prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

#287021
Jaz pa zdaj že lep čas delam skupek vaj za celo telo. Od počepov, sklec, izpadnih korakov, trebušnjakov....

No sedaj pa si pomagam še s kettebelli, to pa mi je vadba, ki mi je pisana na kožo :mrgreen:

Aja, da še mal dodam, ne za roke delat se splača za celo telo :laola
Nazadnje spremenil dexi27, dne 28 Avg 2012, 18:11, skupaj popravljeno 1 krat.
#287022
Hoj,
delam bolj kampanjsko, sem se pa precej poboljšala, tako da delam vaje že mesec in pol in sicer: široke in ozke ženske sklece, moške sklece (zmorem samo 3, ampak pred mesecem od pol samo polovico prve :wink: ), različni trebušnjaki, vaje za hrbet in noge ter hrbtenico ter raztezne vaje. Moram reči, da se odlično počutim.

Moram pa si ojačati roke in ramenski obroč - ali kdo pozna kakšne konkretne vaje. Malo se mučim z utežmi, kratke teke tečem z utežmi na roki, ampak ramenski obroč imam še vedno prešvoh (menda so me same kosti brez mišic :cry: )

LP,
#287494
štenga napisal/-a:Čestitke - me veseli sistematičen pristop. Je pa res da sem vedno skeptičen, ko nekdo objavi, da naredi 100 sklec ali da jih naredi 50 v minuti. Pri sklecah je zelo pomembno pravilno izvajanje. Nihanju 10cm gor in dol se ne more reči izvajanje sklec (ne ciljam nate ampak splošno), zato se mi kot test dosti bolje zdi izvajanje "Release push-ups". Poleg tega imaš pri njih "full range of motion". Predlagam ti da poskusiš s to izvedbo in se ponovno lotiš osvajanja stotke. Pri tem pa pazi da je telo popolnoma ravno (in trdo) in da se ne dvigne rit ali rameni prej ampak oboje povsem istočasno. Primer omenjenih sklec: http://www.youtube.com/watch?v=KHv60mroWOM (če jih narediš 100 povsem takih kot model na videu pa si res lahko čestitaš :-- -torej trdo ravno telo od nog do glave - glava ni dol)


No, tole je precej lažje, ker tip vsakič za trenutek počiva, ko se uleže na trebuh in prsni koš, s tem razbremeni roke, noge, trebušne mišice; ves čas ima obremenjen samo vrat. Sem jih nekaj naredil, pa se mi zdi brezveze. Neka fitneserska telovadba, ne pa sklece. Včasih smo vsi vedeli, kakšne so pravilne sklece, ker smo jih delali že v osnovni šoli in če je že tam kdo goljufal, so ga v vojski spravili k pameti. Danes pa delajo neke polovične, da se človek sploh ne dvigne do konca gor, torej sploh ne zravna rok ipd; pa take s koleni na tleh ipd.

Bistvo sklec je zame v tem, da se tal ves čas dotikaš samo s prsti nog in dlanmi, da se spustiš dovolj dol in seveda nazaj do konca gor. Pravilno izvajanje (telo ravno, napete noge in trebušne mišice) pa se mi zdi dobesedno nujno, ko se gre na malo večje količine, ker se tako obremenitev porazdeli na celo telo, da ni vse na rokah.

Nimam pa glave gor, samo vrat se obremenjuje po nepotrebnem, sklece pa v taki izvedbi niso nič lažje ali bolj pravilne. Tako kot npr nekateri pravijo, da se morajo stopala dotikat, ampak to je nesmisel, ker imamo ljudje različno konstitucijo, nekateri imajo noge popolnoma ravne, nekateri dobesedno na O, drugi na X, in tako bi se marsikdo precej bolj mučil v zanj nenaravni drži, kot pa če ima noge malo narazen, ni vsaka pozicija optimalna oz. pravilna za vse ljudi.

BTW, nekateri mislijo, da so sklece samo za roke in prsne mišice, ampak to sploh ni res. Ko sem prejšnjo nedeljo šel popravit star rekord, sem malo pred koncem že konkretno čutil trebušne mišice, pa še potem nekaj ur. Prvi znak utrujenosti pa je vedno ta, da začne trzat stegenska mišica. ;)

tae napisal/-a:Jaz pa priznam, da sem že nekaj časa nazaj obupal in dejansko nič več ne delam v tej smeri. :oops:


Nič čudnega, saj si že prej dvakrat dosegel cilj, torej stotko. Ko nekaj delaš prvič je to izziv, zato je tudi močna volja, kasneje pa se človek sprašuje, zakaj bi se sploh matral. Jaz se zaenkrat še nisem naveličal, če pa se bom, jih bom najbrž potem delal tako kot pred tem projektom - vsak dan, pred zajtrkom in večerjo. Ker sem zdaj malo močnejši, bi se najbrž zadovoljil z eno serijo, pa bi tako naredil 64 sklec zjutraj in zvečer, enkrat hitro, enkrat pa počasi. ;)

Zadnje tedne sem delal na hitrosti, sem jih naredil že 64 v manj kot minuti. Žal tako ne gre do 100, ker tam nekje nad 70 potem popolnoma zmanjka moči, se moram ustavit in nadihat, naslednje so potem zelo počasne in svinjsko težke; najbrž zato, ker gre pri taki hitrosti vse na anaerobni pogon, te zaloge pa ima človek le za kratek čas (zanimiv je tale članek).

Ukinil sem dolgo pavzo pred zadnjo serijo (samo za popravek rekorda sem šel na ta način), ter začel pisat pavze med serijami.

Slika
#287505
wind napisal/-a:No, tole je precej lažje, ker tip vsakič za trenutek počiva, ko se uleže na trebuh in prsni koš, s tem razbremeni roke, noge, trebušne mišice; ves čas ima obremenjen samo vrat. Sem jih nekaj naredil, pa se mi zdi brezveze. Neka fitneserska telovadba, ne pa sklece. Včasih smo vsi vedeli, kakšne so pravilne sklece, ker smo jih delali že v osnovni šoli in če je že tam kdo goljufal, so ga v vojski spravili k pameti. Danes pa delajo neke polovične, da se človek sploh ne dvigne do konca gor, torej sploh ne zravna rok ipd; pa take s koleni na tleh ipd.

Haha - precej lažje. Daj naredi jih 100 ne samo par pa potem povej če je dosti lažje. Boš tam okrog 60 postal zelo presenečen... Pa javi kako je šlo.

Edino žal mi je da delaš le ene vrste sklec. S kolegom sva enkrat (pred leti) zapisala koliko različnih izvedb sklec se spomniva in je šla številka se mi zdi da čez 50. Tako, da vsaj malo spremeni ne delaj samo "navadne" vkomponiraj vsaj diamond pushups pa na ročkah.
#323424
Da ne odpiram nove teme, bom nadaljeval v tej.
Omislil sem si ročne uteži, kot dodatek k bazičnemu teku. Zanima me kakšna bi naj bila prava teža na eno roko, bazični teki so pa dolgi med 6-8km.
Hvala za odgovore.

Lp, M.
#323431
Medicius napisal/-a:Zanima me kakšna bi naj bila prava teža na eno roko,..
Hvala za odgovore.

Lp, M.

Odvisno kaj si želiš.
Če delaš za bazo in za vzdržljivo mišico, si daš toliko teže, da lahko narediš 10-15 ponovitev.
Za povečanje mišice, pa povečaš težo in do 5 ponovitev. Povečanje mišice pa pomeni večja mišična masa, torej večja telesna teža. Pri teku pa verjetno sam veš, kaj pomeni vsak kg.

To govorim za dolgo progaše, šprinterji imajo veliko mišične mase.
#323438
Pod posteljo vidim da mam zaprašene 3 kilogramske ampak sedaj ko poskušam in razmišljam da bi z njimi tekel se mi zdijo odločno pretežke....se pravi po mojem tja do max 2 kg na ročko (raje 1,5 po moje, vsaj zame mišičnjaka, švoh 70 :lol: ). Si mi pa dal idejo in bom šel en dan kar s temi do mojega hriba gor z njimi - 600 n.v. (bildat 8) )

lp
#323442
Sem nekaj bral po spletu glede teka z utežmi, pa strokovnjaki odsvetujejo, ker bi naj negativno vplivalo na tehniko teka in sklepe. Če pa že moraš uporabljtiš, pa bi naj teža bila okrog 1kg na roko. Torej "projekt" teka z utežmi padel v vodo, pa bomo pač doma potelovadili.
#323483
Mene pa zanima, če vsak dan (ali pa vsak drugi dan) telovadiš in narediš poleg različnih krepilnih vaj za ramena (4 različne vaje po 20 pon. 3kg ročke) tudi 3 serije po 20 sklec (na ročkah) in 3 serije po 20 ponovitev upogiba komolca za biceps (10 kg ročke), pa nato še trebušnjake po 20-30 in še "hrbtnjake" ter statične vaje za stabilizacijo trupa + še nekatere druge vaje za zg. del. Poleg tega pa še različne vaje za noge od počepov, vaj za itbs in hamstringe itd... Zanima me, če to redno izvajaš, ali potem vse te vaje za moč zg. dela telesa "škodijo" tekaškemu performancu predvsem recimo v klanec? Pa čeprav je telesna masa vseskozi nekje na enakem nivoju in poleg tega redno veliko tečem v klanec, se mi zdi, da forma ni takšna kot bi morala biti :D . Je možno, da je to zaradi izvajanja prevelike količine vaj za moč zg. dela telesa (logično ni, saj se masa ne povečuje)? Recimo, da se odločim zmanjšati obseg vadbe moči za zg. del telesa, na kakšen način bi se tega lotil oz. kaj je dobro izvajati in česa ne?
Hvala za morebitne izkušnje, nasvete... :) Lp!
#323485
Uroš Sobočan napisal/-a:Zakaj bi tekel z utežmi?

Oooooo... Uroš. :D
Pa tako sem mislil, da malo ob bazičnem teku potreniram tudi roke. Bom pač na star način, doma malo težje uteži dvigal. :)

@urbancek, jaz delam vaje za moč 1x/teden, pa te trajajo do 1/2 ure. So pa intenzivne in me rade bolijo mišice drug dan. Se mi zdi, da če bi delal več vaj za moč, da ne bi zdržal tekaškega plana. Po mojem je v tem primeru manj, več!
#323515
Tek z utežmi???
Zakaj pa ne?

Niso priporočljive uteži, ki jih navesiš nase (telovnik, gležnji ...) jih pa uporabljajo ljudje z visokimi cilji in nadzorovano.

Predlagam tek z lahkimi utežmi, saj se tako izboljša tehnika rok.
Utež mora biti lahka in zelo lahka.
sam imam rad tek navzdol s pohodnimi palicami, ki predstavljajo utež. Držiš jih v sredini, v točki težišča, vodoravno in to preprečujejo vrtenje okrog vertikalne osi.
Dober način je, da ob poti poiščeš dva kamna in tečeš z njima. Po nekaj časa, npr. 15 min. jih odvržeš in tečeš naprej. Takrat ugotoviš, kakšno korist sta ti naredila.
Vsekakor je smiselno izboljšati tehniko drže in dinamike rok z lahkimi utežmi.
Priporočam :clap:
#323537
urbancek napisal/-a:Mene pa zanima, če vsak dan (ali pa vsak drugi dan) telovadiš in narediš poleg različnih krepilnih vaj za ramena (4 različne vaje po 20 pon. 3kg ročke) tudi 3 serije po 20 sklec (na ročkah) in 3 serije po 20 ponovitev upogiba komolca za biceps (10 kg ročke), pa nato še trebušnjake po 20-30 in še "hrbtnjake" ter statične vaje za stabilizacijo trupa + še nekatere druge vaje za zg. del. Poleg tega pa še različne vaje za noge od počepov, vaj za itbs in hamstringe itd... Zanima me, če to redno izvajaš, ali potem vse te vaje za moč zg. dela telesa "škodijo" tekaškemu performancu predvsem recimo v klanec? Pa čeprav je telesna masa vseskozi nekje na enakem nivoju in poleg tega redno veliko tečem v klanec, se mi zdi, da forma ni takšna kot bi morala biti :D . Je možno, da je to zaradi izvajanja prevelike količine vaj za moč zg. dela telesa (logično ni, saj se masa ne povečuje)? Recimo, da se odločim zmanjšati obseg vadbe moči za zg. del telesa, na kakšen način bi se tega lotil oz. kaj je dobro izvajati in česa ne?
Hvala za morebitne izkušnje, nasvete... :) Lp!

Za mišično rast moraš ustvariti anabolne pogoje. Teža ti ostaja enaka, torej mišice ne rastejo :)
Performans pa probaj izpiliti s pravilnimi tekaškimi treningi.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA