Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Alen232
#358491
Pozdravljeni,

sem nov na forumu, zdaj sem tuki, ker imam vprasanja :) Torej star sem 32 let imam priblizno 96kg. Nekje do 23 leta sem bil zelo aktiven v kontaktnih športih, priblizno 13 let skoz po 4x na teden sem treniral, nato je sledila pauza par let, dokler nisem zacel z fitness vadbo(fitness vadba zadnjih 5 let z pauzami). Zdaj sem imel spet pavzo 8mescev od fitnessa(dojencek) zdaj zadnje dva meseca sem spet aktiven in sem prisel iz 102kg na 96kg, delam veliko z utezmi, kot sem prej vedno. Zdaj sem vrgel oko na tek in sicer zaradi neke zadeve sluzbeno imam casa slabe 3 mesece da natreniram Cooperja pod 10 min. Veliko berem po forumu, ter drugih straneh. Zanimajo me vasi nasveti, kako izboljsat cas teka. In sicer vceraj sem sel ven tecti 10x 1,5min teka/1min pauze? Ali je to za zacetek ok. Moram recti,da ko sem odtekel tole z pavzami, nisem cutil utrujenosti in bi lahko se tekel. Vendar kakor sem bral, ni vredu pretiravat. Naj omenim da v fitnessu predno zacnem trening odlaufam vedno 20min na stezi, kar seveda ni primerljivo z outdoor varijanto teka. Stari macki v teku, zanima me ali so za zacetek taki intervali ok ali naj kaj spremenim ali naj nadaljujem se naprej?

Hvala za odgovore.


Alen,Lp
Uporabniški avatar
 Koci
#358493
Mislim, da moraš prvo v glavi razčistiti ali se želiš rekreativno ukvarjati s tekom. Ko boš razčistil s sabo, da ti tek ustreza, ti nudi nov način sprostitve, predvsem pa nov način rekreacije je moje mnenje, da moraš predvsem zbiti težo, izbrati zate ustrezno obutev, ki mora biti primerna tudi za terene po katerih boš tekel.
Potem pa se podaj na tek, ki je lahko tudi tak s prekinitvami, ko boš pa videl, da si sposoben teči tudi z manj prekinitev, pa vztrajaj nekje do 10 km.
Pazi na ogrevanje pred aktivnostjo. Glede samih treningov pa ti priporočam posvet s tekaškim trenerjem.
 Alen232
#358494
Zdravo

kar se tice razdalje Cooperja 2400m ga na stezi pretecem v 14min, ampak to je steza in niti ni primerljivo...
Za tezo pa vem ja da jo je malo prevec, glede na mojo visino 180cm :) Z tekom bi se rad ukvarjal rekreativno ter da izboljsam cas za cooperja, tako nekako sem si zamislil.


Alen,Lp
 mikha
#358495
Rekel bi, da si dokaj v formi in je cilj v 3 mesecih dosegljiv. Ne bom ti pisal kako trenirat, ker nisem strokovnjak o tem, pa tudi sam sem bolj len za delat po planu, zal. :D
Glede na to da neko bazicno vzdrzljivost imas, dodaj trening hitrosti, da se malo misice zbudijo in pripravijo na hitrejsi tempo, malce kasneje pa zacni delat tudi na hitrostno vzdrzljivosti. S 100m ponavljanji sprintov ne mores falit, kasneje intervale po 400m?, 800m?, 1km?, kaksen tek v rahel klanec.
Mogoce pa se se navdusis, ko ti bo slo malo bolje in hitreje. :D
 Alen232
#358496
Hvala za odgovore.

Teza igra veliko vlogo, ne bom rekel da sem 96kg narezane misice, nisem pa tud kruska po postavi :) Ampak do zdaj je bil vedno poudarek na misicni masi. Zato temu primerno kg padajo, ker sproti delam na masi. Vceraj sem lahko sel ven tecti, danes bo bolj tezka, saj je vse pod snezno odejo. Drugace pa nimam problemov da mi tek nebi ustrezal, tudi ne cutim nobenih kolen oz drugih bolecin med in po teku. Bom pa spremenil vsekakor trening in dal poudarek na endurancu in manj na pridobivanju misicne mase.
 Alen232
#358529
Evo druzba tole sem danes zlaufal z neko aplikacijo, doma na racunalniku mi je kazal 2,4km k sem se ustavil je pa na telefonu na aplikaciji pokazalo to razdaljo.

Slika
#358531
Samo to ni bilo, ne dolgo, ne intenzivno. Če pa je bilo, potem raje začni z kombinacijo malo teka, malo hoje. Trening mora trajati vsaj 30 min. Ti očitno še nisi sposoben 30 min čistega teka tudi z nizko hitrostjo.

Po moje ti še nisi zrel za pravi intervalni trening, posebej ne za šprinte na kratkih razdaljah. Res je, da je intervalni trening najbolj učinkovit, po drugi strani tudi najbolj zahteven. Prav zaradi tega ni primeren za začetnike, ki še nimajo utrjene in adaptirane sklepe, tetive, vezna tkiva in mišice na tekaške obremenitve. Če k temu dodamo še "ne tekaško težo", obremenitve so zelo velike.

Priporočam vsaj 3-4 tedne "intervale", ki so kombinacija počasnega teka in hoje. To ti bo omogočilo, da trening traja dalj časa. V začetku je trajanje, bolj pomembno od intenzivnosti, drugače sledi poškodba.
Komaj po tem lahko začneš odseke teka daljšati in odseke hoje krajšati.
Po tej osnovni predpripravi, lahko začneš s dvigovanjem intenzivnosti/hitrosti. Na oko se zdi, da je ta način počasen, je pa najhitrejši in najbolj varen.
In na koncu moram povedati, da 2400m pod 10 min ni mačji kašelj, zato mislim, da je skoraj nerealen, če vzamem v obzir trenutno izhodiščno stanje in razpoložljivi čas. Tempo pod 4':10'' je za začetnika veliki izziv, pa čeprav na kratki razdalji od 2400 m.
 Alen232
#358532
Zdravo,

Tecem 3-4x na teden ko sem v fitnessu po 20min predno zacnem z utezmi... Tole je bil poskus 2.4km na odprtem. Ko sem se ustavil sem naredil 3min hoje brez stopanja in nazaj po isti progi prisel z lahkim tekom oz pocasnim.
Stara kost sele zacel sem z tekom zunaj in tako kot sem napisal zadnjic sem sel 10 ponovitev 1,5min teka/1min pauze.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA