Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Fotr
#1994
Pred eno uro sem se vrnil z drsanja v jeseniški hokejski dvorani. Vsako nedeljo imajo prosto drsanje od 14. do 15. ure, stane 250 SIT, med šolskimi počitnicami pa samo 100 SIT. Drsanje, poleti pa rolanje sem si namreč izbral za mojo dopolnilno rekreacijo. Lani sem začel ugotavljati, da me včasih po teku bolijo noge. Poskušal sem z različnimi dejavnostmi: kolesarjenje, plavanje, kegljanje, celo k maserki sem šel dvakrat (ufff 5000 SIT), pa ni nič pomagalo, samo masaža mi je resnično pasala, :lol: noge so me pa še kar bolele. Nato sem za hec probal rolat, pa sem bil kot prerojen. Izgleda, kot da bi se vse, kar mi je zaradi teka povzročalo bolečino, z rolanjem in drsanjem nevtraliziralo. Zato sem si kar zapisal v urnik, pozimi enkrat ali dvakrat na teden drsanje, poleti pa rolanje. Pa še užitek je. :P
Da ne bi izgledalo, kakšne groooozne :( bolečine so to bile, v bistvu sploh niso bile bolečine, ampak nekak neprijeten občutek težkih nog, če dalj časa nisem tekel, ki pa ga sedaj ni več. Zato mislim, da so dopolnilni športi potrebni. To so samo moja zapažanja, sigurno ima še kdo kakšne izkušnje in prav gotovo tudi znanje o tem. Na enem mestu v forumu sem videl, da ste se o tem že pogovarjali. Mogoče je kaj novega. :idea:
Uporabniški avatar
 mare
#2088
Veliko boljše kot v dvorani je drsanje na prostem. Najboljše je na Cerknici. Zdaj sicer ni več možno ampak letos so bili vsaj trije tedni drsanja. Ker je bilo veliko vode, si lahko drsal tudi med drevesi. Lahko se pa na drsalkah odpraviš na izlet od drsališča do jame Karlovice je po moje kakšnih 5 kilometrov. Vmes pa lahko, če je led prozoren loviš kakšno ščuko, pa občuduješ lokvanje in druge rastline, ki so se ujele v led. Res ni boljšega!
Uporabniški avatar
 Fotr
#2090
mark napisal/-a:Veliko boljše kot v dvorani je drsanje na prostem. Najboljše je na Cerknici. ... Res ni boljšega!


Sploh nisem vedel, da se na Cerkniškem jezeru drsajo, sem mislil, da je pozimi suho. Res bi rad drsal tam, bom zasledoval, kdaj bo možno. Sicer pa čakam na zamrznitev Blejskega jezera, če bo. Tudi sam se strinjam, da je drsanje na prostem enkratno.
Uporabniški avatar
 mare
#2127
V bistvu je drsanje na Cerknici bolj redko možno. Najprej mora biti dovolj vode, da je zares zanimivo. Drugače je samo drsališče velikosti kakih 10 hokejskih igrišč. Toliko vode je zmeraj. Nato mora biti dovolj mraz. Jezero zmrzne bistveno prej kot Bled ali Bohinj, ker je bolj plitvo in manj pretočno. Ko zmrzne ne sme biti snega in še med zmrzovanje ne sme pihati, drugače površina ni gladka. Kljub vsemu, v zadnjih letih je bilo vsako zimo kar nekaj vikendov z ugodnim drsanjem. Če bo letos še kaj, ti sporočim.
Uporabniški avatar
 mojcej77
#2345
Živjo!
Sama sem na drsalkah stala ene dvakrat, bilo mi je zelo všeč, ampak lahko mirno rečem, da nimam pojma o drsanju. O rolanju pa še manj. Če pomislim na kakšen klanc navzdol - groza :shock: !
Vsa čast, Fotr!
Glede dopolnilnih športov pa imam eno vprašanje.
Včeraj sem se vpisala na fitnes. Zelo mi je pasalo in mi je zelo všeč.
Hodila naj bi vsak drugi dan (3-4 krat tedensko) in imam dva različna programa, ki se izvajata vsak po dvakrat tedensko.
Pri enem programu imam na koncu pol ure teka, pri drugem pa pol ure na eliptičnem trenažerju (kokr orbitrek).
In vprašanje?
Kok pametno je, da tiste dni, ko nisem na fitnesu, tečem?
Meni bi pasalo, ampak nočem pretiravat. Bi bilo to pretiravanje?
Tekla bi, kot do sedaj, vsak drugi dan. Trenutno, na začetku, tečem po 4 km (počasi, 20-30 minut), potem pa bi tedensko večala razdaljo za cca.10%. Na fitnesu pa količina teka ostane 30 minut.
A bi to šlo?
Kaj priporočate?

Lep pozdrav vsem laufarjem :wink: ,

m
Uporabniški avatar
 runner
#2346
Meni bi pasalo, ampak nočem pretiravat. Bi bilo to pretiravanje?



Raziskave so pokazale da misice rabijo 48 ur da se obnovijo. Nastimaj treninge da vsaj en dan imas premor. To naj bi zadostovalo da mitohondriji obnove energetsko zalogo, mikro ranice na celicnih stenah da se zacelijo in odpadne snovi da se izlocajo.
Zakljucek: Za konstanten napredek ne rabis vec kot 3 (ok lahko 4) dni teninga. Ce se pretirava je velika moznost poskodb. Po bolj napornem treningu (intervali, hrib, tekma) pocivaj dlje.
Info iz Galloway's book on running...

LP
runner
Uporabniški avatar
 Fotr
#2348
mojcej77 napisal/-a:lahko mirno rečem, da nimam pojma o drsanju. O rolanju pa še manj.

Saj ga jaz tudi nimam, ampak kar gre, že precej časa je minilo, odkar se nisem prevrnil. Sedaj trkam s prstom po mizi! :lol: Je pa tako kot pri vseh stvareh: če sebe prepričaš da bo šlo, potem zagotovo tudi gre.

mojcej77 napisal/-a:Kaj priporočate?

Splošno pravilo pri meni (po osebnih izkušnjah) je, da ko je najlepše, ko se moram skoraj premagati, da ne tečem naprej, takrat se ustavim in naredim malo telovadbe. Tako, da vedno težko čakam, kdaj pride čas za naslednji tek ali skate. Seveda pa moram določeno razdaljo ali čas teči.
Uporabniški avatar
 miro
#2349
Odvisno od tvojih tekaških želja!!
Premisli glede Fitnesa ,kaj ti bolj ustreza? Tek - Fines ?
Odločitev je tvoja!

Mimogrede ,prejšni petek ko sem prebral tvoj odgovor Rolci se obul copate , ter odšel teč eno uro pred šihtom.
Mene verjetno ne bo v Sežano , ker imam 4. aprila maraton, če pa pridem sem sigurno zraven za pomoč "tvojim" tekačičam.
Ali si že slišala za meditativni tek? Tudi tako bi lahko pomagali tvojim tekačicam , samo na koncu prireditve bi jim povedali kakšne misli so se nam utrinjale , mogoče bi jim tudi lahko kaj pisali , načinov za pomoč in motivacijo je veliko.
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 Tjaša
#2350
Mojcej77, hojla!

Rada bi ti nekaj povedala o kombinaciji fitnesa in teka iz svojh izkušenj.

Pretelo leto in pol sem bila skoraj abonirana na fitnesu (6x tedensko) in sem kombinirala vaje na trenažerjih in tek. Če sem najprej kvihtala, sem bila pri teku zanič, če pa sem najprej tekla, nisem imela dovolj moči za vaje z utežmi. Tako sem pristala pri teku na 4 km brez napredka.

Potem je v naš fitnes zaneslo trenerja. Povedal mi je, da za tek prav nič ne rabim mišične mase in naj se posvetim predvsem teku, z utežmi pa mi je priporočal krožne treninge na 4-ih trenažerjih, s čimkrajšim počitkom in čimmanjšo obremenitvijo in čimvečjo frekvenco ponovitev. In to samo 2-3x tedensko. Ostale dni sem le tekla, 1 dan pa sem bila povsem brez aktivnosti (počivčkanje pred televizijo, knjigo ipd.). In tek se je močno premaknil na bolje!

Glede na to, da se se v tem letu otresla kar 23 kg, kar je spoštovanja vredno, ti svetujem, da fitnes kar obdržiš. Sama sem jih izgubila le 8 kg, pa vem, da nikoli, niti s telovadbo niti z aerobiko, nebi tako učinkovito oblikovala mišic, kot prav s fitnesom. S fitnesom si resnično lahko oblikuješ telo. Res je tudi to, da mišice za obnovo potrebujejo 48 ur. To pa pomeni, da takrat, ko sem imela na programu vaje za noge, nikoli nisem tekla.

Prepričana sem, da je v zimskem času (med oktobrom in februarjem) fitnes odlična rešitev, od tu dalje pa je bolj smiselno čimveč časa preživeti v naravi.

Pozdravček, pa veselo kvihtaj!
Uporabniški avatar
 Dule
#2377
Tjaša napisal/-a:Prepričana sem, da je v zimskem času (med oktobrom in februarjem) fitnes odlična rešitev, od tu dalje pa je bolj smiselno čimveč časa preživeti v naravi.


Se povsem strinjam. Sam sem pozimi hodil 2x tedensko v fitnes, sedaj pa samo še enkrat tedensko. Kakšne posebne moči za hitrejši tek nisem pridobil, fitnes je bil bolj uteha da mi ni bilo treba tečt v slabem vremenu.
No sedaj pa bomo delali več zunaj v naravi in hitrost teka se bo sigurno povečala :wink: .

runner napisal/-a:Za konstanten napredek ne rabis vec kot 3 (ok lahko 4) dni teninga. Ce se pretirava je velika moznost poskodb. Po bolj napornem treningu (intervali, hrib, tekma) pocivaj dlje.


Ja definitivno je počitek tudi važen del treninga teka.. :roll:
Uporabniški avatar
 mojcej77
#2382
Hvala za nasvete!
Sem pogruntala, da je vse res, kar pravite. Tko da grem na fitnes vsak drugi dan. K mam dober program - moji sklepi so kr bogi, tko da morm bit previdna. Vmes počivam, grem samo na dolg, počasen sprehod.
Potem bom pa - verjetno čez kakšen mesec - kombinirala treninge - enkrat fitnes, enkrat tečt pa tko. Seveda z dnem počitka vmes.
Potem, ko bo pa že tok toplo, me pa verjetn itak ne bo za spravt v zaprte prostore.
Bomo videli!

lupčka vsem,

m
Uporabniški avatar
 milkec
#2383
Jaz pa za dopolnilo rekreacijo jemljem kar delo doma. Od pospravljanja okoli hiše (s tem se motiviram za posparavljanje) pa do dela v gozdu ali pa na polju!

Naprimer pri sajenju krompirja sem prepričan, da v enem dopoldnevu porabiš tolko energije kot pri teku. Da ne govorim o žaganju drv ali pa kaj takega. Res je, da to ni trening, vendar se mi zdi super zadeva za vključevanje med teke. Pa s tem razvijaš in spodbujaš še kako ostalo mišico.

Ravno včeraj sem poslušal po radiu, da je za dnevno aktivnost že skoraj dovolj dvourno pospravljanje.

Pozimi pa odmetavanje snega in kaj podobnega. S tako mislijo se ti vsako delo malo manj zagnusi in ga kar z užitkom opraviš, mar ne?
Uporabniški avatar
 mojcej77
#2385
Se strinjam! Dve muhi (ali še več) na en mah! :D
Je pa tudi res, da se vsaj jaz osebno počutim čisto drugače, če migam sam zato, da migam in konec. Potem res dobim ven tisti maksimum, potem sem pri stvari z odprtim srcem in so doživetja vedno nova.
No games - just sports. :wink:
To sem slišala v nekem filmu in to je to.
Zato tudi po naporni službi - vsaj jaz kar naprej nekaj (nekoga) dvigujem, pospravljam itd. - miganje še kako paše.

m
Uporabniški avatar
 Fotr
#2468
Zunaj je že kar okoli 20 cm snega, ceste še niso očiščene, jaz pa cepetam v pajkicah in copatih in pri oknu gledam ven, :shock: kdaj bo pripeljal plug, da bom lahko šel laufat. Ker nič ne kaže na to, sem slekel tekaško opremo, :cry: sedel za računalnik, se priklopil na forum :lol: in napisal tole sporočilo. Sledil bom zgledu Milkeca, ki za dodatno rekreacijo tudi kida sneg.:? Torej v garažo po lopato, pa gremo. Ko bom vse pokidal, bodo sigurno začeli plužiti in mi ponovno zasuli izhode. :roll: Potrebna bo še ena dodatna rekreacija. :x A vsaj ceste bodo splužene in bom raje šel bežat pred avtomobili, ki se jim bo treba umikati, ker so pločniki še polni snega. Na mojih terenih pa je zagotovo še celec. :roll:
Uporabniški avatar
 runner
#2471
Ko bom vse pokidal, bodo sigurno začeli plužiti in mi ponovno zasuli izhode.


To me spominja na Mujotova pisma kot begunec iz Kanade :-)

Fotr si bral?

runner

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA