prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Uporabniški avatar
 ROSI64
#291253
vencelj napisal/-a:
ROSI64 napisal/-a:Intervali; 3x 2000/500m, 4:05, 3:59, 4:02 min/km


Brušenje pred LM.
:laola

Res je :wink:
Uporabniški avatar
 vencelj
#349385
...sem namenoma izbrskal tole temo, v spominu mi je namreč ostala debata o tem, ali je pri treningu za maraton potrebno izvajati intervale in če ja, kakšne intervale.
Zagovarjal sem mnenje, da maratoncu ne koristijo le dolgi intervali pač pa tudi kratki, hitri. S tem se nekateri niso strinjali, postavlja se vprašanje, čemu bi to koristilo pri maratonski razdalji.
Na vse to sem se spomnil ob spodnjem citiranem odstavku (jasno, spet Grega Hočevar- Ustvarjen za gibanje. Moje aktualno čtivo sedaj, ko sem "tekač v teoriji"):

Med tekmovalci, ki vse do zaključka ostanejo v vodilni skupini, bo ciljno črto najverjetneje prvi prečkal tisti, ki lahko razvije največjo hitrost gibanja. Ugotovljeno je namreč, da obstaja visoka korelacija med dosežki na dolgih progah in največjo hitrostjo, ki jo je tekmovalec sposoben razviti v šprintu, že samo na razdalji 20 metrov. Ko smo tik pred ciljem že utrujeni, se v zaključni šprint vključijo dotlej še neaktivirana in spočita hitra vlakna, ki pa so manj vzdržljivostno odporna in se zato hitro utrudijo, rušijo koordinacijo gibanja (tehniko) in pospešujejo kopičenje mlečne kisline.


Pripombi:
:arrow: gre lahko za tekmovalce v katerikoli skupini, ne le vodilni;
:arrow: bolj pomembno za "tekmovalne" tekače kot za tekače uživače;

Vsekakor razvoj hitrih mišičnih vlaken prinaša koristi tudi dolgoprogašem :!: Če imamo le počasna, smo pač bolj...

Slika
 isomg
#349393
K smo že pr intervalih...danes...4x do Smledniškega gradu (po mak. cesti, približno 970 m, 84 m višincev, štart pri spodnjem parkirišču, cilj na vrhu pri kandelabru na levi strani :)...pavza kaskanje nazaj ~5:15min

4:59, 5:02, 5:09, 5:14
Uporabniški avatar
 vencelj
#349394
isomg napisal/-a:.pavza kaskanje nazaj ~5:15min

4:59, 5:02, 5:09, 5:14


Tele številke:
:arrow: pri intervalih je dobro imeti tempo, ki ga lahko držiš pri vseh ponovitvah. Prehitra prva, upadanje v nadaljevanju...
:arrow: povratek (kljub naklonu) dokaj hiter (prehiter), skoraj tako hiter kot najpočasnejša ponovitev intervala.

Sploh bi pa temu težko rekli interval. Ti se običajno izvajajo na ravnini in so namenjeni izboljšanju hitrosti, tole je pa glede na višinsko razliko bolj tek v klanec, namenjen moči in vzdržljivosti..kar pomeni, da so tudi moje zgornje pripombe brezpredmetne... :mrgreen:

LP, vencelj
 isomg
#349395
Hm, kljub ne nenajmanjši višinski se mi tole še ne zdi nek gorskotekaški trening...pa ponavad sem mel po takih treningih na ravnem občutek k da letim :) Ja pavza bi bila lahko kako sekundo daljša, pa kak interval :twisted: več, pa hitrej :)

ps, a intervali so pol mišljeni kot treningi s krajšo razdaljo, max močjo in dolgo pavzo??
Uporabniški avatar
 vencelj
#349396
:arrow: O intervalnem treningu lahko prelistavaš predhodne strani v tej temi, lahko pa prebereš tudi kaj z interneta, npr.: http://www.tekplus.si/intervalni-teki/ je le ena od takih strani.
:arrow: Nisem govoril o gorskotekaškem treningu pač pa o teku v klanec, o tem prav tako dobiš gradivo na internetu, npr. tole:
http://www.tek.si/clanek.php?id=146

LP, vencelj
 domen89
#349398
Ne vem no.
Meni se zdi pavza med intervali celo nekoliko predolga.
Tudi ne vem zakaj ne bi intervale izvajal v klanec? Veliko tekmovalcev izvaja intervale tudi v klanec.
Je pa res, da bi bili po časih ravno obratno, prvi nekoiko z rezervo, potem pa vedno hitreje.
Lp
 isomg
#349399
Sam res, Vencelj, zmedu si me, kar se pavze tiče...na stezi mam pavze povečini krajše od intervalov. Ne vem zakva bi jih pri treningu v klance podaljševal. Daljše pavze sem mel samo če sm ga žgal na polno na stezi...drgač pa hvala za linke
Uporabniški avatar
 StaraKost
#349401
Dolžina počitka v odnosu na dolžino trajanja aktivnega dela intervala določa več faktorjev. Najprej moramo določiti cilj intervalov, oziroma kaj želimo z njimi izboljšati. Od tega je odvisna tudi dolžina počitka.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA