ampak meni je mikrovalovka prva asociacija na solarij! Pa sploh ne vem zakaj??!! Mogoče sem preveč risank gledal.... Ali pa tisto reklamo ali karkoli je že bilo, ko je nekdo zaspal pod solarijem, pa je roko imel na trebuhu, potem pa je imel gor odtis roke...

brrrrrr :roll:
Uporabniški avatar
 milkec
#2407
Fotr napisal/-a:Ali niso včasih imeli nekakšno kremo, s katero si se namazal po obrazu in si izgledal rjav kot kakšen pram.


temu so pri nas na kmetih rekli globin! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
 AndrejaT.
#2409
Poglavitni vir vitamina D pri človeku je notranji ( v hrani je sekundarnega pomena). Pod vplivom ultravijoličnih žarkov (sonca ali solarija) nastane sinteza vitamina D iz provitamina v koži. Ta provitamin nastaja iz holesterola (mal ga je le treba imeti) v celicah črevesne sluznice in gre od tu pod kožo. Osebno mislim, da se je veliko prijetneje ćimveč gibati na soncu, pridobiš tudi kondicijo in dobro družbo, kot pa ležati v mikrovalovki. Toliko glede zdravja.
Kar se tiče izgleda- verjetno imaš tak ten kože, zaradi manj melanina (prirojenega kožnega barvila) da prav rjava ne boš nikoli. Ne skrbi! Veliko lepši je zdrav videz napete bele kože, kot presušen videz starikave rjave, ki itak ni več moderna.
Uporabniški avatar
 mojcej77
#2767
No, tko, banda!
Danes sem šla za 7 minutk v solarij, potem ko sem lepo stuširana prišla s fitnesa (da se malo pohvalim), na katerega sem šla direkt z delovnega vikenda (64 ur durchmarš - da se še malo pohvalim :D ).
No, in je noro pasalo. Res pa je, da majo tm zadeve dobr uštimane, mislm na nivoju in se nism šla pečt v kkšno pečico od mikrovalovke.
Torej - moj plan - zelo, zelo zmerno, pa sonce za obraz tudi kar izklopim, sej itak sije name non stop...rezultat boste pa videli v Sežani...a je kaka črnka že tekla?...rito mam glih ta pravo... :wink:

m

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA