teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 katka
#50595
Tadeska napisal/-a:Tud jst že nekaj časa razmišljam o postu.
Jem vedno manj mesa (le kadar mi zapaše, salame mi že smrdijo), tudi kavo spijem samo še eno na dan (če se nimam za učit, gre tud brez).
Želim se postiti, ko bo Ljubljanski maraton za mano. Mislila sem začeti s postenjem, ko bo utrujenost minila. Ko se bo telo regeneriralo,verjetno čez nekaj dni. Bo to uredu?
Kako pa je s savnanjem, pred postom?
Sedaj še berem razne knjige, članke in seveda TF :D


za prvič ne začenjaj prestrogo, kar se pa dodatkov tiče (savna), pred postom je seveda kul, a med postom so mene tovrstni ekstremi znali fajn motit.
kakšen post pa boš izbrala?
 Tadeska
#50614
kokr berem, bi kar zelenjavne napitke pila (trenutno berem knjigo Ernesta Guenterja Živeti brez bolezni)
pred leti sem želela imeti sadne dneve, pa nisem zdrzala - zvečer me je napadla volčja lakota.
se pa tud zavedam, da bo prvič in si ne obetam kake zavidljive številke postnih dni. Čist po občutku. Tud če bosta dva dni za prvič...sej potem sledi še po-postni čas.
Uporabniški avatar
 mare
#50621
Še moja izkušnja s postom. Postil sem se 1 teden. Najprej slaba 2 dni postopno izločanje posameznih vrst hrane (to je menda zelo pomembno). Nato 5 dni posta, nato bi moralo biti 2 dni postopnega vključevanja hrane, ampak sem to skrčil na 1 dan, ker so mi strahotno zapasala senviči. Moj post je bil bolj radikalen, saj sem pil le vodo in nisem užival nobenih drugih stvari. Konec tretjega dne sem pojedel eno limono, ker mi je pač zapasala. Klistiral se nisem (klistiranje ni moja življenska filozofija).

Cel čas sem povsem normalno hodil v službo, se ukvarjal z rekreacijo in običajnimi zadevami, treniral tek itd. Fizično tudi med tekom ni bilo videti nobenih sprememb, počutil sem se, kot da bi imel optimalno prehrano. Manjši občutek lakote je nastopil ob koncu prvega dneva, nato so bili problemi samo še psihični. Občasno se mi je pojavila želja po žrtju. Predstavljam si, da se podobno počuti nekdo, ki neha kaditi, pa jemlje nikotinske tablete.

Zanimive ugotovitve so bile v mojem primeru:
1. kljub postu dovolj energije tudi za dolge teke,
2. shujšal nisem niti za 1 kg ( to sploh ni bil mojnamen, niti mi ni potrebno, ampak običajno na 1 tednu dopusta ali na kolesarskem maratonu shujšam kake 3 kg)
3. psihična odvisnost od hrane je veliko večja od fizične
4. potrebujemo bistveno manj hrane, kot jo zaužijemo (skorajda da verjamem tistim, ki živijo od sončnih žarkov in zraka)
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#50626
mare napisal/-a:Še moja izkušnja s postom. Postil sem se 1 teden. Najprej slaba 2 dni postopno izloèanje posameznih vrst hrane (to je menda zelo pomembno). Nato 5 dni posta, nato bi moralo biti 2 dni postopnega vkljuèevanja hrane, ampak sem to skrèil na 1 dan, ker so mi strahotno zapasala senvièi. Moj post je bil bolj radikalen, saj sem pil le vodo in nisem užival nobenih drugih stvari. Konec tretjega dne sem pojedel eno limono, ker mi je paè zapasala. Klistiral se nisem (klistiranje ni moja življenska filozofija).

Cel èas sem povsem normalno hodil v službo, se ukvarjal z rekreacijo in obièajnimi zadevami, treniral tek itd. Fizièno tudi med tekom ni bilo videti nobenih sprememb, poèutil sem se, kot da bi imel optimalno prehrano. Manjši obèutek lakote je nastopil ob koncu prvega dneva, nato so bili problemi samo še psihièni. Obèasno se mi je pojavila želja po žrtju. Predstavljam si, da se podobno poèuti nekdo, ki neha kaditi, pa jemlje nikotinske tablete.

Zanimive ugotovitve so bile v mojem primeru:
1. kljub postu dovolj energije tudi za dolge teke,
2. shujšal nisem niti za 1 kg ( to sploh ni bil mojnamen, niti mi ni potrebno, ampak obièajno na 1 tednu dopusta ali na kolesarskem maratonu shujšam kake 3 kg)
3. psihièna odvisnost od hrane je veliko veèja od fiziène
4. potrebujemo bistveno manj hrane, kot jo zaužijemo (skorajda da verjamem tistim, ki živijo od sonènih žarkov in zraka)



Ad klistiranje...

Jaz si o klistiranju nisem mislil da bi sploh kdaj moral biti vreden kakrsnega koliz izraza se najmanj ali bi moral biti del zivljenske filozofije ampak preprosto neka nuja. Seveda sem moral doseci stanje ko se strupi zacno ustavljati v greznici. Je pa res da sem zacel prakticirati ne iz neke potrebe ki bi jo sam zacutil ampak po nasvetu. In mislim da je nasvet bil ta pravi.

Je pa zanimivo to da si se ukvarjal z aerobnim vzdrzljiovstnim sportom kljub postu.
Jaz sem to izklopil ze sluzba mi je bila v breme.
Naslednjic si bom za post vsekakor vzel dopust in se totalno posvetil to kar ti pravis aerobni vadbi in postu ter studiju literature.

Hvala za tvoj info . KAr se mene tice si podal zelo koristen challenge zvezi s povezavo aerobne vadbe in posta.
 lenka
#50730
mare, če so bili sendviči, po katerih si začutil željo neposredno po postu,s salamo oz. mesni, bi pa mogoče moral razmisliti o klistiru. Po mojem je bistvo posta, da se rešimo strupov in ostankov od ravno take hrane, kot so predelani (tudi suho-mesni) izdelki in za nekaj dni razbremenimo prebavni trakt in vse presnovne organe. Da bi si telo po petih dneh čiščenja zaželelo še take nesnage, je malo verjetno. Mogoče pa se še ni niti dobro začelo čistiti? In je šele dobro ugotovilo, da se je vnos takih snovi prekinil?

Drugače, kar se pa tiče aerobnih aktivnosti in normalnega opravljanja poklica med postom, se pa popolnoma strinjam s tabo. Meni je veliko težje začet in potem še vzdržat kaj tako radikalnega in drastičnega kot post, ki sicer prinese veliko dobrega, a ob preveliki preokupiranosti s tem, pa če se zavedam vsak trenutek, kaj počnem in koliko časa že to traja - predvsem pa, koliko časa bo še moralo trajati, je ful težko vztrajat. :-((
lp
Uporabniški avatar
 mare
#50747
Odgovor Lenki in snežaku:
Glede klistiranja: prebral sem, da je pri daljših postih klistiranje pomembno, ker lahko pride do zastajanja v črevesju. Jaz osebno s tem nisem imel problemov, ker imam pač tako prebavo in sem imel normalno odvajanje razen zadnji dan. Nasploh sem jaz malo skeptičen do klistiranja, se mi zdi, da poleg slabih stvari odplakneš tudi dobre (črevesno floro). Itak se mi pa upira, da bi mi nekdo tlačil cev v rit. (hočem, da je prvič iz ljubezni).

Glede senvičev je pa takole. Tako kot sem postopno odklapljal hrano, bi jo moral po načrtu tudi postopno uvajati. Za eventuelen posnemovalce - to je zelo pomembno, ker je žrtje ob koncu posta škodljivo in nevarno. Meso in take reči pridejo šele čez 2 dni. Mene je 1 dan pred tem rokom zgrabila strahotna želja za senviči in se nisem hotel mučiti. Zdi se mi, da bi s pretirano doslednostjo sebe mučil in pokvaril pozitivno izkušnjo posta. Konkretno se ne spomnim več, kakšni so bili ti senviči, najbrž je bilo vmes tudi kaj salame in sira, zanesljivo pa precej več surove zelenjave, ker običajno jem take senviče. Jaz namreč kar precej upoštevam notranji glas, ki mi sugerira, kaj naj jem. Mislim, da se ta sicer pri količini sladkarij nekoliko moti, ampak drugače ima kar prav. Podobno je tudi z mojim vegeterianstvom. Včasih po več tednov ne jem mesa, nato pa mi ta zapaše v najbolj prvinski obliki. Mislim, da ima to nekaj skupnega z razvojem človeka. Imam eno teorijo: človek je po naravi vsejed, vendar so se v prazgodovimi eni razvili v nabiralce sadežev, eni pa v lovce. Kljub tisočletnemu mešanju genov in podgenov v posamezniku tako lahko prevlada "podgen" nabiralništva in ima tako dobro osnovo za vegeterianstvo, lahko prevlada podgen lovca in tak človek se bo težko odrekel mesa, lahko pa je tudi nekaj vmes in je tak človek nagnjen k živilom rastlinskega izvora, pa se tudi ne brani mesa. V mojem primeru prevladuje podgen nabiralcev kakavovih zrn.
Uporabniški avatar
 pershing
#53239
Pozdravljeni vsi prijatelji teka ter zdravega načina življenja! :wink:

Veseli me, da sem temo o postu zasledi tudi na TF. Zakaj? Zato, ker menim, da je to najboljši način letnega remonta vsakega telesa, torje tudi našega tekaškega... Ne bi rad preveč filozofiral, ker se ne grem teh igric, lahko pa vam omenim, da se redno postim že 5 let, spomladi (najboljši čas, čas ko se prebuja narava) zadnja 3 leta to počnem 3-4 tedne. počutje fenomenalno, čiščenja črevesja obvezno...Jaz sem v fazi priprave na post opravil kolonohidroterapijo, kar pomeni čiščenje debelega črevesja z vodo (v času 45 min-1 ure ti higienik z cca 100-150 litri vode temeljito očisti debelo črevo)

Priporočam vsem knjigo Živeti brez bolezni, ki jo je nekdo že omenjal, sicer pa se z organiziranjem skupinskega postenja ukvarja Zavod za naravno higieno Preporod iz Gorenje Trebuše,
kar vsem, ki še nimate izkušenj z daljšim postenjem toplo priporočam...

bodi dovolj za tokrat, želim vam veliko veselja ob postenju ter kar korajžno...

Emil

PS: Za vse zainteresirane prilagam vabilo Preporoda...


P R E P O R O D
Gorenja Trebuša
Zavod za naravno higieno
Gorenja Trebuša 77, 5283 Slap ob Idrijci - Tel./fax: 041 573 778, E-pošta: preporod@amis.net
TRR: 04753-0001063412


PROSTOVOLJNO
SKUPINSKO POSTENJE
Tedni zdravilnega posta s šolo zdravega načina življenja
Skupaj na poti zdravja in vitalnosti

Hotel Lucija Most na Soči
Od petka 14. 10. 2005 do nedelje 23.10. 2005

Skupinsko postenje se je pokazalo kot izredno uspešno. V desetih dneh takega programa, skoraj vsi izgubijo okoli 5 kg odvečne teže, naučijo se telovaditi, začno uživati v hitri hoji in/ali teku, posebno pa so navdušeni nad izleti v hribe /seveda se vsak napreza po svojih sposobnostih/. Tudi simptomi mnogih bolezni se vsaj zelo omilijo ali povsem izginejo. Postne krize so zaradi prijetnega vzdušja v skupini in skupne motivacije zelo redke. Udeleženci tega programa so resnično presenečeni nad dobrim počutjem in nad povečanjem svojih telesnih sposobnosti v samo desetih dneh. Večina udeležencev dosedanjih programov je sama podaljšala post na 20, 30, 42 ali celo na 77 dni. Vsi so dosegli čudovite rezultate.
Zdravilni post s šolo zdravega načina življenja, bomo izvajali pod vodstvom Videnšek Marjana s sodelavci. Desetdnevni program bo potekal v prečudovitem Posočju, ki je polno naravnih lepot: jezer, slapov, visokih gora, kanjonov in sotesk.
Čakajo vas: Uvodna predstavitev posta, kjer bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja, spremljanje vašega počutja, tehtanje, merjenje krvnega tlaka, pulza ..., vsakodnevni program telesne vadbe (hoja ali tek, sprehodi z ogledi naravnih znamenitosti, lažji izleti , redna jutranja telovadba, razgibavanje, itd…), vadba in učenje sprostitvenih tehnik, pa seveda post ob sokovih, pravilna priprava nanj in njegov zaključek … Ogledi slapov, zgodovinskih spomenikov, bližnjih krajev polnih kulturnih in naravnih lepot....Imeli boste nekaj predavanj na temo zdravega načina življenja, ogledali si bomo nekaj lepih filmov...Imeli boste tudi dovolj časa zase, za sončenje, branje, samotne sprehode, itd.

Med postom vam bomo pomagali narediti program prehranjevanja in življenja po postu, tako, da se ne boste nikoli več vrnili na stara pota, pa tudi pred vse številnejšimi kroničnimi in drugimi obolenji boste varni. Vitalni in polni energije boste uživali dejavno in ustvarjalno življenje, ki je polno radosti na vsakem koraku … Post je lahko odločilen za pohod v to smer …
Dnevi vam bodo zapolnjeni s prijetnimi dejavnostmi, tako, da se boste resnično sprostili in nadvse uživali v postu in v najtesnejšem srečanju s seboj. Pustite se presenetiti!!
Obvestite o programu postenja svoje prijatelje in znance, še posebej tiste, ki potrebujejo spodbude in pravih napotkov, da se z zdravim načinom življenja rešijo iz začaranega kroga bolezni.

Termin:
Nastanitev v Hotelu Lucija v Mostu na Soči bo v petek 14.oktobra 2005 od 15. ure dalje.
Ob prihodu se boste seznanili z dnevnim redom programa postenja , ki bo trajal do nedelje 23. oktobra 2005.
Cene programa z nastanitvijo :
Desetdnevni program z bivanjem v dvo-in tro posteljnih sobah stane - 79.980,00 SIT.
Možno doplačilo za enoposteljne sobe.Dogovor v Hotelu Lucija-Most na Soči
Prijave:
Akontacijo 40.000,00 sit plačate s plačilnim nalogom-položnico (preko pošte ali banke) na spodnji naslov Zavoda za naravno higieno Lahko pa vplačate tudi celotni znesek 79.980,00 sit. S pravočasnim plačilom akontacije si boste zagotovili udeležbo v programu in omogočili kvalitetno pripravo in izvedbo programa. Preostanek plačila lahko poravnate ob prihodu.
PREPOROD-Gorenja Trebuša
Zavod za naravno higieno
Gorenja Trebuša 77, 5283 Slap ob Idrijci
Transakcijski račun št.: 04753-0001063412
Namen plačila: Post 2005

Število mest v programih je omejeno. Z veseljem smo vam na voljo za dodatna pojasnila.

Kako se pripravite na postenje?
Za čimbolj uspešno postenje je zelo pomembno prehransko razstrupljanje pred začetkom postenja. Da bi bilo vaše postenje v našem programu čim daljše, vas prosimo, da se že doma začnete s spremembo prehrane pripravljati na post.
Teden dni pred postom je potrebno (zelo priporočljivo) prenehati kaditi, piti alkoholne pijače in kavo, ter druge industrijsko pridelane pijače.
Hrana: Teden dni prej začnite uživati vegetarijansko prehrano. Večinoma uživajte surovo sadje in zelenjavo, semena, oreške, sušeno sadje in pijte čimveč sadnih in zelenjavnih sokov, ki jih iztisnete iz sveže zelenjave. Po želji lahko delno uživate tudi kuhano hrano, najbolje dušeno zelenjavo, zelenjavne juhe, skratka , samo polnovredno hrano. Odsvetujemo industrijsko predelano hrano, kruh, izdelke iz moke in sladkorja, pice, cvrtja, sladkarije, itd.
Za obroke si vzemite čas, jejte počasi, v prijetnem vzdušju, hrano dobro prežvečite. Začnite telovaditi, teči ali hitro hoditi vsaj pol ure dnevno.
Tri dni pred začetkom popolnega posta (torej od srede 12. do petka 14. oktobra), je priporočljivo uživati SAMO SUROVO HRANO (sadje, zelenjavo, suho sadje, oreške, kalčke, kislo zelje, itd) in piti sveže sadne in zelenjavne sokove, čaje, vodo. Literatura: Najboljši recepti za presne jedi - I. Andrini in Živeti brez bolezni - E. Gunter, ki jih lahko kupite priu nas po znižani ceni.
S postom pričnemo v soboto 15.oktobra. V petek se boste seznanili s celotnim programom in z zanimivimi aktivnostmi, ki vam bodo zapolnjevale dneve.
Kaj potrebujete s seboj?
Topla oblačila (tudi kapo in rokavice), športna oblačila, copati, trenirka, termofor , krtača ali rokavica za tuširanje-masiranje, pribor za osebno higieno, vetrovka, obutev za hojo v naravi, morda pohodne palice, manjši nahrbtnik, plastenko za pijačo, malo žlico (za čiščenje jezika), po možnosti penasto podlogo za na tla in planinsko opremo …in še kaj po lastni potrebi.
Priporočamo tudi osebni pribor za klistiranje-kupite ga v lekarni.
Naše postenje ni zdravljenje, niti predpis ali recept. Z njim želimo telesu pomagati , da se razstrupi in pospeši samozdravilne procese v organizmu. Če smatrate potrebno, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom!
Informacije: /Marjan Videnšek / tel. 03/577 37 17, GSM 041 573 778, E-mail: preporod@amis.net

Veselimo se srečanja z Vami! Vodja programa:
Marjan Videnšek

Sokovnik za presno sočenje GREEN STAR patentirana tehnologija
V prodajnem centru Avtotehna, Slovenska 54, Ljubljana
Ugodno ! Za člane društva Preporod 10% popust ob nakupu v Prodajnem centru Avtotehna , Slovenska 54, LJUBLJANA
INFORMACIJE: tel. 01/47 48 013, 47 48 087,e-mail: ga@avtotehna.si
 tae
#62849
Vidim, da se je že nekaj časa nazaj pisalo o postu in bi rad to temo spet osvežil. Upam le, da bo kdo videl, da se tu še kaj naprej piše, ker je bil zadnji članek še lani. Najprej moja izkušnja. Sem vegetarijanec že cca 12 let, malo sem se ukvarjal in se še tudi z jogo. Zato sem se sprobal tudi v postu. Sedaj pri mojih 30-ih veliko več vem o tem, kot včasih, ko sem se postil na svoj način brez ustrezne predhodne informiranosti v tej smeri. Meni takrat post ni bil čiščenje organizma, kar je bistvo ampak test nad samim seboj, koliko pač zdržim. Tako sem večkrat izvedel enodnevni ali dvodnevni post le z vodo ali navadnimi sokovi, 1x tridnevni post s sokovi medtem, ko sem bil na straži v vojski in 1x celo enodnevni post brez hrane in pijače. Nepravilno sem delal, da nisem imel uvajalnega obdobja v post in potem postopnega navajanja nazaj na hrano. Nikoli se tudi nisem klistiral in nepravilno je recimo piti sladke sokove. No, kakorkoli imam pozitivne izkušnje posta v povezavi s športom. Menim, da prebava hrane telesu vzame veliko energije (zato se tako paše uležt, ko se fino najemo). Če telo nima kaj za prebavljati, nam torej ostane več energije za druge stvari. Jaz sem bil med postom vedno fizično aktiven in nikoli mi ni primanjkovalo energije. To sicer ne vem, če res drži, ampak menda, da Dr. Rugelj teče 42km tek medtem, ko se posti. Moje ugotovitve glede kriz lakote: prva se pojavi ob uri, ko smo navajeni jesti, druga večja nekje po enem dnevu in tretja večja približno tretji dan. Ko premagamo te krize, se nam želodec že tako skrči, da lakote ne čutimo več. Telo je tudi hitro prilagodljivo, kar pomeni ob manjšem vnosu hranil, je tudi manjša poraba. O tem bi lahko še veliko govoril, vendar bom raje še kaj vprašal, da se debata razvije naprej:
- Kaj menite o naslednji varianti posta: če se odločiš za 1 dan vodnega posta, naj bi imel po mojem 1 dan prej uvajanja le s sadjem in po postu 1 dan ponovno le s sadjem. Če se odločiš za 2 dnevni (2 dni uvajanja, 2 dni posta in 2 dni privajanja nazaj na hrano) In tako dalje več dni kot hočeš postiti, več dni mora biti pripravljalnih in več privajalnih.
- Naj mi kdo kaj bolj natančno pove o klistiranju. Vedno se govori o klistiranju, nikoli pa kako se to dejansko naredi (moram priznati, da se mi kar malo gravža). Morda obstaja kakšen preprostejši način?
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#62858
tae napisal/-a:Vidim, da se je že nekaj èasa nazaj pisalo o postu in bi rad to temo spet osvežil. Upam le, da bo kdo videl, da se tu še kaj naprej piše, ker je bil zadnji èlanek še lani. Najprej moja izkušnja. Sem vegetarijanec že cca 12 let, malo sem se ukvarjal in se še tudi z jogo. Zato sem se sprobal tudi v postu. Sedaj pri mojih 30-ih veliko veè vem o tem, kot vèasih, ko sem se postil na svoj naèin brez ustrezne predhodne informiranosti v tej smeri. Meni takrat post ni bil èišèenje organizma, kar je bistvo ampak test nad samim seboj, koliko paè zdržim. Tako sem veèkrat izvedel enodnevni ali dvodnevni post le z vodo ali navadnimi sokovi, 1x tridnevni post s sokovi medtem, ko sem bil na straži v vojski in 1x celo enodnevni post brez hrane in pijaèe. Nepravilno sem delal, da nisem imel uvajalnega obdobja v post in potem postopnega navajanja nazaj na hrano. Nikoli se tudi nisem klistiral in nepravilno je recimo piti sladke sokove. No, kakorkoli imam pozitivne izkušnje posta v povezavi s športom. Menim, da prebava hrane telesu vzame veliko energije (zato se tako paše uležt, ko se fino najemo). Èe telo nima kaj za prebavljati, nam torej ostane veè energije za druge stvari. Jaz sem bil med postom vedno fizièno aktiven in nikoli mi ni primanjkovalo energije. To sicer ne vem, èe res drži, ampak menda, da Dr. Rugelj teèe 42km tek medtem, ko se posti. Moje ugotovitve glede kriz lakote: prva se pojavi ob uri, ko smo navajeni jesti, druga veèja nekje po enem dnevu in tretja veèja približno tretji dan. Ko premagamo te krize, se nam želodec že tako skrèi, da lakote ne èutimo veè. Telo je tudi hitro prilagodljivo, kar pomeni ob manjšem vnosu hranil, je tudi manjša poraba. O tem bi lahko še veliko govoril, vendar bom raje še kaj vprašal, da se debata razvije naprej:
- Kaj menite o naslednji varianti posta: èe se odloèiš za 1 dan vodnega posta, naj bi imel po mojem 1 dan prej uvajanja le s sadjem in po postu 1 dan ponovno le s sadjem. Èe se odloèiš za 2 dnevni (2 dni uvajanja, 2 dni posta in 2 dni privajanja nazaj na hrano) In tako dalje veè dni kot hoèeš postiti, veè dni mora biti pripravljalnih in veè privajalnih.
- Naj mi kdo kaj bolj natanèno pove o klistiranju. Vedno se govori o klistiranju, nikoli pa kako se to dejansko naredi (moram priznati, da se mi kar malo gravža). Morda obstaja kakšen preprostejši naèin?



Post razumem kot posebno vrsto diete in tako sem jo tudi jemal ko sem sam lani stopal z dieto z zelenjanvimi sokovi v obdobje presne prehrane.

Tako da besede post splohj ne poznam v tem smislu kvecjemu z konotacijo kaksnega verskega sporocila ...odpovedovanja necemu zato da si odprt za posebne energije...

Ko pa pridem do izraza dieta je pa to samo oblika oz. mnozica prehrambenih obrokov ki si jih lahko privoscim ali jih lahko dobim oz. so mi podarjeni kot hrana. Torej ce je kdo na McDonalds dieti je to tudi koristna dieta ce imas temu ustrezno prilagojeno proizvodnjo encimov in razstrupljevlani proces. Ce si na klasicni mescanski slovenski dieti
( bedrca, restan krompir, solata z bucnim oljem in cesnom ) to tudi stima ce dosledno vse prebavis in za sabo pocistis in temu primerno zivis
( le kaj je to priemrno ziveti ? ).

Pazi ne delim nasvete ampak opisujem ti kako sem se jaz prebijal na poti teh vseh knjig in izkusenj drugih in svojih izkusenj da sedja verjamem v to kar verjamem in kar bo morda ze jutri drugace zaradi novih izkusenj.


Torej da se vrnem postu. Sicer pa narava pozna in zival iv naravi poznajo tudi diete. Srne pozimi zivijo od skorje, od zelenja pod snegom...sedaj bi rekli da se postijo glede na obilje sadezev poleti ali pa od clovekove odvrzene nesnage ali pa od nesnage v katero so prisiljene ker nimajo zilvjenskega prostora ( tudi to je dieta, recimo da so prisiljene podobno kot clovek kje v bolnici ali ce mora kam odpotovati in se prilagoditi ).


Aja klistiranje...

Ja ta procedura ne zgleda najbolj higienska in se ti ce nisi dovolj zagazil v ociscevalne diete ( se vedno menim da so zelenjavni sokovi najboljsa ociscevlana dieta - ce to razumes kot post in najbolj zdrav nacin ciscenja ) in ce si sel s postom dovolj v daljavo potem si morda ugotovil se kako da klistiranje je zelo cool. Seveda odvisno koliko usedlin v crevesju in zelodcu si dejansko imel in koliko si jih dejansko uspel raztopiti.

Verjami pa da da par dni ni dovolj. Vsekakor pa je to odvisno od tvojega sicerjsnega nacina prehranjevanja in sistema razstruplejvanja v vsakdanjem zivljenju ( rekreacija, dnevna prehrana, stanje proizvodnje encimov v tvojih zlezah ).

Izhajal pa bom iz kriticnejsih problemov:

Pri prehgrani ki je nepravilno kombinirana in nezdrava lahko tudi na drug nacin ce vztrajno uspes bombardirati telo potem prihaja do usedlin.

Recimo kombinacija beljakovin in OHjev ki ga sicer nekateri cutijo po domace kot prdenje napravi zmedo v encimski sestavi v zelodcu in nastane ena zakisana gmota ki jo pac eni uspevajo tako drugi tako spraviti skozi in potegniti energijo iz tega. V vsakem primeru pa gre za moznjo. In ce s to motnjo vztrajno nadaljujes se postopoma telo - jetra kot cistilni organ, trebusna slinavka ( s prozivnodjo encimov ) utrudi.
V debelem crevesu ostaja vedno vec usedlin.
Vcasih lahko pride do vdolbin imenovanih vertikli. In v teh vertiklih se usedajo taksni slabo prebavljeni deli. Odvisno od tvojega nacina zivljenja kako to spravis naprej. Ampak ce enkrat napravis cistilno akcijo z zelenjavnimi sokovi potem ta akcija nikakor ne more iti brez klistiranja.
Namrec potem se rezultati ciscenja z zelenjavnimi sokovi naberejo v debelem crevesu. In debelo crevo postane ozko grlo cistilnega procesa.
To se lahko zrcali v slabem pocutju ( vzrok odtekanje strupov v telo ) lahko zadeva eskalira v tim vertikulozo - to je ko razstrupljevlanio procesi v debelem crevesu nikakor ne folgajo prihod in nalaganje novih strupov iz jeter in dvanajsternika.

Ja kako zgleda klistiranje...

Ce bos videl potrebo po klistiranju se ti zadeva nikakor ne bo gnusila ker
ciscenje notranjosti ne vem zakaj bi se cloveku gnusila.

Kaj pomaga nakremana in zamaskirana zunanjost ce pa iz notranjosti silijo strupi ven ( pac dokler telo folga - recimo smrdeci znoj ali kaksna luskavica ali kaksen drug naravi nepoznan nacin notranjosti ).

Ja torej v lekarni si kupis irigator. To je cevka z vrecko v katero nalijes mlacno ali toplo vodo jo psotavis na kljuko vrat v WCju ali kopalnice in drugi del cevke ima nastavek ki ga vtaknes v danko in potem tekocino iz vrecke stisnes v ta zadnjo. Kot rezultat po dolgih postih se to lahko zgodi pridejo ven se ostanki ki jih z blatom ne mores spraviti.

Ja postavis se tudi v bolj naravno pozicijo za izlocanje kot je sedenje na skoljki ( recimo ce se se kdo spomni vojaksih èuèalic ).

Po moji osebni izkusnji pa je smiselno klistiranje za vsako cistilno dieto nad 10dni sicer pa je odvisno od intenzivnosti ali lenobnosti ( kakor hoces presnove in bogatosti crevesne flore in sposobnosti proizvodnje encimov in seveda moci jeter - vemo pa da so jetra najbolj pod udarom sploh pri vseh teh preparatih in farmacevtskih cira-carah - barvila, dodatki za okus, nepravilna kristalna struktura zivil ki jih telo ne prepozna in jih spusca kar dalje na ciscenje jetra - razni praski ki se zlepijo zaradi pHja okolja zelodca ali crevesja... )...


Se to da povem zakaj vode na sebi nisem videl kot efektne metode ciscenja ( kako bos ti )...

Nisem zelel samo tja v en dan slabeti ampak bombardirati telo z aktivnimi cistilnimi bioaktivnimi snovmi. torej zelel sem ob tem sicer spociti zleze ampak vendarle jih vzpodbuditi na intenzivnejso proizvodnjo encimov.
Zaradi sicersnjih problemov s krci ( neravnovesje in podmineraliziranost z organskim Ca ali Mg ) nisem zelel se bolj podmineralizirati kosti ceprav verjamem pa teoriji da v post-dietnem tim regeneracijskem obdobju verjetno navadim telo ( kosti in misice ) na uspesnejso sposobnost absorbcije mineralov ampak v zelenjavnih sokovih sem vzdrzeval reden dotok organskih elektrolitov. Voda bi mi jih odplakovala...casa za regeneracijo pa nisem imel...Sicer ziveti ob vodi in odplakovanje tudi koristnih snovi ( poleg nekoristnih kar ti poudarjas kljub eventualni slabsi toponosti ) sem imel slabe izkusnje na kaksnih daljsih ultra-maratonskih osebih preizkusnjah in sem ze v sebi nisem zelel ponavljati teh cistilnih kriz ( ce niso potrebne ).

Res pa je da zelenjava v splosnem ni sladka ( kar sem razumel kot tvojo glavno zamero zakaj ne uporabljati durgih cistilnih diet).
Ampak recimo sok navadnega zelja kot cistilne diete za zelodec stevilka 1 ali pa recimo sok korencka kot cistilne diete stevilka 1 za jetra ali pa recimo kombinacije korencka in crne redkve kot cistilne kombinacije stevilka 1 za dihala pa vendarle moram reci da je dokaj sladek.

Ampak pri tem pac grem s predpostavko da je cistilna moc toliko vecja da je obremenjevanje s presnovo tistega nekaj sladkorjev zanemarljivo versus da grem se obremenjevati ali tvegati kaksno podmineraliziranost ali kaksno daljso regenerqacijsko obdobje.
Rugelj je pac Rugelj jaz sem pa jaz.
Rugelj nikdar ne bo mogel preteci tega kar jaz in Rugelj ne rabi taksne koncetracije in prenasanja stresov kot jih jaz. Oba pa potrebujeva cistilne razstrupljevanje proces ki so nekaj najbolj naravnega ( vsaka zival v naravi ki biva vec kot eden cikel sprememb mora iti skozi cistilne procese ).
 tae
#62871
Tek v snegu, vidim da veliko veš o tem in tudi rad pišeš oziroma širih svoje znanje med druge. Hvala ti za vse informacije. Kar pa se tiče Rugla, ga nisem primerjal s tabo, niti s kom drugim, ampak sem ga omenil le kot zanimivost. Ko sem omenjal sladke sokove nikakor tebi nisem očital, zakaj nisi delal tako, ampak le omenil kako sem se zadeve loteval jaz. Naj pa vseeno še enkrat povdarim, da niti slučajno posta nisem jemal tako resno. Verjetno se bom naslednjič spravil to delati bolj organizirano.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#62872
tae napisal/-a:Tek v snegu, vidim da veliko veš o tem in tudi rad pišeš oziroma širih svoje znanje med druge. Hvala ti za vse informacije. Kar pa se tièe Rugla, ga nisem primerjal s tabo, niti s kom drugim, ampak sem ga omenil le kot zanimivost. Ko sem omenjal sladke sokove nikakor tebi nisem oèital, zakaj nisi delal tako, ampak le omenil kako sem se zadeve loteval jaz. Naj pa vseeno še enkrat povdarim, da niti sluèajno posta nisem jemal tako resno. Verjetno se bom naslednjiè spravil to delati bolj organizirano.


Ja verjetno sem malo prevec provokativno vrnil z Rugljem.
Da se razumemo Rugelj je dzek ni kaj...disciplina teka in postenja tu ni kaj za oporekati. Ampak on si je ze ustvaril urejenost in red o kakrsni jaz lahko samo sanjam oz. upam da jo bom tako zastavil.

Ja sladki sokovi,...saj tudi nisem jemal kot ocitek sladkim sokovom.
Problem je pac da zelenjava zna biti sporna in gre za tehtanje kaj pridobis in kaj izgubis.

Organizirano...ja to je pa res ena krasna beseda. Pod njo razumem da ti vse tece po nacrtu predvsem zunanji faktorji kot je sluzba , sobivanci in sposobnost da znas preklopiti je zelo tezek del nacrta te organizacije.
Se strinjam s teboj....

Vcasih je bil problem ker ni bil oznanja danes je hvala bogu tega vec kot prevec. Zdaj manjka se samo organizacije in urejenosti
( urejenost BERI kot metodo da so zadeve gladke zvezne brez konic in da se tekoce obvladuje situacija-zdravje, delovni dan...potem ni nobenega problema z vztrajanjem na neke vrste discipline kakrsnekoli diete). Vsaj jaz tako cutim pri sebi.
Uporabniški avatar
 pershing
#62928
Pozdravljeni!

Kot sem že omenil lani, pred izvedbo posta priporočam kolonohidroterapijo, s katero se očisti celotno debelo črevo. Ker gospod Videnšek tega že nekaj mesecev ne izvaja več, se lahko na tako terapijo naročite v Šmarjeških toplicah na tel. 07 384-34-38, stane 10.000,00 SIT. V nadaljevanju posta sem se vsakodenevno posluževal 2-3 dcl toplega Donata ter občasno kakšne Verolax tabletke ter na ta način vsakodnevno odvajal fekalije.

Vsak si pač izbere svojo pot...

Lep pozdrav,


PS: Tudi sam pričnem s 3 tedenskim postom v ponedeljek!!! :lol:
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#62939
DELPHI napisal/-a:Zastarele usedline v èrevesju, ki se odpravijo s postom in klistiranjem: http://www.blessedherbs.com/photos2i.html


Tocno to sem imel v mislih, thanx Delphi...
Ceprav pri rednem sportanju ( nas tekacih ) dvomim da so te zadeve tako kriticne. Je pa super slikca...

Lahko pa nekaj o tem preberete tudi na web siteu od drustva Preporod in gospoda Videnska ki ga omenja sogovornik spodaj.

Kolonoterapija...bojda je Ludvik ( kateri ze ??? ) francoski kralj hotel ostati dolgo lep in so mu kar mesecno cistili debelo crevo s kolonoterapijo.

Kolonoterapija je samo poglobljeno klistiranje....cevko ti napeljejo globlje noter in po drugi cevki stece ven...pa se lepo te namestijo na tako ergonosmko prilagojeno posteljo...

Meni osebno je Vidensek odsvetoval kolonoterapijo ( ko sem imel kri v blato ) in svetoval dieto z zelenjavnimi sokovi..Kar je bil nasvet na mestu ker potem s cevko ( zaradi potencialnih malignih tvorb lahko naredis se vecje sranje )...

Ja g. Vidensek je res izkuseni na mestu...vsaj tako pametno kot me je usmeril da svoj problem lahko samo sam resim brez kemije in zdravnikov je najboljsi nasveti ki ga lahko dobis od cloveka.

In prvi je bil ki sem mu prisluhnil ( sam je bil nekoc sportnik-judoist ) da sportno-farmacevtski preparati niso najbolj optimalna zadeva za notranjo crevesno floro. Od njega dalje so se mi zadeve kar odpirale in bombardirale v pravo smer.
Uporabniški avatar
 microwaved
#62947
Hej. Tud sama sem se že veliko zanimala o tej temi... Stara sem 19let in zdravnica mi je rekla da se pri tej starosti še nimam kaj postit :? ? Kaj vi mislite?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA