teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 zappa
#63218
tae napisal/-a:Prav vesel sem, ko vidim da se je ta tema spet prijela in sem jo jaz "oživel." Trenutno prebiram eno knjigo o postu s sokovi (sadni in zelenjavni). Moje mnenje glede vseh stvari v življenju: Ne komentiraj ne pozitivno ne negativno, dokler zadeve ne sprobaš na lastni koži. Tako je tudi pri postu, nekaterim koristi, drugim ne, eni so proti, eni so za. Predvidevam, da so proti predvsem tisti, ki tega niso še nikoli poskusili. Ljudje, ki so absolutno proti postu verjetno nikoli niti ne bodo poskusili ali jim to ugaja ali ne. Sigurno so pa med nami tudi ljudje, ki so se zadeve že lotili in imajo negativne izkušnje. Veliko smo že slišali o pozitivnih posledicah posta, pozivam bralce tekaškega foruma, ki ste se že osebno postili in imate negativno izkušnjo. Tako bomo imeli na dlani obe plati medalje. Na koncu je seveda odločitev le posameznikova in od nikogar drugega.


Hm, in zakaj ne bi komentiral, če kdo kaj ve? A ti bi potem vsako stvar najprej sprobal na sebi, tudi če je nevarna in nepreizkušena? Kar tako, na pamet, dajmo se malo igrat? Poleg tega je tudi osebna izkušnja nekoga lahko popolnoma nemerodajna za kogarkoli drugega. Pri vsaki stvari je potrebnih čimveč različnih informacij (iz različnih virov) ter njihova trezna in kritična presoja, šele nato pa previdno "eksperimentiranje". Na slepo se vreči v neko aktivnost samo zato, ker obstajajo nekje neki navdušenci in "guruji", bi bila največja neumnost (in koliko ljudi počne prav to).

Pa nikakor ne mislim, da ti to delaš ali da post kot tak spada v to kategorijo.

Nazadnje sem se postil pred več kot 10 leti, trikrat, od tega enkrat največ za 9 dni skupaj (če ne štejem postopnega odvajanja hrane pred in navajanja na hrano po postu). Postil sem se ob uživanju raztopine javorovega sirupa in limoninega soka (navodila po neki knjižici, katere naslova se ne spomnim) ter z občasnim jemanjem odvajal. Kakšnih posebnih učinkov se ne spomnim. Definitivno ni bilo neprijetno, glavobolov nisem imel, občutek je bil lahkoten (menda, če so pa čreva prazna :)), sem pa bil ob tem postenju nekoliko fizično oslabel, kar pa se je poznalo samo ob težjem telesnem naporu (šport), ki sem ga zato omejil. Še najtežje od vsega mi je bilo hkrati opravljati vse ostale (predvsem stresne) redne službene obveznosti. Mislim, da bi bil učinek posta boljši, če bi se hkrati lahko tudi karseda "odklopil" in posvetil bolj samemu sebi (sproščanje, meditacije, rekreacija, take zadeve...). To pa je v vsakdanjem življenju bolj težko.

Danes se posta v taki obliki ne bi več lotil. Veliko bolj smiselni se mi zdijo posti z raznimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi. Tudi glede na to, kar smo o "stranskih učinkih" posta ter raznih enostranskih dijet (če se ne izvajajo pravilno) slišali na sobotnem predavanju.

Tomaž
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#63221
zappa napisal/-a:
tae napisal/-a:Prav vesel sem, ko vidim da se je ta tema spet prijela in sem jo jaz "oživel." Trenutno prebiram eno knjigo o postu s sokovi (sadni in zelenjavni). Moje mnenje glede vseh stvari v življenju: Ne komentiraj ne pozitivno ne negativno, dokler zadeve ne sprobaš na lastni koži. Tako je tudi pri postu, nekaterim koristi, drugim ne, eni so proti, eni so za. Predvidevam, da so proti predvsem tisti, ki tega niso še nikoli poskusili. Ljudje, ki so absolutno proti postu verjetno nikoli niti ne bodo poskusili ali jim to ugaja ali ne. Sigurno so pa med nami tudi ljudje, ki so se zadeve že lotili in imajo negativne izkušnje. Veliko smo že slišali o pozitivnih posledicah posta, pozivam bralce tekaškega foruma, ki ste se že osebno postili in imate negativno izkušnjo. Tako bomo imeli na dlani obe plati medalje. Na koncu je seveda odloèitev le posameznikova in od nikogar drugega.


Hm, in zakaj ne bi komentiral, èe kdo kaj ve? A ti bi potem vsako stvar najprej sprobal na sebi, tudi èe je nevarna in nepreizkušena? Kar tako, na pamet, dajmo se malo igrat? Poleg tega je tudi osebna izkušnja nekoga lahko popolnoma nemerodajna za kogarkoli drugega. Pri vsaki stvari je potrebnih èimveè razliènih informacij (iz razliènih virov) ter njihova trezna in kritièna presoja, šele nato pa previdno "eksperimentiranje". Na slepo se vreèi v neko aktivnost samo zato, ker obstajajo nekje neki navdušenci in "guruji", bi bila najveèja neumnost (in koliko ljudi poène prav to).

Pa nikakor ne mislim, da ti to delaš ali da post kot tak spada v to kategorijo.

Nazadnje sem se postil pred veè kot 10 leti, trikrat, od tega enkrat najveè za 9 dni skupaj (èe ne štejem postopnega odvajanja hrane pred in navajanja na hrano po postu). Postil sem se ob uživanju raztopine javorovega sirupa in limoninega soka (navodila po neki knjižici, katere naslova se ne spomnim) ter z obèasnim jemanjem odvajal. Kakšnih posebnih uèinkov se ne spomnim. Definitivno ni bilo neprijetno, glavobolov nisem imel, obèutek je bil lahkoten (menda, èe so pa èreva prazna :)), sem pa bil ob tem postenju nekoliko fizièno oslabel, kar pa se je poznalo samo ob težjem telesnem naporu (šport), ki sem ga zato omejil. Še najtežje od vsega mi je bilo hkrati opravljati vse ostale (predvsem stresne) redne službene obveznosti. Mislim, da bi bil uèinek posta boljši, èe bi se hkrati lahko tudi karseda "odklopil" in posvetil bolj samemu sebi (sprošèanje, meditacije, rekreacija, take zadeve...). To pa je v vsakdanjem življenju bolj težko.

Danes se posta v taki obliki ne bi veè lotil. Veliko bolj smiselni se mi zdijo posti z raznimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi. Tudi glede na to, kar smo o "stranskih uèinkih" posta ter raznih enostranskih dijet (èe se ne izvajajo pravilno) slišali na sobotnem predavanju.

Tomaž



Tomaz,

Tudi moja lanska izkusnja z 12dnevno dijeto z zelenjavnimi sokovi
( korencek, zelena, zelje ) mi je dala prav potrditve o katerih govoris.

Torej ce jemljes dieto da te samo naredi se bolj revnega itak zejnega telesa nekaterih biokativnih snovi
( predvsem elektroliti in mikroelementi v prvi vrsti in najbolj nevarno v drugi vrsti pa C vitamin , nekateri B-vitamini v tretji pa nekateri cistilni encimi potrebni za razgrajevanje presusenih ostankov ki se zacno razkrajati )

dvomim v dovoljšen izplen diete.
#63223
holblm napisal/-a:Pozdravljeni,

Pri prebiraju teme o posu na forumu, sem si rekel, pa bom še jaz dodal svoje :)
Pii in Delphiju - vsakemu svoje :)

Deloma se strinjam z obema.

Najprej malo komentarjev na Pio:
Sigurno predelava hrane v obliki raznih E-jev in drugih predelav ni zdravo. Je pa res, da pri homogenizaciji ne moraš govoriti kar o poapnenju žil. To me spominja na stavek enega mojega znanca "Bela moka se lepi na žile". Dragi moji, saj to ni mogoèe. V prebavnem traktu se te stvari prebavijo - na osnovne dele glukozo, mašèobne kisline oz. preprostejše mašèibe itd. Tako, da to zagotovo ne drži. Plus tega pa 150 let nazaj so ljudje v povpreèju živeli dosti krajše kot danes. Torej mora biti nekaj na "uradni" medicini in spremljajoèih stvareh. Te alterntivne stvari pa poznamo že zeeeelooo dolgo, pa so ljudje vseeno živeli krajše in umirali za raznimi boleznimi. V preteklosti tudi noben ni vedel ali je nekdo res umrl za tako "priljubljeno" jetiko ali je morda takrat že kdo mel raka. Noben ni moral tega dokazati, saj raka niso kot bolezni poznali.


Zdaj pa še nekaj na Delphija :)
Sigurno so alterntive, ki dopolnjujejo v nekaterih primerih bolje nadomestijo "uradno" medicino. Npr. homeopatija - ima dobre rezultate pri pozdravitvi alergij, medtem ko uradna medicina tega ne zna - PRedpiše samo antihistaminike, ki samo odpravijo oz. olajšajo simptome. Pa tudi. èe homeopati pozdarvijo "samo glavo" in zaradi tega nimamo veè kakšne alergije ali druge kroniène bolezni, je to dovolj. Èe je urdana medicina tako vsemogoèa, pa naj predpiše palcebote pa bo :) Seveda v primerih ko ne gre za življenjsko nevarne situacije.

Moje lastne mnenje:
Zdi se mi, da bi se obe metodi - "uradna medicina" in "zdravilstvo" dopolnjujeta. Sigurno so nekatere reèi pri eni boljše kot pri drugi in obratno. Glede posta pa tako - v tej stvari nisem ne izrazito proti ne izrazito za. Pravzaprav ne vem kaj bi mislil o postu. Osebno s mi zdi npr. klistiranje vprašljivo. PRoblem ne vidim v èišèenju, ampak v porušenju èrevesne flore. Ker imam sam dokaj obèutljivo èrevo (hitro dobim "drisko") si ne morem misliti, da pomagaq, èe izplakneš vse, tudi bakterije in ostale mikroorganizme, ki so pa koristni za èrevo. Še en primer iz sicer drugega podrièja, a je morda dovolj zgovoren. Igralke v porno filmih, ki igrajo v t.i. "analnih" scenah, se morajo pred tem klistirati. Tiste, ki to poènejo pogosto, pravijo, da morajo zato jesti jogurt, ker imajo drugaèe probleme z izloæanjem. Tako, da že mora biti nekaj na tem.

Sicer bi pa bil zelo vesel replik oz. mnenj ostalih na to temo. KAr kontrirajte mi :)

lp,
Marko



Holblm,

Ad crevesna flora in postna dieta


Smisel postne diete za tisti del telesa ki se mu rece debelo crevo je
nekaksen reset ali reinicializacija da se ponovno vzpostavi najbolj
zdravo okolje za ponoven zagon crevesne flore.

Recimo strdki v crevesju in postanki ali pa recimo kaksno vnetje debelega crevesa debelo crevo sicer deluje pogojno dobro ampak lahko je v tezki borbi med koristnimi bakterijami in roparsko kandido.


Obicajno pa j ev naravi tako da ko se nek organizem prevec razrase potem drug koristen nazaduje in mora priti do neke ujme da se zadeva uranvotezi.

Pogojno resevanje z antibiotiki ali kaksnimi hitrimi resitvami vedno ima svoje stranske efekte.

Drug zelo pomemben moment je da postna dieta ni nekaj tujega ali kaksno zdravilo.
In clovek je v svoji zgodovini ze to prakticiral cisto intuitvino...sploh nase podrocje ( geografska sirina ) ali se severneje.

Zima je bila vedno polna tezke prehrane ( ozimnice, osuseno meso ) in spomlad je vedno delovala cistilno z revnejso prehrano...


Pri zivalih pa je postna dieta itak zakon.

Ne vem kako bi komentiral porno igralke.

Ampak v bistvu je dokaj logicno.
Pri vseh uporabah nenaravnih tujkov v debelo crevo se sigurno podere
ravnotezje crevesne flore ( to pomeni da lahko v danem trneutku prevagajo bakterije ali plesni ki so prisle od tujkov - dezinfekcija se ve da ima svoje stranske efekte ker pri tem unici se lastno floro ) in je potrebno to floro obogatiti.

Sigurno si posta po vsakem kadru snemanja ne morejo privosciti ali po vsakem filmu....zato jim ostane samo pogojno ohranjanje ravnotezja crevesne flore. In fermentirane pijace so vir mlecno-kislinskih baterij ampak to nikakor ne resi problema dokoncno...

Tvoja flora mora ziveti ob dnevni sicerjsnji prehrani ce pa pride
do rusenja ravnotezja pa zadevo resetiras ( kot pri racunalnikiu nekaj casa lahko viruse vleces ali nerodne instalacije ampak v nekem trenutku se stevilo napak toliko poveca da moras ocistiti disk generalno ).
 zappa
#63228
tek_v_snegu napisal/-a:
Tudi moja lanska izkusnja z 12dnevno dijeto z zelenjavnimi sokovi
( korencek, zelena, zelje ) mi je dala prav potrditve o katerih govoris.

Torej ce jemljes dieto da te samo naredi se bolj revnega itak zejnega telesa nekaterih biokativnih snovi
( predvsem elektroliti in mikroelementi v prvi vrsti in najbolj nevarno v drugi vrsti pa C vitamin , nekateri B-vitamini v tretji pa nekateri cistilni encimi potrebni za razgrajevanje presusenih ostankov ki se zacno razkrajati )

dvomim v dovoljšen izplen diete.


Kakšno se ti je pa zdelo predavanje? Meni se je zdelo kar smiselno in logično. Zmotilo me je v bistvu edino dvoje.

Prvič, iz začetnega dela predavanja je nekako sledilo (vsaj jaz sem tako razumel), da je glavni izvor kislin razgradnja proteinov, da je torej problem v preveč proteinsko bogati hrani (na dveh mestih imam v zapiskih označeno v tem smislu). V končnem delu pa, da je problem predvsem v preveč škrobnati prehrani (žitarice itd.). Čisto na koncu potem vse sicer postane smiselno, ko pove, da je dejanski problem v tem, da "kislinskim" izvorom v prehrani (proteini in škrob,...) ne dodajamo dovolj "alkalnih" izvorov (zelenjava, sadje,...).

In drugič, na trenutke se mi je zdelo, da je ta princip ohranjanja kislinsko-baznega ravnotežja spet samo eden od novih (kolikor je nov...) enostranskih pogledov na problem prehrane. Hočem reči, lahko je problematično, če se ga obravnava izolirano od drugih dejavnikov.

Upam, da se mi bo dalo prebrati vsaj par citiranih člankov s predavanja.

Kaj pa praviš na predstavljeni pogled o evoluciji človeka s stališča prehrane? Saj veš, to, da je naša fiziologija vključno s prebavo v resnici še vedno prilagojena prehrani pračloveka (listi, oreški, plodovi in MESO) ne pa temu, s čemer se pretežno bašemo zdaj (a la krompir, riž, pšenica,..., in MLEKO z mlečnimi izdelki).

LP,
Tomaž
 DELPHI
#63265
Če nisem bil dovolj jasen: ne trdim, da je prehrana, ki jo uživamo zdrava. Nasprotno! To je en živ gnus in to tako z vidika njene hranilne vrednosti, etičnosti pridelave, koristnosti za zdravje, vpliva na počutje kot nenazadnje okusa.
O tem se verjetno strinjamo vsi, poti pa se ločijo pri reševanju problema.

Moja stališča so še vedno, da:
1. ne obstaja nekaj takega kot je "prava" dieta
2. ne moremo izhajati iz subjektivnih občutkov posameznika pri ekstremnih dietah (dolgi posti, presnojedstvo), še posebej, če gre za enkratne dogodke
3. so razni ekstremi vsaj tako škodljivi kot uživanje industrijsko pri/predelane hrane.
4. se bo vselej našel nekje na svetu en dr., ki bo sposoben napisati knjigo o tem, kako je edino zveličavno jesti štiriperesne deteljice
5. bo prej omenjena knjiga našla na tisoče sledilcev - vernikov, ki bodo širili njegovo blagovest
6. bodo prej omenjeni verniki gluhi in slepi za opozorila in nasvete, ki bi nasprotovali njihovi dieti, predvsem pa nestrpni do prinašalcev slabih novic.
7. pretirano ukvarjanje s prehrano (dojemanje hrane kot "zdravila", čistila za dušo, ....) sodi v domeno psiho(pato)logije

Ker človek več velja, če se sklicuje na kakšnega znanstvenika, sem še jaz izbrskal enega: Udo Pollmer, predstojnik EU inštituta za prehrano (poenostavljen naziv), avtor bestsellerjev: "Jej in umri. Kemija v naši hrani" in "Bolni od zdrave prehrane".

Pollmer izhaja iz zdravorazumskih resnic:
- le kar nam tekne je lahko tudi zdravo. Apetit ni le nek zahrbten zapeljivec, pač pa prijateljski svetovalec vašemu telesu.
- prebavni trakt ni pasivna kanalizacijska cev, ampak upravlja s prebavo in zato usmerja telo v njegovih potrebah
- prehranjevanje je gon, tako kot spolnost
- današnje znanje o hrani in prehranjevanju je na predznanstveni stopnji

Razkrinkava industrijske trende:
- kar je letos "zdravo" bo naslednje leto škodljivo. "Zmagovalec" leta 2005 je kava, ki je bila do lani tat vode iz telesa, zdaj pa ščiti pred diabetesom. Poraženec leta je železo, ki je postal visoko rizičen.
- da so sposobni Švedi iz enakih znanstvenih študij alkohol razglasiti za hudiča Francozi pa za najboljše Anti-aging zdravilo

Še nekaj sočnih:

o sadju
Vsi ljudje ga ne prenašamo enako dobro. Iz obdukcij vemo, da lahko jabolka povzročijo smrt. Voska iz jabolčne lupine nekateri ljudje ne morejo prebaviti, zato ga imajo polna jetra. So ljudje, ki jabolko nehote olupijo, drugi spet ga pojedo z pecljem in muho - različne sposobnosti prebave, pač. Če vam jabolko ne diši, ga pustite pri miru.
Galen, osebni zdravnik Marka Avrelija je zagotavljal, da je njegov oče učakal 100 let, ker v svojem življenju dokazano ni zaužil sadja.

o presni prehrani
Ameriški toksikologi so testirali različno surovo zelenjavo po kriterijih, ki jih morajo pred registracijo opraviti pesticidi. Rezultat: brokoli in soja se ne bi uvrstila niti med dovoljene pesticide, ker škodujeta zarodnim celicam in povzročata hormonske motnje. S kuhanjem strupi izginejo. Vendar, če vaš otrok ne mara brokolija, pomislite, da ga mogoče njegov organizem preprosto še ne prenese.

o varovalnih učinkih sadja in zelenjave pred rakavimi obolenji
Kronologija
1998 DGE izda priporočilo, da naj ljudje jedo sadje in zelenjavo 5x na dan
1999 DGE: koristi omenjenega prehranjevanja so znanstveno dokazane. Sadje in zelenjava ščitita pred rakom, srčnimi obolenji...
2001 DGE: jasnih dokazov o vplivanju sadja in zelenjave na preprečitev nastanek raka ni
2005 Neodvisni nemški znastveniki opozorijo, da je pri ženskah, ki pojedo posebej veliko sadja in zelenjave več raka na prsih...
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
#63296
zappa napisal/-a:
tek_v_snegu napisal/-a:
Tudi moja lanska izkusnja z 12dnevno dijeto z zelenjavnimi sokovi
( korencek, zelena, zelje ) mi je dala prav potrditve o katerih govoris.

Torej ce jemljes dieto da te samo naredi se bolj revnega itak zejnega telesa nekaterih biokativnih snovi
( predvsem elektroliti in mikroelementi v prvi vrsti in najbolj nevarno v drugi vrsti pa C vitamin , nekateri B-vitamini v tretji pa nekateri cistilni encimi potrebni za razgrajevanje presusenih ostankov ki se zacno razkrajati )

dvomim v dovoljšen izplen diete.


Kakšno se ti je pa zdelo predavanje? Meni se je zdelo kar smiselno in logièno. Zmotilo me je v bistvu edino dvoje.

Prviè, iz zaèetnega dela predavanja je nekako sledilo (vsaj jaz sem tako razumel), da je glavni izvor kislin razgradnja proteinov, da je torej problem v preveè proteinsko bogati hrani (na dveh mestih imam v zapiskih oznaèeno v tem smislu). V konènem delu pa, da je problem predvsem v preveè škrobnati prehrani (žitarice itd.). Èisto na koncu potem vse sicer postane smiselno, ko pove, da je dejanski problem v tem, da "kislinskim" izvorom v prehrani (proteini in škrob,...) ne dodajamo dovolj "alkalnih" izvorov (zelenjava, sadje,...).

In drugiè, na trenutke se mi je zdelo, da je ta princip ohranjanja kislinsko-baznega ravnotežja spet samo eden od novih (kolikor je nov...) enostranskih pogledov na problem prehrane. Hoèem reèi, lahko je problematièno, èe se ga obravnava izolirano od drugih dejavnikov.

Upam, da se mi bo dalo prebrati vsaj par citiranih èlankov s predavanja.

Kaj pa praviš na predstavljeni pogled o evoluciji èloveka s stališèa prehrane? Saj veš, to, da je naša fiziologija vkljuèno s prebavo v resnici še vedno prilagojena prehrani praèloveka (listi, oreški, plodovi in MESO) ne pa temu, s èemer se pretežno bašemo zdaj (a la krompir, riž, pšenica,..., in MLEKO z mleènimi izdelki).

LP,
Tomaž



Tomaž,

Kislinsko - bazicno razmerje...

Ja nas problem je kisel pH ki prevladuje zaradi nacina zivljenja,

Lahko bi bil tudi problem alkalicnost ce bi bilo nase okolje malo za salo.

Ja proteini...jasno secna kislina in pH , mi ne prozivajamo encima urikaza za razgradnjo secne kisline...in ko se ta zacne nalagati ko nasi
kanali vec ne prepuscajo v par letih pride do zasicenja in jamranja z revmami, protini ...potem pa preklinjanje kako so bili prehladi ali
delo na mrzlem krivi...

Ja zitarice same po sebi ne vidim da so problem ce jih jemo v surovejsi obliki. Kot prekuhane ali prepecene so problem ker prevec pobirajo elektrolitov organskega izvora ( z anorganskimi viri iz mleka ne moremo nikakor nadomestiti organske potrebe ki jih telo jemlje iz kosti )...

Drug problem zitaric je gluten oz. lepilo ki lepi crevesne resice...
Namrec peristaltika se gbilje po screvesju z motorjem drobnih resic ki so tudi del presnovnega organizma. Gluten zna zalepiti vse to dol.
Zato imamo tudi ljudi s celiakijo kjer presnova naravnost zablokira pri takih lepljenih pri nas pa ob neprimernem uravnotezenju povzroci kvecjemu kaksen strdek ki lahko zastane lahko pa te strdke tudi v redu prebavljamo. in odplaknujemo z raznimi psotnimi ivneturami ali
kaksno povecano encimsko kuro.

Zitarice brez glutena pa vemo katere so : proso kot najmanj tvegan zitarica potem ajda, potem skupina rizev ( riz, kvinoja, ... ).


Ze pri piri sem zadnjic ugotovil da zna biti problematicna ce se dodaja psu
( mesojedci namrec se bolj trpijo zaradi lepljenja ) pa je pira kao zdrava in dejansko je ...ampak pac tako je...( torej ima gluten ...ampak nekateri
s celiakijo kot sme slisal jo prebavljajo ).

Zadnji problem pri zatiricah na katerega je potrebno popaziti...
Nikoli ne mesati zitarice s sadnimi ksilinami ...
Potem ce se lahko navezem na BostjanaG ki je pri Kombushi jamral o alkohlou potem je ta zganjarna ki nastane zaradi miksa zitaric in sadnih kislin ( katero sadje ima kisline ...citrusi, tudi jabolka sploh tista plantazna ce so stare sorte tista mokasta je zgodba drugacna ...ampak plantazna zlgedajo tako vabljiv ampak v povezavi z zitaricami pac zavre v zelodcu ...in od tod potem izpahovanja, vetrovi, ... in to se poveca kislost prehrane...

In zadnji ki ga vidim da v prehrani mesamo zitarice z mesom
kruh in klobase..tukaj se encimi spravijo na kruh meso oz. klobase pa nekaj casa miruje in gnije potencialno...in pri tem zopet porabi telo dodatno energijo za odpravo takih usedlin...vidis po izdatnih vetrovih..ali izpahovanjih...


Evolucija cloveka...

Ja verjamem zgodbi da si lahko kaksne bonobije ob Kongu vzamemo kot
vzor prehrane in njihovega zivljenja...

In da clovek po iriginalu bi najbolj pasal v dzunglo kjer imamo hrane celo leto na pretek vsi smo goli in se ljubimo...Ampak naravna neravnovesja so pripeljala do migracij. In med temi migracijami je pocrkalo veliko ljudi ravno zaradi prilagoditev novim naranvim pojavom ( letni casi ko
je prisel clovek na sever ) in temu tudi prilagoditev na vrsto prehrano.

Tako da absorbljivost cloveka na prehrano glede na krvne skupine se mi zdi logicna...

Tukaj kamor smo prisli pa smo privadili se na fermentirano prehrano, kuhano prehrano itd...ampak vse nosi svojo posledico.
Takrat ko se je clovek odlocil za kuhano prehrano so veljali tocno dolceni pogoji. Ki danes ocitno ne veljajo vec.

Danes ce pogledas najbolj zdrava ljudstva...na svetu Busmani, Pigmejci...

Jaz si rad izberem indijance Tarahumare, ki so tekaci in njihov delovni ritem dneva je tek.....zivijo od koruze...in jo pravilno uravnovesijo...
Skratka prava hrana za pravo aktvinost v pravem okolju...

Mi se pac iscemo ker se pogoji hitreje spreminjamo...
In v nekaj moras verjeti in druge stvari temu malo prilagoditi ce se ti zdi prezivetje kot zdrav in ucinkovit smiselno. Kaj te vem?
Dokaj enostavno se mi to zdi...ce si reces kaj lahko jaz sam naredim zato. Realizacija pa je potem tako kot vsepovsod..tezis, se izpolnjujes sprmeinjas...
Uporabniški avatar
 teka-teka
#358505
Evo, dvigujem temo o postenju. Se kdo trenutno posti. Iščem za in proti mnenja o postu. Zaenkrat še normalno funkcioniram. energije je dovolj, kako pa se bo to kasneje odražalo na tekaškem področju, pa me malo skrbi.

Mnenja?
 trac
#358589
Post (dalj trajajoč, zelo omejena prehrana) in velik fizični napor ne gresta skupaj. Še posebej pa ne v zimskem času.
Uporabniški avatar
 zz topka
#358854
Se samo javljam, da mi alko post gre. Čeprav sem včeri na vrhu Golaka skori padla v skušnjavo. :mrgreen: Ma, nisem. :D
In še moj,... najraj bi ga stepla.... namesto, da mi reče, dej, punca, kar si rekla, si rekla,.... me zbada z vprašanji: le kdo mi postavlja meje? Kot da se postim zaradi koga drugega... :twisted:
No, alko post je okej, medtem, ko sem si potihem želela, da bi lahko držala tudi cukr post, pa je tu čist druga štorija. :--( Ma, niti prvi dan nisem zdržala brez cukra.... Mogoče drugo leto? Mogoče, mogoče... 8)
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#358855
Enega leta 2018 sem se pa tudi jaz pridružil tej druščini, ki ji jaz pravim šofer 0/0 24 ur/dan. Tudi meni gre odlično. Z brez nič sem tako odložil nekaj teže in še nadaljujem. Za tole sem se pa odločil z enim ultraškim ciljem, ki je že padel v vodo. Gremo dalje :laola
Uporabniški avatar
 Vreme
#358883
ZdravkoC napisal/-a:Enega leta 2018 sem se pa tudi jaz pridružil tej druščini, ki ji jaz pravim šofer 0/0 24 ur/dan. Tudi meni gre odlično. Z brez nič sem tako odložil nekaj teže in še nadaljujem. Za tole sem se pa odločil z enim ultraškim ciljem, ki je že padel v vodo. Gremo dalje :laola


Aha, zato te je zadnje čase videt s čajem :mrgreen:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA