Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

#359788
Takole pa smo kar vnaprej odprli temo za vaša poročila iz Maratona treh src :)

Med vsemi, ki boste spisali vtise in izkušnjo iz teka bomo 25. maja izžrebali dobitnika TF majice + paketa slastnih ploščic bodykey by NUTRILITE™ z okusom temne čokolade.

:juhuhu: Hitre in vesele nogice na trasi vsem tekačem :laola
#359799
Sicer prvič na tem teku...mogoče kaka okrepčevalnica več na srednjem delu 42ke, sploh, k je baje vsako leto fejst toplo na tem koncu...pa toooplo vodo sm pogrešu v tušu, k nismo vsi pristaši hladnega tuša :/...sicer pa trasa super luštna, ne preveč razgibana...
#359801
Za svoj 18. maraton sem se odločila, da ga bom tekla na svežino. Malo po vzoru Sončke (za razlago glej opombo spodaj), predvsem pa zato, ker sem veliko premalo tekla, da bi ga lahko odtekla na podlagi treningov. :lol:

A po kakih 25 kilometrih svežine zmanjka, in potem ti pomagajo le še izkušnje. No, te so mi v resnici pomagale že prej, ker seveda sem vedela, da moram glede na svojo nepripravljenost začeti zelo počasi. :D Da so izkušnje pomembne, kaže tudi to, da se mi je nekje na 14. kilometru pridružil neki mariborski tekač (žal ne vem imena, čeprav sva kar nekaj kilometrov tekla skupaj). češ da je to zanj prvi maraton in da če se lahko kar mene drži, ker pomembno mu je le, da pride v cilj, ne pa tudi, kdaj. Seveda, sem rekla, in tako sva oba imela družbo več kot 10 km, ko se je njemu zdelo, da lahko pospeši. Jaz raje nisem in sem mu rekla, da glede na to, da gre njemu bolje, naj gre naprej. A sem ga potem čez nekaj kilometrov ujela - in ker sem po prihodu v cilj šla direktno po brisačo, gel za tuširanje in obleko ter potem pod tuš, ne vem, kdaj je prišel v cilj. Mislim pa, da je prišel, in mu čestitam za prvi maraton! :laola :laola

Poleg izkušenj so na progi pomagale tudi številne okrepčevalnice (teh je v Radencih zares veliko - vse pohvale za to :clap: ), motivacijski napisi in navijači. "If Trump can run America, you can run a marathon," je sporočal eden od napisov - in res! Pa ja ... :lol: čeprav, za tisto trditev v prvem delu stavka žal nisem prepričana, da drži ... :roll: :roll:

Navijači so bili zabavni in "zabavni". Predvsem do tekačic. Tako slišiš besede kot npr. "Komm zu mir, ich bin das Ziel!" ali pa (na slovenskem delu proge) "Odi, ka se mo malo stisnuli." Me je pa, zdaj ko sem se nekako navadila spodbujanja z "gospa, še malo" razveselilo, da sem tokrat slišala: "Ešče malo, diklina!" :D :D :D

Na koncu naj povem, da sem dosegla svoj rekordni čas: to je, tako dolgo še nikoli nisem bila na progi maratona. :lol: :lol: Ampak kot je pisalo na še enem do motivacijski znakov: "Resnica je, da bi lahko tekla hitreje, ampak resnica boli!" :lol: :lol:Opomba: Pred leti smo skupaj tekli šenčurski izziv. Raziskovalec, Sončka, Kairos in jaz. Eni smo bili natrenirani, Sončka je šla bolj za hec. In vsi mi trije, ki smo bili natrenirani, smo dobro tekli. Če se prav spomnim, Kairos pod 50 minut, raziskovalec pod 49, jaz sem tekla nekaj nad 48 minut. Vsi bi bili nadvse zadovoljni sami s sabo, če ... ne bi med tekom, nimam pojma, od kod, priletela Sončka in najprej švignila mimo Kairosa, nato mimo razija in nazadnje še mimo mene. Tako rekoč brez treninga je z lahkoto prehitela vse tri.
#359802
isomg napisal/-a:Sicer prvič na tem teku...mogoče kaka okrepčevalnica več na srednjem delu 42ke, sploh, k je baje vsako leto fejst toplo na tem koncu...pa toooplo vodo sm pogrešu v tušu, k nismo vsi pristaši hladnega tuša :/...sicer pa trasa super luštna, ne preveč razgibana...


Hm, meni se je zdelo, da je okrepčevalnic zelo veliko - bile so na manj kot 2,5 km, po spominu.
Pa jaz sem imela vroč tuš. Po moje si imel smolo in so ti jo drugi porabili, ker se ne segreva dovolj hitro.
#359804
spela* napisal/-a:
isomg napisal/-a:Sicer prvič na tem teku...mogoče kaka okrepčevalnica več na srednjem delu 42ke, sploh, k je baje vsako leto fejst toplo na tem koncu...pa toooplo vodo sm pogrešu v tušu, k nismo vsi pristaši hladnega tuša :/...sicer pa trasa super luštna, ne preveč razgibana...


Hm, meni se je zdelo, da je okrepčevalnic zelo veliko - bile so na manj kot 2,5 km, po spominu.
Pa jaz sem imela vroč tuš. Po moje si imel smolo in so ti jo drugi porabili, ker se ne segreva dovolj hitro.

Ha, men se je očitno po de(hidriranosti) zdelo še to premalo...glede tušev pa razumem, sam vseen bi blo fajn poskrbet za vse, ker reeees ne maram zmrzovat pod tušem...no, kkž, vse ostalo mi je bilo vredu :)
#359808
Radenci kot Radenci me tudi letos niso presenetili. Čeprav si vsakič rečem da nikoli več sem, se potem vsako leto že od leta 2008 vračam. Vračam se pa predvsem zaradi frendov, ki jih mam tam in niti ne toliko zaradi samega maratona.
Trasa z enim krogom je taka kot je zadnja 3 leta, strel v koleno in s kopitom po glavi. Avstrijski del je kot bi ga ne bilo ... brez gledalcev. Ne vem zakaj se ne naredi en krog in vključi Mursko Soboto. Garant bi tam polovili manjkajoče kilometre, da ne bi bilo treba delati bedastih makadamskih klančin v zadnjih kilometrih. Bolj sta mi bila ljuba prejšnja dva kroga. Če sedaj odprem google maps v 5ih minutah zrišem 42km krog, ki vkljucuje Radence, MS, Radgono pa še kaj. Pa še brez bedastih 50 m obkljukov ter 4km pred ciljem obvoznica 7km s klancem.
Gledalcev je iz leta v leto manj, da ne govorim o Avstriji kjer je bila velika žalost. No ja, moj vtis je tudi, da je tekačev iz leta v leto manj. Lahko rečem, da je Istrski maraton že št. 2 v Sloveniji, še par let pa bo že Bovški pred Radenci.
Vreme pač tako kot pač je in se ne da vplivat. OK, razen ce bi se prestavilo tek 2 meseca prej. Na mojo žalost in na žalost večine drugih tekačev vedno sonce prbija. Mislim da je samo ene 4 leta nazaj bil pred tekmo dež.
Postojank s pijačo bi lahko bilo več. So bile pa tiste, ki so bile dobro založene. In to ne samo z vodo :-D .
Bodi dovolj za letos, saj tudi če se jezim na organizatorje vem da drugo leto ne bo nič boljše... jest bom pa spet prišel :bum:
#359809
Meni se je zdelo postaj čisto dovolj in vse so bile lepo preskrbljene. Tudi gasilci so postavili par postojank z vodnimi pršilci. Vreme je bilo spet vroče in soparno, pol ure po tem, ko sem se komaj privlekel v cilj pa se je le malce vlivo in lepo ohladilo. :(

Proga za 42km je na trenutke res "posiljena" in ne razumem organizatorjev, zakaj jo ne spremenijo nazaj na dva kroga ali uvedejo novo traso, saj več ali manj vsi jamrajo, da ni OK.
Na splošno je prireditev lepo organizirana. Sploh pohvalno je, da imajo urejen prevzem številk tudi v dveh največjih mestih.
#359849
Prvega ne pozabiš nikoli, ali kako že... V Radence pač greš, če si bil tam na svojem prvem uradnem teku, pred točno 5 leti pa še na prvem maratonu in še kake pomembnejše obletnice se tam vedno spomnim. To je bil tudi ključen motiv, da maratona letos nisem nameraval izpustiti. Tudi na novi trasi maratona še nisem tekel in me je zanimalo, če je res tako neposrečena, kot je bilo zapisano v preteklih letih tudi na tem forumu...

Vreme je bilo tradicionalno prijetno toplo (predvsem za navijače), kot ga tak čas v maju lahko pričakuješ. Sam sem v Radencih doživel še hujšo vročino, zato me vsaj to ni motilo.

V moj 6. maraton (tretji v Radencih) sem šel z tihim ciljem, da mi uspe teči hitreje pred 5 leti na mojem prvem, ki še vedno ostaja moj najhitrejši. Zavedal sem se, da v nogah nimam dolgih tekov, ki jo del osnovne maratonske priprave. Moj optimizem je izhajal iz rezultata na polovički pred tremi tedni in dejstva da sem v zadnjih 6 mesecih redno tekel. O kako napačno...

Ogrevanja je bilo bolj malo (najbrž prva napaka) v startni vrsti pa sem se znašel kar preveč spredaj, da sem raje stopil nekaj korakov nazaj... Do Radgone je bilo vse ok, lahkotno in po časovnici, ki sem jo imel v glavi. Plan se je začel podirati hitro potem, ko smo maratonci zavili svojo pot. Vsaj 15 km prehitro so začele moje noge postajati trde, zategnjene... Da bo »žur« malo večji, pa se je javila še pogačica, zaradi katere sem moje dolge trening teke »prešprical«. Tempo je padal in že pred polovičko prvič povzpel na »alarmnih« »5:00/km. Na polovici sem že vedel, da bo druga polovica še dolga in čudeža ne bo. Sprijaznjen z dejstvom lahko tek potem, kljub rahli bolečini, čudežno postane spet lepši. Tempo je še padal, pulz tudi že na ravni domačih izi tekov, a mi je uspelo tečt. Na okrepčevalnicah, ki jih je bilo pričakovano dovolj, pa sem si vzel nekaj sekund in v miru poskusil vse izotonične »barvne« napitke, vodo in banane. Ko ne loviš več rekordov lahko postaneš tudi bolj prijazen tekač. Zahvala ene od prostovoljk: »... eden od stotih«, ko sem se ustavil oz. stopil nekaj korakov nazaj in kozarček odvrgel v vrečo mi je dala malo dodatnega veselja za tisti klanec in makedam, ki nikomur ni najbolj všeč... za vsak slučaj pa sem »taktično« na začetek tega odseka napotil še mojo zvesto navijačico, ki je kljub moji zamudi seveda počakala.

V cilj sem prišel dobrih 10 minut kasneje, kot sem tiho upal. Z mišicami zelo na meji krčev, krvavim žuljem, ki je izgledal huje kot je bil v resnici in predvsem bolečim kolenom. Vseeno nič manj zadovoljen, predvsem pa hvaležen za novo izkušnjo. Še večje zadovoljstvo je pomenila nedelja, ko je bilo koleno že precej ok, mišicam pa z veseljem dam še kak dan za regeneracijo. Če sem pred maratonom mislil, da lahko malo tečem tudi na izkušnje, po njem ugotavljam, da bom potrebno še veliko maratonov preden bom naslednjič upal pomislit na to...

Prvič sem tekel maraton po novi trasi v enem krogu in lahko pritrdim večinskemu mnenju, da ni čisto posrečeno. Čeprav pot skozi Radgono se vsaj meni zdi lepa popestritev, večja težava nastane takoj potem, ko krene maratonska pot na svoje. 42 km je pač dolga pot in če jih več kot 30 pretečeš sam brez skupinice je lahko malo preveč podobno treningu. Če bi bilo na trasi 1000 maratoncev bi bil žur na progi malo večji in morda vse drugače :)

Organizatorjem želim uspešno organizacijo tudi v prihodnje. Konkurenca tekov, tudi maratonov, je vse hujša in najbrž bo potreben še kak eksperiment, predvsem pa veliko dela in dela... Samo od tradicije se večno ne da živeti. Me kar malo žalosti, ko vidim, da nekako Radenci izgubljajo tekače in navijače hitreje kot nekateri konkurenti. Še posebej na maratonski trasi bi nekaj sto tekačev več prišlo še kako prav... No jaz bom še prišel, morda ne v naslednjem letu, zagotovo pa še :)

Maraton v Radencih je še lepši, če ga doživiš v kompletu z večernim koncertom. V dobri družbi seveda... Čeprav ti noge ne dovolijo pretiranega poplesavanja in piva zaradi nočne poti domov tudi več ne smeš konzumirati je fajn. Tudi letos je bilo.

Čestitke vsem tekačem, ki ste se potili v Radencih! :laola
#359866
Zame velja podobno kot za bostile: v Radence pač greš, če si bil tam na svojem prvem uradnem teku ;) Prvič je bila 10ka, tokrat polovička, vmes tudi maraton (tisto leto, ko je bil zadnjič v dveh krogih).

Ko ne loviš več svojih rekordov, je tek res prijaznejši in ga kljub toplemu vremenu lahko odtečeš skoraj v celoti z užitkom ;) Prvih nekaj km sem tekla blizu tempo tekača za maraton 4:00 in bilo je zabavno poslušati zgodbice, ki jih je delil s svojim sotekačem ;) Recimo, da se pravi tek začne šele po 42 km in da nekje na 80 pride kriza ;)

Tudi jaz mislim, da bi organizator moral glede maratonske trase nekaj spremeniti, če ne želi še nadaljnjega upada tekačev.

Drugače pa podpiram idejo za trojček ali četverček slovenskih maratonov. Mogoče na podoben način, kot so pred leti povezali Radence, Eko maraton in Graški maraton (lahko si recimo izbral dve polovički in en maraton, lahko tri maratone...). Prijavil si se na vse tri hkrati.
#359867
Pozdravljam idejo o združitvi slovenskih maratonov.

Če pa dodamo še Pohorskega in GM4O, pa je vseh 6 en kr lep challenge.

Istrski: april
Radenci: maj
GM4O: junij
Pohorje: avgust
Bovec: september
Ljubljana: oktober

Na koncu pa v LJ ena spominska medalja za tiste, ki pridejo povsod do cilja . Plus podelitev za tri skupno najhitrejše.
#359892
jkarmen napisal/-a:Med vsemi, ki boste spisali vtise in izkušnjo iz teka bomo 25. maja izžrebali dobitnika TF majice + paketa slastnih ploščic bodykey by NUTRILITE™ z okusom temne čokolade.


Kot obljubljeno >> žreb je določil da nagrado dobi: Zd.
:laola

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA