teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 Ananda
#325631
Uf, sem si oddahnila. :wink: Malo se hecam. Bom zvecer poskusila se enkrat poslati ZS se s PC-ja. Pocasi malo sumim, da me zafrkava tablica.
 Jola
#325655
Pol pa na zdravje !
No, prva pošiljka gobic se že kopa v mlačnem mleku.....tako je bilo sporočilo od teka-teka, jutri pa da vidimo, če jih pošta SLO ni preveč prizadela ! Pol pa naslednji odjemalci pridete na vrsto !
Sreča, da ima mož kefir tako rad, da ni strahu o kakem pomanjkanju gobic ! Lep vikend punce, potem pa ne vem če ne bomo imele kako tekaško ekipo "gobice kefirja " na kaki tekmi ! LP
Uporabniški avatar
 teka-teka
#325690
Še moje poročilo o živahnosti podarjenih kefirčic: Jola mi je poslala zajetno kolonijo :shock: , dala sem jo v mlačno mleko ob 16. uri včeraj popoldan (ali je prav, da ga prekuham in dam v 30°C ohlajeno mleko ali je bolje kar v neprekuhano). Zjutraj raje nisem premešala zadevice, malo je bilo citronasto rumenega poprha po koloniji. Ko sem se vrnila s teka Trojk(ob 17.uri), pa me je čakalo presenečenje, spodaj je bila vodna faza, vmes kefir in zgoraj gobice. :clap: :clap: :clap: Precedila, kefir je sicer bolj rezkega okusa kot kupljen in super osvežilen. Sem kar pozabila kako domača zadeva odtehta kupljeno.
Jola, ne štejem več kolikokrat sem ti napisala hvala. Še enkrat se ti globoko zahvaljujem za gobice. Moji domači so tudi navdušeni nad okusom in prve bere ni več. Po praženju na Trojkah bi zadeva pasala tudi na moja ožgana lica, saj me je čist zažgal. :--(
Kulturo kefirja bom gojila in javila, da imam višek, ki ga pošljem tistemu, ki bo za to.
Ideja o kefirčku in njegovemu vplivu na tek pa sploh ni slaba
:-)
 Jola
#325696
Glej, najprej čestitke za Tek trojk !

Kar se pa kefirja tiče pa tole: kakšno mleko boš uporabila je čisto tvoja izbira ! Jaz dam surovega iz mlekomata in je zato kefir bolj kiselkast, dajala sem prekuhano in alpsko, pa je morda mala razlika pri okusu, ne vem točno povedati ! Dam pa kar mleko sobne temperature. Pa še tole, da ne pozabim, sedaj so bile gobice malo v šoku in verjetno jih je bilo preveč za tisto količino mleka, ki si ga dodala.....nisi napisala koliko mleka si dodala??? Jaz dam npr.1 žlico gobic, ne polno, za en stekleni kozarec od vlaganja (750 ml) in je kefir vsak dan ob isti uri gotov, če je pa vročina, ga moram pa postaviti na hladno, recimo v špajzo, da se na bolj hladnem dela, ker je drugače kefirja za izvoz. Ko pa je gobic preveč, jih pa tudi lahko zamrzneš, če kam greš, pa vzameš iz skrinje zopet ko prideš npr.iz dopusta, naliješ mleka in zopet jovo na novo ! Kefir precedim in dam v steklenico, pa v hladilnik in lepo to popijemo preko dneva.....veš kaka malica ali večerja je to, če je zraven še sveži rženi in polnozrnati kruh, še mlačen iz pečice....!

Če sem kaj pozabila , me pa vprašaj ! Torej punce, akcija je uspela in drugi teden razpošljem še ostalim ! Lepo nedeljo vsem !
 Jola
#325697
Ananda, tudi ti dobiš gobice kar drugi teden, ker sem sedaj kar prisilila družino, da so kefir pili bolj pospešeno, da imam več gobic ! Ni problem ,sedaj ko vem da prešivijo poštno pošiljanje !

Teka-teka, veš kaj sem mislila, da bi bile me na tekmi z majicami /napis/ in imele ekipo, ki bi se imenovala po kefir-gobicah, ali pa kaka štafeta .... LP
Uporabniški avatar
 Ananda
#325711
Tole je pa lepa novica, da gobice prezivijo taksen transport. Kar se tistih, namenjenih meni tice, pa kar pocasi. Nocem, da me kak clan tvoje ozje druzine okrog ganja, da se mu je zaradi mene zagabil kefir. :lol: :wink:
Uporabniški avatar
 teka-teka
#325721
Jola imaš prav. Pozabila napisat najbolj bistvenm del recepture-količina :oops:
Malo se lahko zgovarjam, ker sem zvečer imela pospešeno hidracijo (pivo) in sem mal opletala s pisanjem. Zato moje preteklo dojemanje ni ravno realno :wink:
Količina mleka je bila liter, saj je bilo gobic za najmanj 4 žlice in je bilo tako 2x preveč glede na količino mleka. Bom tudi jaz dala sveže, neprekuhano. Aja, pa nisem napisala, da delam kefir iz kozjega mleka. Itak ni bistvene razlike. :)
Zvečer sem zato dala delat kar dva litra in se že vidi ona "sirotka" spodaj (16 ur po cepljenju mleka). Je pa danes precej višja temperatura v kuhinji, ker pečem in se mi je celo naredila šabesa iz bezga. Ne rata mi vedno.
Ja, kar sporoči glede ekipe "kefirčic". Čez leto dni grem nujno na 29 km, če bo buh dal zdravja. Pa obvezno z žensko ekipo, da ne bom imela psihičnega pritiska koliko so fantje zamudili zaradi mojega nacejanja z vodo, sopenja v klance in občudovanja rožic.
Hm, zdaj pa sem že prispodoba Bikca Ferdinanda... :roll:
 Jola
#325748
Punce, ni problema.......tek in dobro delo me osrečuje ! Kar gane me, ko vidim, kako ste hvaležne......res sem vesela, da vam lahko malo koristim !

Teka-teka - srečnica - , jaz pa nimam v bližini kozjega mleka , hodim pa po kozji sir /Vodruž pri Šentjurju/- ki mi je zakon !
Iz surovega mleka /iz mlekomata/ je produkcija gobic večja, kot pa iz kakega trajnega mleka /npr.Alpsko/, tako da bom kar hitro spravila te gobice skup ! Moj mož ga ima pa tako rad, da bi ga popil kolikor bi ga bilo v hladilniku, torej zaenkrat ni problema, samo malo potrpljenja iz vaše strani !

Pa še enkrat čestitke tistim, ki ste bile na Teku trojk.
Uporabniški avatar
 mare
#325779
Jola, ravno tole me je zanimalo. Jaz imam namreč gobico skoraj 1 mesec, pa se je samo malenkostno poredila. Pa bi jo drugače zelo rad dal komu naprej. Še to me zanima, kako kefir precejate, sploh tisti, ki imate gobice v obliki drobirja. Moj kefir je namreč tako viskozen, da praktično ne gre skozi cedilo. Jaz gobo samo vzamem z žlico iz kefirja.
 Jola
#325781
Jaz imam gobico - drobir, precejam jo pa kar z cedilom za juho npr. ker ima manjše luknjice, pa ne s tistim mrežastim cedilom, ker bi jih tam še bolj razdrobila. Torej kefir iz kozarca zlijem v cedilo in rahlo tresem, da se kefir odcedi, potem gobice splaknem v cedilu z mlačno vodo, stresem nazaj v kozarec, ga zalijem z mlekom sobne temperature, pa pokrijem kozarec z gazo in elastiko okoli, da ne pridejo mušice do kefirja. To je vse! Ko je gobic preveč, jih podarim, zmrznem ali odvržem, če nimam odjemalcev. Če se mi kefir prehitro dela, pa potisnem kozarec v hladilnik ali pa v hladno špajzo. Nič kompliciranega ni, o mleku, katerega uporabljaš, je pa čisto vseeno, malo se loči po okusu, pač ugotoviš, kaj ti bolj paše. Ko bom imela višek, ti lahko pošljem, jaz imam izkušnje samo s to vrsto gobic ! LP
Uporabniški avatar
 mare
#325804
Hvala, ampak ni treba, saj moj kefir je prav v redu, samo kot sem rekel, je tako viskozen (gost) da ne gre skozi cedilo z luknjami 1 mm. Gobice pa potem okopam v posodici, ker se itak drže skupaj.
 U_R_S_A
#325905
Danes dobila gobice - pošiljanje so prav lepo preživele in se že namakajo, jutri pa javim, kako se bodo odrezale. :) Jola - prosim, sporoči, koliko sem ti dolžna za poštnino.
Uporabniški avatar
 Ananda
#325909
Bi lahko kar predhodnico citirala. Tudi jaz dobila danes, so prezivele in se ze nekaj ur namakajo. Pa tudi jaz bi rada povrnila vsaj za postnino, za prijaznost ne morem. Lahko samo recem hvalaaaa!!! Super si!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA