Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 strelec30
#30306
Tudi jaz bi opisal eno svojo izkušnjo,kar se tiče pomoči med samim tekom.Bilo je predlani,ko sva s prijateljem tekla svoj prvi maraton in sicer v Berlinu.Kar se treningov tiče,naj mimogrede povem,da se za ta maraton nisem pripravljal po kakem programu.Vedel sem,da pač nekaj mesev prej moram začeti vsaj enkrat tedensko tudi z daljšimi teki (nad 25km),sicer pa je že do takrat moja tedenska kilometrina znašala okrog 60km tako da mi to ni bil glih problem.Maraton sem zmogel brez problemov,sicer v ne ravno vrhunskem času (4:04:28),vendar naj povem,da sem drugih 21km tekel kar 10 minut boljše kot prvih 21.Pač bil mi je prvi maraton,nisem vedel kako in kaj,kakšen tempo držat,poleg tega je bila gneča (35.000 tekačev) in startala sva z čisto zadnjega boxa,kot začetnika in skoraj vseh 42km prehitevala in vijugala,to pa je dodaten napor.Poleg tega sem zadnjih 5 km še dobesedno vlekel svojega sotekača oz. prijatelja.Pohajale so mu moči in če se prav spomnim,je v teh 5 km hotel vsaj tri ali štirikrat odstopit in tudi bi,če ga ne bi jaz vzpodbujal.Silil me je,naj tečem naprej,da bom prišel v cilj pod 4 urami (kar tudi brez problema bi) vendar nisem hotel-če sva pretekla 37km skupaj,bova še teh 5,pa čeprav bova tekla 5 ur ali pa te bom nesel do cilja,sem rekel.Nekako je zmogel,z zadnjimi močmi se je privlekel do cilja in tam omagal.No,čez kakih 20 minut je bil že o.k.,malo so ga porihtali v šotoru prve pomoči,pa je blo.Ne bom podrobno opisoval teh najinih zadnjih 5 km,ker nima smisla.Bili so peklenski,zanj,zame ne.Vesel in srečen sem pa,da jih je zmogel z mojo pomočjo in tako odlaufal svoj prvi maraton.Tekla sva skupaj od starta,do cilja in eden drugega kontrolirala,da nisva bla prehitra .Ta skupni prihod na cilj mi pomeni več kot teh par minut,ki sem jih izgubil.Oba sva zmogla on sicer malo težje,ker je že malo starejši,ampak je šlo.Mislim,da se ne splača gnat za vsako sekundo ali minuto;včasih ti lahko pomoč prijatelju ali tudi neznanemu sotekaču pomeni in da veliko veliko več!
Uporabniški avatar
 mihaperme
#30308
strelec30 napisal/-a:Tekla sva skupaj od starta,do cilja in eden drugega kontrolirala,da nisva bla prehitra .Ta skupni prihod na cilj mi pomeni več kot teh par minut,ki sem jih izgubil.Oba sva zmogla on sicer malo težje,ker je že malo starejši,ampak je šlo.Mislim,da se ne splača gnat za vsako sekundo ali minuto;včasih ti lahko pomoč prijatelju ali tudi neznanemu sotekaču pomeni in da veliko veliko več!


Prijatelja spoznaš v nesreči :!:
Res lepo od tebe, da si pomagal svojemu prijatelju :clap: :cast:
Uporabniški avatar
 miro
#30330
maraton100 (Stane)
Jaz mislim , da si pravilno postopal , ko si pomagal neznanemu tekaču, veš tudi športni psihologi nimajo vedno prav, po mojem je najboj pomemben občutek , ki ti ga" tekmec" vrne. Enkrat sem že pisal o hvaležnosti , ki me je zalila, ko sem pomagal neki štarejši angležinji.
Je pa pomembno ločiti med rivalstvom (v športnem boju) in prijateljstvom.
Tudi sam sem bil vrhunski judoist in med borbo nisem gledal na prijatelja, pač pa samo nasprotnika , nikoli se nisem obremenjeval , kdo je moralni zmagovalec.
Sedaj , ko sem rekreativni tekač , pa na stvari gledam drugače, vedno bom pomagal prijatelju, če si bom to zadal , ali pa ga bom vzel za nasprotnika , odvisno od odločitve- moje in samo moje.
Stane ostani še vedno športnik v pravem pomenu besede , jaz te za takega imam , to si dokazal že večkrat.

lp
Miro
 Lučko
#30638
PROGRAM TRENINGA ZA LETO 2005
Mogoče ta moja vprašanja niso za to temo ali so...:roll: ampak vseeno, glede na poškodbe, (ki ste jih nekateri utrpeli) ki so se pojavile po zadnji nedelji treninga na PST-ju.
Moja vprašanja ne razumite cinično, privoščljivo ali kako drugače negativno, vprašanja so zelo preprosta in vredna razmisleka. In sicer:
- Ali ste bili (vsaj nekateri) 16.01.2005 fizično in kondicijsko pripravljeni preteči terensko dokaj zahtevnih in dolgih 32 km?
in
- Ali ste teh 32 km načrtovali za 16.01.2005, je bilo to v vašem programu?
PS
Jaz jih v tem obdobju (ne vem no) ne bi pretekel :idea:
Uporabniški avatar
 potepinko68
#30657
Lucko, a ves da sem se zadnje dni spraseval enako kot ti... Stevilo poskodovanih tekacev TF narasca.... se mi zdi kar prevec.... in 25km, 32km,..... ko je (mislim da Fotr, ali kdo drug), napisal progam treninga dr. Skofa se mi zdi, da je to celotedenska doza..... ne enodnevna.. zato tekaci.. pazite nase!!, sam sem se preveckrat ujel na podobno finto...

Mogoce bi moral imet kak kratek krog in bi potem eni sli samo en krog, recimo 5km, in bili ze na analizi, ko bi nekateri koncali sedmi krog in se pridruzili ostalim,... ko teces s prijatelji.. te "kar potegne", in 20 ali 30 km ni noben problem..potem pa....

lp,
potepinko
Uporabniški avatar
 tomaz ny
#30682
Lučko, moram pripomniti, da je tvoja pripomba zelo umestna. Sam sem tudi sodeloval na tem teku in bi brez problema lahko odtekel tudi 32km pa se mi to ne zdi smiselno, niti ni v mojem programu, dokazal pa tudi nič ne bi s tem, da bi bil na koncu čisto izčrpan pa po možnosti še kakšna poškodba. Vsekakor se mi zdi, da so si nekateri zadali preveč. Bodo pa za drugič vedeli :) :!:
Uporabniški avatar
 pegaz
#30704
Dragi moji,

Tole s km in ugledom v družbi, ki nekaj da na pretečeno razdaljo in čas, ki si ga dosegel, je lahko obremenjujoče ali celo nevarno. Prehitro tek neha biti cilj in vir veselja. Namesto tega postane vrednota preseganje svojih psihičnih in, žal, fizičnih meja. Poglejte si samo naše podpise!

V prijetni družbi in na lep dan se ti hitro zazdi, da bi pa mogoče šel malo dle, malo hitreje. Včasih, prepogosto za visoko ceno, ki jo plačujemo - na obroke, mesce in leta kasneje.

(Če s'taprau dec, boš šou z nami ceu krog! Aja, sej s'punca. Tud prou!) ;)

Takole: Manika, Priseljenka, 5rca + ekipa so nakazali rešitev. PST bo imela naslednjič tudi uradni, krajši krog, za tiste, ki ne potrebujejo dvomestnih kilometrov za samospoštovanje, niso dovolj pripravljeni (ali pa se jim samo ne da). Pozor, analiza ostaja SKUPNA! :)

Lep let, Pegaz :)
 Ninocka
#30707
Ker ne vem, da bi se še kdo drug poškodoval, se mi zdi, da se večina teh postov na temo "32 km in poškodbe" nanaša name. :wink:

Do vsakega kilometra imam izjemno spoštovanje in če ne bi v predhodnih tednih z lahkoto naredila nekaj daljših tekov, se ne bi odpravila na celoten krog PSTja. Pri samem teku ni bilo precenjevanja ali pretiravanja. :P

Pretiravanje pa je vseeno bilo in žal še dosti nespametnejše, kot če bi šla na 32 km nepripravljena...Po več kot mesecu dni sem v tednu pred PST-jem začela z intenzivnimi treningi nog v fitnessu . Začela sem tudi s super težkimi vajami za meča. In seveda naredila zadnji intenzivni trening nog v petek :shock: , v nedeljo pa odtekla 32. Jah, vem, da se tole bere kot drama, kjer glavni "junak" prav išče probleme :? , mene pa sedaj vse bolj spominja na grozljivko :cry: (no, čeprav nogo še imam :D ).

Tako, da imate prav, glede na vso moje predhodno početje bi bilo pol kroga res kar okej :wink: Moja tetiva in gleženj spet utopljena v ledu se tudi strinjata in pravita, da bosta v prihodnje počakala, da ju dohiti pamet in z njo tekla v sončen dan. :P
Uporabniški avatar
 Fotr
#30710
Po programu treninga, ki ga izvajamo nekateri pod budnim očesom Jankota in Mitja, smo včeraj 21. 01. 2005, nekaj pred 19.00 uro tekli po Litijski cesti Mojca, BojanU in jaz. Dve osebi v rdečem avtomobilu sta nam hupali in prisrčno mahali, pa nismo mogli ugotoviti, kdo so to bili ali kdo so to bile ali kdo sta to bila ali kdo sta to bili. Zagotovo pa je bil nekdo s foruma. Prosim, da se dotične osebe javijo, da bomo vsaj vedeli, kdo nas je tako prijazno pozdravljal.
:D :D :D :D
Sicer pa je trening za moč in osnovno vzdržljivost zasnovan tako, da najprej tečemo okoli 8 km od Kodeljevega ob Gruberjeve prekopu po Litijski in Hruševski cesti, do PST pod Golovcem in še nekaj časa po PST in po isti poti nazaj na Fakulteto za šport, kjer opravimo še eno uro vaj v fitnesu. Nataše na Kodeljevem še nismo srečali pri izvajanju intervalov, mogoče smo bolj pozni, ker začnemo ob 18.00 uri in to vsak torek in petek, Nataša pa kot je razbrati iz njenega posta, teče še pri dnevni svetlobi. Sicer pa sta treninga še dva, do konca januarja, potem pa se začne v začetku februarja tekaški tabor, ki se ga jaz ne bom udeležil, ker me košta pol penzije, pa še dodatka za rekreacijo nam ne privoščijo. Za februar pa bo treba narediti spet načrt, malo več kilometrov teka in še kakšen fitnes za moč.
:) :) :) :)
Najbolj posrečeno se mi zdi, da slabo uro tečemo, šele potem gremo v fitnes, ko smo s tekom dobro ogreti. Prvič sem mislil, da bom imel grozen muskelfiber, a ni bilo neobene bolečine, nasprotno, po vsakem takem treningu se zelo dobro počutim. Počutim se tudi precej lažjega, kar je dokazano samo občutek, ker ko stopim na tehtnico, ta občutek vsled trdnih dokazov o tem, da nisem lažji, takoj izgine.
:shock: :shock: :shock: :shock:
Po Hruševski cesti proti Štepanjski vasi srečamo kar precej tekačev, zame je ta cesta kar pravšnja za tek, malo gre navzdol in seveda, to so že zdavnaj ugotovili, če gre cesta navzdol, mora tudi navzgor in tako je tudi na Hruševski cesti. Všeč mi je, ker so na njej zelo pogoste hitrostne ovire, da me v moji vnemi zadržujejo nazaj, :evil: sicer bi tekel prehitro :oops: in potem ne bi mogel izvajati vaj za moč v fitnesu. No, tole je malo nakladanja, pa saj ga malo mora biti.
:shock: :shock: :shock:
Nazadnje spremenil Fotr, dne 24 Jan 2005, 12:03, skupaj popravljeno 1 krat.
 Lučko
#30712
Ninica sorči, nisem mislil samo nate ampak me mal skrbi, za vse nas, me mal skrbi :roll:
No, da povem nekaj o sebi in mojem tekaškem programu. Mesec december in januar sem skoraj prepolovil mesečno standardno kilometražo, ne izvajam nobenih intervalov, ne tečem v hrib, tečem izključno pa vseeno (skoraj) vsak dan med 8 in tja do 10 km na aerobnem tempu, tu nekje okoli 70-75% pulza. Isto sem delal lani v mesecu juliju in avgustu. Ker nimam visokoletečih ciljev, mi to za splošno kondicijo in dobro počutje zadostuje. Tako kot sta julij in avgust extrema z vročino, tako sta december in januar extrema za mraz in ker imam sam sebe zelo rad, se izogibam extremov v vseh pogledih. Meni osebno je mraz hujši od vročine.
Moj tekaški program tudi ne predvideva, da bi bil v Sežani ne vem kako uspešen, moj cilj je preteči teh 21 km in se imeti lepo v vaši družbi. Mislim tudi, da Sežana ni "ta pravi" kraj in "ta pravi" čas za doseganje osebnih polmaratonskih rekordov. Upam pa si trditi, da bomo vsi z "lahkoto" pretekli teh 21 km, kljub temu, da v teh mrzlih mesecih ne obremenjujemo preveč naša telesa z raznimi 32 km, intervali, fartlekom...
Zato mislim, da se z intenzivnostjo treninga splača še malo počakati na bolj humane temperature, s tem se lahko izognemo raznim poškodbam, ki nam lahko časovno vzamejo (pre)več časa za tek in njegovo kilometražo. Pa smo (lahko) tik-tak na istem. Za razmislek :arrow: kaj pravite? :wink:
PS
Ja še nekaj, da ne bo pomote. :lol:
Nekateri forumci pa morajo v tem času močno garat vsaj tisti, ki imajo točno določene cilje (in vsaj za nekatere vem, da delajo po programu in so prekaljeni tekači), ki so terminsko zelo, zelo blizu. Tu mislim predvsem priprave forumcev na bljižnje maratone, ki se jih bodo udeležili. Verjemite mi, vsi ti forumci vedo, kako in kaj se tej stvari streže. :lol: :cast:
Nazadnje spremenil Lučko, dne 22 Jan 2005, 11:18, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 poldy666
#30714
Živjo!
Fotr, vse čestitke za včerajšnji trening.
Litijska cesta, ti je pisana na kožo!

Lep pozdrav od tekačev TFSS, ki so se peljali mimo.
Uporabniški avatar
 runner
#30716
Fotr,
se vi zavedate da tecete (deloma) po "mojem" krogu?
Ha?

runnerjev krog

Naslednjic, ko boste sli mimo Hermesa poklicite, da organiziramo navijasko skupino...

:-)
Uporabniški avatar
 Fotr
#30717
runner napisal/-a:Fotr, se vi zavedate da tecete (deloma) po "mojem" krogu? Ha? Naslednjic, ko boste sli mimo Hermesa poklicite, da organiziramo navijasko skupino... :-)


Saj sem vsakič pričakoval, da bom koga srečal, saj jih precej teče po tem terenu, ti, Matjaž, Bajsi in še kdo. Mimo Hermesa ne tečemo, ker prej zavijemo iz Litijske na Hruševsko, s tem pa ni rečeno, da ni treba organizirati navijanja. Naslednjič bomo tekli v torek, 25. 01. 2005 okoli 18.00 ure štartamo od Fakultete za šport in to v dveh skupinah. Na Hruševski cesti bomo okoli 6.10, na PST okoli 6.20 in nato po isti poti nazaj. Runner, pridruži se nam en del poti! :D
Uporabniški avatar
 Fotr
#30718
poldy666 napisal/-a:Živjo!
Fotr, vse čestitke za včerajšnji trening.
Litijska cesta, ti je pisana na kožo!
Lep pozdrav od tekačev TFSS, ki so se peljali mimo.


Zdaj bom pa res moral še jaz na oglede po Savinjski dolini, če TFSS hodi na oglede v Ljubljano. Ampak če bi videli šele moj tek po Hruševski cesti! :shock: :shock: :shock:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA