Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Nejc1986
#358155
Se tudi sam precej podobno oblacim.

Par razlik; pozimi uporabljam gtx superge, pod 8stopinj v kombinaciji z zimskimi kolesarskimi nogavicami. Nikoli vec kot ene nogavice.

Baselayer majica je vedno z dolgimi rokavi, ce je tudi vrhnji del z dolgimi rokavi. V prehodnem obdobju (10do 15stopinj npr) imam raje dolgo svic majico in cez kratko majico.

Pajkice imam samo prehodne (tanke), ki jim pod 6stopinj dodam dolge gate, ko pa pade temperatura pod ledisce ali ko dezuje pa še cez vse kratke hlace, da me ne prepiha.

Obvezno buff cez usta zaradi zelo obcutljivega grla.
Uporabniški avatar
 jorgamesh
#358156
Uh, ste oblečeni :)

Okvirno:
nad 10 - kratke hlače, kratka majica
5 do 10 - kratke hlače, dolga majica
0 do 5 - kratke hlače, dolga majica, rokavice, kapa
-5 do 0 - pajkice, dolga majica, spodaj kratek base layer, rokavice, kapa
pod -5 - pajkice, vetrovka, dolga majica, spodaj kratek base layer, rokavice, kapa, buff

Načeloma nad lediščem tečem v kratkih hlačah in se mi odlično obnese. Če me slučajno malo hladi, dvignem tempo.
Copate nikoli GTX, ker so težke in okorne. Običajni, lahki modeli sicer hitro premočijo, ampak voda tudi hitro odteče tako, da me ne moti.

Zame osebno so temperature od 0 do 5 stopinj in suho vreme daleč najlepše obdobje za tek. Minimalno znojenje. Ne rabim vlačit vode tudi za 20-25 km dolge teke.
 vlade
#358157
Tudi jaz se strinjam z zgoraj napisanim.
Namesto kape imam trak.
Po snegu in mokrem terenu imam GTX copate, ampak samo v zimskem času.

Opažam, da so tekači preveč oblečeni, najbolj ubogi pa so tisti z bombažnimi trenirkami.

Že od daleč se vidi ali gre za rekreativca, ki se spozna na tek ali občasnega priložnostnega joggerja.
 bossteb
#358162
Jaz sem pa očitno tudi bolj med toplimi tekači, nekam zelo podobno kot jorgamesh. Meni bi se strgalo, če bi moral nase navleči tako ogromno oblek in to že pri temperaturah okrog ledišča.
Imam pa večjo težavo z adaptacijo na tople dni in teke pri temperaturah nad 25° C. Takrat se mi količina teka precej zmanjša, poleti pravzaprav poskusim odteči vedno pred 8 zjutraj. Kar je kasneje, moji teki niso daljši od 90 minut. Hidracija komaj pomaga, enostavno me visoke temperature prekurijo.

Pozimi pa imam pravilo, da tečem do -12°C; če je hladneje, z veseljem naredim kakšno hribovsko zimsko turo, ampak tečem pa ne. Pri tako nizkih temperaturah je vsebnost vlage v zraku tako majhna, da prehitro dihanje preslabo vpliva na moja astmatična pljuča.
Uporabniški avatar
 pajo
#358165
Včeraj sva z ženo na teku pa je bilo+6 videla tako napravljene tekače, da lastnim očem nisva mogla verjeti. Priznam, da me izredno rado zebe in to zelo. Vse gre na račun teblet za redčenje krvi. To pa še ne pomeni, da sem napravljen kot medved. Bolj je pomembno, da se po teku čim prej stuširam, da nisem v mokrih cotah in ni problema. Raje imam , da me 1-2km zebe kot, da me hoče med tekom od vročine kap.
Uporabniški avatar
 čara
#358167
Na začetku mojih tekaških dni v mrzlih dneh sem se tudi sama precej preveč oblekla. Ravno iz tega razloga, ker me vedno zebe, po drugi strani mi pa hitro postane vroče. Tek pa človeka bistveno bolj pogreje kot hoja..No, potem sem se že naučila koliko se obleči. Na začetku me zebe, potem je pa toplo.

Različni smo. Videvam tudi tekače, ki tečejo v dolgih pajkicah in dolgi majici pri 20 stopinjah, ko sem jaz v kratkih rokavih in kratki majici...Pri 25 stopinjah pa že kapituliram, pri taki temperaturi ne tečem, grem plavat. Zato poletne dni tečem zelo malo. Kakšen vikend ob brutalno zgodnji uri...zelo redko, ker zelo slabo in malo spim zaradi prevroče spalnice (ni klime), pa imam hladilno blazino za povštr, pa rjuho si dam prej v zmrzovalnik za pol ure, ventilator me v noči moti...Poletne temperature so zame najbolj grozen čas v letu....Zima pa, ljubim jo in obožujem.
 thag
#358184
Tudi jaz sem opazil, da mi ugaja, da me malo zebe ko grem ven, saj ko se segrejem mi je "glih prav"
Kakorkoli, v tem zimskih dneh sem opazil tudi, da mi pomaga šal okoli ust ( imam tisi šal- kapo, ki je ko tulec, ne vem kako se imenuje zadeva ) z mojo asthmo se zelo opazi razlika. Mislil sem, da se bo ne vem kako zmočil ob dihanju ma ni panike, veliko lažje in boljše diham.
Uporabniški avatar
 majcka
#358190
Meni sicer postane hitro vroče v smislu, da 'žašvicam', kar je pa še zeloooo daleč od delovne temperature mišic. Raje sem oblečena malo preveč, kot malo premalo. Poleg tega nisem nek hud tekač in mi je v končni fazi vseeno, če jopico, vetrovko ali karkoli imam pač zavežem okrog pasu (ja vem...ni pametno, pa vseeno). Tako da meni je ljubše nekoliko toplejše okolje. :clap:
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#358193
Staro pravilo, da te mora na staru zebsti, kajti potem ti bo vroče, sem začel kršiti :-)
Raje imam en tekstil več in tempo malo bolj blag, pa svojo pesiko zraven :-) Verjamem, da bom še kdaj stopil na start, da mi bo hladno. Čakam ta dan :-)
 runner33
#358325
Jaz sem tudi raje malo bolj oblečen, ne maram da me zebe. Saj se hitro ogreješ, ampak imam raje eno plast več, med tekom zašvicam potem pa hitro na toplo zdaj ko je zima.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA