prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 gran
#364687
Zdravo, kupil bi ene tekaške copate, v glavnem za tek po gozdnih stezah in makadamu, včasih pozimi tudi po snegu. Do sedaj sem vedel le za Salomon speedcross, ampak se mi zdijo malo preveč agresivni za makadam. Na hitro sem preveril ponudbo, Salomon in Adidas Terrex imata precej takih modelov.

Do sedaj sem imel le superge brez agresivnega podplata, s katerimi tečem brez problema tudi po makadamu, za po gozdnih poteh pa to ni. Tudi gleženj je že šel zaradi tega, zato ne bi rad več tvegal s cestnimi supergami po gozdu.

Hvaležen bi bil za kakšen nasvet, kateri modeli so primerni za gozd in makadam, na kaj naj bom pozoren predvsem pri profilu podplata?
 ornitolog
#364688
Živjo,
še vedno je najbolje iti v trgovino in čevlje preizkusiti. Sam sem imel pri iskanju trail čevljev nemalo težav, saj je za moj okus večina modelov pretežkih in preokornih. Tako sem dolgo časa po gozdu pa tudi po sredogorju tekel kar v cestnih copatih...dokler je podlaga suha, načeloma gre.

No, zdaj imam že slab mesec model La Sporiva Helios 2.0 in moram reči, da so res super. So zelo lahke, s dropom le dobra 2mm.

Lp Janez
 Topwanted
#364722
predlagam vam, da si tukaj pogledate različne vrste copatov: https://runrepeat.com/

ker z trail copati je res ena znanost. še najbolje vam bodo svetovali v trgovinah npr. Amfibija, Intersport, Hervis, Suvel sport, Extreme vital, itd. povejte jim kakšne želje imate, koliko km. boste delali naekrat (30km plus, do 30km), kakšen teren, itd,
iz mojih izkužen vem, da je Adidas Terrex copat za različne vrste podlag. na nobenem terenu mi ni ravno drsel, vam pa bi zaradi goretex tehnologije služil tudi po snegu.
če imate kakšno vprašanje kar vprašajte.
Nazadnje spremenil Topwanted, dne 24 Sep 2019, 15:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 pinkfloyd
#364723
Sam uporabljam dvoje katere niso idealne pa vseeno boljše od vseh preostalih:
- La Sportiva Bushido: Hitro gre podplat (po kakih 900 km) sicer super
- Brooks Cascadia (in še zadnja cifra): Podplat boljši, mi pa zgoraj razpadejo - mogoče zaradi velike številke.

Ko pa sta oba copata nova, se pa res odlično obnašata na trail potkah.

Lep tekaški dan,

Bojan
 Topwanted
#364724
pinkfloyd.

po 900km je to precej dobro za trail copat. sam imam izkužnje, da kar je preko 700km je za copat precej dobro. Prodajalec mi pa je enkrat dejal, da četudi copat po recimo 800km še izgleda odlično in primeren za tek, temu ni več tako, saj je zaradi vseh udarcev že precej uničen. In ta izjava zna biti na mestu. ne bom trdil, da je obrabljen tekaški copat, kateri je naredil preko 1000km kriv za moje bolečine v nogah, predvsem v kolenu. ampak ko sem končno zamenjal copat za nov model so bolečine skorajda izginile. verjetno to ni bilo krivo, ampak nikoli ne veš.
Uporabniški avatar
 pinkfloyd
#364752
Poznam politiko prodajalcev, ko omenjajo, da copat že po par 100 km izgubi blaženje in je ga je potrebno zamenjati. Sam sicer na blaženje ne dam kaj dosti (mogoče imam prav, mogoče ne) tako, da superge gonim do konca dokler pač gre. Zgolj kot zanimivost. Imam kakih 6 let stare superge Brooks Cascadia 7 (rdeče) katere imajo preko 4000 km in so čudežno še v enem kosu in jih sem pa tja še uporabim. :)
Je pa to seveda odvisno od vsakega posameznika posebej. Sam v vseh letih teka še nisem imel kake posebne poškodbe (razen kak zvin gležnja kar pa ni poškodba ampak nerodnost :)), ko bo če bo, bom pa razmišljal naprej.
Sem pa opazil, da so v zadnjih letih copati bistveno slabše kvalitete kot nekoč. Enostavno prej razpadejo, zakaj pa verjetno ni potrebno poudariti. Ampak to je pa že druga tema...

Bojan
Uporabniški avatar
 zz topka
#364755
Jast tudi gulim covate, dokler ne razpadejo...do amena.
Meni se zdi npr. zanimivo to, da naj bi bil bosi hod ali tek najbolj zdrav...ko pa tolk oguliš copat, da imaš občutek, da hodiš-tečeš bos, pa je treba takoj v šoping po nove, blažene z vseh možnih strani? :shock: 8) :oops:
Če bi menjala jast copate na 600km, bi jih morala zamenjat sedem, osem botov na leto? Pa jih ne. Ene na leto v povprečju. Za mojga srčnega. :D
Imam pa doma še vedno copate iz mojega prvega GM4O, iz l.2008, za katere so se že takrat vsi čudili, kako sem šla lahko s tako zguljenimi, ampak še danes se JAST z njimi dobim, kot da so novi. Sploh jim nič ne manjka. Malčk so znucani in to je to.
Priponke
IMG_20190926_102817.jpg
IMG_20190926_102817.jpg (66.88 KiB) Pogledano 20117 krat
 Topwanted
#364756
Sicer sem še kar mlad tekač (22 let star) in zaupam tistemu kar mi povedo drugi. jaz tudi copate ogulim do konca, ampak ko nimajo več tapravega blaženja ali pa za gorski tek tapravega oprijema z podlago je čas za nove. verjetno tudi zato, ker sem v tistem velikem procentu tekačev, kateri z tolčejo ob tla z peto. spoštujem pa mnenje drugih =). meni osebno pa copat po 1000km ni več primeren za tek.
Uporabniški avatar
 mac
#364757
Jaz copate iz prvega dolgega teka (GM4O) uporabljam za košnjo z nahrbtno kosilko okrog bajte (letos pet košenj) samo zadeva je precej resna ker so gladki kot steklo, pa tudi pralni stroj bi zakuhal če bi jih dal prat

Mogoče prilimam še sliko
 Topwanted
#364759
mac: to pa seveda. ko je copat neprimeren za tek, jih imamo za delo okrog hiše. toliko so že dobri. za tek si pa vsaj po mojem mnenju delaš škodo. seveda to je moje mnenje.
 ogi
#364764
zz topka napisal/-a:Saj, bosonogi tekači niso prišli na kilometrino kar čez noč, to vem. Je treba počasi... Ampak, kaj pa naj oni menjajo? Ko nardijo jurja? Dva, tri...?

Predvsem kolena in kolke ;) Ja vem bosonogi tek je zakon, navkljub vsem raziskavam, ki so seveda sponzorirane s strani firm, ki delajo copate :D
 Cemmac
#365334
Da ne odpiram nove teme bi priključil, saj potrebujem pomoč.

Sprobal že kar nekaj čevljev pa se ne morem odločiti.

Trenutno sem med Asics Fujitrabuco 7 in Adidas Terrex tracerocker.
Obadva čevlja sta razmeroma udobna

Preizkusil sem Salomon Speedcross 4 in 5(drugih nisem probval), ki se mi zdi v prednjem delu malenkost preozek(sicer bi se navadil zagotovo, a ne upam reskirati)

Najbolj na nogo od vseh je sedel Hoka One Torrent, ki pa žal ni Goretex.
Inov-8 so preveč tekmovalni, premalo blaženi..

Hvala
 trac
#365335
zz topka napisal/-a:Jast tudi gulim covate, dokler ne razpadejo...do amena.
Meni se zdi npr. zanimivo to, da naj bi bil bosi hod ali tek najbolj zdrav...ko pa tolk oguliš copat, da imaš občutek, da hodiš-tečeš bos, pa je treba takoj v šoping po nove, blažene z vseh možnih strani? .


ZZ topka - oguljeni copati niso enakovredni bosonogemu teku. Dejansko se ti noga potem zvira, odvisno kako so pošvedrani.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA