teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 milk
#343801
Jaz posodo za delanje kefirja imam. V njej delam zaenkrat vodni kefir, čakam pa, da dobim zrna za mlečnega. Stvar je v redu, ker tu ni nobene packarije. Čez pokrov, ki ima reže, kefir precediš, naliješ novo dozo in spet pustiš par dni, odvisno koliko fermentiranega želiš.
Ima le dve manjši pomankljivosti, ni pa nujno, da to velja za vsakega uporabnika. Prva pomankljivost, ki velja zame, za večino pa mogoče ne, je ta, da je posoda nekoliko premajhna, za toliko kefirja, kolikor bi ga želel napraviti. (Rešitev: dve posodi). Druga pa velja za vodni kefir, za mlečnega pa mogoče ne (še nisem preizkusil). Kefir je dobro večkrat pretresti, da se vsa tekočina premeša z zrnci in se tako hitreje in bolje naredi. Temu je namenjen zgornji prozoren pokrov, ki ga moraš imeti nekoliko odvitega, da do kefirja pride zrak, če pa želiš kefir pretresti, ga moraš dobro priviti. Pri vodnem kefirju ta pokrov vseeno ne tesni dovolj in ko treseš posodo, voda uhaja ven iz posode. Mlečni kefir je precej gostejši, zato bo mogoče v tem primeru nekoliko bolje. Jaz sem to težavo rešil tako, da posode ne tresem ampak kefir vsake toliko časa premešam s priloženo plastično palčko.
 opsasa
#355783
Živjo. Jaz pa imam eno težavo...kefir mi nikakor noče uspeti, trudim se že 2 meseca pa vedno nastane kislo mleko z blagim okusom po kefirju. Ali ima mogoče kdo podobne izkušnje? Imam pa kefirjeva zna od mlekarne Krepko. Za približno eno veliko žlico jih dam v velik steklen kozarec in jih prelijem z 2 dcl domačega kravjega mleka. Kozarec zaprem, ne čisto do konca. Čez 24 ur je v kozarcu kislo mleko, kefirjeva zrna pa plavajo na vrhu. Ko stvar premešam je vse skupaj nekoliko vodeno in ne kremasto oz. gosto.
Uporabniški avatar
 teka-teka
#355792
Sklepam, da je s kulturo gobic nekaj narobe. Kolikšna je količina gobic in v koliko mleka te gobice date? Če ste izdelali kefirjevo gobico iz kefirja Krepko, je kultura prešibka in pride do kisanja mleka preko mlečnokislinskih bakterij iz zraka.
Predlagam, da gobice sperete z vodo in jih date v manjšo količino mleka.
Lahko pa vam kefirjeve gobice, ki ziher naredijo iz mleka kefir, podarim. :)
Pošiljam sicer s težkim srcem, ker razmere (vročina) niso ravno v prid gobicam :(
 Jola
#355808
Jaz delam kefir že 7 let po istem postopku: gobice dam v steklen kozarec, 750, nalijem mleka do roba, pokrijem s papirnato servieto ali gazo in elastiko okoli zaradi mušic in ker mora biti zračno... Ne zaprto s pokrovom. Drugi dan je zagotovo narejen kefir najkasneje v 24.urah. Kozarec stoji v kuhinji na pultu pri miru in se nič ne meša. To odcediš, gobice rahlo preliješ z vodo da jih opereš ki so v cedilu vrneš v kozarec in zopet naliješ mleko. To je vse. Imam pa kefirjeva zrna in jih včasih ko jih je več tudi zamrznem. Ni nobenega problema. Vseeno je kakšno je mleko. Pošiljala sem pa tudi že po pošti in je uspelo. Lp
 Jola
#355809
Teka teka, lepo da slišim tvoj glas o kefirju. Tudi sama imam še to kar naprej... Če boš kdaj potrebovala, ni problema.Lp
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA