prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 rio
#362347
Hmm. Bi rekel, da si si že sam odgovoril. Preverit moraš še verjetno neko nastavitev za logiko barometra. Primer kako so zastavili pri Suuntu. Sam veš, da je vsaka sprememba tlaka LAHKO pomeni dvoje; ali se je spremenila VIŠINA ali se je spremenilo VREME. Če imaš pri Suunto nastavljen automatic, bo vse spremembe tlaka, ki so manj kot 5 metrov v 12 minutah tretiral kot spremembe vremena. Če je nastavljeno na altitude je vsaka sprememba tlaka tretirana kot sprememba višine itd....V tvojem primeru gre za to, da ura je zagotovo zabeležila sprembp tlaka za tistih 30 metrov, problem je to, ker so to spremembo zapisali spremembi vremena (kot padec tlaka), namesto spremembi višine. in tebi manjka 30 m, imaš pa podatek v uri (NAPAČEN) da je zračni tlak padel. problem je v 99 % v softweare-u, ljudje prehitro zaklučijo, da nagaja barometer :)
Uporabniški avatar
 lojze
#362349
danes sem naredil 3 urni pohod, imel na ekranu istočasno zapis gps in barometrično višino, naj bolj je bilo zanimivo, da ko sem šel po klancu navzdol je baroetrični zapisoval , da grem gor, konkretno 233 m sem se spustil za cca 5 višinskih metrov in mi je kazal 236m. torej neuporaben za kolo spust vzpon, bom kontaktiral garmin, centralo, saj si z garmin slovenija nimaš kaj pomagat, ob prvem vprašanju so mi poslali navodilo, ki pa te teme sploh ne obravnava, opis sem pol sam našel na garmin suport.
Uporabniški avatar
 lojze
#362428
Ugotovil sem, da te razlike v višini prihajajo zaradi spremembe temperature. Zanima me, če tisti, ki uporabljate garminove ure z barometričnim višinomerom, tudi opažate podobno ali pa je moja ura pokvrjena.
Konkretno sem dal uro v torbico in šel z njo, na vrhu je kazala 307 m in 12 stopinj, ko sem uro gledal se zaradi rok temperatura dvignila na 14 stopinj, višina pa padla na 294 m. To je razvidno iz grafov na garmin connect https://connect.garmin.com/modern/activity/3383016116
Obvestil sem servis Garmin slovenija, kateri bo moja opažanja poslal v Garmin.
Uporabniški avatar
 lojze
#362433
Ne gre za to, da gledaš skozi na uro. Če barometrični senzor ne deluje pravilno, je cel kup funkcij, katere so vezane na delovanje le tega, katere ura ponuja nepravilne. Meritev zračni tlak, višinci, naklon pri kolesarjenju, nevihta alarem itd. Glede na ceno ure, pač pričakuješ , da jo boš lahko ustrezno uporabljal in bodo meritve kolikor toliko realne. Lahko je ugotoviti ali neka stvar dela ali ne off-on, težje je, ko to ne dela prav, dokazati servisu. Želim ugotoviti ali je vse v redu še v garancijskem roku.
Uporabniški avatar
 lojze
#362436
Spremembe tlaka zaradi vremena sem upošteval, namreč sprememba 1 Hpa je sprememba 11m, uro umerjam na tlak na morski gladini, podatek na ARSO na 30 minut, kjer je razvidno tudi preteklo gibanje tlaka. Pri moji uri je problem, da se višina zelo hitro spreminja, glede na temperaturo ure. Na garmin connect imam oba grafa višine in temperature, tako, da se tam vidi. Čakam na odgovor Garmina, lahko je problem v tehnološki rešitvi ure. Namreč , če senzor temp. ni ob barometričnem senzorju prihaja na senzorjih do različnih temperatur, kar posledično moti kompezacijo.
Konkretno sem danes imal na uri 39m, nato sem dal dlan na uro in jo tako zagrel in višinomer je kazal 30m.
 aleššš
#362439
To kar ti počneš nima nobenega smisla. Nikoli ti nobena ura vsak dan na isti višini ne bo kazala vedno isto višino. Z tem ko ves čas gledaš na uro pa nekej eksperimentiraš s gretjem ure samo poslabšuješ njeno natančnost. Sistem pač še ni toliko doteran kot je tvoja želja, da bi bil.
 rio
#362440
Ja, težka bo. Google pravi, da je velika premosorazmerna povezava med temperaturo in tlakom. kakorkoli že, se mi pa res ne zdi najbolje, da uro sploh izpostavljaš takim spremembam in jo potem ocenjuješ. Sama ura ima resnično veliko dela že z vremenom, višino , tako da s tistim trenutnim ogrevanjem res ne pripomoreš k večji natančnosti. Moj nasvet, težit je treba vsaj k temu, daj ura iz tvojega vidika dobiva relevantne podatke, torej, ali imej uro
skoz enako na roki, ali pa skoz v nahrbtniku in potem doma ocenjuj gibanje. segrevanje ure za par stopinj v parih sedkundah verjetno res ne vpliva na večjo natančnost in opravka imaš s športnim gadgetom in ne nekim resnim meteorološkim inštrumentom




The pressure and temperature of any gas, including air, are directly proportional, according to Gay-Lussac's law. This gas law shows that, if the mass and volume of any given sample of gas are held constant, as the sample's temperature increases, so too will its pressure, and vice versa. This is because greater temperature causes the molecules of gas to have greater kinetic energy, which results in an increased number of collisions with the walls of their container, increasing pressure.
Uporabniški avatar
 lojze
#362453
Rio, saj tako sem tudi imel, na roki in enkrat v torbici, ter doma analiziral. Saj verjetno tega sploh ne bi opazil, če ne bi šel teč v bolj hladnem in vetrovnem vremenu, pa mi je skozi Strunjan kazala 34 metre pod morsko gladino in izredno velika nihanja višine v kratkem času. Uro imam od oktobra in so na začetku bile višine v redu, ne moti, če je cela trasa gor ali dol za nekaj metrov, zmotila me je razlika 40 m med začetkom in koncem teka na isti poziciji (krog), posledično višinci ne štimajo. Decembra je Garmin nadgradil softver in se je ura avtomatsko nadgradila (v opisu je pisalo, da so delali popravke na senzorjih) Šele od takrat naprej sem videl, da se ne obnaša tako kot prej in začel iskati, kaj tako nanjo vpliva, da se je obnašanje ure spremenilo. Prdvsem je sedaj vprašanje ali je ura OK, ali pa je kaj pokvarjeno, čakam odgovor Garmina.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA