teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 lenka
#63974
Kako ločit čemaž od strupene šmarnice? Če nimate zabasanega nosu to ne bo problem....sicer vam bodo pa sosedi povedali, ali ste ta pravega nabrali ali ne...ko se bodo med pogovorom držali malo bolj stran od vas kot običajno. :wink:
Lp
Uporabniški avatar
 INOT
#63981
Ni panike.Kolikor vem je šmarnica komaj maja...
Sicer pa ko žvečeš list od čemaža ima res značilen okus po česnu...
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#64023
Aja se to...zelo podobne funkcije pa se nekaj zraven in po mojem mnenju se bolj efektna od cemaza je kopriva...

SEdaj v tem casu je solata s koprivo in cemazem najboljsa stvar...
Kopriva ima med drugim tudi veliko beljakovin med zelenolistnimi rastlinami najvec do 7% vseh biokativnih snovi kar je ze na meji nekaterih oreskov ki jih jemo neakteri v te namene...
Jaz tako solato vkolikor nimam cistilnih namenov torej
cemaz+kopriva okrepim se s soncnicnimi semeni...
To pa je potem prava beljakovinska uravnotezena..zanseljivo se beljakovine presnovijo in ni ostankov...pa se kopriva pocisti secno kislino ki je stranski produkt razgradnje beljakovin...
 peterF2
#65031
Jaz sem probal čemažev namaz s tuno in skušo. Odlično! Rabiš: en šop čemaža, dvojne tune, ene skuše, ščepec soli, malo limone.

Dober tek!
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
#65038
Ma jes sem pa probal tole varianto:
- čemaž namočen v olivnem olju in posoljen
- drobnjak
- skuta
In to vse skupaj lepo zmešat pol pa v :lol: :lol: želodec.
Hja nimaš kej, je dobro!
ČAO!
Uporabniški avatar
 mirko1
#85233
leto je naokoli, in informacije so take, da je čemaž že zunaj.lani sem ga nekaj posadil doma in ga uporabljam že 14 dni. seveda le gurmansko, saj ga ni na pretek. ne bom pa ponovil lanske napake, ko se mi je zdelo, da bo 5 vloženih kozarcev in ina velika vrečka v skrinji zadostovala za sezono. čez dva meseca ni bilo več sledu o čemažu. to je res odlična rastlinca, sicer se mi zelo dopade popražena s čebulo, a je tako osiromašena z učinkovinami...upam da ne preveč.
dober tek in lp ,mirko
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
#85259
mirko1 napisal/-a:leto je naokoli, in informacije so take, da je čemaž že zunaj.lani sem ga nekaj posadil doma in ga uporabljam že 14 dni. seveda le gurmansko, saj ga ni na pretek. ne bom pa ponovil lanske napake, ko se mi je zdelo, da bo 5 vloženih kozarcev in ina velika vrečka v skrinji zadostovala za sezono. čez dva meseca ni bilo več sledu o čemažu. to je res odlična rastlinca, sicer se mi zelo dopade popražena s čebulo, a je tako osiromašena z učinkovinami...upam da ne preveč.
dober tek in lp ,mirko


Ja mirko1 čemaž je res odlična rastlinca s tem se strinjam defenitivno.5 vloženih kozarcev to je pa izredno malo za celo leto :wink: to bi človek lahko jedel kot marmelado :wink: komaj čakam da si ga pripravim.
ČAO!
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#85261
Najboljse kar svez...sicer za kasnejso uporabo pa kar potopiti v olivno olje n dobro zapreti. LAhko pa se dodati malo sveze bazilike ali svezega origana...
dobro za urejevanje crevesne mikroflore...
Uporabniški avatar
 INOT
#85320
Danes sem nabral letošnjo prvo rundo Čemaža.Po različnih postopkih priprave od lani ,se mi še vedno zdi najboljši način,da se zmelje v multipraktiku in se pol doda sol in olivno olje.Nekaj kozarčkov sem nato za poskus tudi toplotno obdelal, tako,da sem jih za par minut pustil v loncu z vrelo vodo.Mogoče je po takšnem načinu obdelave zadeva še za odtenek okusnejša.
Če bi kdo iz Maribora slučajno rad nabiral čemaž in si ga sam pripravil, pa ga ne pozna- najbližja meni poznana lokacija je malo naprej od treh ribnikov na koncu alsfaltne ceste,ki se konča na hribu.V gozdu je vse zeleno in tud vonj je toliko močan,da se ne morete zmotiti.
Uporabniški avatar
 perpetruum
#85346
Ali je kaj važno kdaj se ga nabira....prejšnji teden ga v okolici Idrije še nisem zasledil, vem pa da ponavadi takle čas vse diši po njem v vlažnih gozdičkih tam gor.... ali je dober tudi še aprila in kasneje?

...verjetno pa ga je na začetku najlažje nabirat, daj je v listnatem bukovem gozdu to na začetku edino zelenilo...?

pp
Uporabniški avatar
 perpetruum
#85347
tek_v_snegu napisal/-a:...pa se kopriva pocisti secno kislino ki je stranski produkt razgradnje beljakovin...


A kopriva ne peče? Jo je potrebno toplotno obdelati? In kakšna kopriva je dobra za solato...kar vsaka?

Sprašujemk ker imam probleme s sečno kislino...se mi zdi? Občasno imam namreč napade putike (giht ?)...in pravijo, da je to zaradi slabe pretvorbe in preveč beljakovin v hrani....

hvala za nasvet...

perpetruum
Uporabniški avatar
 -metka-
#85349
Čemaž je res fajn, ampak ljudje, prosim pazite, kaj nabirate :!: Šmarnico (Convallaria majalis) ste že omenili. Strupena je cela rastlina (pozor listi!), glede nabiranja čebulic čemaža pa nam sicer ne bi smela delati težav, saj šmarnica nima čebulice temveč koreniko:
http://botanika.biologija.org/zeleni-sk ... renika.htm
Jesenski podlesek (Colchicum autumnale) je še en tak nevaren "prevarant", saj ga na prvi pogled neuko oko zlahka zamenja s čemažem, vsebuje pa močan strup kolhicin (http://en.wikipedia.org/wiki/Colchicine)
http://www.zastrupitve.net/opozorila/opozorilo.htm
Pravilo starih mam: v naravi vtaknemo v usta le tisto, za kar smo 110% prepričani, da vemo, kaj je. Ostalo pustimo :wink:

Vseeno pa dober tek, fizični ali gastronomski :D
 darovinarave
#323809
Obujam staro temo...
Na spletni strani http://darovinarave.si smo že zbrali nekaj lokacij rastišč čemaža, bi pa prosil vse uporabnike foruma, ki vedo za kakšno lokacijo da le to še dodajo. Za dodajanje lokacij ni potrebno registracije.

Hvala vsem in veliko spomladanskih tekaških užitkov!
 U_R_S_A
#324139
Mmm, dobila v dar kozarec čemaža v olivnem olju, preizkusila sem ga v solati iz cottage sira, tune, čičerike, paradižnika, paprike in koruze - božansko! :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA