vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

#371093
Punca ima probleme s kolenom. Imela je že nekaj ur fizioterapije pred cca. pol leta+, a ji to ni dosti pomagalo.

Zanima me kaj narediti? Razmišljal sem, da bi ji vzel ene 10-15ur fizioterapije.

1. Katero/katerega fizioterapevta priporočate?
2. Kaj naj naredi, da bo bolečina izginila? Doma je delala tudi vaje.

Je mogoče edina rešitev operacija? Ali lahko fizioterapevt pove, da je edina rešitev operacija?
#371095
Fizioterapevt bo lahko ugotovil ali bolečina v kolenu izvira iz poškodbe.
Nedvomno bo potrebno obiskati ortopeda, in opraviti slikanje kolena.
Priporočal bi Boštjana Goričana fizioterapevta. Ima prostore v Latkovi vasi zraven rondoja na odcepu ceste za Prebold.
#371096
V kolikor ne ve od kje ima poškodovano koleno in kakšna je poškodba, je brez veze zapravljati denar za fizioterapijo. Torej nujno najprej slikanje magneta in potem boste videli kako resna je situacija.

Fizioterapevt morda lahko prepozna tiste bolj pogoste poškodbe, kjer je z laserjem , tecar in kakšnim iglanjem lahko pohitri celjenje. Za kakšne drugačne poškodbe pa bo težko prepoznal kje je razlog. Zato vsekakor priporočam slikanje, če to še ni bilo opravljeno.

Mene je aprila zabolelo v kolenu. V 14 dneh sem na podlagi specialist takoj asistence že opravil slikanje in bil pri travmatologu. On mi je potem priporočil fizioterapijo z namenom izboljšanja gibljivosti sklepa in utrditve stegenskih mišic. Vzrok je bila poškodba hrustanca (fisura), ki se na žalost ne obnavlja. Sedaj že pol leta ne morem teči, nisem pa še vrgel puške v koruzo. Ravno prejšnji teden sem obiskal kineziologa, da mi je pokazal par vaj, nekoliko bolj prrimernim mojim željenim obremenitvam. Kajti s tistimi vajami, ki sem jih dobil na fizioterapiji nisem prav dosti ojačal mišic, ker so bile "prešvoh" za moje potrebe, bolj namenjene stanju takoj po operaciji, za katero se tudi jaz hvala bogu nisem odločil.

To je moja izkušnja, če kdo bere in je imel podobno težavo pa naj me prosim kontaktira, vsaka informacija bo dobrodošla.

Hvala in lp.
#371097
Hvala vsem za odgovore!

Potem je najbolje, da ji vzamem prvo ortopeda (samoplačniško) in on še enkrat poslika. (Ne spomnim se, če je že bila na slikanju). Gledam te cenike in iskreno ne vem kaj izbrat. MR ali CT? :roll: . Najbolje, da kar pokličem in se zmenim.

Potem pa na podlagi tega se odločimo kako naprej. Je to najboljša rešitev?
#371098
Za prvi pregled pri ortopedu bosta plačala nekje 120e, za 10-15 min obravnave. On te bo napotil na slikanje(240e), potem pa boš zopet moral do ortopeda, na razlago izvida. Torej v tvojem primeru računaj na cca 500e(prevoz, malica, kavica :lol: )

Jaz bi šel takoj na slikanje, brez predhodnega obiska pri ortopedu, pa šele po slikanju k njemu z izvidi. Tako bi privačeval 120e. Mri slikanje bo povsem zadoščalo.

Malo preglejta literaturo o tekaških poškodbah kolena, ne vem kako velike so težave. Ali lahko normalno opravlja vsa dela tekom dneva in ima probleme le pri teku. Ali je kdaj padla, se udarila v tisti predel, ali jo boli na notranjem, zunanjem ali v notranjosti kolena, koliko je kaj pretekla, kako resno trenirala... Vse to bi lahko malo zoožilo število možnih poškodb. Morda bi njeno težavo lahko rešil o ugotovil tudi dober športni fizioterapevt, kineziolog... ne vem.

Če pa hoče 100% vedeti kako stvar stoji, pa vsekakor pripročam slikanje.

Nočem delati reklame, ker se hitro kdo obregne, pa vendar sem jaz polno zanimivh in koristnih informacij našel na spodnji strani. Ogromno člankov in gradiva je na voljo brezplačno. Pobrskajta malo po arhivu itd.

https://kinvital.si/bolecine-v-kolenu-k ... gJEkvD_BwE
#371101
Predlagam, da samoplačniško opravi ultrazvok. Če ta nič ne pokaže, naj jo osebni zdravnik na magnetno resonanco in potem z izvidom k fizioterapevtu.
V vsakem primeru pa za preventivo poškodb kolena pomaga razvijanje moči stegenskih mišic.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA