Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 majcka
#359335
Prireditev '100 milj Istre' je poseben praznik. Tako poseben, da se je potrebno prijaviti in plačati štartnino že pred novim letom (če jo hočeš dobiti po skonto ceni), sicer pa najkasneje do konca februarja….in to je tako dolg čas, da se človek utegne lepo nasadit na lastne probleme. Torej sem se prijavila in plačala pred novim letom, saj sem bila odločena, da se letos po dveh letih zopet podam na 100-tko. Z mojimi že tako premalo treningi je to 'podvig z jajci', letos, ko me je pa že od januarja 'rihtal' išias, je pa to 'odbitek na polno'. Pametni odnehajo, bi kdo rekel, ma kaj, ko pa Alen ne vrača denarja za neudeležbo. In tako sem šla na pot. V petek popoldan dvignit štartni paket v Umag in potem v hotel, še malo pamet lovit, če ne bi mogoče bilo vseeno dobro, da pač ne grem na štart. Ampak naša je pogumna čez vse…in tako sedim ob 9h zvečer na avtobusu za Lovran…in moj dragi z mano.
Na startu v polnočnem Lovranu je vzdušje na višku. Muzika moje in tvoje mladosti se na glas vrti, da nihče v mestu ne more spat. Pravzaprav po moje odmeva do vrha Učke. In 276 parov nog se požene v črno temo, najprej po ulicah Lovrana in potem po pobočju proti gori. Gora ni nora…bla, bla, bla…In tako se reka luči razteza po stopnicah in po potkah in po skalah in po….snegu! Deloma pot deluje, kot da je Martin Krpan stresel ta veliko pošiljko debele soli. Previdno preizkusim, kaj bo rekla podlaga, pa se dejansko melje, kot bi se valila po soli. Dva koraka naprej, pol koraka nazaj….potem imamo tudi blato…mehko blato, da ne veš, ali bo zdržalo ali se ima namen kam vgreznit. Tudi potoček po kamniti poti ni manjkal….najbrž mu ni nihče povedal, da je potok za v potok, ne za na potko…pa še noč je. In tako jo počasi primaham ven iz hoste in se ozrem naokrog….MAGIJA! Pol lune sveti kot ubrisana, zvezd je toliko, da se mi zdi, da vidim dva Velika voza, luna od površine morja odseva tako, da se mi zdi, da vidim osvetljeno fasado velike hiše, in v daljavi se vidijo vse luči Opatije…na drugi strani pa vasi bolj v osrčju Istre. Veter zebe, da se je treba obleč v anorak, vrha, ki sem ga videla že pred eno uro čisto od blizu pa še kar ni. Pravzaprav ga je nekdo odnesel kajvemkam. Mogoče je Martin Krpan zamenjal raztreseno sol za stolp z rdečimi lučkami. Kdo bi vedel. Ampak sem tudi tega našla…in hoooop preko vrha na drugo stran proti dolini.
Nekaj me čudno otresa. Res je, da je mraz, ampak tole otresanje pa ni od mraza, ampak od čudne bolečine, ki se je začela pojavljati v križu in noge hočejo it nekaj po svoje. Po nekaj drsalnicah in spotikih se pridrajsava na Poklon. Tam imajo okrepčevalnico, ampak kaj, ko pa ne vem, kaj bi pojedla, če bi sploh kaj pojedla, al bi šla mogoče kar naprej. Pa zajamem malo Coca-Cole, banano in nekaj čokolade, natočim vodo v rezervno joško in greva dalje. Otresam pa tako, da bi lahko moko sejal. Stopinje niso sigurne in k sreči je pot dokaj lepa. Pričakujem naslednji hrib, ki se ga prav dobro spomnim izpred dveh let, pa je zgleda tudi tega nekdo ukradel. Po dobršnem delu poti med Poklonom in Brgudcem skontam, da je pot spremenjena in da so na moje veselje ukinili drugi najvišji hrib. Tako se po 'skoraj' ravnem terenu že ob svitanju in prvih sončnih žarkih privlečem na Brgudac. Kak kilometer pred okrepčevalnico Damjana obvestim, da nima smisla delat iz sebe mučenika, saj niso več moderni (no v nekaterih verah so še vedno) in da bi jaz počasi kar nehala, saj glavna tekma sezone še pride in se res nima smisla uničit že na prvem letošnjem trailu. Se je descu kar zasmejalo okol glave. Je tuhtal, kaj bi rekel, da mu ne bi bilo treba it naprej. No, pa se je babnca zrajtala, da neha. In tako je bil volk sit in koza cela (beri: Damjanov ego ni trpel, ker je itak nehal zaradi solidarnosti do mene, meni pa ni bilo treba sami čakat na prevoz v Umag). In tako se je najina odisejada končala na dobrih 26 km. Za kar smo zračunali, da znese 24% dolžine in kar nekaj več % višine. Rezultat….oba zadovoljna, da sva sicer šla na štart pa vendar se nisva uničila do kraja zaradi trme ali kake podobne moderne karakteristike. Po prihodu v Umag malo počit, potem pa veselica do noči.
Česa vse človek ne vidi, če je v cilju pravi čas. Take trenutke namreč vedno zamudim, ker v cilj vedno prihajam med zadnjimi ali morda celo zadnja. Tokrat sem pa ujela večino glavnega dogajanja. Tako večina mojih fotk ni posneta na progi ampak v cilju. Kakšne emocije…od huronskega smeha, do joka, do krikov, do…ma vsegasorte, kar si lahko zamisliš, se je prihajalo skozi cilj. Od takih, ki so komaj še stali, do takih, ki so na koncu še poskakovali ali morda celo delali sklece. Od novih poznanstev, do objemov starih prijateljev. Od novih zmagovalcev, ki so z ultro opravili prvič, do takih, ki jim je to skoraj rutina, vse pa lepo zapakirano v lep sončen vikend.
Ob moji objavi, da sva z Damjanom zaključila po 26 km, je bilo v nekaterih komentrjih začutiti, da bi me nekateri hoteli tolažit. Se zahvaljujem za simpatije, ampak res ni bilo nobene potrebe po tem. Odstop je bil modro pretehtan, nič manj kot pričakovan (vprašljiva je bila samo dolžina), za bonus sem pa dobila neskončno zalogo dobre volje in pozitivne energije, ki se lahko zgodi samo na takem dogodku, kot je trail. Ko nebo poka od pozitivne energije, ko zato zvezde dvakrat močneje svetijo. Če sploh ne bi šla na štart, bi ga pobikslala, ker bi falila energijo na štartu, če bi vztrajala do konca, bi se verjetno uničila in poleg tega zamudila velik del dogajanja. Menim, da je bilo vsega ravno prav. Dragi moji, hvala ker ste….bodite še dolgo. Rada vas imam!!! Slika
Uporabniški avatar
 zz topka
#359355
Ja, Andi, jast bi mejla eno pritožbo na tvoj zadnji stavek.... 8) :D :lol:
Ker sem bla tudi zate zalimana na LIve stream-u.... in sem te spremljala ( no, od zjutraj do konca), kako iz ure v uro pridobivaš mesta.
Imam dokaze :D :
Slika
Sem pa seveda zelo ponosna, da si mi sosed čez cesto. :clap: :clap: :clap:
In ....HVALA!
Uporabniški avatar
 zz topka
#359362
Evo, sem glihkar z mojga.. Četudi ni blo sonca, mi je vse sijalo...
dokaz:
Slika
Ma! Andi! Tak pisatelj! Ma, sosejda se napiše z majhno začetnico! :lol: ( sej vem, sej vem...)

Ti Mojčka pa, dej, podviži malo, dej... izpusti dans malco in se rajši hitro razpiši... Slika

No, za Tajatajo vem, da en bot bo... :roll:

Pole bi prašala še za PetraM, če je že kaj zalimal na FB?...Bi blo fejst, če zalima še sem, ker,....nejk pravjo, da bo šel FB v maloro? :D Pej bi blo tuki lohk bolj na gvišnem.... :lol:

Pole ...imam še... :shock: Tonek...,bi blo fajn če premestiš sem tvoje poročilo,... da ne bom preveč iskala, ko bom v domu... :D

Pej Zdravkec bi tud lohk kej ... :D

In še rezultate zalimamo sem, da se ( spet) v domu ne bom spraševala: " Le kam sem jih dala?" Slika

REZULTATI:
100 milj: https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/1407/ukupni_poredak
110 km: https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/1406/ukupni_poredak
67 km: https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/1405/ukupni_poredak
41 km: https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/1404/ukupni_poredak

No, zdej pa sam še to, da bi lahk še kakšna Mojca kej napisala, pej še kdo... ker to je zares vredno pisat....in brat!
Sem že končala :lol:
 aqua28
#359363
Sam sem se udeležil »le« 68km razdalje (green), a glede na to, da je bila to moja prva ultra oz. prvi poizkus trail teka v dolžini preko 50 km, sem pred startom vseeno imel spoštovanje tudi do te trase. Cilj sem imel v bistvu le en: priti iz Buzeta v Umag pred sončnim zahodom, po možnosti nepoškodovan. Na koncu je bil cilj dosežen, jaz pa zadovoljen :D .

Na tekmo sem bil sicer prijavljen že od lani, a sem zaradi resnega pomanjkanja treninga v zadnjih dveh mesecih na koncu okleval. Okleval z rezervacijo tako dolgo, da sem na koncu edino nastanitev našel cca. 3 kilometre iz Umaga ter odšel tja sam, kar je v soboto zjutraj potem pomenilo nekaj stresa z iskanjem prostora za parkiranje pred odhodom na avtobus. Vsa parkirišča (uradna in malo manj uradna) zasedena, tako da sem avto na koncu pustil ob robu neke makadamske poti v travi. No, ob zaključku tekme se je izkazalo, da sem v bistvu parkiral tik ob trasi :lol: ...

Ob prihodu v Buzet se kar nekaj tekačev razporedi v dva bližnja bifeja…. Tudi sam sem med njimi in ko ob naročilu kave naivno vprašam »saj lahko plačam z euri, ne«, mi kelnarica samo odkima :( :( Na srečo se je izkazalo, da so tekači res prijazno ljudstvo – sta se takoj dva javila, da mi plačata kavo, pa čeprav popolna neznanca. Kolega iz Hrvaške, če to mogoče bereš – puno ti hvala još jedan put !

Po startu pričnem počasi in v ozadju. Spomnim se zadnjih dveh nastopov na Ućki – enkrat ko sem se pri sebi še nekaj razburjal ob ustavitvah kolone na kakšnih ozkih delih, se je vse skupaj razumljivo končalo z DNF. Lani, ko sem na progi predvsem zabaval, je bilo povsem drugače in sem uspel do cilja. Tako sem v začetnem delu (pred prvo okrepčevalnico na Vrhu) predvsem pazil, da nisem stopil v res čisto vsako blatno lužo, ki nam je bila trasirana, postanke ob prečkanjih potočkov pa vzel kot dobrodošel počitek :D .

Na spustu proti jezeru Butoniga prvič vzamem telefon in pričnem fotografirati. Nisem tam, da bi se boril za vsako sekundo, večina tistih v ozadju nas je bila tam zato, da smo uživali. V teku, razgledih, vremenu (takrat še ni bilo tako vroče, tisto še pride :o )…

Še malo gor in dol in pričnemo se približevati Motovunu. Morda se čudno sliši, a pred tem v življenju še nisem bil v tem mestecu. Je pa luštno mesto, sigurno pridem sem enkrat z družino na izlet in kosilo. Tekmovalca, ki hodi cca 20 metrov pred menoj pred Motovunom pričaka žena. Skupaj se povzpneta skozi mesto, ona nosi s seboj radio in ga vzpodbuja z glasbo. Glasbeni okus tudi po moji meri! Čez ozke uličice Motovuna gremo tako na koncu ob glasni spremljavi It's the final countdown :D Final countdown že mogoče, sigurno pa ni to zadnji klanec danes :D

Sledi vzpon proti mestu Oprtalj. Strm, izpostavljen soncu, postaja vroče. Opažam, da nekaj kolegov v tem delu že občasno počaka da se nadiha ali pa se za minuto, dve usedejo v senco ob poti. Potem pa seveda naprej. Na Oprtalju je tudi cut-off 8 ur.. Ko odidem iz okrepčevalnice več kot dve uri pred limitom, verjamem, da bo šlo do cilja… :D

Del med Oprtaljem in Grožnjanom mi bo ostal po v spominu po dveh majhnih dečkih, ki sta bila nekje ob poti. Ko pridem mimo, me eden zaprosi za avtogram! Mislim, da v življenju še nisem dal avtograma, nekje v gričih pred Grožnjanom je to tako prva izkušnja ! Fant odpre beležko in notri je imel že vse polno podpisov drugih tekačev. Naredimo še selfija in gem naprej ... do ovinka, kjer zgrešim. Kar naenkrat sem ob robu njive, zastavic pa nikjer. Namesto, da bi takoj obrnil greva s sotekačem iz Češke trmasto naprej do asfaltne ceste.. in potem še »do ovinka« pogledat, če je trasa mogoče pa tam.. :shock: No trase ni bilo, obrnem in se vrnem nazaj.. Je pa bil ovinek povsem OK označen, le jaz morda že utrujen in sem ga spregledal.. Na koncu je bila moja trasa dober kilometer daljša kot bi bilo nujno potrebno :D

V Grožnjanu se usedem na klopco pod drevo in iz nahrbtnika vzamem kruh s čokolado (ja, dva takšna sem imel s seboj… gelov pač ne jem). Takoj ko odvijem vrečko se pred menoj postavi pes (husky ali malamut) in gleda direktno v tisti kruh…. No, pa sva ga potem pojedla skupaj, vsak malo :D

Po Grožnjanu v bistvu kaj zelo veliko tekel nisem več, bolj kolikor se je le dalo hitro hodil. Pa mislim, da kaj veliko časa s tem nisem izgubljal. Sledijo še Buje, ter potem naprej do cilja v Umagu… Trasa se morda od Buj naprej proti koncu res nekoliko vleče, nekaj poti je res bilo kar precej blatnih .. ampak, saj to je sestavni del traila, ne ?

Moj cilj je bil priti do cilja pred sončnim zahodom. Na koncu sem imel še celo nekaj minut v dobrem in po 11 urah sem prvič lahko rekel, da sem končal »ultro« :D . Upam, oz. sem prepričan, da ni pa bilo to zadnjič. Je bilo preveč fajn.

čestitke vsem finisherjem, ne glede na razdaljo! :clap:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA