vse o teku na smučeh - tehnika, treningi, proge, oprema, ...

Moderator: pryks666

#206047
Letos sem se odločil, da bom to zimo kondicijo ohranjal tudi na tekaških smučeh. Zato me zanima kaj vse rabim, da začnem in predvsem kje najceneje pridem do opreme. Tekel bi, ko pade dovolj snega, vsaj dvakrat na teden mogoče pa kdaj tudi več, zato ne vem če je pametno kupovati zelo začetniško opremo.
Bi pa seveda rad prihranil čimveč, saj študneti itak nikoli namamo ravno velik denarja :)

lep pozdrav,
Rok
#206068
V zadnjih treh letih smo zelo natančno opisali v forumu kaj vse je potrebno in primerno; v tej temi! Zategadelj se mi zdi neprimerno pisati znova. Če pa te bo zanimalo kaj posebnega se kar oglasi.
#206909
Najprej lepo pozravljeni vsi skupaj!

Da ne odpiram enake teme..
Torej, tudi sam sem začetnik in imam podobna vprašanja. Ja, teme o teku na smučeh na forumu sem prebral podolgem in počez, tako da približno vem kaj iščem, prijavljen pa sem tudi na tečaj teka (skate tehnika).

Čevlje imam ogledane Alpina SR 40. Mislim, da so za začetnika/rekraativca ok?
Mi da lahko kdo prosim pameten nasvet glede smučk v rangu 150-200€? Oz. kje znajo dobro svetovati... Zaenkrat sem samo gledal Fisherce in Madshuske ipd. v večjih trgovinah, kjer ponavadi dobimo slabe nasvete..
Je treba pri vezeh tudi kaj komplicirat? :) A se kaj razlikujejo po kvaliteti? Z izbiro palic pa mislim, da ne bo težav.. :)
Kakršnegakoli nasveta bom vesel :wink:
#206994
Čevlji ki jih omenjaš so že v redu,za smuči pa le še kaj dodaj,ker se zelo pozna,pri skejtanju hitrost proizvajaš sam,ni tako kot pri alpskem smučanju.Če boš sedaj preveč varčeval,boš šel drugo leto še enkrat v trgovino-garantirano.Dobiš pa za denar ki ga omenjaš rabljene smuči kakšno sezono po možnosti od tekmovalca,utečene,poglej na bolho.
#207172
Saj jaz bi tudi vzel rabljene smuči, po možnosti boljše za isto ceno. Samo sem toliko nov v tem športu, da ne vem katere so dobre in katere ne.. :oops:

A takšne vezi npr. se splača kupit? Kakor vem so v trgovini dražje..

Mi lahko kdo prosim razloži, kaj pomeni podatek o stranskem loku npr. 44-44-44 oz. kaj to v praksi pomeni? Pa recimo pri navedbi dolžine npr. 174cm - 195cm / 7cm, kaj pomeni zadnja številka? :oops:
#207292
@T-man: Te vezi na povezavi so nižjega, rekreativnega ranga. Saj so uporabne... Problem nastane, če je sneg pomrznjen in vez zamrzne. Takrat je zelo težko odpreti vez, še težje pa jo je zapreti, ker tisti gumb nagaja...
Morda sem samo razvajen. Take vezi so v trgovini približno 35€. Boljši modeli pa verjetno okoli 45 do 50€. In tu sploh ni pomembno ali gre za skate ali navdne crosscountry vezi.
Smuči se izrabijo, uničijo, vezi pa ne.
#207301
Priporočam ti, da se po strokovni nasvet in nakup nove opreme obrneš v JR Sport.
Kaj pomenijo številke ?
174-195/7 - Št.7 pomeni, da je razpon v dolžini smuči na 7 cm ;
44-44-44-to je manj povdarjeni stranski lok smuči namenjenih za mehkejše pogoje.
Običajno se uporablja smuči z bolj povdarjenim stranskim lokom (44-40-44), ki so namenjene za srednje trde in trde snežne podlage.
Za 280 eur je v omenjeni trgovini, po znižani ceni, na razpolago univerzalni model Nanosonic Carbon Skate R model 07.
Pa srečno.
#207485
A je to za začetnika ok?

Tekaški set. Nemazalne tekaške smuči XC Trail + vezi Rottefella NNN T3 XC Trail 4,6 MG Dolžina: 150-170/10cm+180-205/5cm Stranski lok: 46-46-46mm Teža/par: 1450g/190cm Nemazalne tekaške smuči (MG-multi grip)

Hvala.
#207523
@Tigrc91, V redu, če se misliš s smučkami sprehajati. Odvisno kakšne so tvoje želje. Za relativno nizko ceno je komplet ugoden.
Kdor ima posebne želje si sam sestavi set. ;)
#212410
Tudi sam imam nekaj vprašanj glede opreme za začetnika. Odločil sem se, da si nabavim svojo opremo in sicer za drsalni korak. Tekel bi rekreativno, recimo 5 do 10 krat na leto po nekaj ur. Do sedaj sem si opremo sposodil kar na poligonu (dobil sem osnovne karhu, stare elanove smučke...), zato menim, da bi nova oprema, četudi vstopnega ranga, delovala dovolj dobro zame. Zanima me, katere smučke mi priporočate: fischer ls, fischer sc (oboje enaka cena), videl sem še ene fischer z napisom elite, vendar na spletu o njih ne najdem podatkov (malo dražje od prejšnjih) ali atomic pro skate.
#212424
SC so boljše kot LS, še boljše so SCS potem pa so že tekmovalne RCS. Večina rekreativcev ima RCS :wink: . Verjetno jih boš kmalu nabavavil tudi ti, pod pogojem da te bo smučarski tek zagrabil in da boš kupil fišerce. To, da so za začetnike slabše smuči pri teku ne drži, čeprav so nekateri prodajalci drugačnega mnenja. Širše smuči so za sprehajanje in ture izven urejenih smučin, kar pa oboje pri skate-u odpade. Primerno dolžino za svojo težo najdeš na fischer-ski.com. Vezi na gumb res zamrzujejo in lahko verjameš da ni hecno (verjetno za druge je :D ) ko potem hodiš v štumfih do avta in neseš v roki smučke z montiranimi čevlji. In jih potem pelješ na prtljažniku do doma :-- . Palice so tudi zelo pomembne, grafitne so boljše od aluminjastih, dajo se rezati, podaljševati pa ne, za to ne kupi prekratkih, če boš prišparal 10 eur na cenejših ni vredno.

LP Martin

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA