Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Veggie
#30581
tomaz ny napisal/-a:Ali poznaš M. Vindiša s Ptuja? Če ne pa povprašaj svojega prijatelja Branka o njem. :wink:
LP.


Ok, ok, zdaj si me pa dobil :oops: :D Ampak mislim, da kar tako z levo roko tudi ne bi slo... Hmm... :?: :!:
Uporabniški avatar
 miro
#30597
TomažNY, tudi jaz se strinjam z Veggie. dvomim , da bi Mirko , kar tako na suho pretekel 1:10 , čeprav je izreden maratonec in sedaj ultramaratonec.
Lp
Miro
 Nataša
#30627
Hvala vsem za nasvete!!

Intervali se mi zdijo psihološko težka zadeva, ker zraven ves čas premišljujem, kako trpim. Več je problema v glavi kot pa v nogah. Potem se mi pa zdi, da se ful matram in tečem in tečem in se sploh nikamor ne premikam, kot da bi me ena ogromna roka držala nazaj.

in na koncu ugotovim, da sem tistih 800 naredila prehitro :?
 Ninocka
#30632
Nataša, enaki občutki "prevevajo" tudi mene. Intervalni treningi so meni ena najbolj psihično utrujajočih dejavnosti na sploh (se niti ne spomnim, kakšne še hujše sedaj). Čeprav si vedno prej vizualiziram, da bom uživala...ko začnem teči ostane samo eno grozno matranje.. Upam in mislim, da s časom in izkušnjami, ne bo več tako "matrajoč" trening.

Dobro uporabi teorijo v praksi, februarja pa se ti kaj pridružim!
Uporabniški avatar
 pementos
#30636
miro napisal/-a:TomažNY, tudi jaz se strinjam z Veggie. dvomim , da bi Mirko , kar tako na suho pretekel 1:10 , čeprav je izreden maratonec in sedaj ultramaratonec.
Lp
Miro


Podatke od polmaratona v Radencih 2004 (<a href="http://maraton.radenska.si/index.asp">http://maraton.radenska.si/index.asp</a>):

UVRSTITEV STST IME PRIIMEK LETO BRUTTO CAT RANGK KLUB KRAJ DRŽAVA
1 872 MIRKO VINDIŠ 1963 1:12:03 21MD 1 AK PTUJ 2250 - PTUJ
2 862 TADEJ DROBNIČ 1966 1:14:14 21MC 1 SLOVENSKA 1381 - RAKEK
3 860 MARKO ZGONC 1964 1:14:49 21MD 2 SLOVENSKA 6230 - POSTOJNA

Ni tok dalec od 1.10, ce upostevamo, da je treniral manj kot pol leta.

lp.
Uporabniški avatar
 miro
#30649
Mirko Vindiš teče že "celo" življenje in ni običajni rekreativec pač pa vrhunski tekač.
Toliko moje skromno mnenje.
Lp
Miro

Ps Tudi nekoliko starejši Milan Kotnik se lahko kosa z Vindišem.
Miro
Uporabniški avatar
 tomaz ny
#30678
miro napisal/-a:Mirko Vindiš teče že "celo" življenje in ni običajni rekreativec pač pa vrhunski tekač.
Toliko moje skromno mnenje.
Lp
Miro

Ps Tudi nekoliko starejši Milan Kotnik se lahko kosa z Vindišem.
Miro


Nihče ni rekel, da je rekreativec, sicer pa sploh ni point, a je on tekel 1:10 ali 1:12:03,4464532987(na Ptuju 2004 =1:11) pač pa to, da ima tono kilometrov v nogah...
Sicer pa mislim, da smo na forumu, da damo en drugemu kakšen nasvet ne pa da en drugemu solimo pamet. Dejstvo je, da je moj prijatelj dosti treniral z njim in mi včasih pove kaj o njem, kako ga je znal razturit na intervalih, čeprav je pred tem ni treniral po cel mesec ipd, ta moj prijatelj je pa tudi dober atlet.Njega sem pač navedel za primer, ker me je Veggie izzvala... :roll:
Ne bi nikoli pisal nekaj v 3 dni, ker se mi zdi skrajno neetično, če gledam nase kot na bodočega pedagoga in trenerja, da bi nekomu dal nasvet, ki mu ne bi koristil ali celo škodil.
Lep pozdrav vsem!
Uporabniški avatar
 Veggie
#30751
tomaž

hej, hej, ne se razburjat....

če že tako gledaš:
moramo te tu na forumu malo pripravit na bodočo službo (aka provocirat- :?: ), da boš pripravljen na vsa možna vprašanja in komentarje svojih bodočih varovancev :twisted: :lol:
Uporabniški avatar
 tomaz ny
#30758
Včasih se je dobro malo razburiti, vsaj veš, da si lahko tudi agresiven (v pozitivnem smislu), da se poskusiš nastrojiti malo na treningu. Mlahav pač ne moreš narediti težkega treninga. :wink: Na tekmi pa tudi moraš dostikrat agresivno reagirati, ko ti nekdo da "šprico" po domače rečeno.
Vsekakor lahko na to gledam na ta način katerega si omenila, Veggie in svet je poučen in lep! :wink:
Včasih lahko razumem avtoritativen tip trenerja, ki samo da navodilo in ničesar ne razlaga preveč zakaj je to dobro... Lažje je tako, a jaz vseeno mislim, da je bolje stvari početi na demokratičen način.
Pozdrav vsem :!: :)
 Nataša
#30771
Da vas mal skrenem s teh "strokovnih" debat :lol: :wink: (najboljše pištole so vodne PRESS) - v soboto sem prvič zmogla en hribček, s katerim se prej nisva najboljš razumela - brez ustavljanja. Ne vem, ali je to učinek intervalov, vsekakor pa je zelo dober filing. Majhen korak za tekače, velik korak zame!! :lol: :wink:
 Ninocka
#34086
Tale tema je vsaj zame (predsvem mislim na odgovore, ki so bili dani na Natašino vprašanje- prispevki na drugi strani teme) ena najbolj poučnih in zanimivih na forumu... :P Predvsem zdaj pred tekmovalnim obdobjem. :wink:

Kljub (teoretičnemu) študiju intervalnih tekov nisem sigurna ali prav razumem odmore pri sledečem treningu...

Dolgi aerobni intervalni teki: 2 seriji po 3-krat 2000m (8:25 do 9:00-okej tole ne bo moj čas :twisted: ), odmor (5 minut); med serijama 10 minut počasnega teka in hoje

Kje je ta 5 minutni odmor? Po vsakih 2000m? Kaj delam pa teh 5 minut?

Drugače je "poboldan" tekst petkov trening v 3. tednu priprav na polmaratonom za ta hitre, citiran iz članka dr. Škofa (Polet, 7.10.2004).
 maraton 100
#34091
Lep maratonski pozdrav :oops: tisoč norcev tolče asvalt :lol: :lol:
Za intervalne teke ima skoraj vsak svojo teorijo. Osnovna zakonitost je ta da so hitrejši od tekmovalne hitrosti. Verjetno ne bom dosti zgrešil,če bom navezal na tek na 21km. Bom ugibal,če je tvoj predvideni rezultat na 21km; 1.45', to je tempo 5'/km. Ponavljalni tek na 1000m bi moral biti v času 4'30''. Število ponovitev v začetku ne več kot 3, vsake tri do štiri tedne dodaš eno ponovitev. Počitek med ponovitvijo je približno tak, dolžina 2,5-3,5 min. V začetku in na koncu do 45'' hitre hoje, ostalo v pa lahkoten tek. Če pa spremljaš utrip, ko pade pod 100. Obremenitev povečuješ tako,da povečuješ število ponovitev ali pa skrajšuješ počitek. Nikoli pa pod 2'. Ponovitve lahko delaš dokler dosegaš postavljen čas, ko več ne moreš doseči zastavljenega časa je treninga konec, sledi lahkoten iztek 10'.
Intervali na 2000m pa v času 9.30' , z vmesnim počitkom od 4-6' približno po enakem vzorcu kot pri teku na 1000m. Za začetek ti priporočam dve ponovitve, vse ostalo pa pokaže počutje. Obstaja več načinov povečanja obremenitve: 1. ko povečujemo število ponovitev, in 2. ko zmanjšujemo čas. Kateri način ti je bolj všeč se pa lahko odločiš sama.
Vedno pa se drži reka," Včasih je treba prisluhniti telesu!"
Prijeten tek želim vsem!
Stane!
Uporabniški avatar
 Matevz
#34095
Se strinjam s tem kar je napisal Stane o načinu intervalnega treninga, vendar pa mislim, da zate ni potreben.

Pri teh hitrostih boš najbolje (in z najmanj poškodbami) napredovala tako, da boš tekla 5krat na teden po eno uro (enkrat od tega malo več - dolgi trening) pa vsake dva do tri tedne greš itak na dirko (tempo tek). Pozabi na intervale. O njih boš začela razmišljat tam okrog 1.30 na 21km.
 Ninocka
#34107
Hvala, Stane za razlago!

Matevz napisal/-a: O njih boš začela razmišljat tam okrog 1.30 na 21km.


Si me pa pošteno nasmejal, Matevž! :D :D :D
Hvala vseeno za tvoje predloge in mnenje! :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA