prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

#280722
tae napisal/-a:Tale tvoj zapis me je pritegnil in navdušil.
wind napisal/-a:Včeraj: 290 sklec (28, 37, 38, 37, 30, 26, 23, 71). Med serijami 1 min pavze, razen pred zadnjo konkreten odmor 9 min in potem do konca.


Najprej me zanima kakšne sklece izvajaš (ozke, široke, na dlaneh, na pesteh, z nogami dvignjenimi,...)? Potem v kakšnem ritmu (kako hitro)? In nazadnje čemu takšne številke tvojih ponovitev (je bilo to po občutku kolikor je pač šlo ali se držiš kakšnega programa)? Čudno se mi namreč zdi zakaj si v 1. seriji naredil 28 sklec in ne 30, pa zakaj potem ne 40 in tako naprej. Jaz grem ponavadi vedno na cele številke.


Mislim, da so tole široke sklece, ne vem. Roke so na vsaki strani za približno eno dlan širše od ramen. Zakaj tako? Ker sem na take navajen. Če roke postavim samo malo drugače, širše ali ožje, je muka.
Noge so na isti višini, na tleh, dosledno v supergah, ker je sicer prehuda obremenitev za sklepe (sklep nad palcem je pri meni problematičen zaradi stare poškodbe). Sklece na dlaneh, na pesteh si jih ne upam v taki količini, členki hitro zakrvavijo. Odkar sem se lotil tega projekta, tole delam od petka, trinajstega aprila, sem sklece na pesteh zanemaril.
Hitro? Ko so serije kratke, gre na začetku nekako 35 v minuti (recimo druga serija (37) v sredo je bila pod minuto), ko pa sem bolj proti koncu in bolj utrujen, so potrebni odmori, ko se dvignem gor, to pozo za par s zadržim in nekaj krepkih vdihov in izdihov, pol naprej, tokrat je šlo v zadnji seriji do malo čez 50 čisto gladko, sem jih delal ko robot brez pavze. Če takoj ujamem pravi ritem, gre super.

Program si pišem sproti, glede na zadnje tri treninge. Se ga pa ne držim dosledno, prilagodim glede na počutje. Je trajalo štiri tedne, da sem pogruntal, kaj je zame dobro. Enkrat delam pet daljših serij z dolgimi odmori (3-5min), naslednjič pa osem serij z 1 min pavzo (tu se poskušam držat te minute, poskusil sem tudi 45s, pa ni bilo ok), pred zadnjo serijo pa je vedno daljši odmor, zadnje tedne je to 8-9 minut in do maximuma - ta je dober pokazatelj, če sem preveč povečal serije..
V ponedeljek sem delal daljše serije (44, 70, 50, 38, 50), v sredo pa ta kratke, zdaj dva dni odmora, v soboto bo ali test ali pa naslednji trening z dolgimi serijami. Klikni na slikco, se iz grafa vidi, kako in kaj:

Slika

Na začetku sem poskušal po programu na hundredpushups, ampak jaz običajno ne funkcioniram dobro po tujih programih, moram poiskat svojo pot. Idejo za tole sem dobil, ko sem gledal blog nekega tekača, sem na desni opazil slikco sklece z napisom "I did the hundred" in me je pritegnilo, naslednji dan sem začel (namreč če tale stari kekec zmore, bom tudi jaz tole enkrat zdelal, saj sem jaz tudi en star siv kekec). :mrgreen:

tae napisal/-a:Drugače pa čestitke za 71-ko. S tem glede na tvoja leta spadaš v vrh povprečne moške populacije glede mišične vzdržljivosti.


Hvala. Cilj je vsaj 100, kar bi se moralo zgodit enkrat v naslednjih tednih. :D
#280744
Wind, dober si, da si ponovno našel tole temo. Očitno si jo že takrat prebiral. Tudi jaz sem šel še 1x čez vse, da sem malo videl o čem smo debatirali.

Zakaj sem te vprašal o tipu sklec? Široke na dlaneh so dejansko osnovne in zato tudi najlažje. V spodnjem položaju gredo komolci stran od telesa. Pri vaji si poleg rok pomagaš tudi s hrbtnimi mišicami. Ozke so že težje, tu gredo roke (komolci) tik ob telesu. Tu so bolj obremenjeni tricepsi. Kar se tiče višine nog je tako, da višje kot so glede na glavo, bolj so obremenjene rame.

Hitrost izvajanja sklec je odvisna od tega kaj želiš doseči. Zelo počasne so najtežje, druga skrajnost so hitre, kjer delaš na eksplozivnosti.

Vidim, da si se zelo natančno in sistematično lotil projekta sklec. Lahko bi rekel celo bolj kot jaz. :D

Drugače sem že dolgo nazaj tudi jaz želel priti do 100 in je šlo čez pri širokih na dlaneh in ozkih na dlaneh. Delal sem po programu: 100 sklec za zajtrk od Gorana Marka Lorencina iz spletne strani mojtrener.com. (on je bil tudi včasih tu na forumu).

Če te pa še kaj bolj konkretno zanima o sklecah, se mi javi na zs, ker javno tu večine to po mojem ne zanima.
#280763
bobsaap, najprej eno vprašanje zate, ki sicer ne spada v to temo.

Ali je tvoj vzdevek po K1 borcu ali pomeni kaj drugega?

Zakaj je debata zgolj o sklecah? Ugotovili smo, da večina tekačev ne dela nič za roke (ali pa se nič ne javljajo v tej temi). Kljub temu so sklece osnovna vaja za krepitev zgornjega dela telesa s pomočjo lastne teže. Pri sklecah sodeluje veliko mišic: poleg zgornjega dela rok (biceps, triceps, rame) tudi trebušne in hrbtne mišice, ne boš verjel celo nožne.

Je pa še nekaj. Žal samo s sklecami ne boš razvil prsnih mišic.
#280766
Še malček s strani polžje sekcije: po treh sezonah plavanja ugotavljam, da tudi tečem lažje, ker so se roke okrepile, pa tudi druge mišice zgornjega dela telesa :D . Odveč ni tudi tek z Indyem, kjer izmenjaje nosim v roki 30 dkg težek povodec :oops: . Sklecev ne delam, sem pa vaje za moč rok vmes tudi delala na domači fitnes napravi (samo tu mi pa manjka vztrajnosti :oops: ). Skratka, polžki se je izplačala investicija v celotno truplo :oops: :lol: .
#280768
tae napisal/-a:bobsaap, najprej eno vprašanje zate, ki sicer ne spada v to temo.

Ali je tvoj vzdevek po K1 borcu ali pomeni kaj drugega?



K1 borec je bil Bob Sapp, tako da ... :)

tae napisal/-a:
Je pa še nekaj. Žal samo s sklecami ne boš razvil prsnih mišic.


... in žal samo s sklecami ne boš razvil rok. :)

Zmotilo me je predvsem to, da se na veliko debatira o sklecah, a dejansko obstaja nešteto vaj, ki se jih lahko dela z lastno težo, kjer boš veliko bolj krepil roke, kot pa pri sklecah ...

Tole je sicer že ekstrem, ampak tudi tukaj zraven rok dela še en kup drugih mišic ...

http://www.youtube.com/watch?v=Wy7-SO7T ... ure=relmfu

Veliko več boš za roke naredil na kakšnih štangah (zraven hrbta in ostalih mišic), kot pa s sklecami ...

Skratka, da ne polemiziramo tukaj o procetih (%) koliko pri kateri vaji dela katera mišica ... moja želja je bila, da se ne "držite" izključno samo sklec, ker vaj v naravi je OGROMNO in z njimi se lahko naredi marsikaj - tudi za roke. :)
#280770
bobsaap napisal/-a:K1 borec je bil Bob Sapp, tako da ... :)


Slučajno se pa njegovo in tvoje ime enako prebere in izgovori. :D

Drugače so pa tudi v linku, ki si ga pripopal sklece le drugačne izvedbe. Sklecam na štangi jaz pravim viseče (zato ker z nogami nimaš opore ob tla).

Predvidevam tudi, da večina tekačev ne želi imeti takšne postave kot ta na posnetku.
#280771
tae napisal/-a:Predvidevam tudi, da večina tekačev ne želi imeti takšne postave kot ta na posnetku.


Ni bil moj namen prikazati njegove postave, ampak nešteto opcij vaj, ki nam jih ponuja narava in že SAMO ena "štanga", ki jo sigurno premore marsikateri gozd. :)

In še to, če boš delal vse te vaje, ki jih dela ta stric, boš mišice krepil, tako razvil, kot jih je pa on, pa brez "pravilne" prehrane (BERI: za te namene "ustvarjene") ne boš. Tako da, nič se bat, da bi se iz tekača zaradi sklec in štange spremenili v "balončke". :)
#287015
Ko se dela na svoji teži, predvsem različne sklece (na pesteh, z odrivom, široke, ozke, z vmesnim ploskom), skleke, zgibe z notranjim in zunanjim prijemom, skleke pri katerih imaš noge v zraku, tudi tem največkrat rečemo kar zgibi, ko pa se dela na teži naprav iz fitnessa pa: Z dvema vtežima simuliranje diagonalnega koraka, pri katerem si naslonjen na podvzignjeno klop, poteg na prsi, hrbet, dvigovanje vteži na "benchu", razni zgibi in sklece, katere lahko delaš z vtežmi v nahrbtniku...Bolj kot ne vaje za ramenski obroč, triceps, hrbet...
#287018
wind napisal/-a:Yes!!! Danes je bil dan za test, naredil sem jih 102. :D Prijetno presenečen; glede na zadnje treninge sem mislil, da bom prilezel do 90 ali malo več...

Čestitke - me veseli sistematičen pristop. Je pa res da sem vedno skeptičen, ko nekdo objavi, da naredi 100 sklec ali da jih naredi 50 v minuti. Pri sklecah je zelo pomembno pravilno izvajanje. Nihanju 10cm gor in dol se ne more reči izvajanje sklec (ne ciljam nate ampak splošno), zato se mi kot test dosti bolje zdi izvajanje "Release push-ups". Poleg tega imaš pri njih "full range of motion". Predlagam ti da poskusiš s to izvedbo in se ponovno lotiš osvajanja stotke. Pri tem pa pazi da je telo popolnoma ravno (in trdo) in da se ne dvigne rit ali rameni prej ampak oboje povsem istočasno. Primer omenjenih sklec: http://www.youtube.com/watch?v=KHv60mroWOM (če jih narediš 100 povsem takih kot model na videu pa si res lahko čestitaš :-- -torej trdo ravno telo od nog do glave - glava ni dol)
#287019
Jaz pa priznam, da sem že nekaj časa nazaj obupal in dejansko nič več ne delam v tej smeri. :oops:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA