katka napisal/-a:Ampak, a se vprašate, zakaj je tako? Zdi se mi, da gre tukaj razlaga v smer moraliziranja proti "lenobi" in "požrešnosti" (zanimivo... ravno grehi iz največjega knjižnega bestsellerja vseh časov), bilo pa bi prav, odmakniti se še za korak nazaj in se vprašati, zakaj zaboga nekateri niso siti, navkljub vsej hrani, ki jo pojedo? Moja - in ne samo moja - ugotovitev je, da gre razloge iskati v hranilih. Če tvoja hrana temelji na zadosti beljakovin in maščob in so tvoji OH nizko-GI, potem se bodo stvari začele štimati same od sebe. Telesna teža se bo začela uravnavati in ne bo treba gledat v to, koliko in kdaj se poje.
Za prenajedanje sta predvsem dva vzroka:
- telo ni dobilo vseh potrebnih hranil in zato zahteva še več hrane
- dodatki procesirani hrani, ki zasvojijo človeka
Z drugim razlogom se ne bi ukvarjal, prvega pa uporablja kot argument skoraj vsaka šola prehranjevanja, razlike so v vrsti hranila, ki naj bi manjkalo.
Samo za primer, presnojedstvo je v začetku zagovarjalo 90% sadja, 7% zelenjave, ostalo oreščki in semena.
Nekaterim je ta sistem ustrezal, na njem so se pozdravili in zaživeli polno življenje. Velika večina drugih je na tej hrani propadla.
Zakaj je nekaterim uspelo, drugim ne?
Presnojedci, ki jim je uspelo, trdijo da drugim pač ni, zaradi šibke volje.
Močno dvomim.
Po mojem je razlog v tem, da ljudje enostavno nismo enaki in naše korenine niso iste. Tistim, ki je uspelo na sadni prehrani, je očitno manjkalo sestavin, ki so v sadju.
Kaj pa manjka tistim, ki niso zdržali samo na sadju in na primer cvetijo na paleolitski dieti?
Izgleda mesnih beljakovin in za razliko od sadjejedcev, so njihove korenine bolj neandertalske. Pa da ne bo kdo zameril
Zato tudi vsakdo ne more biti vegetarijanec. Paleolitska dieta pa je v redu tudi ker nima procesirane hrane in že samo izločitev te hrane je velik korak k zdravju.
Ne vem ali imajo te razlike kakšno vezo s krvno skupino, kot je sedaj najnovejša dietna moda, iz prakse pa vem, da meni ustreza bolj surova (nekaj na pari dušena) zelenjavna dieta, s surovimi jajci in mlekom ter malo sadja, veliko maščob (olivno olje, kokosovo olje, avokado, bučno olje), medtem ko moji ženi postane slabo že ob misli na tako hrano.
Vsak mora najti kaj njemu manjka v prehrani, čimbolj se izogibat industrijski, procesirani hrani, zmerno se ukvarjat z rekreacijo in se čez vse leto poskušat nastavit soncu pa bo počutje in zdravje vseh precej boljše. Razen farmacevtov, seveda