- 14 Feb 2014, 19:16
#321109
Pri soji je treba razlikovat:
1. fermentirano sojo, pripravljeno po tradicionalnih azijskih receptih
2. nefermentirano industrijsko sojo = sojin proteinski prah, s tem krmijo živino; prodajajo pa ga tudi v športnih trgovinah, iz njega delajo tudi t.i. sojino "mleko" (in nabrž še marsikaj)
Sojin izolat je problematičen vsaj zaradi:
- fitatov, ki zavirajo absorbcijo mineralov
- fitoestrogenov, ki naredijo štalo v telesu (hormoni)
Jaz imam rajši fižol in čičeriko.
1. fermentirano sojo, pripravljeno po tradicionalnih azijskih receptih
2. nefermentirano industrijsko sojo = sojin proteinski prah, s tem krmijo živino; prodajajo pa ga tudi v športnih trgovinah, iz njega delajo tudi t.i. sojino "mleko" (in nabrž še marsikaj)
Sojin izolat je problematičen vsaj zaradi:
- fitatov, ki zavirajo absorbcijo mineralov
- fitoestrogenov, ki naredijo štalo v telesu (hormoni)
Jaz imam rajši fižol in čičeriko.