Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Gumb
#365519
Pozdravljeni,
razmišljam, da bi se prvič preizkusila na 42 km razdalji na maratonu v Radencih.
Stara sem 22 let, za seboj imam nekaj pretečenih polmaratonov, ampak se razdalja 42 km trenutno še vedno zdi velik izziv.
Je smiselno trenirati po individualno zasnovanem planu? Morda kdo pozna osebo, ki bi mi lahko strukturirala in uranvnotežila treninge, da se ne bi pretrenirala?
Hvala za povratno informacijo!
 KadilecSamo
#365522
No ja, sicer nimam končanega nobenega uradnega cestnega maratona in zato nisem najboljši vir za dajanje nasvetov...pa vendarle. Moje mnenje je, da se lahko na maraton pripraviš sama, brez raznih programov in trenerjev, ki bi ti svetovanje mastno zaračunali. Če ti je osnovni cilj le preteči maraton, potem sploh ni problema. V kolikor pa želiš doseči kakšen vrhunski rezultat... ti pa pride prav nasvet kakšnega trenerja. Če si že pretekla 21 km malo pomisli kakšo tedensko kilometrino si imela, ko si se pripravljala, kako pogosto si tekla, kakšen čas si dosegla na 21km, kako si se počutila med tekom, si bila utrujena, izčrpana itd. Teči čim bolj pogosto, vsaj 3- 4 na teden... Pomembno je postopno povečevanje kilometrine.... Veliko podatkov najdeš še v starih temah na tekaškem forumu... Pretneriranost pride po mojem mnenju bolj v upoštev pri tistih, ki se ženejo za vrhunskimi rezultati, izvajajo težke intervalne treninge, tempo teke, šprinte, intervale itd, tečejo 7x na teden....

Le pogumno :laola
Uporabniški avatar
 slorunner
#365523
Rabimo vedet tvoj najboljši čas na 21 km in koliko km nardiš na teden.

In strinjam se s predhodnikom, za prvi maraton stran od intervalov.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#365524
Seveda je smiselno delat po programu. Na spletu je programov kolikor hočeš. Seveda intervali niso obvezni, niso pa odsvetovani. Trening naj zajema vse elemente. Predvsem pa je pomembno postopno povečevanje dolgega teka. Tempo pri tem ni pomemben, pravzaprav se dolgi teki tečejo počasi, da se ne izčrpaš preveč.
Za ciljni čas na maratonu si je najbolje zadati ciljni tempo. Najlažje se izračuna tako, da se dvojnemu času na polmaratonu doda 10 minut. To je potem čas na maratonu in iz tega se izračuna ciljni tempo.
 Gumb
#365527
Definitivno je za prvi maraton cilj samo preteči celotno razdaljo ne da bi se obremenjevala z doseženim časom. Najboljši čas na 21 km je bil 1:55. Tedenska kilometrina se spreminja (sploh v zadnjem mesecu). A se potrudim it tečt redno 3x-4x na teden.
 Gumb
#365528
Oo hvala ZdravkoC! Nasvet z dvojnim časom polmaratona plus deset min je zelo smiseln. In dolgih tekov, a bolj počasi se bom tudi držala.
Hvala za komentiranje! Če ima še kdo nasvet, je dobrodošel.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#365566
Zanimivo, da imajo največ nasvetov tisti, ki so pretekli en maraton in so še včeraj spraševali kaj in kako :lol: nič slabega ne mislim. Vsekakor je zelo malo, če 1x do 2x mesečno pretečeš 20 km ali tja do max 30 km. Vsak teden se priporoča daljši tek, vsak drugi teden pa še malo daljši. Če imaš za seboj polmaraton, lahko začneš tik nad tem, npr. 22, 25 (prvi teden 22, drugi 25 km), potem 24, 27 in 26, 29, pa 28, 31 itd. Priporočljivo pa je delati najmanj 4 treninge na teden, torej preko 50 km/teden.
Testiranje, kako prenašaš gele, lahko spada v vse daljše treninge, če ti gre finančno skozi. Na daljših treningih poizkusi piti na vsakih 5 km, kot so razporejene okrepčevalnice na tekmah. Najbolje, če si za dolge teke umisliš 5 km krog in imaš na enem mestu lastno okrepčevalnico.
Glede prehrane pa: jej male obroke hrane in raznorazne, kot običajno. Pomemben je pa zadnji dan pred maratonom. Takrat jej lahko prebavljivo hrano, ki bo predelana do jutranjega WC-ja in ti ne povzročala problemov med tekom. Pomembno je, da se telo izprazni vsega odvečnega balasta.
Tudi hidracija zadnji dan je pomembna, ni pa za pretiravati.
ne pozabit na tapering, zadnje tri tedne zmanjševat obseg treninga, da se telo odpočije do maratona. O teh stvareh je v knjigah napisana cela znanost.
 vinkop
#365570
Zdravko respect... :cast1: se vidi da si res stari maček v teku... :toast: jaz pa se nikakor ne morem opogumiti za svoj debi na maratonu....bojim se da bom mogoce imel kake probleme na stopalih, ko bi se blizala stevilka 30km ali vec.... :rol:
 spela*
#365591
Gumb napisal/-a:Oo hvala ZdravkoC! Nasvet z dvojnim časom polmaratona plus deset min je zelo smiseln.



Računaj kar malo več kot toliko. ;)
 spela*
#365592
vinkop napisal/-a:Zdravko respect... :cast1: se vidi da si res stari maček v teku... :toast: jaz pa se nikakor ne morem opogumiti za svoj debi na maratonu....bojim se da bom mogoce imel kake probleme na stopalih, ko bi se blizala stevilka 30km ali vec.... :rol:


Pač dobiš kak žulj. Kak žulj tudi poči. Zapeče. Greš dalje.
Uporabniški avatar
 Illuminati
#365623
Maraton ni taki bavbav kot pravijo nekateri tekači. V primerjavi z ultrami, ki so dolge 500 km je navadni maraton sprehod. Če lahko solidno pretečeš mali maraton potem lahko standardnega tudi brez večjih težav.

Na youtubu je veliko posnetkov kako nekdo preteče maraton brez kakršnegakoli treninga, kar pa sigurno ni preveč pametno je pa mogoče.

Priporočam, da si kupiš kakšno knjigo o treningu in ko enkrat razumeš način tempiranja forme ne rabiš več nobenega trenerja. Tako ali tako nihče ne pozna tvojega telesa tako kot ga poznaš ti.

Eden mojih nasvetov za trening je, da vsaj enkrat na teden treniraš na tešče, začneš z 3km in vsak teden stopnjuješ. Zelo koristno je, da telo naučiš, da čim bolj kuri maščobe in ni toliko odvisno od glikogena. S tem postane tvoj metabolizem bolj ekonomičen in se ti ni treba basati z hrano vsakih 5 km na maratonu.
Uporabniški avatar
 vencelj
#365625
Illuminati napisal/-a:Maraton ni taki bavbav kot pravijo nekateri tekači. Če lahko solidno pretečeš mali maraton potem lahko standardnega tudi brez večjih težav.

Na youtubu je veliko posnetkov kako nekdo preteče maraton brez kakršnegakoli treninga, kar pa sigurno ni preveč pametno je pa mogoče.

.


Seveda je velika razlika, s kakšnim tempom kaniš to storiti. Tudi jaz menim, da bi bil še marsikdo sposoben premagati 42 km v enem kosu, če pri tem čas ni vprašanje. Rezultatski cilji naredijo svoje. Za prvi maraton jih vsekakor odsvetujem, cilj prvega maratona naj bo preteči celega in cel priti v cilj.
Sicer pa, jaz na tekmovanje običajno ne grem "na oz. za sprehod", to lahko počnem kadarkoli kjerkoli brezplačno...

LP
 bossteb
#365626
spela* napisal/-a:
Pač dobiš kak žulj. Kak žulj tudi poči. Zapeče. Greš dalje.

:clap:
 bossteb
#365627
Illuminati napisal/-a:Eden mojih nasvetov za trening je, da vsaj enkrat na teden treniraš na tešče, začneš z 3km in vsak teden stopnjuješ. Zelo koristno je, da telo naučiš, da čim bolj kuri maščobe in ni toliko odvisno od glikogena. S tem postane tvoj metabolizem bolj ekonomičen in se ti ni treba basati z hrano vsakih 5 km na maratonu.

Se da, ja, ampak tako kot pravi Vencelj, ce gres na rezultat, potem je treba iti prek glikogena. Vsaj na teh do maratonskih razdaljah.

vencelj napisal/-a:Seveda je velika razlika, s kakšnim tempom kaniš to storiti. Tudi jaz menim, da bi bil še marsikdo sposoben premagati 42 km v enem kosu, če pri tem čas ni vprašanje. Rezultatski cilji naredijo svoje. Za prvi maraton jih vsekakor odsvetujem, cilj prvega maratona naj bo preteči celega in cel priti v cilj.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA