Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

#351459
Na začetku sezone je bil načrt, da se letos spustim pod 3 ure vendar je bilo sanj o dobrem rezultatu konec že avgusta ko sem izgubil cca 3 tedne treninga zaradi poškodbe kolka. Pa vendar glede na teste pred maratonom sem si zadal cilj tek pod 3:05:00. Vreme je bilo idealno vzdušje tudi. Prvi kilometer pretečem v tempu 4;32 kar je bilo za 10s počasnejše od željenega tempa vendar po prihodu na Dunajsko cesto ni bilo večjih težav z držanjem tempa 4;23. Zaradi slabih izkušen sem se odločil, da gel pojem na vsakih 5km pa takrat po manj. Kilometri v glavi kar letijo kot bi mignil sem bil na 15km tempo vse v redu rahlo me je zaskrbel dokaj visok utrip. Okoli 19 kilometra začutim prve znake utrujenosti, da nisem več povsem svež ampak nič resnega. Ko se pol maratonci ločijo se že tradicionalno začnejo kilometri bolj "vlečti". Z vsakim kilometrom postajajo noge nekoliko težje in okoli 30km začutim prve znake, da se me lotevajo krči. V tem času je tudi tempo že padel za 10s. Tik pred 37km je rahel vzpon katerega se lotim previdno. Nekaj 100 metrov naprej desna noga ne uboga več. Močne bolečine v obeh mečih in sprednjih stegenskih mišicah preprečijo nadaljnje korake. Okoli 3 minute stojim in počasi hodim razmišljam o odstopu a se ne predam počasi začnem do 38km ko me udari ponovno, skoraj padem po asfaltu takrat si rečem, da morda nebo šlo do konca ampak vse eno si rečem, da predaje ni dokler ne začnem lizat asfalta. Do 40 kilometra se ustavim še cca 2 krat, vendar me za vsako ko se ustavim navijači ob progi spodbujajo naj nadaljujem. Na 40 km pa vzamem isotonik. Po tem ni bilo nobenih večjih krčev do cilja, so jih imeli pa drugi. Zajček 3;15 se je raztegoval na 40,5km dohiti me naslednji zajc 3;15 katerega se držim do konca. In na koncu nekaj ostane še za finiš. Čas slab glede na pričakovanja 3h16min kar pomeni razumljivo razočaranje ampak vse eno vesel, da sem prišel do cilja in dobil medaljo.
Pa drugo leto
Hvala vsem navijačem, nekateri najmlajši so bili res face :)
Hvala tudi vsem, ki organizirajo dogodek in želim, da jih ta neljuba stvar, ki se je zgodila ne potolče preveč kajti na 30 letnici se bodo na to neprijetnost spominjali z nasmehom.
#351460
Lani pred mojim prvim maratonom mi je nekdo reku, da naj se nič ne bojim, saj da je prvi najlažji. Nisem mu ravno verjel, a bilo je nekako tako. Lani ogromno motivacije pri treningih za prvega, potem pa ni bilo več tistega velikega cilja in ni šlo. V enem letu se je tako nabralo le 1400 km, lani 2000 km. Pa še od lanskega maratona niti enega teka preko 21 km, pa tudi nekaj kg več. Tako sem še v petek zjutraj nameraval iti na polovičko, potem pa sem si rekel, da če lahko poleti dva dni od jutra do večera hodim po hribih, bom pa sedaj tudi premagal teh 42 km, pa tudi če traja 5 ur.

Do polovice nobenih posebnosti, od 23 km je postalo malce bolj naporno, ampak je še vedno šlo. Od 28 km so se začele neke bolečine v trebuhu, ampak sem še zdržal do naslednje postaje. Potem hoja v tisti klanec po 30 km, od tam naprej sem spet poskusil s tekom, ampak so se pojavile dodatne bolečine in sem nato delal intervale 250 m hoje, 750 m počasnega teka, drugače ni šlo. Nekje na 35 km so bolečine zginle in od tam do cilja sem se ustavil le še enkrat. Vredno je bilo potrpeti za prihod na Prešernov trg, tam je res fantastično. Na koncu mi je uspelo priti v cilj malo pod 4 urami in zaostati le za 12 minut glede na lanski čas, kar glede na vse skupaj niti ni slabo.

Glede zmešnjave. Malce smešno, da se zanašajo na policijo, da pozna progo. V Zagrebu imajo kolesarje (od organizatorja), ki vozijo pred prvim maratoncev, pred prvo maratonko, pred prvim in prvo na 21 km. Tam sicer to niti ne bi bilo potrebno, ker se nimaš kje zgubit, ampak precej boljša rešitev.

Pa moram še dodati komentar glede novih pripomb na druge tekače, ki so se znova pojavili v tej temi (FB tekačice). Tega enostavno ne razumem. Nisem ravno dolgo tekač, ampak sem v tem času zasledil že milijon pripomb. Nekatere moti, da na tekmah nekdo teče na čas in rekorde (menda bi se bilo treba zabavat), druge moti, kako je kdo oblečen, tretje moti, če ima kdo nove superge, četrte moti, če kdo preveč piše po socialnih omrežjih o svojem teku, pete moti, da nekdo pride na maraton, da samo preteče razdaljo, šeste moti, da se sploh teče na cesti (menda je gozd za tekače) ... Je sploh kdo pravi tekač? Očitno mene motijo tekači, ki se bolj obremenjujejo z drugimi tekači kot s samim sabo.
#351474
Moj sedmi zaporedni LM 42km in deseti nastop na LM sem pričel brez kakšnih ambicioznih planov -želel sem le izboljšati svoj čas na LM (3:14). Pravzaprav sem na malokaterem maratonu bolj užival - in presegel cilj za 6 minut. Postavil sem se v drugo cono in že od začetka smo šli kljub gneči kar v redu - prvi km 4:30, potem nekaj hitrejših km, pa spet okoli 4:30 in na koncu malo pospeška. Ustavil sem se tudi na masaži na 16.km 8) V drugi polovici sem prehitel kar precej tekačev (in imel priložnos videti, kako sem se sam vlekel v zadnji polovici v prejšnjih letih :lol: ), tudi legendo zajc-a, ki pa me je hitro poslal naprej, češ daje preveč zmatran, da bi mi sledil. Na zadnji okrepčevalnici (40km) prileti mimo ena američanka s kar hitrim tempom in ji poskušam slediti. Vmes mi uide za kakih 50m ampak jo tik pred ciljem dohitim. Tempo zadnja 2km okoli 4:15 :shock:
Hvala vsem navijačem, rock bandu na 18km, vsem ki so ponujali vodo izven okrepčevalnic (Dravlje, Rožna d., pod Golovcem), kajti včeraj je res prišla prav. Pogrešal sem pa tradicionalne TF navijače na Celovški in Vojkovi. :(
#351481
Za mano je prvi polmaraton. Rezultat v pričakovanih časovnih okvirih. Glede na izkušene mačke, ki pišete poročila tukaj, ni omembe vreden, okrog 2 uri in 10 min. Ampak jaz sem prav tako kot vi ponosna nase, saj pred nekaj leti niti pomislila nisem, da bi pretekla 21 km. Pa mi je uspelo in to z nasmehom na obrazu. In že planiram za naslednje leto...
#351484
Čestitke vsem

Žal opažam, da ste neprepoznavni. Po ločitvi z 21 km na Barjanski sem čakal, navijaško razpoložen. Od 42 km tekaćev sem opazil samo tri v majčki TF-ja. Eden od njih je Dare na sliki.
Osebno menim, da pri majčkah ne bi smeli opazno menjati design. Majčka se mora opaziti od daleč. Tudi mi, ki nismo aktivni bi vas radi videli, spodbujali in skozi akcijo podoživljali stare čase.

download/file.php?mode=view&id=2305
Priponke
DSC07594.jpg
DSC07594.jpg (256.86 KiB) Pogledano 5809 krat
#351491
Nejki mi meni ne gre glih v :bum:...
Pa moram napisat... :o .
Tevi ta črni, k so bli v vodilni koloni,... recimo, da jih je blo sedem... In pole so trije zbezljali naprej....
Zdej, če bi jih meni dal predme v vrsto, :shock: , bi rekla jast, da so vsi glih, enojajčni sedmerčki, torej. :D Ma, oni se med sabo gvišno prepoznajo in vejo, kdo je kdo in predvsem, kateri je kje med samim tekom....

No in pole pride v cilj skozi trak ta prvi in ga novinar od Planeta takoj zapne, kako je bilo, če je pričakoval rekord ali ne.... in blablabla....
Ni mi jasno, zakaj je "zmagovalec" odgovarjal, kot da je vse kristalno čisto jasno, da je on prvi.
Zakaj ni rekel: " WTF??? Kje pa so uni trije, k so bili pred mano?"
To bi rada vedla jast.... 8)
Niti Peter Poles ne pomaga tuki... :--
#351492
ZZ tega pa tud jest ne bi vedel... :--

Vem pa, da je bilo prov fletn...super vzdušje, super navijači, en kup znanih TF obrazov in v cilju še "petka" od Zokija...to je ta pravi Ljubljanski maraton!!! :laola

See ya 2017! :wink:

p.s. TF majčk pa res skoraj ni več?! :?
#351495
MišaMiš napisal/-a:Moje poročilo:

https://tekprotisoncu.blogspot.si/

:laola :laola
Hvala tudi vsem tu na forumu, ki ste mi pomagali s svojimi nasveti za moj prvi maraton!
:laola :laola


Bravo za maraton!

Drugi tekači, preberite si poročilo, tudi del: "Malo težav pri iskanju pravega P+R parkirišča v Stožicah me ne odvrne od misli na današnjo progo."

Ja, Ljubljana ima P+R parkirišča, tako da ni treba zasesti zelenic v Tivoliju ...
#351499
spela* napisal/-a:
Drugi tekači, preberite si poročilo, tudi del: "Malo težav pri iskanju pravega P+R parkirišča v Stožicah me ne odvrne od misli na današnjo progo."

Ja, Ljubljana ima P+R parkirišča, tako da ni treba zasesti zelenic v Tivoliju ...


Slovenske železnice so ponujale karto za 50% cene. Res, da jo je bilo potrebno kupit vsaj 10 dni pred maratonom, pa vendar imam občutek, da ta možnost ni bila ravno množično uporabljena.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA