vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

 Uri
#53763
Možno, da je že kdo vprašal kaj podobnega, ampak bom vseeno udarila z bolečino na dan.
Namreč, ob večjih naporih me skoraj vedno prične boleti glava. Prazvaprav me začne kljuvati v desnem očesu, ki in to kljuvanje se potem razširi na desni del glave. To se mi dogaja, kadar npr. tečem v hrib, kadar imam dolge teke (15 km in več). Naj povem, da se prehranjujem "normalno", da imam tudi pulz nekje v mejah normale (155-165). V preteklosti sem imela večje težave z glavobolom (ne migrena), zdaj se pa pojavljajo bolj ali manj ob teku. Prekinila teka ne bi rada, ampak pač "trpim" z bolečino in upam, da bom minila. Sem se je pa že navadila, ampak je vseeno moteča. Po takšnem daljšem teku sem ponavadi potem tako fertik (glavobol), da ne morem nič več početi kot ležati na kavču, dokler ne vzamem kakšnega lekadola ali aspirina.
Ima kdo podobne težave, izkušnje oz. kako jih lahko omilim? Hvala.

LP
Uri
Uporabniški avatar
 T1
#53769
Tudi jaz imam podobne probleme, s tem, da noben tablet sploh ne prime, ne lekadol, ne kaj močnejšega. Drugače imam tudi povišan krvni tlak, po večjem naporu pa imam običajno precej znižanega (dokler so žile še bolj razširjene) in tudi takrat se pojavi glavobol.

LPT1
Uporabniški avatar
 runner
#53776
Uri
Ceprav PRAVILO 05 tukaj ne bi mogli v celoti upostevati ostaja dejstvo, da ti telo z bolecino nekaj sporoca... jaz bi poklical OZa in ga vprasal.
Uri napisal/-a:Prazvaprav me začne kljuvati v desnem očesu, ki in to kljuvanje se potem razširi na desni del glave


glavkom? ... ma daj poklici OZa, res (bolecina v galvi ob naporu ni good)
Uporabniški avatar
 Barb
#53791
Popij veliko več vode.Med tekom,ter seveda po teku.Obvezno.
Uporabniški avatar
 EVicA
#63551
Sem kolebala ali naj odprem novo temo za enak vendar drugčen problem, nakar sem se odločila, da bom na površje dvignila kar to.

Zanima me, ali ima kdo probleme z glavoboli po večjih naporih in napornih turah (tek, kolesarjenje, hribi). Vendar ne takoj. Pojavi se šele zvečer (če je aktivnost dopoldanska) ali naslednji dan (če gre za popoldansko aktivnost). Meni se namreč to dogaja skoraj redno, vendar ne ugotovim zakaj. Moja kri, pritisk in prehrana so normalni. Sumila sem že na premalo popite tekočine, vendar tudi to ni to.

LP, Eva
Uporabniški avatar
 svizec
#63595
EVicA, ali bi naredila en test zame?

Takoj po treningu pojej kakšno kocko sladkorja in potem poročaj kako je z glavobolom.

Jaz sem poskusil s tem, pa me zdaj po naporih glava več ne boli. In zdaj ne vem ali je to zaradi sladkorja, ali zaradi česa drugega.
Uporabniški avatar
 EVicA
#63664
Hmm, lahko poizkusim, seveda, čeprav ne vem....... sicer že tako ali tako vedno pojem kako čokolado, res pa je da ne takoj po treningu. Bom obrnila zaporedje, najprej čokolada ali sladkor in potem šele kosilo. :wink:
 jelena
#65053
Živijo, vsem!
Sem novinka na forumu, tečem pa bolj ali manj že dolgo, malo bolj pa zadnja leta. Moja velika ljubezen so tudi hribi. Glavoboli ob večjih naporih pa so moji pogosti spremljevalci. Nekako sem poskusila vse mogoče in meni osebno paše, da v hribih pojem kak sendvič s sirom,tuno tud pršutom (prej sem bolj glodala čokoladice, pa oreščke pa tko, pa sem imela občutek, da si samo zapacam želodec). Pa velik tekočine, po možnosti ne samo vode in začet pit dosti zgodaj! Pa sabo mam vedno kak aspirin, ki ga po boljši podlagi na želodec le ta tud lažje sprejme.
Morda popazi tudi na to, da maš glavo pokrito, da ti ne gre sonce v oči,...
Vsekakor pa poleg iskanja lastnega optimalnega recepta pojdi še na zdr. pregled. Pa velik sreče!
 bmz
#85527
Zdravo,
Že dalj časa prebiram tale forum in do sedaj sem našel vse odgovore na vprašanja tako da je tole moj prvi post.
Imam namreč težave z glavobolom. Ta težava se je pojavila pred cca. 7 tedni nekako pa sem kot možni vzrok povezal s tekom.
Dejstva so: letošnjo sezono - konec januarja - sem povečel dolžino tekov na 3x tedensko po 1-1,25 ure (utrip 145-155) + kakšen lažji vzpon na okoliški hrib med vikendom. Prejšnje sezone sem tekel 2-3x na teden po cca 45min. Hkrati s tem povečanjem pa so se mi pojavili glavoboli oz glavobol saj od takrat vsaj napetost v glavi čutim neprekinjeno. Po 4 tednih od kar se je pojavil glavobol sem obiskal osebnega zdravnika, ki me je poslal na dodatne preglede v laboratorij (kri, urin, tlak) , okulistu (pregled oči in očesnega živca) in nevrologu (CT). Vsi izvidi so brez problemov se pravi da ni nič narobe.
Po petem tednu sem prenehal tudi s tekom in stanje se je izboljšalo na neko stopnjo bolečine na katero lahko pozabiš oz se sprijazniš z njo - tenzija.
V ponedeljek me ja pa pomladansko sonce izvabilo iz luknjice in sem šel tečt za dobro uro (ravninski tek, utrip max 160) in po 2 urah se je močan glavobol spet pojavil in je trajal cca 24ur nakar se je stanje nekoliko izboljšalo seveda s pomočko painkillerjev.
Vprašanje: ali se je kdo od vas soočil s podobnimi težavami in če se je kako jih je rešil?
Hvala za odgovore.
LP
 Jutro
#85531
Če kaj pomaga. Jaz dobim po športu glavobol, če je šport za telo stres. Če pretiravam predvsem časovno in z naporom. Glavobol se potem počasi stopnjuje in v nekaj urah (čez 3 do 5 ur) doseže neznosno stopnjo, sledi aspirin in počitek. Če se ognem stresnim aktivnostim, se to nikoli ne zgodi.

lp vsem
Uporabniški avatar
 -metka-
#85545
Zdravo! Moji glavoboli sicer niso direktno povezani s tekom in rekreacijo, mogoče se pa kdo vseeno najde v tej razlagi... Zaradi stresa in prisilne drže (računalnik, delo v labu za pultom itd itd) imam namreč "zategnjene" oz. vnete mišice v predelu vratu in ramenskega obroča, kar je baje zelo zelo pogosta težava, tudi pri mladih (imam 28 let). Bolela me je glava v sencih in oči, kar je baje zelo značilno za tovrstna vnetja. Proti tem glavobolom ne pomaga noben tablet (vsaj meni ne), pomaga pa fizioterapija - določene vaje, ki te jih naučijo - in strokovna masaža. Odkar telovadim, so se bolečine zmanjšale. Tudi med tekom me je nehalo zategovati v ramenih in posledično po celi glavi :D
Drugače pa lahko glava boli tudi, če pozabimi piti... ;)

lp, m
 iskaman
#85550
Pred dvema letoma sem se srecal s cist podobnimi tezavami.
Konec februarja sem v lepem soncku sel mal tect po psp-ju, drugace sem takrat tekel tko dvakrat na mesec po 5 km in med vikendi hodil po kaksnih hribih... ko sem tekel, se je kar naenkrat pojavil res mocen glavobol (nikdar se tako mocan) - dobesedno splitting headache - zarisce pa je imel nekje za desnim ocesom od koder se je bolecina sirila nad oko in pol pa itak cez celo glavo. Poleg tega mi je blo se ful slabo - nekako sem se primajal domov, pa v posteljo zvalil - po kaksnih 15 urah je bolecina zacela popuscati, ampak za ocesom oziroma v njegovi okolici je ostal cuden obcutek tenzije - ne bolecina, ampak cuden obcutek...
...po enih treh mesecih sem tudi jaz obiskal nevrologa, naredil CT, vse je blo normalno... ful mocni glavoboli so se medtem pojavljali tko na vsake tri tedne, trajali so okol 20 ur - in to so bli res glavoboli kot se sika - se lezati v postelji je bilo neznansko naporno (pa vedno mi je bilo zraven tudi slabo) - pain killerji niso kaj prevec pomagali - nevrolog mi je dal tablete za migreno in rekel naj poskusim, ce bojo delovale in ce delujejo, da gre za migreno... mogoce so malo pomagale, ampak cisto malo, tako da jih nisem jemal - ves cas pa sem imel cuden obcutek za desnim ocesom in vcasih okoli njega - tudi glavobol se je vedno zacel iz tega dela... pol sem sel se na MR, je blo tudi vse normalno...
hudi glavoboli so se ponavljali kaksne pol leta, pol so pocasi zaceli zgubljati svojo moc (v tem casu sem bolj malo tekel, ker je tek lahko - ne pa nujno - sprozil glavobol)
cuden obcutek okoli ocesa je ostal in je se vedno malce prisoten, ampak tko 10% tistega kar je bilo ali pa sem se navadil
aja, pa nobenih zdravil nisem jemal, ker itak nisem vedel zakaj me boli
glavobol sem skoraj zagotovo sprozil, ce npr. nisem jedel cel dan, zvecer pa sel (se vedno s praznim zelodcem) na malo intenzivnejsi tek - nekajkrat sem to naredil nalasc, da sem mal opazoval, kako nastaja bolecina in kako naj jo cimbolj obvladam... to mi je se najbolj pomagalo: da sem znal sam sprozit in da sem tocno vedel potek - tistih 20 ur je blo ocitni pac potrebno oddelat...
kot pa sem ze rekel - po kaksne dobre pol leta so hudi glavoboli minili in spet sem lahko po mili volji tekel - cuden obcutek pa je ostal, vendar je v roku dveh let skoraj minil (ali pa sem se navadil)... aja, ko nisem tekel (zaradi moznosti glavobola) sem precej hodil po (manjsih) hribih (brez tezkega ruzaka...)
upam, da se tvoje tezave hitro resijo...
Uporabniški avatar
 shash
#85577
Ni moja moja lastna izkušnja, ob prebiranju težave sem se spomnil na kolega, ki mi je o podobnih težavah že govoril. Prijazno mi je odpisal in pošiljam njegove izkušnje:

Neurolog je rekel, da se mi ob naporih spošča preveč seratonina v možganih. To povzroči preobčutljivost žil v možganih in postanejo vzdražene. Jaz to občutim kot utripajočo bolečino... normalno srce bije in z vsakim utripom ko požene kri, se žile vzburijo in to čutim kot bolečino. Kar se tiče zdravljenja... Predpisal mi je neke tablete... imigrant sprint, ki pa mi niso bogve kaj pomagale, najbolj meni pomaga mir, tema, obkladek in pa nalgesin ali kakšen močnejši analgetik. Zdravila glede tega naj nebi bilo.... pač tablete, ki omilijo bolečino (nalgesin, aspirin....) ali pa zmanjšajo raven seratonina (imigran sprint)... Drugače se pa neurologov nasvet glasi: " Izogibajte se psihofizičnih obremenitev".


Naj samo dodam še to, da so se njegovi problemi pojavili, če je tekel okrog 1 ure. Če je šel na krajši tek, teh težav ni imel.

Ne vem če sem s tem kaj pomagal, vsekakor pa upam na vse najboljše, oziroma da bi se težave odpravile.


LP
 bmz
#85647
Zdravo
Vsem se najlepše zahvaljujem za odgovore oz. opise svojih težav in kako ste jih reševali.
Vsi ste mi dali koristne nasvete zato še enkrat hvala.

LP




Keep fighting, it is better to burn out than to fade away.
Uporabniški avatar
 Lojfer
#228880
Oj...
Glavoboli so začeli obremenjavat tudi mene. Začelo se je pred cca. kakšnim mesecem in sicer tako, da me je po 1/2 urnem teku (ki je lažje oblike), začela nenormalno boleti glava in to na vrhu. Kot, da mi hoče "odpret pokrov". Grozen občutek. V glavi pa takšen občutek, da mi jo bo razneslo. Po cca. pol ure po končanem teku glavobol mine. Glavobola pa v mirovanju nimam. Max 2x na leto. OK, pa po pjanščini.
Enako se je zgodilo tudi na sobnem kolesu, kjer gonim 45 minut.
Ko pa delam anaerobni trening, ki traja 1 uro pa tega problema NI.
Med tekom oz. gonjenjem si nisem izmril pritiska, temveč cca. 15 minut po treningu, ki pa je bil 125/72.
Pred tekom ali kolesarjenjem spijem 1/2l vode. Med tekom nič in med kolesarjenjem cca. 1/2l vode.
Tek in kolesarjenje izvajam na tešče, medtem, ko anaerobni trening po zaužitju B in OH.
Ideja, izkušnja, nasvet?!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA