Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 pegaz
#23471
Nataša napisal/-a:okej, eno vprašanje - se vam zdi na primer prav, da se kdo ustavi in pomaga in svetuje ali vsaj zakliče kaj spodbudnega, če vas na tekmi zvije kakšna bolečina ali kriza...al vam gre to na živce?

Mislim, da imamo v tem primeru opravka z dvema momentoma:
    - Takoj, ko te zvije ali padeš, si najprej jezen sam nase in ti je nerodno. Še posebej, če kdo gleda. In še posebej, če si ravno strgal 4 dni nov dres od Adidasa.
    - Ko začetni učinek popusti in ležanje na tleh preneha biti zanimivo, še posebej, če te pokosi po precej kilometrih in si že malo "v megli", je čisto prijetno, če nekdo pokaže malo sočloveške skrbi in počaka ob tebi vsaj toliko, da se pobereš in rečeš, da si OK. (Primer je srečanje H20 in Kalčka)

Meni vsekakor pomaga spodbudna beseda, tako od sotekačev, kot tudi od navijačev/mimoidočih. Tako da glasujem, da se taka "prva pomoč" vnese v kodeks.
Uporabniški avatar
 miro
#23549
Če vidim tekača v stiski se vedno ustavim in vprašam , če rabi pomoč, tudi na tekmi , saj skoraj nikoli nisem kandidat za medalje ,pa tak postanek nič ne škodi.
Nekoč sem pomagal neki starejši angležinji , medtem , ko je predhodni tekač tekel mimo, ne morem povedati ,kako mi je bila hvaležna , prav začutil sem njeno hvaležnost , čeprav sem potem odtekel naprej, pomagal sem tudi voznikom v gozdu, kiso zdrsnili s ceste.
Torej nikoli se toliko ne mudi , da ne bi priskočili na pomoč !
Mislim, da bi vseeno lahko povzeli neke zaključke naših predlogov in jih objavili na forumu , mogoče bi jih potem objavil še kalček v Poletu - na lepše.
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 marathon95
#23572
Ja se nadam da bum v nedelju nekog ili neku s TF-a "pošlepav" ili neko mene, svejedno i da bumo malo razmjenili trkačka iskustva. :lol:
Uporabniški avatar
 Matevz
#23578
Jaz pa imam velikokrat probleme s tachicardio (srce nažge na 200 brez kakšnega posebnega razloga in to traja kakšnih 2-20 min), ki pa njhitreje mine, če se uležem na tla in se popolnoma umirim (v takem primeru sem dober v minuti ali dveh). In takrat mi gre neskončno na jetra, ko me vsak, ki gre mimo sprašuje, če sem v redu, saj to precej podaljša napad (na Ironmanu lani je bilo najhuje, saj je potem vse skupaj trajalo več kot 20 min).

Sicer bi pa jaz tudi vprašal, kaj je, ker, če eden ob cesti leži, že ne more biti nič dobrega.

Tako da v splošnem se mi zdi edino noramlno, da navržeš kakšno vzpodbudno oziroma povprašaš, ali je potrebna pomoč.
Uporabniški avatar
 M_ap
#28729
Evo mene pa ful mot k dejansko 3/4 tekačev ne odzdravlja... jst vedno probam kej nakazat... model pa mimo mene k da me ni... al pa skos gleda u tla al pa tut če jst pozdrav teče mimo kao "jst sm najbolši pust me na mir"!

Ker sm drugače kolesar imam občutek, da so "tekači" mnogo manj mahnjeni na pozdravljanje... če kolesarim me 3/4 pozdravi! 8) :D :wink: Tko pa zdele čez zimo laufam velikokrat čez golove, rožnik, po vseh možnih cestah... in res je redko da kdo na drugi strani z veseljem pokima ali reče živjo!

Sem štel zadnjit teden: od ene 40 tekačev jih je odzdravilo 10! Al mam sam smolo, al pa to pač ni tekaški običaj :cry:

Pa brez zamere, ne pravim da vi ne pozdravlajte! :wink: :!: :D 8)
Uporabniški avatar
 Vlajko
#28732
M_ap napisal/-a:... Evo mene pa ful mot k dejansko 3/4 tekačev ne odzdravlja... jst vedno probam kej nakazat... model pa mimo mene k da me ni... al pa skos gleda u tla al pa tut če jst pozdrav teče mimo kao "jst sm najbolši pust me na mir"! ...


To je pa čista resnica...
1. V hribih se skoraj vsi pozdravljamo in odzdravljamo... res je sicer, da sem sam načelno ljubitelj manj obiskanih poti,... kjer srečanja niso množična.
2. Kolesarska srečanja .... enako, ..... redko doživim, da mi nekdo (ali sam) ne bi odzdravil...
3. TEEEEK :?: :?: ...Tu je pa tako, kot pravi M_ap :roll:
Uporabniški avatar
 5rca
#28800
M_ap napisal/-a: Tko pa zdele čez zimo laufam velikokrat čez golovec, rožnik, po vseh možnih cestah... in res je redko da kdo na drugi strani z veseljem pokima ali reče živjo!
Sem štel zadnjit teden: od ene 40 tekačev jih je odzdravilo 10! Al mam sam smolo, al pa to pač ni tekaški običaj :cry:


živjo ... jest sm tekačica z Rožnika :wink: in če si mene kdaj pozdravil ali pa vsaj nakazal pozdrav, sem ti zihr odzdravila .. če nas je bilo več skupaj, smo te pa verjetno še poleg pozdrava tudi kako drugače "oblajale", :wink: :oops: :wink: kar me šiškarce zelo rade počnemo :roll: :wink: :wink: :wink:
 mojA
#28808
Jaz pa mislim, da ni isto hribolaziti in pozdravljati, kolesariti in pozdravljati (razen kadar drgneš v hrib) ter teči in pozdravljati. Moji dve punci sta naredili preizskus. Na poti iz Podutika od kurirčka do Toškega Čela in dalje do Katarine je kar nekaj hudih klancev. Veliko hodimo v hribe in smo vajeni pozdravljati, zato sta navdušeno pozdravljali vse kar je lezlo, šlo in se peljalo. No – pri odzdravljanju so padli ravno kolesarji - tisti, ki so kolesarili v hrib. Ker enostavno nimaš sape za odzdrav in je v takem primeru pozdrav bolj zajebavanje kot kaj drugega. Če hodiš rečeš kaj vzpodbudnega, nakažeš pozdrav z roko, če jo »mučenik« lahko sploh opazi. Ko jaz grizem v hrib (tečem ali kolesarim), nimam časa za opazovanje okolice, iskanja znanih obrazov, pozdravljanje, mahanje, mežikanje, žvižganje ali karkoli drugega. Samo diham, štejem, bijem boj s klancem. Razne omejene pripombe pa sedaj znam preslišati, včasih so me razjezile.
Rada bi povedala, da ima tekač procentualno manj »časa« za pozdrav, ker je zadihan, brez sape, utrujen. Saj je tudi kolesar in hribolazec, ampak na koleščku si le malo bolj spočit, pa ko hodiš tudi. SEDAJ PA PROSIM – NE ME UBIT.
Uporabniški avatar
 M_ap
#28824
5rca: sej verjetn smo se pol že srečal kdaj 8) ... sej ne rečm... jih je kar nekaj ki z veseljem odzdravi... tako kot ti in tvoja družba npr. :wink: :D Še kkšni žvižgi kdaj padejo ane :wink: :lol:

mojA: lej jst tut po pravici povedano ko kolesarim ne pozdravim pešca, še posebej če se vozim v hrib po kakšni cesti, ki ni ravno offroad. Če pa grem skozi gozd ponavadi pozdravim vsakega smrtnika, ker jih je tam bolj malo (vsaj sreča se jih ne toliko). Kar se tiče kolesarjev pa pozdravim vsakogar, res pa je da kdo tudi ne odzravi... ampak teh je proti tekačem malo.
Da pa tekač nima diha ali moči da bi pozdravil pa močno dvomim, tako kot tudi ne kolesar. Ko kolesarim (če sem res brez sape) dvignem roko na balanci pa je že dovolj... un k se fura dol pa itak reče "živjo" (ker je pri moči)... ko tečem pa nikoli nism tok iz sebe da ne bi neki iz sebe spravu... konec koncev kdo pa teče tok do daske da še "bu" ne more reči? Razen če gre za take vrste treninga... to pa je pri ljudeh, ki jih jaz srečujem redkost :wink: :wink: Kar se tiče opazovanja okolice je res, da ko enkrat treniraš zato da boš dosegel dejansko dobre rezultate in ne zgolj za razvedrilo, okolica postane praktično neopazna (žal)... čeprav se jaz trudim, da česa ne zamudim :D
Drugače pa kar zadeva časa, ki ga imaš za odzdravit: kolesar ima ravno toliko časa kot tekač... za vse ga je dovolj... A ni že dosti da dvigneš roko... sicer pa za kkšno fletno tekačico vedno najdem sapo za pozdrav.. nikol ne veš, morda jo potem še poročim, hehe :lol: Na kolesu je ista zgodba... in tega se mi zdi se folk tam bolj zaveda... Ni lepšega če te nekdo lepo pozdravi, tudi če te prehiti v klanec... mene to vedno spravi v dobro voljo 8) :D !

Pa brez zamere, sej te nism napadu s tem mojA... vsak ma svoje mnenje, želje in svojo moč 8)

Pa fajn laufite še naprej!
 Lučko
#30237
Dragi soborci in stare sablje (namenoma sem izpustil lepši spol)
V tej temi smo veliko napisali o kodeksu, etiki, bontonu, tekaških pravil...dejmo sedaj še napisat ali dorečt kakšno etično o pisanju na forumu. Etika izrazov v zadnjih desetih dneh je padla izpod normale, vse (pre)več je pisanih kletvic in še marsikaj neokusnega. Te ugotovitve so širše, pa nobeden nima j..c, da bi napisal.
Ker verjetno vsi vemo, da bere naš forum staro in mlado in še bolj mlado, se mi zdi, da razne YU kletvice in ostale nespodobne opazke ne sodijo na rang in kvaliteto tega foruma. Nisem proti pisanju bedarij, ker bedarije pišem tudi sam, nisem pa nikoli napisal kletvice s polnim tekstom (kdor jo najde, dobi gajbo piva).
Spomnim se lanske sezone, ko so na novo pridruženi člani pisali, kolk smo luštni, kolk nas je lepo brat...me prav zdaj zanima kaj si mislijo sedaj o nas?
Še enkrat dragi soborci, vem da je tekaška suša, vem da "moramo" bluzit, zaradi mene ustvarjajte svinjake, hlevčke, hangarje...vendar ti naj bodo čisti .
Ouki-douki :wink:
 marjan
#30263
Lučko se strinjam, saj sem bil eden izmed tistih, ki sem vas hvalil. :) :)

Kljub vsemu je to po mojem mnenju še vedno najbolj etični forum na spletu. :D :D :D

Verjetno so "staroselci" na forumu lahko najboljši vzgled. Lepo ste zaustavili vse nergače, težake in podobne tipe, ki jim na takem forumu ni mesta. :? :?

Prav gotovo tudi mene ne bi bilo na tem forumu, če bi se pisale večje bedarije, kletvice in podobno.

NAJ FORUM OSTANE ETIČEN

Lep športni pozdrav
 marjan
#30264
Lučko se strinjam, saj sem bil eden izmed tistih, ki sem vas hvalil. :) :)

Kljub vsemu je to po mojem mnenju še vedno najbolj etični forum na spletu. :D :D :D

Verjetno so "staroselci" na forumu lahko najboljši vzgled. Lepo ste zaustavili vse nergače, težake in podobne tipe, ki jim na takem forumu ni mesta. :? :?

Prav gotovo tudi mene ne bi bilo na tem forumu, če bi se pisale večje bedarije, kletvice in podobno.

NAJ FORUM OSTANE ETIČEN

Lep športni pozdrav
Uporabniški avatar
 Bajsi
#30274
Helou!
Kar predstavljam si, da zadnje opazke letijo veliko in precej name.
Vendar se imam za ravno toliko moralnega in etičnega kot vsi tisti, ki psovke »okrancljajo« z zvezdicami oziroma kot vsi tisti, ki po forumu ne pišejo prostaško, doma pa ravno tako bogatijo svoje izrazoslovje.
Vsem ostalim, ki živite po vseh načelih morale in etike pa se vnaprej in za nazaj oproščam. Vendar me boste že prebavili, če me boste hoteli, želeli ali morali.
Jest svoje prostaškosti izbiram in jih uporabljam striktno (morda, kje kakšna izjema, ki pa itak potrjuje pravilo) v kontekstu besedila. In seveda v temah, kjer je to še dopustno, vsaj po moje. V resnih odgovorih si tega ne privoščim.
Forum konzumiram in zlorabljam zaradi njegovega duha in seveda praktičnosti; teka. Če mi kakšen pripevek, odgovor, tema ni všeč jo pač enostavno zignoriram. Tudi na tem forumu je kakšen osebek, ki ga, lahko bi rekel organsko ne prebavljam. Pa se pač vanj ne vtikam in z njim ne sodelujem. In verjetno tudi mene kdo organsko ne prebavlja.

Ko boste/bodo določili pravila izražanja na forumu se bom le teh držal. Dokler pravil o psovkah ni,....glej zgoraj!

Mislim, da je najbolj važno da se ne žalimo in ne vsiljujemo svojih (ideoloških in drugih) prepričanj komurkoli.
O teku, bicikliranju, ..., posredno tudi digitaliziranju življenja, pa se lahko prepiramo kolikor nam paše.
 Lučko
#30287
Hoj
Bajsi, moj prispevek ni bil namenjen samo tebi (lepo, da si se našel v njem) ampak je mišljeno na splošno in naj bi ta etika veljala za vse in za vsakogar na TF-ju. Tudi ni problem v tvojem, mojem, našem ne/branju ali organskem ne/prebavljanju med, problem je v tem, da verjetno TF bere tudi širša javnost in ne samo TF-ci. Problem tudi ni bil v bluzenju (Darko bi rekel temu »verbalna driska«) ali bicikliranju ali prepiranju o digitaliziranemu življenju…(kaj si vse natresel), tudi v izrazoslovju ni problem, problem je v psovkah. Pravil za psovke pa zdaj v civiliziranem svetu ni s tem, da nekateri ta pravila pri pisanju postov na TF tudi ne potrebujejo. Ma človek božji, kakšna pravila za psovke?
Jaz sem še daleč od tega, da bi bil etičen, ni bilo pa nikoli v naši in sedaj tudi v moji družini praksa ali pravil, da bi se govorilo, kaj šele pisalo v tako nizkem prostaškem žargonu. Toliko iz mojega doma. Kako pa pri vas doma bogatite svoje izrazoslovje je pa vaš domač-interni problem in naj tam tudi ostane.
Sam priznam in se sedaj tudi sramujem nekaterih besed (ki so pasale v kontekst besedila), da sem jih »okranclal« v zvezdice, se bom pa v bodoče izognil vsaki taki besedi, ki bi sočno pasala v kontekst besedila v bilo kateri temi.
PS
Pa še neki, da ne boš mogoče mislil (če misliš, je to tvoj problem), da te jaz organsko ne prebavljam ali da imam striktno nekaj proti tebi (če misliš obratno, je tudi tvoj problem). Ne, ne…še zdaleč ne. Si le eden izmed cca 930 velike družine forumcev, ki te malo, malo bolj poznam, poznam te tudi kot odličnega tekača, berem (ne boš verjel) tudi tvoje prispevke in to je to, nič osebno. BASTA FIDEL
 Gost
#30309
Živjo deklice in fantje, Kalček tu.
Vidim, da je Kodeks že skorajda narejen. Lahko nekaj predlagam: zdaj ga malo uredite in malo socializirajte za najširše množice, jaz dam pa v Poletu (Miro, hvala za idejo) eno stran in ga objavim. Čim prej, to bo sijajno, da se bomo na prvih srečanjih in dirkah že skušali vesti po njem.
Naj pa bo Kodeks priporočilo in ne zakon - nekateri se ga bodo držali, drugi ne. Pa naj bo tako - vsak človek je svoj in tiste, ki ne mislijo tako, kot mi (ki menimo, da si je treba pomagati in pozdravljati) vzemimo pač take, kot so.
Zato, ker se Kodesksa držimo zaradi sebe in ne zaradi drugih.

Lepo se imejte

Kalček

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA