vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Medicius
#330546
Gregi napisal/-a:Spet sem imel epizodo... zdaj sem jo "posnel"....

https://www.dropbox.com/s/usnt5mjwe1qglrv/Visok%20utrip.jpg?dl=0

In kaj zdaj pričakuješ od uporabnikov foruma? Tvoj problem se vleče od Septembra 2010 in očitno še zdaj nisi našel časa, da bi obiskal zdravnika. Očitno pričakuješ, da ti na forumu naredimo EKG, holter, UZ srca, mogoče celo kakšen obremenilni test. Spravi se k zdravniku!
 Gregi
#330550
Medicius napisal/-a: In kaj zdaj pričakuješ od uporabnikov foruma?


Vrečko bobi palčk, piksno Carlsberga, zadnjo izdajo Alan Forda in 2 dni all inclusive v Portorožu...

Medicius... da je problem moj in zgolj moj in da bom moral k zdravniku, se zavedam, thank you very much. Objavil sem zadevo zato, ker se mogoče kdo drug srečuje s tem, pa da ve, da ni sam... Sem pa tvoj post razumel... glede na to, da že do sedaj nisem veliko pisal na forum, po pretečenih km pa sem med vami itaq "amater", se umikam v pasivno vlogo bralca vaših dobro- in manj dobronamernih nasvetov...
Uporabniški avatar
 Medicius
#330555
@Gregi, brez zamere, upam da me nisi narobe razume. Jaz razumem da uporabniki sprašujejo za nasvete glede takšnih in drugačnih bolečin, pa še tam v nekaterih primerih pretiravajo z upanjem, da bodo rešili zadevo preko foruma. V tvojem primeru, pa te lahko tvoje neodgovorno izogibanje zdravnika stane življenja. Če ti je tako vseeno za sebe, bodi vsaj odgovoren do bližnjih. ;)
Imel sem podobno težavo, nenadna tahikardija a brez spremljevalnih simptomov (nič dušenja, razbijanja, ...), kar pomeni da najverjetneje nagaja trak, pa sem vseeno preventivno obiskal zdravnika (nikoli ne veš). Skratka, naredil EKG in UZ srca in ugotovil, da sem zdav kot riba in da bom živel 100 let. :mrgreen:
A tebe ne zanima, če imaš zdravo srce?
Uporabniški avatar
 lukav
#330561
Preventiven pregled je v vsakem primeru dobra ideja za rekreativca. Če ima kakršnekoli težave, pa sploh. Tudi jaz sem naredil VO2max in UZ srca.
Uporabniški avatar
 lojze
#332901
Gregi napisal/-a:
Medicius napisal/-a: In kaj zdaj pričakuješ od uporabnikov foruma?


Vrečko bobi palčk, piksno Carlsberga, zadnjo izdajo Alan Forda in 2 dni all inclusive v Portorožu...

Medicius... da je problem moj in zgolj moj in da bom moral k zdravniku, se zavedam, thank you very much. Objavil sem zadevo zato, ker se mogoče kdo drug srečuje s tem, pa da ve, da ni sam... Sem pa tvoj post razumel... glede na to, da že do sedaj nisem veliko pisal na forum, po pretečenih km pa sem med vami itaq "amater", se umikam v pasivno vlogo bralca vaših dobro- in manj dobronamernih nasvetov...

kaj si ugotovil na pregledu, 6 dni po lm, se mi je pojavil med tekom podoben pojav, sedaj naredil ekg, ki je v redu čakam na pregled pri kardiologu in UZ srca.
 Gregi
#334192
Bil novembra na kardiološkem pregledu, bremenilnem testu... Našli niso ničesar. Edina manjša nepravilnost je bila, da rabim malenkost dlje časa, da mi utrip pade v normalo po vadbi ter rahlo povišan (oz. previsok) pritisk med najvišjo obremenitvijo... ta teden dobim še holter...
Uporabniški avatar
 lojze
#334200
ta pojav se mi ni več ponovil, bil pri kardiologu, nasvet lahko nadaljujem s športno aktivnostjo, 20.1 imam hotler in 21.1 obremenilni test, nato še uv srca, bom videl, kaj bo pokazalo.
Uporabniški avatar
 Arabo
#334202
Enako težavo sem imel jaz lani proti koncu in začetku leta.

Ko sem odtekel istrski maraton, pa me je "stresla" pljučnica. Očitno mi je telo kar nekaj časa pravilo, da nekaj ni prav. S srcem je bilo sicer vse v redu, a očitno je bilo narobe s pljuči.

Možno je in priporočam ti pregled tudi v tej smeri, če ne boš ugotovil kakih problemov s samim srcem.
 Gregi
#338679
No, meni so se zadeve začele pojavljati bolj pogosto in trajajo dlje. sredi maja sem imel epizodo po nekje pretečenih 4km, pulz 200+, trajalo je 8 minut. Prejšni teden pa sem igral tenis, kjer so napori bolj sunkoviti. Ob izmenjavi udarcev sem takoj začutil povišan utrip... Šel v garderobo, si v obraz pljuskal vodo, sedel, ležal, mokro brisačo na lice, vrat... nič ni pomagalo. Po 10 minutah sem poklical ženo, da pride pome in me pelje na urgenco. Prišla je, a glej ga zlomka... v avtu, po pol ure utripa nad 200 me je zadeva spustila, pri zdravniku pa.... vse ok... puls normalen, EKG, pritisk, hemoglobin tudi...
Včeraj sem pri svojem zdravniku dobil napotnico in spet dobim holter... Zdaj me ne skrbi le utrip, ampak, da se ponavlja bolj pogosto in traja dlje... :(
Pa vsem bralcem... ja, sem bil in še grem k zdravniku...
 ogi
#338680
Definitivno pojdi k zdravniku. Za zraven pa moja izkusnja. V cca. 20 letih treninga in tekmovanj v smucarskem teku (pa ne rekreacija, ampak resen tekmovalen sport kar je pomenilo tudi po 800ur treninga letno) se mi to ni naredilo niti enkrat samkrat. Potem pa se mi je kaksnih 5 let nazaj zacelo obcasno pojavljati tocno to... za 2-3min mi je pulz skocil gor. Vcasih iz recimo 140 na 170-180, vcasih na 220 (max pulz spravim danes na slabih 180 s tem da je to res max pulz ne racunica in glede na to, da imam za seboj celo zivljenje "trpljenja" mi se danes uspe iti do max. ne samo do tja kjer zacne boleti). Takrat mi ni bilo jasno kaj in kako, ko pa danes pogledam nazaj, pa celo znam postaviti "vzroke".
Vedno je bilo vroce (tudi ce je bilo pozimi na tekaskih smuceh, je bilo recimo -2c napravljen pa sem bil za -10), vedno, ko sem mi je to zgodilo, sem bil mogoce malenkost dehidriran, predvsem in najbolj pomembno pa, cisto vedno sem pred treningom popil kavo ali dve. Ko se mi je to prvic naredilo (na mtb, 30km od doma, pri +35c sredi najbolj strmega hriba 15km od najblizje ceste) me je zagrabila taka panika, da sem od panike skoraj umrl. Najbrz ni potrebno omenjati, da sem po 2-3min pavze, ko mi je pulz padel na normalen, normalno odkolesaril do doma. Seveda sem v naslednjih 2 tednih spravil skozi cisto vse teste, ki so mozni (hvala vsem prijateljem za vse usluge povezane s tem :) ) in na nobenem ni bilo niti najmanjse napake. Nasvet dveh razlicnih kardiologov? Vse je ok, ti ga se kar zgi naprej.
Anyway... to make story short... Lani sem, ne vem zakaj, malo bolj pogledal na vse skupaj in nehal piti kavo pred aktivnostjo. Ker je meni dober espresso skoraj ravno tako pomemben kot dober vzdrzljivosten "trening", ne pomeni, da kave ne pijem vec. Edino 3-4h preden grem ven, je ne pijem, pa zato za "nagrado" ko pridem nazaj popijem dve :) In od takrat, ko sem nehal, se mi to ni zgodilo se niti enkrat. S tem, da odkar ne pijem vec kave pred aktivnostjo, zopet grem kot mi pase, pa ce to pomeni magari 1h v klanec pri 175 pulza. Prej sem pa gledal bolj na pulzmeter kot na progo, da ja ne bi slo cez 150-155, pa se ni bilo garancije, da se mi bo naredilo, in zares sploh mtb ni bil vec uzitek, ker sploh nisem upal vec v zaresen klanec.
Kaksna dva meseca nazaj, me je pa vseeno imelo, da vidim ce je res kaj na tem in sem poskusil... pred tekom sem popil dva espressa in glej ga hudica... cca. 20min v tek (pa ni bil ravno nek ekstremen, zgolj tam okoli 135-140 pulza) zacnem cutiti tisti obcutek, da srce zacne nabijat, pogledam na Polarja in gor lepo cifra 205. Zacnem hodit, popijem par pozirkov vode, pocakam 30sec da se vse umiri in nadaljujem s 140pulza naprej do doma. Ni ravno znanstven dokaz, je pa nekako dovolj zame, da pac ne pijem kave pred aktivnostjo. Pa se eno... to je dalec od tega, da lahko recem, da imas enak problem, ampak razmisli. Ce ti vsi zdravniki pravijo da je vse ok, tebi pa se to se vedno dogaja, potem to kljub vsemu, vsaj zame, ni ok. Mogoce ni smrtno nevarno, ampak kar se mene tice, se s srcem ne bi igral. Ce me boli koleno, me pac boli, big deal, srce je pa malo drugace.
Pa se to, da je vse skupaj se bolj cudno... problem imam kot kaze izkljucno s kavo... lani sem po 15 letih dal ponovno gor stevilko in sel na mtb maraton, ter cca. 1.5h pred startov vzel kofeinski gel (sem parkrat prej probal za ziher)... stvar s 160mg kofeina ni naredila nobenih problemov, prav tako ne 4h na 170-175 pulza ne, tako da verjetno niti kofein ni problem, pac pa nekaj drugega v kavi.
 papikele
#338712
Jaz sem imel lani podobne probleme. Po nekaj minutah teka je srce začelo nabijat do konca. Nobene bolečine v prsih in nobene slabosti, samo nabijanje. Po nekaj minutah pa se umiri. Jaz sicer nisem šel k zdravniku ker se mi zadeva ni ponavljala oziroma sem ugotovil razloge.

Kofein! Kakšna energijska pijača ali kava probleme sem imel samo takrat :wink:
No prvič pa ni bila kava ampak alkohol :D . Vikend sem lani poleti preživel na enem rock festivalov kjer smo se ga enkrat konkretno napili, potem pa smo štiri dni samo dolival :drink :lol: Po dveh dneh pavze je sledil trening ko sem prvič začutil nabijanje v srcu...

PIJAČA NI IGRAČA :wink:
 Gregi
#339064
Torej, še enkrat sem šel na kardio-pregled, opravil EKG in bremenitveni test na kolesu... vse bp.
Mi je pa zdravnica dala tablete Concor 2,5mg za uravnavanje pulsa, kar bi naj poskrbelo za to, da se mi utrip ne bi več tako dvignil in naj ne bi več prihajalo do tahikardij. Prej sem med tekom imel povprečen puls med 145 in 150, zdaj ga imam na 130 bpm. Isti tempo, isto "zadihan"... vse isto...

Je pa drug "problem. Medtem, ko sem imel prej puls v mirovanju med 55 in 65, ga imam zdaj pri 45 bpm. Pa nisem nek natreniran atlet, da bi bilo to normalno. V sredo imam pregled pri svoji zdravnici, pa da vidimo...

@papikele... po mojem vseeno bolje, da greš zadevo pregledat... jest sem se tudi dolgo spravljal, a vendar šel...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA