teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 Ata smrk
#349645
Zanima me kdaj naj pijem magnezij za čim boljši izkoristek? Pred ali po tekmi oz. napornejši vadbi?
#349647
Tule je veliko o magneziju in njegovi rabi:
http://www.revijazamojezdravje.si/novic ... sezke.html

Med drugim tudi o tem, da je treba imeti magnezij v telesu na zalogi in da enkratni veliki vnosi ne pomagajo kaj dosti...kar pa iz prakse najbolje ved(m)o vzdržljivostni športniki, na primer ultra tekači, ki imaj(m)o večkrat probleme s krči. :mrgreen:
Članek sem imel že nekaj časa "zapažen" in sem ga imel namen v kratkem prilepiti, ker se mi ne zdi slab, predvsem pa koristen marsikateremu tekaču.

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 čara
#349653
Predvsem se ogni mleku in mlečnim izdelkom 4 ure pred/po zaužitjo magnezijevega pripravka. Sladkor, sladkarije-poberejo ogromno magnezija in drugih mineralov.

Bolje vsrkajoč je magnezijev citrat.

Jaz se v splošnem držim tega načela pri prehrani-jem hrano, ki ima polog vitaminov, mineralov in ne samo dvig. Zato navadnega krompirja ne jem več-ga je zamenjal sladki krompir. Mokate zadeve-nič več, ker od njih nima moje telo koristi. Ostalo pa-kar telo prenaša in v merah, ki ustrezajo.

Pa še ena reč je, ki pogosto-prepogosto primanjkuje B12, železo, feritin. Sploh dragi B12 in gre tudi z roko v roki s krči, bolečimi mišicami, nespečnostjo, glavoboli, utrujenostjo, slabšim ravnotežjem, tudi znaki demence, parkinsonove...Prav neverjetno.

Ob pomankanju magnezija, bi človek moral vnesti dvojno dozo RDA. Pri B12 pa nekaj 1000mcg dnevno, zato se navadno uporabijo injekcije.

aaah še nekaj. Pomaga tudi, če jež žita, oreške, stročnice. Dajih obvezno prej namakaš v kisli vodi. http://www.nutrigenomika.info/blog/polnozrnato_3.html
Uporabniški avatar
 vencelj
#349660
Ne bi rad delal reklame, ampak...enkrat sem v lekarni vprašal za magnezij, pa mi je rekel, naj raje grem v DM, ker med izdelki ni razlike, je pa veliko ceneje. Tam sem naletel na nekaj v kombinaciji magnezij+ kalcij+ D3 v obliki tablet. To je bilo lani med Vipava trailom dolžine 50 km, kjer so me krči skoraj dotolkli in UPT 100 km en mesec kasneje, kjer pa s tem nisem imel nobenih problemov več in verjamem, da mi je pri tem najbolj pomagal Mg oz. zgoraj omenjena kombinacija.

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 Thazz
#349662
Pri magneziju je treba paziti, v kakšni obliki se magnezij nahaja v tistem živilu ki ga jemljete, saj je od tega odvisno, kako dobro se absorbira. Boljša kot Magnezijev oksid in magnezijev karbonat sta magnetijec citrat in aspartat.
 Hudobec
#355890
Zdravo!

Na vas se obračam z naslednjim vprašanjem,... tema bo pomoje kar ustrezna.

Star sem 35let in že večkrat v življenju sem poizkušal s tekom. Fizične moči imam sicer kar nekaj, vendar enostavno ne morem teči več kot enkrat na recimo 14dni. Zdi se mi, da ko se spotim (potim se kar precej), energija pade na kakih 10%. Prvi dan 10km pretečem v 50minutah, drugi dan nimam moči niti za prehodit to razdaljo. Obliva me hladen pot, ves sem bled in počutim se kot cunja. Skratka nič od nič. Deleč od tega, da bi se šel kakšno vadbo. Potem sem par dni tak,..lahko tudi cel teden,...potem pa spet pridem k sebi. Moram povedat, da mi tak tek sicer predstavlja nek srednji napor in da imam občutek, da se ne prekurim ali da ne pretiravam. Jem dokaj normalno in dovolj. Kaj delam narobe? So to krivi elektroliti? Magnezij? Sol? Ima kdo kakšno mnenje?
Uporabniški avatar
 Loni
#355898
Krvna slika je ok? Navajaš podobne simptome kot sem jih imela sama, ko sem imela železo praktično na nuli.
 Hudobec
#355899
Loni napisal/-a:Krvna slika je ok? Navajaš podobne simptome kot sem jih imela sama, ko sem imela železo praktično na nuli.


Je ja, tut pri zdravniku sem ze parkrat omenjal svoje tezave in dobil občutek, da mu kradem cajt. :) Vsaj nič tacga ni, kar bi se pr rednih testih pokazalo. Hemoglobin je recimo 170, verjetno mal astme, alergija na prsice,... Probal bom kaksen dan al dva pit mal slano vodo, isostar,...
Uporabniški avatar
 jorgamesh
#355901
vencelj napisal/-a:Ne bi rad delal reklame, ampak...enkrat sem v lekarni vprašal za magnezij, pa mi je rekel, naj raje grem v DM, ker med izdelki ni razlike, je pa veliko ceneje. Tam sem naletel na nekaj v kombinaciji magnezij+ kalcij+ D3 v obliki tablet. To je bilo lani med Vipava trailom dolžine 50 km, kjer so me krči skoraj dotolkli in UPT 100 km en mesec kasneje, kjer pa s tem nisem imel nobenih problemov več in verjamem, da mi je pri tem najbolj pomagal Mg oz. zgoraj omenjena kombinacija.

LP, vencelj

Magnezijev citrat, se veliko bolj absorbira v telo kot vse te poceni magnezijeve šumeče tablete s karbonatom.
Za krče in še posebej regeneracijo po teku, je odličen magnezijev klorid v obliki olja v pršilki, ki ga pošpricaš direktno na ključne predele nog. S tem ne obremenjuješ prebavnega trakta.
Dobiš tudi v DM trgovinah.
https://www.dm.de/das-gesunde-plus-magnesium-oel-spray-p4010355373229.html

Mnogo ceneje je pa seveda preko spleta iz tujine. Še posebej Magnezijev citrat, ki je v naših lekarnah absurdno drag.
Uporabniški avatar
 Loni
#355906
Hudobec napisal/-a:
Loni napisal/-a:Krvna slika je ok? Navajaš podobne simptome kot sem jih imela sama, ko sem imela železo praktično na nuli.


Je ja, tut pri zdravniku sem ze parkrat omenjal svoje tezave in dobil občutek, da mu kradem cajt. :) Vsaj nič tacga ni, kar bi se pr rednih testih pokazalo. Hemoglobin je recimo 170, verjetno mal astme, alergija na prsice,... Probal bom kaksen dan al dva pit mal slano vodo, isostar,...


Feritin je pomemben, ta kaže zaloge železa v telesu. Jaz sem ob zadnji krizi imela hemoglobin normalen, feritina pa pod 10. Poleg tega meni dela težave astma ob naporu, z bronhialno astmo in alergijami jo kar dobro skozi vozim, vsaj ta na pršice se je kar malo unesla.
 RunForrestRun
#360948
Eno vprašanje. Vem, da niso vse šumeče tablete z magnezijom. Kaj priporočate za srednje napore. Ali res ni priporočljivo piti magnezija med samo vadbo?
 jp1991
#370516
SleepingStar napisal/-a:V kakšni obliki pa pijete magnezij (šumeče tablete, Donat, prašek ...) :?:


Jaz ga kar v obliki kapsul. tegale vzemam: Magnezijev citrat

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA