Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
#368487
Pozdravljeni, najprej naj se malo predstavim - Sem letnik 1983, teža 71 kg, 181 cm, primarni šport je kolesarjenje (2020 - 4333 km) sledi pohodništvo (cca 650 km). Ker je "off sezona" kar se kolesarjenja tiče, sem z novim letom pričel s tekom, dejansko prvič po srednji šoli oziroma po 15 letih. Za prvi tek sem si seveda zadal in opravil s predolgo razdaljo 3km, ampak razen DOMS-nekaj bolečin v mišicah brez posledic. Nato sem v januarju nadaljeval z nekaj krajšimi dvokilometrskimi teku (popolnoma brez težav) - tempo 4:51 - 5:20/km. Zadnji teden januarja sem nato opravil najprej dva trikilometrska teka v tem tempu - počutje tako med tekom kot po njem odlično. Zadnji dan januarja sem tako odtekel svojih prvih 5 kilometrov s 5:32/km. Nobenih težav, en dan počitka, nato pa v torek 2.2. ponovno 5 kilometrov. Pred tekom sem se sicer ogrel ampak iz neke neumnosti izpustil rutino, ki jo sicer vedno prakticiram, da prehodim še cca 0,5 do 1km preden začnem s tekom. No na tem teku sem imel tempo 5:27/km, problem se je pojavil v zadnjem kilometru, ko me je na zunanji strani levega stegna tam kjer pod kožo čutiš kost špiknila rahla bolečina. Ker sem imel do doma še cca 800 m se nisem ustavil ampak sem odtekel do konca, se nato še sprehodil in se doma raztegnil. Nato pa naslednji dan šok - precej občutna bolečina pri hoji natančno na tem mestu na levem stegnu ob kolku kjer pod kožo čutiš vrh kosti, da sem šepal in nisem mogel normalno hoditi.

Zdaj ko gledam mi je jasno da sem pretiraval - statistika leta 2021 je 13 tekov in 34 kilometrov, razdaljo in pogostost sem stopnjeval prehitro, predvsem pa sem naredil napako da se očitno pred zadnjim tekom nisem dovolj ogrel/sem tekel naprej tudi ko sem začutil bolečino.

Včeraj sem malo brskal po spletu in mislim da je najverjetneje trohanterni burzitis. Stanje danes je malo boljše in hodim že skoraj normalno (bolečine skoraj ni več).

Rad bi vas vprašal, koliko časa moram mirovati preden nadaljujem s tekom, da si ne povzročim kakšne trajne poškodbe?

Že vnaprej hvala in lep pozdrav vsem
#368489
Preplezaš ga, pa pičiš dalje. :D
Če je to zadnja loža, jo boš čutil še mesec ali dva, odvisno od emšota. Jaz sem jo tri. :mrgreen:
Pogosta napaka ravnincev, ki ne odnehajo pravi čas. Meni se to skoraj zagotovo ne bo več zgodilo :?
#368490
Če toliko let nisi tekel, imaš verjetno res premalo utrjene mišice, saj se kolesarski in tekaški km precej razlikujejo, glede na delovanje mišic. Jaz mislim, da ogrevanje ne igra velike vloge pri tem, edino v primeru, če je tvoj tempo od 4 50 do 5 30 skoraj maximalen. Jaz bi na začetku, po 15 letnem premoru tekel precej počasi. Verjetno imaš malo težav pri določanju tvojega tempa, ampak skoraj vsi začetniki tečejo prehitro. Jaz sem na začetku kot ti tekel po 2,3,4 km dvakrat na teden, vedno na polno, vedno na max. Takrat sem si poškodoval pokostnico, prvič in edinkrat v življenju.

Torej da ne klobasam. Počakaj še par dni, če si čakal 15 let boš potrpel in ti ne bi smelo biti preveč težko. Nato pa začni res počasi, tvoji teki in kilometri se mi za tvojo starost in postavo ne zdijo prehudi, le tempo zmanjšaj. Vsak mesec imej kak tek več, ne pa takoj stremeti k vsakodnevnemu tekanju. Jaz tečem redno skoraj 5 let in nisem nikoli tekel več kot 5 v enem tednu, res pa je da sem 100 kilaš in potrebujem več počitka :lol:

Uspešno saniraj poškodbo in vse dobro še naprej
#368495
@zz topka: trenutno še vedno čutim (sicer zelo rahlo) bolečino, tako da tudi hodim ne kaj dosti, ampak se izboljšuje.

@TONEK: drži, ko začutiš bolečino je treba takoj odnehati. Te napake tudi jaz ne bom več ponovil.

@KadilecSamo: Moj maksimalen tempo (oziroma blizu maximalnega je 4:14) vendar sem daljše razdalje načeloma poskušal umirjeno teči, tako da se je gibalo bolj okrog 5:30. V retrospektivi glede na to, da še nisem dobro vajen teka zagotovo prehitro. Bom upošteval povedano.

Zdaj bom poskusil 1 teden mirovati in upam da se bo zadeva do takrat sanirala, potem pa previdno in z mislimi na vse povedano upam da tudi uspešno naprej.

Iskrena hvala za nasvete, ostanite zdravi in lep pozdrav vsem
#368544
Živjo, samo rahel update: Zadeva je sanirana :-D
Bolečina je bila močna 8 dni, da sem že razmišljal o najhujšem scenariju in da bom moral h zdravnici, nato pa 8 dan, kot bi pritisnil on/off switch bolečina popolnoma prenehala :juhuhu: Potem sem šel naslednji dan za test en kratek pohod 11 kilometrov in je bilo vse ok, nato pa še preventivno počakal 2 dni preden sem spet začel s tekom. Začel sem z malo manjšimi razdaljami cca 1.8 km v zmernem tempu in kmalu začel podaljševati na 3 km, nato 3km + hoja + 2km, vse ob budnem spremljanju samega sebe da se poškodba ne bi ponovila. Z veseljem lahko rečem da sem danes odtekel 5.2 km s 5:38/km v enem kosu brez kakršnegakoli napora, oziroma sem imel na koncu odličen občutek da bi z lahkoto šel do 7.

Zdaj dejansko pred vsakim tekom sledim rutini in se dobro ogrejem, nato pa pred začetkom prehodim 500-1000m in stvar gre odlično naprej - trenutna številka je 61 km v 2021, od tega v zadnjih 5 dneh 23 km

Če to slučajno bere kakšen začetnik prosim ne ponovi mojih napak.

Res velika hvala vsem za prijaznost in vaše nasvete, mi pomeni veliko, ker sem bil v tistem trenutku čisto na tleh.

Zdaj me čaka še 1 teden da dobim kolo iz servisa, kar bom upam da glede na vreme maksimalno izkoristil za tek, mislim pa tudi ko začnem kolesarsko sezono še vedno teči, saj mi je šport postal zelo všeč.

Vsem članom foruma želim uspešno sezono z veliko pretečenih kilometrov in brez poškodb, lep pozdrav

A83

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA