teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 chucki
#332451
Pozdravljeni tekači!

Imam vprašanje za poznavalce. Jaz pa imam drugačen problem, kar se tiče prehrane, namreč rad bi pridobil kilograme, ne igubil :) S tekom se ukvarjam že več let. Moja napaka je, da tečem samo med poletjem. Naredim približno 400 km na sezono, ki je dolga 3 mesece. Letos nameravam teči tudi v mrazu. Bojim se pa, da bom izgubil preveč kg. Tehtam 70 kg na višine 175 cm. Kakšno hrano mi priporočate pred treningom in po treningu, ker moj želodec ni velik in ne spravim veliko v sebe :) Seveda si ne želim pridobitve maščobe, ampak mišične mase, kar bom težko dosegel samo s tekom, to vem :)
 milk
#332461
chucki napisal/-a:Pozdravljeni tekači!

Imam vprašanje za poznavalce. Jaz pa imam drugačen problem, kar se tiče prehrane, namreč rad bi pridobil kilograme, ne igubil :) S tekom se ukvarjam že več let. Moja napaka je, da tečem samo med poletjem. Naredim približno 400 km na sezono, ki je dolga 3 mesece. Letos nameravam teči tudi v mrazu. Bojim se pa, da bom izgubil preveč kg. Tehtam 70 kg na višine 175 cm. Kakšno hrano mi priporočate pred treningom in po treningu, ker moj želodec ni velik in ne spravim veliko v sebe :) Seveda si ne želim pridobitve maščobe, ampak mišične mase, kar bom težko dosegel samo s tekom, to vem :)


Ne vem, ali se "malo hecaš" ali misliš resno. Jaz sem se prav danes zredil do te mere, da pri enaki višini - 175 cm, tehtam 70 kg. To je pri meni znak za "rdeči alarm", saj je to meja, ki je nikakor ne želim preseči in pri kateri imam približno 4 kg več od optimalne teže, ki je okoli 66 kg. To velja še posebno, če treniraš po klancih, oziroma hribih. Ker nisi tekač (ali pa kolesar) tega najbrž ne čutiš tako, kot jaz, če pa bi se s tekom ukvarjal bolj resno in se podal tudi na kak gorski tek, bi hitro začutil, da imaš nekaj kil preveč! S 400 km na leto in samo tremi meseci teka, se je težko imenovati tekač. Zato, da si tekač v pravem pomenu besede, je potrebno teči vse leto in mislim, da je minimalna meja, kar se tiče razdalje, vsaj 1000 km na leto.
Seveda pa je priporočljivo, čim več maščobe zamenjati z mišično maso. Mišice tudi pomagajo kuriti kalorije in pomagajo vzdrževati telesno težo v razumnih mejah, toda v obratni smeri, kot je tvoja želja, saj pomagajo pri zniževanju teže in ne pri njenem zviševanju. Jaz to rešujem z vsakodnevno jutranjo telovadbo (razne vaje, ki krepijo mišice), ki jo izvajam v povprečju okoli pol ure dnevno, takoj ko vstanem, še pred zajtrkom.
 chucki
#332480
Resno mislim, ker to zimo ne mislim prekinit teka, ker me pol vsako poletje zmatra in ne napredujem, kot si želim... 10 km še pretečem, potem je pa konec sezone. :) Rad bi več. Pozabil sem pa omenit, da se tudi ukvarjam s pohodništvom. Tukaj v Celju je Celjska koča (grmada), ki je zelo strma. Namreč letos sem bil več kot 70x, ker sem ugotovil, da mi kombiniranje bolj ustreza. Malce teka in hoja v hribe. Vem, da 400km ni veliko, ampak v 3 mesecih je pa nekaj. Se bom poboljšal, obljubim :) Pod 70kg nočem, pa tudi če je potrebno več napora za kilograme nosit, ker že tako dobim opazke od ljudi, da sem presuh. .. Zato pa sprašujem katera hrana je najbolj priporočljiva za regeneracijo ter vzdrževanje teže, ker na internetu je veliko napisanega, ampak bi rad slišal iz prve roke.
 chucki
#332481
zz topka napisal/-a:Dobrodošel na TF, ma , jast bi bila na tvojem mestu zeloooo zadovoljna s to težo. :P



Hvala :) Hehe, pa glih od žensk sem dobil opazke, da sem presuh :D Pravijo, da ”ded” mora imeti malo več kg..
Nazadnje spremenil chucki, dne 30 Okt 2014, 22:18, skupaj popravljeno 1 krat.
 milk
#332500
Ne vem, kako da ti ne moremo dopovedati, da nisi ti presuh ampak so tisti, ki ti dajejo opazke predebeli! Tudi ti si, vsaj za nekoga, ki se želi ukvarjati s športom, pri svoji velikosti, na zgornji meji, vse kar bi bilo več, nebi bilo le nadležno pri teku, amak tudi nezdravo. Raje ti govori tistim, ki ti dajejo opazke, da so predebeli in naj shujšajo vsaj na tvojo raven. Zdaj, v zimskem času je taka teža v redu, da imaš nekoliko varovalne maščobe, spomladi pa je potrebno spraviti težo pod 70 kg.
Uporabniški avatar
 Medicius
#332504
@chucki, jaz sem imel leto nazaj preden sem se vrnil na tekaške steze 82kg in nenamenoma shujšal po tem času na 75kg pri 182cm višine, počutim pa se odlično! 8) Jem čisto vse, včasih celo preveč, edino pivu in sladkemu sem se odpovedal, ker teh dveh stvari človek res ne rabi.
Tudi jaz dosti opazk slišim v službi kako sem shujšan, a se sam pri sebi samo nasmehnem in si mislim ravno to, kar je @milk napisal. Opažam pa, da kolegi okrog mene, ki imajo prekomerno TT ali so debeli, da so čedalje bolj debeli (ali je to samo "vizualni učinek", ko sem jaz vedno bolj suh :lol: ) in da se niti malo zaradi tega ne sekirajo, pa požrejo vse sladkarije, kar jih je na mizi, pa teh ponavadi ni malo.
Skratka jaz njim ne govorim, da so debeli, ker bi jih s tem užalil, zanimivo pa je, da oni nam lahko govorijo, da smo presuhi. :roll: No, prejšnjič mi je bilo dovolj, pa mi je jezik ušel, ko sem kolegici pri spotikanju ob presuhe tekače povedal, da ni problem v naših kilogramih ampak v njenih. :--
Torej @chucki, če želiš biti tekač ni zaželjeno imeti več kilogramov, če pa želiš imeti poudarjeno muskulaturo po vsem telesu, pa moraš v fitnes. Tam imaš trenerje, ki te bodo lepo vodili skozi program, zraven tega pa lahko še 2x ali 3x v tednu tečeš. Vedi pa tudi, da boš moral precej povečati vnos hrane, predvsem OH in B, drugače boš hiral. Lahko pa tudi doma delaš vaje, z utežmi če jih imaš ali pa z lastno telesno težo.
 chucki
#332610
Mja, jaz se pivu ne morem odpovedati, ker ga obožujem :) Sladkarij pa ne jem... Tudi jaz opažam, da so Slovenci čedalje bolj debeli in se sploh ne sekirajo glede tega? Potem pa jamrajo, da se slabo počutijo, zakaj le.... In kakšen je bil odziv kolegice, ko si ji to povedal? :D Fitnes mene ne bo videl, ker mi gre na kozlanje koliko prepotentnežev je tam, ki se gledajo v ogledalo :) Verjetno bom nadaljeval s skleci pa še dodal trebušnjake, pa bo :)
Uporabniški avatar
 boatjan
#332611
Ne vem kako veš, da boš shujšal, če boš tekel pozimi. Do zdaj še nisi tekel pozimi. Lahko pa vsako jutro stopiš na tehtnico in če imaš nad 70, tisti dan manj ješ, če imaš pod 70 pa malo več. V povprečju boš verjetno imel 70.

Za takšne razdalje, ki jih delaš, pa po moje ne rabiš posebne prehrane.

Lep pozdrav!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA