Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 DuleKTKV
#64896
Prvič sem na forumu in zato vas vse prav lepo pozdravljam! Kar nekaj časa sem zbiral pogum, da se oglasim-na računalnik se zelo slabo spoznam, no upam, da bo šlo.
Zakaj tečem?... podobno vprašanje kot: zakaj hodiš v hribe? Težko je razložiti, kaj te žene, da se mučiš ves prepoten, utrujen, v mrazu ali vročini, po ravnem in v hrib, dan za dnem, pa bolj kot "trpiš", bolj ti je luštno. Še psu, ki ga običajno vzamem s sabo, grem na živce, ko se mu peham tik za ritjo...
Aktivno in redno tečem cca. 6 let (sedaj vsak drugi dan 10 do 20 km). Vedno sem občudoval maratonce in druge tekače na dolge proge, sam pa sem rabil celih 40 let do svojega prvega (malega) maratona, ki pa je bil v resnici eden največjih dogodkov v mojem življenju, prelomnica, ki me je, po mojem mnenju, zaznamovala bolj kot karkoli drugega. Mislim, da mi pomeni več kot lanski prvi pravi maraton. Močno mi je bil pri tem v oporo Polet in pa Tekaški forum.
Vedno sem rad hodil v hribe, taboril, kolesaril in se kakorkoli srečeval z naravo, vsekakor pa mi tek pomeni nadgradnjo in višek vseh aktivnosti v naravi. Me sprošča, pomirja, napolni z energijo, pomeni možnost premišljevanja ali celo meditacije, zdi se mi, kot bi bil ustvarjen ravno zame. Več kot vem in preberem o teku, bolj mi je v užitek, zato tudi z velikim veseljem spremljam Forum in, čeprav ne sodelujem aktivno, delim z vami vse vaše misli, pričakovanja, nadloge itd. Toliko za enkrat, pa še drugič kaj o tej neizčrpni temi, srečno vsem!
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#64897
Pridružujem se vam v tej spovednici, v upanju, da sem jasen ZAKAJ :?:
Davnega leta, npr. 1972 ali kakšno leto prej, sem poskušal z daljšimi teki (2 do 3 km), ki bi mi dopolnjevali kondicijsko zalogo za vse ostale športe. Ni šlo. Ugotovil sem, da nisem za tekača. Kljub temu sem poizkušal še večkrat. Pa spet čez eno leto in po dveh letih pa spet… Znova in znova sem ugotavljal, da nisem za tekača. Trikrat sem se selil v tem obdobju in povsod sem si takoj ogledal in izmeril tekaško pot. Ko je bila izbrana pot enkrat ali dvakrat pretečena z muko, sem ugotovil, da nisem za tekača. Tako sem že vedel, da iz tega ne bo nič. Zagotovo. Začel sem s kolesarjenjem, alpske smučke sem pa zamenjal za tekaške. Bohotil sem se s svojimi 96 kg in povišanim holesterolom. Tekač pač ne bom. In zarečeno – popečeno, pravijo, da se takšnega največ poje. :ignore:
Zgodil se je čudež. Temu čudežu so rekli v bolnici, da sem si odkrhnil kost na palcu na roki (smučarski palec). Padel sem na glavo (pri teku na smučeh: Pohorska smučina 2005) a zlomil se je prst. To je res čudež. Ni mi ostalo drugega, kot da sem pričel gaziti sneg za hišo, kjer se začne pobočje Pohorja. Pohodni čevlji, vsaj 20 cm snega, razdalja pa okrog 4 km v eno smer, z 200 m vzpona. To pot sem v obe smeri mesec dni opravil vsak dan, ne glede na novo zapadli sneg. Že po dvanajstih dnevih sem v počasnem tempu pretekel celotno pot. Kako mi je to uspelo? Zgodil se je čudež. Moj učitelj (ali vsaj asistent) je bil sneg. On mi je diktiral, če lahko tečem ali naj raje hodim, kako dolge korake naj delam, koliko naj dvignem koleno … na meni je ostalo samo, da presodim kako hitro bom to počel. In presodil sem, da bom to počel počasi, z nizko frekvenco, a čim dlje oziroma do konca zastavljene poti. In uspelo mi je :!:
Danes večkrat razmišljam, če je to sploh možno? In kje je ključ? Odgovor je enostaven. Vsa leta pred tem sem se prehitro zagnal, prehitro preutrudil in prehitro izgubil motivacijo. Vse je bilo prehitro. Sedaj se res že trudim, da bi tekel hitreje, vendar to počnem počasi. :idea:
Rezultati 1: Zmanjšana telesna masa za 15 kg, holesterol v mejah normale, po štirih mesecih teka sem opustil dolgoletno kajenje – zaradi potrebe po zdravih pljučih in sramu ob spoznanju, da sem bil na tekaških prireditvah edini aktivni kadilec.
Rezultati 2: V letu 2005 sem začel s tekom in se istega leta udeležil 11 uradnih tekov, med temi dva polmaratona, en daljši gorski tek - 31 km iz Rogle v Maribor, ter veliki zaključek prvega leta teka - 42 km, Ljubljanski maraton.
Rezultati 3: Dočakal bom visoko starost … 93 let. Grem stavit.
Rezultati 4: Začel sem teči za Tekaški forum, ker so tu pravi ljudje. Vsi enaki, vsi različni. Veliko govorijo, veliko pa tudi povejo. In užitek je spoznavati Forumovce.
:TF)
Uživajte
 Flash
#64940
Tečem bolj ali manj celo življenje. Trenutno sem v fazi priprave nekaj življenjskih podvigov, zatorej tečem 5-7x na teden. Seveda pa je tek pri meni tudi protiutež gorskemu kolesarjenju, ne le v gibanju ... ni ga poljšega po dveh treh urah vrtenja peda, se znebit muskfibra s pomočjo stretchinga in kakšnih lahnih 8 km teka.
Uporabniški avatar
 OBELIKS
#65698
Jutri bo eno leto. Zakaj sem začel? Ker se je v letih nedejavnosti nabralo ohoho kil in ker mi je prekipelo. Sedaj tečem dvakrat do trikrat na teden in bom počasi začel teči vsak drugi dan.
Aja, rezultat, eno leto nazaj sem skorajda izpustil dušo, ko sem po itervalih pretekel/prehodil 5km, sedaj pa to razdaljo pretečem brez hoje.
Uporabniški avatar
 microwaved
#65710
:laola
 hook
#69057
Lep pozdrav!
sem nov na tekaškem forumu...tečem že približno dva meseca...tečem tako, da vsak tretji dan počivam...zdaj sem na približno 3. kilometrih...tečem pa odvisno, kako imam službo; zjutraj, ali pa zvečer, po 23. uri... :wink:
aja zakaj tečem? ker mi je všeč :wink:
Uporabniški avatar
 sapramiška
#69083
tečem četrto leto z vmesnim 2 letnim premorom zaradi nosečnosti.
zakaj tečem? zaradi sebe, boljšega počutja, pridobivanja kondicije, sproščanja negativne energije, skratka,da si zapolnim baterije.

trenutno tečem okoli 5-7 km, nekje 2-4 krat tedensko. je težko tek vključit v dnevni ritem službe-otrok-dom, ampak se najde. če bi imela več časa, bi šla še večkrat.

pa nisem tekaške sorte (nikoli nisem tekla), struktura telesa je bolj primerna za kratke šprinte, zato pa tečem počasi, še vedno dostikrat mukoma, ampak je zaradi počutja po teku vse skupaj vredno. :D
Uporabniški avatar
 Bernie
#69136
Štirikrat tedensko tečem približno 3 in pol mesece. Tek me je od vseh športov najbolj privlačil. Mi je hrana za dušo in telo. Tečem počasi in, kar je zame pomembno, UŽIVAM. Včeraj sem ravnokar izmerila dolžino moje priljubljene trase, ki je dolga 9 km in 850 metrov.
Uporabniški avatar
 Oli R
#69164
Jaz sem do sedaj prakticiral veliko športov, do dveh let nazaj sem bil hardcore odbojkaš, pa sem si zj....l desno ramo in obesil odbojko na klin. Tekel sem že prej, vendar sem potem tek postavil na prvo mesto in ratal odvisen.

Tek v družbi (TFjevcev :D ) je zakon in vesel sem, ker vas vsakič nekaj več spoznam, lepo pa mi je tudi iti na solo 20 kilometrsko romanje in se potopiti v lastne misli in malo meditirati.
Uporabniški avatar
 lisička
#69791
Jaz sem pa prava bebica tuki... Tečem šele ena dva meseca po programčku iz coolrunning.com, ker mi je ful lažje karkoli delat, če imam en plan red sabo. Prej sem štartala s tekom, pa sem se zadihala, pa odnehala, pa je bilo prav brez veze. Zdaj po tem programu pa mi laufa v vseh pomenih, ker mi je vsak dan nov izziv - a bom zmogla ali ne. In do sedaj sem še vedno zmogla! (Jupi!!)
Tečem bolj po polžje, tako da mi pes skoraj zeha zraven, ampak z novimi copatki gre lažje. Mama pa uživa, ker po novem vstajam vsaj uro prej pa ji mimogrede po teku še cel vrt zalijem. :D
Do tega me je pa pripravila komercialistka s katero sva v kontaktu žal samo preko računalnika, ker delava 100 km narazen. Sva prišle na debato, kako je imela obletnico šole in so tiste 40-letnice vse zamorjene se vlekle okoli, ona pa vsa vesela, ker se še vedno spravi v oblačila iz srednje šole. In da je za to zaslužen tudi tek. Parkrat na teden teče na Rožnik - ca 10 km. Pa sem si mislila: pismo, pupa ma prav. In zdaj sva zmenjene, da mi vsake toliko malo positnari, da ne lenarim. In moj dragi že opaža novo energijo. :twisted: :oops:

Superca ste vsi skupaj!
Uporabniški avatar
 Frikica
#69794
Pozdravljeni,
tudi jaz sem še bolj nova na tem forumu, v teku pa malo manj nova...:DTečt sem začela kake 4 leta nazaj, bolj zaradi viška kilogramov...nekaj časa sem vztrajala potem pa, v bistvu sploh ne vem zakaj, odnehala...
Letos sem hodila malo bolj na aerobiko, potem pa ko se je začelo poletje, se je aerobika končala in mi je zelooo manjkalo, da se malo premigam. Pa sem si rekla, za kaj hudiča pa ne bi spet malo tekla...no in tako sem spet začela migat in ugotovila, da sem v tem času res spustila ogormno užitkov, ki mi jih tek daje.

Lp :lauf:
 športnica
#69799
Zdravo vsem

Sem nova na forumu. Tečem približno štiri leta, kolikor toliko redno. Vmes je bilo kar nekaj poškodb zaradi nepravilnega pristopa (prehitro preveč), se pravi poškodovane kolenske vezi, stranske bočne mišice, padec in zvin prsta,...no kar nekaj je bilo tega, ampak sem vztrajala in sedaj tečem 8km in če se le da trikrat na teden. zelo rada tudi kolesarim na dolge proge ( 70km) z obveznim vzponom in tudi plavam, tako da sem se priključila triatlonskemu klubu. Imam še kar nekaj kil preveč s katerimi se neprestano spopadam. Če ima kdo kakšen realen nasvet o prehrani, kar na dan z besedo.

lep dan vsem :D :twisted: :D
Uporabniški avatar
 aygo
#69807
Če tečeš, kolesariš in plavaš in si v triatlon klubu, potem moraš tudi jest. Ravno ful preveč kil verjetno nimaš, jaz se na tvojem mestu ne bi pretirano sekiral. Eventuelno zvečer manj jej pa čimmanj sladkarij... Ogljikovih hidratov pa nikar ne šparaj. :wink:
 športnica
#69811
Aygo, mislim da imaš prav. Zelo rada imam sladkarije posebno sladoled, sploh sedaj v tej vročini. Bom poskusila čimbolj omejiti porabo sladkarij :(

A mi lahko kdo prosim pove kdaj se dbivate na tekih v Ljubljani oz. če se sploh dobivate. Rada bi se pridružila vsaj občasno. A imate še kakšna druga druženja? :P

lep pozdrav
Uporabniški avatar
 jan_jan
#69813
Pozdravljena športnica,
stvar je povsem preprosta. Najvažnejše pravilo prehranjevanja je, da vneseš v telo toliko, kolikor porabiš. Če je vnos prevelik, je tudi številka na tehtnici višja. Zato pridno kuri kalorije s telesno aktivnostjo, zajtrk naj bo kraljevski, večerja pa beraška. Svetujem ti čim manj sladkarij in podobnih reči in hitro boš ugotovila, da tudi telo deluje bolj namazano po makaronih kot po čokoladi.
LP jan_jan

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA