vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

#367752
Med poškodbo sem veliko prebiral forume, da bi našel kakšno rešitev.
Rad bi delil svojo izkušnjo. Mogoče bo kdo to prebral in našel rešitev za svoje težave.

Po 9 mescih problemov s pokostnico lahko končno normalno tečem.
Lani jeseni med pripravami na polmaraton se je pojavljala bolečina v predelu pokostnice. Problem sem pometel pod preprogo, z namenom, da bi lahko končal priprave in nastopil v Palmanovi na polmaratonu. Na tej tekmi sem postavil svoj PB. Z rezultatom sem bil seveda zelo zadovoljen. Po tej tekmi pa je moj tek zaradi bolečine postal velika muka, daleč od sprostitve.
Sprva sem problem poizkusal rešit sam. 2 meseca sem sam sebi odredil t. i. tekaško pavzo, vseskozi pa sem delal vaje za moč. Ko sem spet pričel s tekom, je bila bolečina kmalu spet na isti ali se slabši stopnji, kot je bila pred pavzo. Priznal sem si, da sem imel večji problem, kot sem sprva mislil. Ker mi tek res veliko pomeni, sem bil res že obupan in s tekaškimi čevlji pri smetnjaku.
Vse to se je dogajalo v začetku februarja. Nato pa sem se spomnil na znanca, ki se ukvarja z rehabilitacijo po športnih poškodbah in fizioterapijo športnikov, Rudija Slobodnika. Zvečer sem ga kontaktiral in z njegovo pomočjo sva zastavila program. Rudi mi je pomagal do cilja - da spet lahko tečem.
Najprej sem delal samo vaje za moč in kolesaril, po 12 tednih že počasi začel s tekom. Teki so izgledali tako: 10x100m teka, 5x200m ... Čisto po malo in počasi. Da se je noga počasi adapritala na tek. Na začetku sem občutil manjše bolečine po teku. Vse to je bil del adaptacije.
Napredek je bil viden na tedenski in mesečni ravni.
Priznam, da mi je bilo marsikdaj težko, ker bila pot rehabilitacije tako dolga, želel sem si, da se noga pozdravi “iz danes na jutri”.
V svoje treninge sem dodal vaje za moč. Vaje za tekače pa mi je predpisal Rudi. Po 6 mescih izvajanja vaj 3x tedensko, so rezultati vidni. Tek je postal bolj ekonomičen in korak je bolj sproščen. Končno lahko spet tečem. Sedaj tečem že 5-6x tedensko, 50km-60km tedensko. Rad bi se pripravil za LJ 10km in spravil svoj osebni rekord na 35min.

Lep pozdrav vsem,
Gregor

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA