prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 rlosting
#365425
Zdravo;

Kupujem čelno svetilko za treking prav tako pa tudi palice.

Prijazno bi prosil za kakšna priporočila, predvsem koga, ki ima opremo in je z njo zadovoljen.

Želje za svetilko:
lahka, dela vsaj dve noči, dovolj močna(da dobro vidiš listje, kamne v gozdu npr v deževni noči :D ) fajn pa je tudi če ni predraga :oops:

Hvala
Uporabniški avatar
 husein
#365426
Za palice ti lahko priporočim Leki. Sam imam model MICRO TRAIL RACE, karbonske- lahke, hitro zložljive in sestavljene.
 bossteb
#365442
Palice kot husein, definitivno najboljše; super hitro zložljive in super hitro stegnjene (samo pazi, jaz sem si pol meča prerezal, ker sem jih nepazljivo odpiral med tekom). Leki micro trail carbon - edina slabost je profi cena.

Lučko imam pa jaz Zebra light, samo za model pa ne vem, kateri natačno. Res top! Ima tisto smešno baterijo za filat (18620) in jaz sem si nabavil 3500mA, to je toliko kot imajo spodobni mobiteli. Ima 6 različnih nastavitev svetilnosti, in če uporabljaš dokaj močno, drži okrog 8 ur (pa to je tam okrog 300 lumnov), če tako standardno kot jo imam jaz za v klanec gor, drži slabih 30 ur, v najmanjši pa menda blizu 10 dni.
https://eu.nkon.nl/zaklampen/brands/zeb ... ights.html

Kar se ostalih lučk tiče, imam še Silva nekaj, super sveti na začetku, potem pa precej požre baterije in izgubi moč. BlackDiamond so tudi solidne, imam pa že od nekdaj Petzlovo Tikka plus. Ni ne vem kaj, drži pa tudi 150+ ur.

To dvoje, Leki in Zebralight, sta bili do sedaj najboljši naložbi v trailaško opremo pri meni.
Uporabniški avatar
 zajc
#365448
Če želiš lučko za 2 noči je pomoje najbolje, da s sabo nosiš rezervne baterije ali pa kar rezervno lučko. Redkokatera primerna lučka pri najboljši svetilnosti zdrži več kot 8 ur. Ledlenser NEO10R naj bi zdržala 10 ur pri svetilnosti 600 lumnov. Edina slabost pri tej svetilki je, da je z baterijo vred težka 180 gramov, dobra lastnost pa je, da lahko baterijo daš v nahrbtnik in je potem sama svetilka lažja.
 KadilecSamo
#365451
Moj nasvet je ta, da že takoj kupiš čim boljšo svetilko(če ti finance dopuščajo). Jaz sem začel z Black Diamondom in 150 lumni, potem sem pogruntal, da mi je to za nočni tek po gozdu premalo. Potem sem kupil Petzel in nekaj okrog 200 lumnov, pa mi je spet postalo premalo.... Sedaj imam Silva trailrunner 3 z 250 lumni, pa mi je za neznane terene prav tako premalo :lol: Odvisno je od tega, kako hiter si. Za v klanec bi meni zadostoval vžigalnik, medtem ko pri spustih dobra luč precej pripomore k lažjemu teku... Oznake na trasi so jasno vidne, glava je lahko nekoliko bolj na off. Poznam tekače, za katere svetilka z manj kot 500 lumni sploh ne pride v poštev...

Pri palicah sem do sedaj uporabljal bolj kot ne samo Black diamond. Treba je ločiti dvodelne palice in trodelne. Dvodelne so klasične pohodniške, s katerimi pa se da tudi kar udobno teči. Medtem ko se 3delne zložijo na cca 30cm in so zelo elegantne za uporabo. Jaz imam dvodelne, dobil sem jih za rojstn dan...
https://www.kibuba.com/pohodniska-oprem ... #attr-3906

Sam se udeležujem trailov kjer ni veliko ravnine, tako da imam ponavadi ves čas iztegnjne palice. Če jih zložim jih ne morem pričvrstiti na nahrbtnik, tako da jih nosim v roki. Prav to je prednost trodelnih palic, ki sta jih omenila Husein in Boštjan, lahko se hitro zložijo in enostavno pritrdijo na nahrbtnik tako, da ne ovirajo teka. Imajo jih tudi v različnih dolžinah, glede na tvojo velikost.... Medtem ko so moje 135cm in za nekoga ki je visok 170cm je to vsaj 15cm palice preveč... Jaz bi si ob neomejenem proračunu tudi raje privoščil Leki palice :lol:
Malo cenejše alternative Lekiju ima tudi Camp in Gipron, ki imata tudi nekaj trodelnih modelov palic.
Uporabniški avatar
 Loni
#365458
Če si težji kategornik, poznam kar nekaj tekačev, ki so Micro trail Race palice zlomili, no, poznam tudi eno lahko tekačico, ki so ji ravno tako šle v maloro. Pa nimam nič čez Leki, imam Micro vario Carbonske nastavljive, a sem jih tudi sama reklamirala, ker so se mi sesedale pri žičkah, ne gor, kjer nastavljaš višino. Sama enostavno za tek navzdol palice konkretno podaljšam, pa jaz grem navzdol na glavo :D . So mi iz Nemčije poslali nove, tako da z reklamacijami nimam težav.
Kar se pa lučke tiče, imam eno od Led Lenserja, ne najlažjo, a sveti tako kot mora, imela sem tudi Pezlovo Tikko in eno Black Diamondovo, tudi s tema sem bila zelo zadaovoljna. Aja, navadne baterije iz Muellerja držijo najdalj, preverjeno, ravno to mi je pri Led Lenserjevi všeč, imam njihovo polnilno za rezervo.
 rlosting
#365471
Hvala vsem za nasvete :laola :laola

Trenutno razmišljam o nakupu sledeče lučke:
https://www.kibuba.com/pohodniska-oprem ... #attr-3881

Omogoča mi, da jo za treninge zgolj napolnim, za daljše teke pa za rezervo s seboj vzamem 3xAAA baterije.
Zdi se mi, da bi to morala biti dovolj zmogljiva luč.

Jo mogoče kdo ima in lahko poda mnenje o njej? :?:

Kar se tiče palic, pa mi je bistven predvsem kvaliteten oprijem.
Razmišljam o Leki palicah, verjetno aluminjastih.

Mogoče kdo ve kako se obnese Trigger Shark 2.0 :?:

Lep dan želim :) :)
Uporabniški avatar
 pinkfloyd
#365473
Pozdravljen.

Sam imam lučko, katere link si prilimal. Uporabna je tko no... Za znani teren po gozdni cesti ok, Kadar pa grem ponoči (oz. zgodaj zjutraj) v kak hrib, kjer so korenine in skale pa za dol grede ni preveč uporabna. Takrat si dam na glavo tole:
https://www.intersport.si/led-lenser-ne ... lka-365340
Sveti bistveno bolje, je pa žal tudi težja in priznam, tista baterija za glavo mi gre malo na živce.
Torej moj nasvet. V kolikor je znan in ne preveč zahteven teren, je tvoja lučka ok, za kaj bolj neznanega in zahtevnega pa mislim da ni.

Bojan
 bossteb
#365477
rlosting napisal/-a:Mogoče kdo ve kako se obnese Trigger Shark 2.0 :?:


Kar se pa tice Trigger Shark 2.0 od Lekija, je pa top! Na zacetku rabis ene 5krat poskusit, potem pa lepo samo s palcem tiste roke, kjer imas palico na rokavici, odklopis in je prosta, oz. samo primes za rocaj, malce pritisnes na dol, pa je palica ujeta na rokavico. Sekundo dve, pa imas palce v rokah oz. svobodne. Jaz potrebujem pol minute med tekom, brez da bi gledal oz. ko gledam teren pod nogami, da palice sprostim in zlozim (in pospravim v tok na hrbtu, imam od Salomona tak etui za palice). Prav toliko, da jih raztegnem in nastimam na rokavice.

:laola
Uporabniški avatar
 zajc
#365478
pinkfloyd napisal/-a:https://www.intersport.si/led-lenser-ne ... lka-365340
Sveti bistveno bolje, je pa žal tudi težja in priznam, tista baterija za glavo mi gre malo na živce.

Zakaj pa baterije nimaš v nahrbtniku, npr. v žepu v naramnici? Mene ta lučka zanima zaradi svetilnosti in koliko časa zdrži baterija, odbija me pa predvsem teža in sem razmišljal, da bi lahko baterijo enostavno dal v nahrbtnik.
Uporabniški avatar
 pinkfloyd
#365486
Kadar grem kam dlje jo imam lahko v žepu, zjutraj pa nimam nič na hrbtu in mora biti enostavno na glavi. Do sedaj tudi jakne še nisem oblekel. Svetlost je pa res odlična, glede tega najboljša lučka do sedaj, je pa res, da prav tistih ta dragih še nisem sprobal - meni popolnoma zadostuje. Je kar težka ampak se navadiš, baterija pa zdrži celi teden (vsako jutro jo uporabljam cca. uro do uro in pol). Se pa polni več kot 3 ure?!? :)
 MatkoD
#365487
bossteb napisal/-a:Lučko imam pa jaz Zebra light, samo za model pa ne vem, kateri natačno. Res top! Ima tisto smešno baterijo za filat (18620) in jaz sem si nabavil 3500mA, to je toliko kot imajo spodobni mobiteli. Ima 6 različnih nastavitev svetilnosti, in če uporabljaš dokaj močno, drži okrog 8 ur (pa to je tam okrog 300 lumnov), če tako standardno kot jo imam jaz za v klanec gor, drži slabih 30 ur, v najmanjši pa menda blizu 10 dni.
https://eu.nkon.nl/zaklampen/brands/zeb ... ights.html

Jaz imam tudi nekaj takega:
https://www.armytek.com
toplo bela svetloba. Best!

Me je pa prav nasmejala zahteva takoj na začetku: da je lučka lahka, na polno sveti, dela vsaj dve noči, pa da je poceni... Jaojao!
Uporabniški avatar
 Jure Skraba
#365498
Ah no, pretiravate - če rabiš imeti ponoči svetlo kot podnevi, potem pojdi na treking čez dan. Sam imam Petzl Tikka 2 Plus, ki je zelo lahka (82g z baterijo), ima do 70 lumnov svetilnosti, kar je povsem dovolj, da jasno vidiš 10-15m pred sabo, zdrži pa tudi precej več kot dva dni.
 MatkoD
#365505
Jure Skraba napisal/-a:Ah no, pretiravate - če rabiš imeti ponoči svetlo kot podnevi, potem pojdi na treking čez dan. Sam imam Petzl Tikka 2 Plus, ki je zelo lahka (82g z baterijo), ima do 70 lumnov svetilnosti, kar je povsem dovolj, da jasno vidiš 10-15m pred sabo, zdrži pa tudi precej več kot dva dni.


Eni res pretiravajo... Saj s svečo v roki tudi gre!
Uporabniški avatar
 husein
#365508
Jure Skraba napisal/-a:Ah no, pretiravate - če rabiš imeti ponoči svetlo kot podnevi, potem pojdi na treking čez dan. Sam imam Petzl Tikka 2 Plus, ki je zelo lahka (82g z baterijo), ima do 70 lumnov svetilnosti, kar je povsem dovolj, da jasno vidiš 10-15m pred sabo, zdrži pa tudi precej več kot dva dni.

70 lumnov je tebi dovolj, da vidiš celo do 15 metrov pred sabo? A to misliš za tek podnevi? Za zmeren tek ponoči, po gozdu, hribih, je to absolutno premalo.
In govor je bil o teku ponoči.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA