področje za debato o tekaški literaturi na splošno ter za predstavitve knjig v slovenskem in tujih jezikih. pa še seciranje njih vsebine ...
Uporabniški avatar
 štefan64
#201775
...Menda se z zgledom naredi še največ... :D[

Lep zgled si mi ti, skupaj s svojim pajdašem, Mitjems...V soboto v Šenčurju sploh nista tekla, ampak pumpa za :drink vama je pa tako potegnila, kot bi b'la najmanj "ena ultra" za vama :twisted: :!:

lp, Štefan
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#201799
štefan64 napisal/-a:...Menda se z zgledom naredi še največ... :D[
Lep zgled si mi ti, skupaj s svojim pajdašem, Mitjems...V soboto v Šenčurju sploh nista tekla, ampak pumpa za :drink vama je pa tako potegnila, kot bi b'la najmanj "ena ultra" za vama :twisted: :!:
lp, Štefan

Štefek, neja ga seri, pubeca sta pravi zgled in bom reko, da sta pridna. Lahko je laufat, lažje kot se it postrežčka za ljudske množice. Sicer me ni bilo tam, drugače bi pa ziher spil (vsaj) en pir z njima. Pa seveda s tabo tudi :D
Uporabniški avatar
 markor
#202331
milos napisal/-a:knjigo sem prebral. res zanimivo branje.

Vem da bom deležen vsega obsojanja, ampak mi leži na duši. Klasičen ameriški knjižni izdelek. Je že čisto na koncu moči, ker že na štartu začne na vso moč, je v komi, pa potegne iz leve pete še moći za nadaljni 2 milji še hujšega šprinta, ko misli da zdej je pa res konec (beri:da bo drugi), ko potegne iz desne pete še več zadnjih moči za nadaljne 3 milje še bolj hujšega šprinta. In tako ene parkrat. Ja uganili ste, kot po nesreči je zmagal z veliko prednostjo.

Bere se kot želatinasta zgodba o amerški vsemogočnosti v kakšnem ameriškem bestselerju.
....


Tudi sam sem prebral omenjeno knjigo.. precej na dušek, bi rekel..
Ne morem rečt, da mi je knjiga bila slaba. Izvedel sem marsikaj zanimivega / novega o razmišljanjih ultraša, o njegovih pristopih, izkušnjah itd. Celo nekaj o prehrani - ne jej belega sladkorja! Jep, rešen sem.. :D
Mogoče malo res moti "neskladje" teksta in slik. Če namreč tip na x straneh razlaga kako se je komaj vlekel in ležal na cesti pa to (kar mu seveda povsem verjamemo po x km), na koncu pa slika iz cilja kaže "malo drugače" je res malo "štrleče".. Ampak ok, je pač superman..
Na koncu sem sicer dobil občutek, da je napisana "malo na hitro" (ok, baje je med tekom narekoval tekst..).
Skratka, "kaj je res in kaj ne" seveda ne bomo - kot pri podobnih drugih mega dosežkih - izvedeli. Razen, če bi tekli polega njega.. Šteje pa rezultat, to pa ja.
Za koliko pa se posamezniku "povečajo oči" po takšnih ultra zadevah pa tudi ne morem sodit - verjetno pa je kar nekaj TF članov, ki imajo takšne izkušnje in lahko sodijo..
lp
m

p.s. še nekaj.. ne bi se strinjal, da je v ozadju (samo) denar.. Moje mnenje - če tip dela kot meneđer (al kaj že..) pa valjda zna zaslužit cekine na bistveno lažji način, lepo vas prosim.. Že itak moraš biti (na poseben način, seveda) "trčen", da se ukvarjaš z ultro. Da bi bil pa tako nor, da bi to delal za denar (poleg redne službe!) pa.. ne vem, no...
 Tiara0010
#215908
Priporočam knjigo GUARDIANS OF THE EARTH/ VARUHI ZEMLJE. Knjiga Varuhi Zemlje je prvi projekt novo ustanovljenega svetovnega sklada Guardians of Universe, s katerim se bodo financirali veliki ekološki in edukativni projekti. Z združitvijo največjih mojstrov borilnih veščin na svetu in z armado njihovih učencev bodo na novo vzpostavljali harmonijo med ljudmi in Zemljo.
Postanite tudi sami varuhi sveta. Knjiga je pisana v angleško-slovenski verziji.
Kupite lahko tu: http://www.sloveniashop.net/kategorije-izdelka/zemljevidi-in-knjige/knjige/turistika-in-turisticni-vodniki/2783
 ton
#215957
Tiara0010 napisal/-a:Z združitvijo največjih mojstrov borilnih veščin na svetu in z armado njihovih učencev bodo na novo vzpostavljali harmonijo med ljudmi in Zemljo.


Kdor ne verjame, si bo sam kriv. :D
 musicfreak
#334928
Ta tema je že nekako zamrla, zato sem odločil, jo nekoliko spraviti k sebi (na srečo se precej laže spravim laufat kot pa pisat:). Že kar nekaj let zbiram slovensko tekaško literaturo, tako se je do sedaj na knjižni polici (zraven bolj ali manj vseh številk obeh slovenskih tekaških revij) nabralo že nekaj knjig s tekaško tematiko. Bolj ali manj po vrstnem redu so si sledile:
1. Ultramaratonec (Dean Karnazes). To je bila prva tekaška knjiga, ki sem jo prebral že pred kar nekaj leti. Spomnim se še, ko mi je znanec med tekom priporočil to knjigo. Mogoče bi z današnjega vidika res knjigo res lahko opredelil bolj v stilu propagande ameriškega super-junaka, vendar so bili v tistem času občutki ob knjigi izključno dobri. Osvežujoči. Sploh za nekoga, ki je nekajkrat na teden tekel po 6km, in še to seveda samo ob ugodnem vremenu. Je bilo zanimivo izvedet, da obstajajo tekači, tam nekje, ki jih ne moti vreme, mraz, tema in še vrsto drugih nadlog. Prva knjiga (ki se jo verjetno tudi zaradi tega najbolj zapomni:), a ne zadnja.
2. Rojeni za tek (Christopher McDonald). Druga po vrsti. Odlična zgodba. Po zaužitem Karnazesu je bilo tukaj občutiti trohico razočaranja, čeprav je, objektivno gledano, tale knjiga najverjetneje kvalitetnejša. A vsake oči imajo svojega malarja. Zanimivo je bilo pričakovanje, kaj se bo izcimilo iz srečanja s Tarahumarami, vpletanja Scotta Jureka ter predvsem soudeležba avtorja, običajnega smrtnika, v končnem epskem tekaškem obračunu.
3. Jej in teci (Scott Jurek). Težko pričakovana knjiga legende. Povsem drugačen od že nekoliko bahaškega Karnazesa, s katerim ga druži skupna točka travm iz otroštva. Zanimivo branje od začetka do konca, ob tem pa še nekaj vegetarianskih nasvetov. Zanimivo se dopolnjuje s knjigo Rojeni za tek. Preprost, iskren in nekoliko zadržan avtor.
4. Teči ali umreti (Killian Jornet). Za moj okus precej preveč samovšečna knjiga, ki mi je delovala kot akcijski film s specialnimi efekti in bolj borno zgodbo. Mogoče je na to vplivala tudi rosna starost oz. mladost avtorja, ali pa gre samo za moj okus.
5. Delaj, teci, živi (Samo Rugelj). Odlična stvaritev. Povsem nekaj drugega od prej opisanih knjig, kjer so glavni protagonisti na meji supermanstva, tu avtor opisuje svoje muke med doseganjem maratonske vzdržljivosti. Se prepoznamo v tem. Tudi po geografskih zapisih: tek preko golovca v vseh možnih variantah, Orle.. (sedaj sicer že nekaj let sicer v drugem koncu Slovenije, je pa tekaško preganjanje po Golovcu gotovo ostalo v lepem spominu). Zelo samokritično in pronicljivo, lepi vložki drobcev osebnega življenja.
6. O čem govorim, ko govorim o teku (Haruki Murakami). Hm, Še ena knjiga, o kateri se po nekaj letih ne spomnim praktično ničesar. Verjetno mu delam krivico. Bom vesel, če me kdo opomni. Nekoliko bolj zahteven pisatelj, bi blo potrebno večratno branje, ki pa se ga, priznam, nisem lotil.
7. Ultraman (Rich Roll). Še en izmed supermansko obarvanih izpovednih romanov, vendar zelo prijeten in lahko berljiv. Hkrati tudi še ena spodbuda brezmesnega načina prehranjevanja in raznih smoothijev.
8. Neskončne ceste (Dušan Mravlje, Marjan Raztresen). Starejša knjiga o naši ultraški legendi. V primerjavi z novejšo izvedbo, se taprva bere nekoliko težje oz okorno, vsekakor pa je zelo zanimiva.
9. Treniraj trdo, zmaguj z lahkoto (Toby Tansen). Dokumentarni vpogled v življenje kenijskih tekačev. Na kratko: no place for soft men. Prevod: nikar ne poskušajte tega doma
10. Od Jogginga do maratona (Jeff Galloway). Dokaj težko dosegljiva knjiga, zato sem pred nekaj leti najprej dobil hrvaški prevod, lani pa še slovenskega. Prva izmed t.i. trenerskih knjig, ki vsaka daje svoje napotke k boljšemu, bolj varnemu in hitrejšemu teku. Od vseh knjig, ki sodijo v ta sklop, mi je bila ta najbliže.
11. Trening za maraton, znanstveni pristup (Enrico Arcelli, Renato canova). Sicer hrvaški prevod. Knjižica z znanstvenim pristopom do maratonskega treninga.
12. Tek – Moja norost (Boštjan Fon, Dušan Mravlje). Novejša knjiga, ki na bolj dostopen način opisuje prigode našega ultratekača in se bere zanimivo od začetka do konca. To pa je že skoraj obvezno čtivo za vsakogar tukaj.
13. Pravilna vadba za polmaraton (Andreas Butz). Knjižica z nanizanimi osnovnimi dejstvi tekaške vadbe. Nič takšnega, kar ne bi prebrali prej že ničkolikokrat.
14. Zdravi in aktivni – Tek (Owen Barder). Žepnica o teku. Morda za na plažo, za kaj več pa malo težje.
15. Velika tekaška knjiga (Herbert Steffny). Še ena izmed tekaških biblij, pri tej je vsaj obseg biblijski. Moram priznat, da sem precejkrat prekinil branje in vmes prebral kaj bolj prijetnega. Sicer priročen vir informacij, vendar v internetnem času knjižne enciklopedije izgubljajo na pomenu. So pa vmes nanizane zgodbe o tekačih, ki nekoliko popestrijo, sicer precej monotono branje.
16. Tekma za življenje. (Ruth E. Heidrich). Ponovno izpovedni roman in zanimivo branje, ki premore ogromno volje, tako pri teku kot izven njega. Polovica popoldneva in zadeva je prebrana.
17. Ultrablues (Boštjan Videmšek, Samo Rugelj, Žiga X Gombač). Nekakšno nadaljevanje knjige Delaj, Teci, Živi, kot logični napredek iz maratona v ultro. Trije protagonisti, ki vsak ločeno zaporedno prispevajo odlomke o skupni zgodbi o Zionu. Videmškova brezkompromisnost kar žari, pa naj piše o tekaškem divjanju ali potikanju po kriznih žariščih. Rugelj se prijetno bere kot že v prejšni knjigi in da tudi tu osrednji pečat (navsezadnje kapetan). Gombač se mene osebno najmanj dotakne.
18. Bela dama (Jasmina Kozina Praprotnik). Še ena naša legenda. Zelo priporočam to knjigo. Bral sem jo lani, v času okoli lj maratona, je brez dvoma dobra vzpodbuda. Čestitke tako Heleni, kot avtorici knjige, za idejo in izvedbo.
19. Sproščeni tek (Wim Luijpers, Rudolf Nagiller). Tele knjiga pa me, blago rečeno, ni navdušila. Me zanima, če bo še kdo dal mnenje. Seveda je zmernost pomembna, vendar je tu malodane pretirano izpostavljena.
20. Tek za življenjem (Mitja Duh). Zaenkrat zadnja prebrana knjiga s tekaško tematiko. Prisrčen izdelek zasavskega avtorja, brez kakršnegakoli olepševanja. Čestitke!
Tako, pa sem se komaj prebil skozi. Sicer bi bilo bolje opisati občutke ob branju knjig sproti, vendar je blo zdaj bolj kampanjsko. Upam, da kdo kaj dopolni.
Uporabniški avatar
 GregaS
#350823
Hvala musicfreak za izčrpen seznam. Vidim, da sem večino že prebral in mi začenja zmanjkovati tekaškega branja :? .

Sem pa ravno dobro zakopal v Zgodba človeškega telesa (Evolucija, zdravje in bolezen, Daniel E. Lieberman, UMco, 2015).
Sicer ne gre za strogo tekaško knjigo. Avtor v njej na zelo prepričljiv način prikaže, kako so se telesa naših prednikov skozi evolucijo razvila v to kar smo danes - najbolj vzdržljivi hodci in tekači med primati.

Toplo priporočam!
Uporabniški avatar
 mojchka
#350826
Musicfreak, res si bil izčrpena, a se najde še kaj:

*bolj leposlovna Norma (Marjan Žiberna)
* Hitri po petdesetem (še nisem tam, pa je tudi še nisem prebrala)

*Pa še čisto nova Rugljeva: Na dolge proge.
Nisem še cele prebrala, saj je še topla iz tiskarne, a začetek je odličen.
Uporabniški avatar
 vencelj
#350828
Zgornji seznam je musicfreak objavil februarja 2015. Prav je, da se dopolnjuje z novimi knjigami...torej, prav je, da se najde kakšna nova in prav je, da se sproti osvežuje tudi tale seznam :!:
Dodal bi še dve:
:arrow: Ustvarjen za gibanje (Grega Hočevar): "Vse, kar mora o ustroju in delovanju svojega telesa vedeti rekreativni in vrhunski športnik";
:arrow: Nevidna meja (Kilian Jornet): " Če smo v njegovi prvi knjigi Teči ali umreti spremljali njegovo otroško in mladostniško spoznavanje s svetom športa in tekmovanj ter se skupaj z njim veselili njegovih prvih zmag in rekordov je Jornetova druga knjiga bolj razmišljujoča in nam odpira globine zmagovalčeve duše, v kateri je vedno dovolj prostora tudi za strahove, bolečine in razočaranja nad sabo".
Uporabniški avatar
 vencelj
#350837
In ko smo že pri knjigah, bi spomnil še na nekoga:
Janez Penca
O založniku in uredniku Vrhunskega dosežka, avtorju prevodov, priredb in člankov
Janez Penca, prof. angl. jezika in primerjalne književnosti ter prevajalec. V letih 1970-1980 17-krat prvak Slovenije v tekih na 400 m z ovirami, 110 m z ovirami in deseteroboju, 3-krat prvak Jugoslavije v teku na 400 m z ovirami in 1-krat prvak Jugoslavije v deseteroboju (7204 t.), udeleženec Balkanskih in Mediteranskih iger ter polfinalov Evropskega atletskega pokala, od 1972 do 1978 slovenski rekorder v teku na 400 m z ovirami (51,7 s); tudi trener državnih prvakov in reprezentantov.


Med tekači je verjetno najbolj poznan po reviji Vrhunski dosežek, pomembno pa je tudi njegovo delo na področju prevajanja in založništva. Knjigarna: http://www.vrhunski-dosezek.com/knjige
Po prvih tekaških prevodih se je podal tudi na druga, prav tako zanimiva področja.
Namig: pokukajte tudi na njegov blog :!:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA