Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
#300927
Uf, hvala vsem za odgovore. :wink:

Očitno se res nimam česa bati, ste me potolažili. :D

Mogoče je tudi problem, ker tečem sam in si potem sam s svojimi mislimi in ti potem take prihajajo na pamet... Drugače bi se sigurno s pogovorom zamotil in odmislil te medvede. :D
#300928
Misho76 napisal/-a:@spela, pa jooooj no :lol: Preberi dobro moj predzadnji post, ga niti nimam in ga niti ne mislim uporabljati tsp. poskodba iz tega naslova odpade. Pa v LJ hribovju ga razen pod Roznikom (beri ZOO), nimam kje srecati. Mogoce in razn, ce me kaka podivjana tekacica napade. Pred tem pa ni obrambe. Se lahko samo usodi prepustis :lol: Fest bod, M


Oprosti, zamešala sem te s spraševalcem. Imata podoben nick.


Mitch83 napisal/-a:Mogoče je tudi problem, ker tečem sam in si potem sam s svojimi mislimi in ti potem take prihajajo na pamet... Drugače bi se sigurno s pogovorom zamotil in odmislil te medvede. :D


Če je je strah (verjetno bi bilo tudi mene), si raje kaj prepevaj oziroma bodi glasen, da se te bodo medvedi na dale izognili.
#300930
Zgoraj je bila objavljena teorija, tukaj pa še malo prakse:

Tekač je pred leti že nastradal ampak to je bilo v okolici Ribnice:
http://www.delo.si/clanek/63264

Ravnal se je po nekih nasvetih, ki jih jaz sicer raje ne bi upošteval:

http://www.dnevnik.si/nedeljski/tema-tedna/333492

En gozdar mi je pravil, da moraš kaj vreči od sebe, da se žival zamoti.

Taka srečanja so zelo redka, sploh pa v okolici Logatca.
Srečno in brez panike!
#300933
Vreme napisal/-a:V skrajnem primeru ne preostane drugega,kot da...

Slika


Če jih je več, je lažje, samo zadnji ne smeš biti, nekako v tem stilu...

"Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed. Every morning a lion wakes up. It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death. It doesn’t matter whether you are a lion or a gazelle: when the sun comes up, you’d better be running."
#300934
Hehe Vreme, ta pa je dobra....Gotova analiza in raziskovanje, foto-safari, reši se kdor se more :).


Vprašujoče in morda zaskrbljujoče je, da se v bližnja srečanja, ki se odvijejo s konfliktom toliko pogosto najdejo domačini. Tujci, ki nismo vajeni gozda imamo priložnost, da smo pozornejši. Pri kolesarjenju okoli Crnega Luga na Gorskem Kotarju me je ravno tega bilo strah, ker si s kolesom manj pozornejši in tišji.

Ah če bomo imeli takšne probleme bo še v naši lepi SLO vse dobro :). Z medoti se bomo že znali zglihati. Tako pozitivno kot tukaj razmišljate pa je upanje, da se bo to preneslo tudi na druge...
#300942
tek_v_snegu napisal/-a:Hehe Vreme, ta pa je dobra....Gotova analiza in raziskovanje, foto-safari, reši se kdor se more :).


Vprašujoče in morda zaskrbljujoče je, da se v bližnja srečanja, ki se odvijejo s konfliktom toliko pogosto najdejo domačini. Tujci, ki nismo vajeni gozda imamo priložnost, da smo pozornejši. Pri kolesarjenju okoli Crnega Luga na Gorskem Kotarju me je ravno tega bilo strah, ker si s kolesom manj pozornejši in tišji.

Ah če bomo imeli takšne probleme bo še v naši lepi SLO vse dobro :). Z medoti se bomo že znali zglihati. Tako pozitivno kot tukaj razmišljate pa je upanje, da se bo to preneslo tudi na druge...


Kolikor spremljam, se mi zdi, da so problemi z našimi medvedi povezani predvsem z malomarnim odlaganjem smeti=hrane, kar kosmatince žal privabi med ljudmi in potem seveda pride do konflikta. Na območju medveda bi vse smeti morali striktno zaklepati, tako kot recimo v ZDA.
Primer:
http://www.bearsmart.com/becoming-bear- ... management
http://www.travelblog.org/Photos/6569770
#300953
Nič bat, jaz že več let letam po teh gozdovih in ga neposredno še nisem srečala-razen kakšne sveže stopinje in kakca ;) sicer pa svetujem,da se ne odpravljaš v gozd zelo zgodaj zjutraj ali ko je že mrak, sredi dneva si relativno varen. Vsekakor pa je priporočljiva družba-v naši skupini smo zaenkrat še v polni postavi :P tako da po mojih izkušnjah lahko mirno tekaš po teh poteh, je bolj verjetno da te podere kateri od lokalnih dirkalcev za volanom kot pa štirnožni kosmatinec ;)
#300976
Saj Saj ne da bi koga želel odvrniti od teka v gozdovih okoli Logatca,le poročam,da sem v zelo bližnji okolic i Postojne(kar je za medvede okolica Logatca)v svoji dolgoletni tekaški "karieri" trikrat srečal medveda na deset do dvajset metrov.Dvakrat me je medved opazil prej kot jaz njega,a me je le mirno opazoval,jaz pa sem z enakim tempom nadaljeval(podvomil pa sem v rek,da je strah zunaj prazen ,noter pa ga nič ni).Verjetno je trik v tem,da je šlo v obeh primerih za odraslega,pametnega(hic!)medveda.Enkrat pa me medved sploh ni opazil,ker je pihala zelo močna burja v smeri od njega proti meni.Rezultat:počasi se mi je v kosti naselil strah(kar je dovolj, je dovolj),in se gozdovom v glavnem izogibam,če pa že tečem po gozdu , v ne predolgih intervalih glasno opozarjam nase,slednje verjetno bolj zato,da si dajem korajžo.Skratka previdno,to le niso plišaste igrače.Pa še to:dve srečanji sta bili sredi belega dne.
#301000
Uf, sedaj sem pa še jaz dobila malo strahu pred kosmatinci...sredi belegega dne-nočem niti vedeti kje točno se potikajo :P Verjetno bi/bom ob prvem takšnem srečanju tekla samo še po cestah ;) no,dobro da se je vedno vse dobro končalo! Je pa trenutni letni čas verjetno najnevarnejši-ker po dolgi zimi lačne živali aktivno iščejo hrano...Pa srečno in varne kilometre vsem z našega konca!
#301065
Medvedi so kar neugodni za srečat 8) . Sem bral, da pomaga če imaš s sabo kakšen manjši zvonček ki cinglja med tekom in s tem opozoriš medveda nase. Poglej v trgovinah za male živali so po par €.
Tudi sam se bojim srečanja z medvedom. Imam pa še novo fobijo. Kozli !! :evil: Ko sem lani med tekom iz Gradiške ture prestrašil čredo koz, ki se je pasla, sem očitno razjezil enega kozla. Zapodil se je za mano in sem se rešil s plezanjem na drevo. Po tem pa me je pričakal še kakšne 500m naprej in sem ga odgnal s palico.... Danes mi je smešno, takrat pa...Zažene se direktno vate s tistimi rogovi...Nepozabno :oops:
#301076
Pozdravljeni!

Sam sem že imel imel "bližnje (nočno) srečanje" z medotom (Porezen, proga GM4O).

Na srečo "brez konflikta". Nikakor pa ni prijetno.

Pomembno je, da si "zadosti hrupen", potem se ti medo umakne "preden ga vidiš".

Lep pozdrav! zvone
#301077
Sam največ svojih treningov opravim v gozdu sredi Notranjske, kjer imamo medvedov in drugih divjih živali največ (poleg Kočevja in dela Dolenjske).

Velikokrat tečem po Slivnici, Križni gori, ob Cerkniškem jezeru, Snežniku.

Največ treningov opravim sam. Na svojih treningih sva se z medvedom 2x srečala (1x sem bil sam, 1x v skupini tekačev). Sam sem ga srečal 2 leti nazaj globoko v Snežniku, kjer se je konec marca ravno začela pomlad in je bilo še kar precej snega. Takrat sem spremenil smer svoje poti, medved pa je kakšnih 50m od mene tudi skočil pod cesto in naprej. O tistem sem razmišljal samo še nekaj minut in nato opravil zadano pot. Če bi imel strah pred medvedi, potem tudi ne bi sam bil v takem gozdu, kjer so medvedi. Zavedati se moramo, da medvedi in druge živali so v gozdu, vedeti je treba tudi, da se nas izogibajo.
Lani smo ga srečali tekači TKD Sovice na enem izmed treningov ob Cerkniškem jezeru - na robu Javornika. Bil je kakšnih 30 metrov pod cesto, bilo nas je kar nekaj (več kot 10). Ne vem točno, kdo je bil bolj preplašen :D Odtekli smo naprej, na ta račun pa smo potem še dolgo stresali šale.
Me pa pogosto ljudje sprašujejo, ali se ne bojim medvedov in omenjajo, da jih je ne vem kdo in kje že tolikokrat videl.
Moje mnenje je, da če bi razmišljal o tem, kaj ti vse preti v gozdu, potem ne bi nikoli več šel na trening. Verjamem, da imate nekateri slabe občutke, ko pomislite na medveda, ampak menim, da so skrbi odveč - gotovo pa je pametno, da ne poslušamo glasbe po slušalkah, ko tečemo globoku v gozdu, saj se ne zavedamo, kaj se dogaja okrog nas.
Sam se mnogo bolj nelagodno počutim, če tečem ob cesti, kjer te lahko neprevidni avtomobilist povozi. Če greš v gozd, se zavedaš, da so okrog tebe živali. Medved se bo gotovo umaknil pred nami, druga stvar je, če prideš med mladiče in medvedko... Ampak takih situacij je zelo, zelo malo.
#301100
Je pač tako,da uporabljamo isti prostor, in naš gre na račun medvedovega.Z nekaj spoštovanja in previdnosti se da sobivati in tudi tekati po gozdu.V mladih dneh sem se po več dni potepal po snežniških gozdovih,pa medveda (pa tudi drugih živali)nikoli nisem videl ,tudi,če bi si to želel.Pri običajni hoji je namreč mnogo manj možnosti,da presenetiš divjo žival.Lovci in gozdarji itak povejo,da večinoma sploh ne opaziš medveda,ki te gleda iz goščave.Pri teku in pri kolesarjenju pa je večja verjetnost,da medveda presenetiš,in tu se lahko začno težave.Je pa tudi res,da bolj nevarne zveri za tekače,še bolj pa za kolesarje,kot je človek v avtomobilu ali na motorju,NI.
#301671
Včeraj popoldne že proti večeru. Relacija: Unec - Rakov Škocjan - Kalič (vrh smučišča)- unška koliševka - Unec.

Prva sled že v gozdu pred hotelom Rakov Škocjan. Nekajkrat prečkanje sledi na poti na Kalič. Direktno po sledi medveda čez kompletno smučišče na vrh in po drugi strani nazaj proti dolini. Sledi niso bile čisto sveže. Zadnja sled prečkana tik pred avtocesto (cca 300m).

Medveda v živo nisem videl. Mogoče me je kje skrit opazoval. :) Občutka, da je najbrž pred kratkim hodil točno po tvoji destinaciji pa se lahko navadiš pod pogojem, da ne razmišljaš kje bo skočil nate.

Solzivec!? Mogoče uporaben za boljši občutek!!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA