Traili za mlado in staro od 1 - 100km: MINI GM4O 1 -3km, GT 12 km, GM4O 42km in UPT 100km. Tretji vikend v juniju je Podbrdo center gorskih tekov. Vse od dogajanju tudi v tem forumu.

Moderatorji: Jožko, Tedi, klavdija

#236551
Zdravo Jožko
Ni razloga za slabo voljo, čeprav tokrat srečanja ne bom užil v živo.
Baška grapa ostaja in ve se, da se srečamo drugič.
Imejte se lepo :D
 Jožko
#236640
No prijave se kar lepo nabirajo, drug teden pa vam izdam skrivnostno smer pohoda, da ne bo ravno v neznano. Lep dan vam želim :D
Uporabniški avatar
 Pingo
#237212
Pa še kakšno lepo vreme nam zrihtej Joško,kajti sneg na vršacih,pod katerimi se bomo zbrali bo res pričaral prelepe razglede naokoli.

Se vidimo.

lp B
 Jožko
#237520
Pozdravljeni!
Še dober teden je do srečanja prijateljev GM4O v Stržišču. Vreme je napovedano in to za spremembo lepo, snega pa tudi še nebo. Pogoji BODO, zato ne oklevati. Nekaj mest je še "prostih" hehe:) Malo za šalo pa vendar bi res prosil, da se vsi, ki se še imate namen prijaviti to tudi storite zaradi lažje priprave :D
 janezu
#238030
nobenih znakov življenja ni iz prelepe zadnji teden :D a je tolk dela,al so kšne druge težave.mi smo prpravlen,jožko po...... :drink :drink LP ju
 Jožko
#238032
Ej Janez in vsi ostali prjatli pozdravljeni!
Ja delamo, kar naprej nekaj saj veš smo take sorte, da ne mormo bit pr mir hehe. Ja drugače pa je vse pripravljeno še vreme nam je Velkavrh obljubil. Tako, kej več pa zvečer.
 Jožko
#238077
Pozdravljeni!
Ker zvečer ni bilo nič, pa sedaj napišem par besed o našem srečanju. Srečanje bo tokrat organizirano že PETIČ. Se pravi praznujemo že mali jubilej in če pogledamo kratko statistiko, kje so srečanja bila pripravljena:
2005, gostilna Arman - Podbrdo
2006, gasilski dom - Podbrdo
2007, Litostrojska koča - Soriška planina
2009, Stržišče
2010, Stržišče
V sklopu naših srečanj smo si ogledali, kar nekaj zanimivosti v naši prelepi Baški grapi in njeni okolici. (Rapalsko mejo v dveh delih, sotesko Driselpoh)
Tako bo tudi na letošnjem srečanju, zberemo se v Stržišču in krenemo čez Mrhek v Rut, k eni izmed najlepših Lip v Sloveniji in vasici, ki jo štejemo, kot zibelko Graparskih kerlcov. Tu so se naši predniki naselili v prvi polovici 13. stoletja. o kratkem postanku in okrepčilu pa se vračamo pod pečmi, ki so jih naši predniki imenovali: "Aufwiederzen Sonne« - nasvidenje sonce, danes pa temu mestu pravimo Biderzuna. Naprej skozi Rajtl na Lonik in nazaj v Stržišče. Hodili bomo po krajih, ki so jih naši predniki skrbno negovali saj so jim nudili težko pa vendar varno preživetje. Danes te kraje že po večini ureja narava v stanje, kot je bilo pred prihodom naših prednikov le malo ji še klubujejo redki domačini.Zmerne hoje bo za 4 ure.Pohodniška oprema priporočljiva.
Od tu naprej pa nam je vse jasno. No če nam bo uspelo pripraviti še kratko poročilo o naši odpravi v Ameriko in seveda večerja in vse kar sodi zraven je pa tako ali tako že samo umevno.
Na kratko pa še nekaj zgodovine, ki vas bo prav gotovo zanimala:
Da smo prebivalci gornjega dela Baške grape potomci Nemškorutarjev, potrjujejo osebnaUra z lovskim motivom imena, značilna govorica v teh vaseh, ki žal izumira, ter lokalna imena parcel, senožeti, voda in gora. Dejstvo je, da so se naši predniki skozi zadnja stoletja poslovenili, brez večjih prisil in pritiskov različnih vladarjev, ki so se skozi čas zvrstili na širšem območju tolminske deželice. Simon Rutar je o teh zgodovinskih dejstvih razmišljal takole:
Tolminski prebivalci so bili vsi Slovenci, razen pest u Tolminu naseljenih Italijanov in Nemškorutarjev. Da so ti nemški naseljenci res iz indijske (Innichenske) okolice prišli, priča nam to, da so še do naših časov nekak davek »Käfergeld« med seboj pobirali in ga u Indijo (Innichen) pošiljali, naj bi se onde sv. Maše brale na čast sv. Lambertu, da bijih Bog obvaroval pred gosenicami in drugim merčesom, ki jim je poprej vse poljske pridelke uničeval.
Nemškorutarji sami pripovedujejo, da so oni največ pripomogli k zmagi nekemu nemškemu cesarju. Da bi poplačal njih hrabrost, dovoli jim cesar, da si smejo kjer hočejo in kolikor hočejo zemlje izvoliti za obdelovanje ter jim obljubi, da jih oprosti vsega davka. Oni so se odpravili na pot in prišli v svojo sedanjo domovino, ki jim je močno dopadla. Najprej so se naselili u Grandu in potem še le po bližnji okolici. Nemškorutarji terde, da jih je prišlo iz Tirolskega le 70 ali 76 oseb.Ali to število je beržkone prenizko.
Nemškorutarji znajo še dandanes svoje tirolsko narečje, a poslužujejo se ga le redko kedaj. Mlajši zarod razume jedino le slovenski, akoravno mešajo še vedno z in ž, s in š. Iz raznih okolnostij (n.p. slovenskih krajevnih in družinskih imen) lahko sklepamo, da so bili Nemškorutarji s pčetka Slovenci, in so se u bistriški dolini le nepopolnoma ponemčili, potem pa na Tolminskem zopet poslovenili.Vendar so med njimi še mnoga krajevna in osebna imena nemška, n.p. Daxkobler, Kusterle, Kemperle, Messner, Stendler itd. Gore se imenujejo: Holderneck, Welleneck, Stadeleck, Hochkobel, Thurn itd. Reke: Katzenbah itd. Radi zmanjšujejo nemške besede na le: n.pr. lamperle (jagnje), špringele (zajec), buderle (oven) itd. U nemškorutarskem narečju vladajo sami šumevci in med temi zlasti ž, ki se rabi za š in ž. U svojo nemško govorico mešajo preveliko slovenskih izrazov n.pr. merchen (merha), koschpen (košpe), kluschacht (gljuh) itd.
Svoje slovensko sosedstvo imenujejo Nemškorutarji »Na Slovenjah, po Slovenjem« in med njimi se slovenske strani naseljenemu kmetu pravijo: Pri Slovencu. U sojem živenju so Nemškorutarji teži in okornejši, pa tudi štedljivejši in boljši gospdarji, nego Slovenci. Samo u kerčmo radi zahajajo in sicer tudi dekleta, ki se sploh bolj možki obnašajo.
Njih župan »rihtar« je predsedoval tako imenovani » dvanajstiji«, t.j. občinskemu starešinstvu sestavljenemu iz dvanajst mož. Kot znamnje svoje časti je imel meč ter branil občinsko mošnjo in ako so imeli kaka pisma. Dvanajstija zbirala se je pod veliko lipo in starešine so se usedli okoli nje po kamnitih stolih.Posvetovali so se ob občinskih stvareh, skrbeli za domačo in poljsko varnost, sodili po starih običajih male prepire med občinarji in nalagali malo globo ali pa zaperali u » berlin« (vaško tamnico).
Kaj več o naši zgodovini pa v soboto :D
 Jožko
#238146
Pozdravljeni!
Hvala Vencelj, se bomo potrudili, kar se le da :D Ti pa imaš v dobrem kakšno malenkost iz naše kuhinje ob priliki hehe :D
Sodeč po sliki s Kredarce je vreme prekrasno in upajmo, da sonce posuši megleni pas nad nami in nam pričara mal jesenske pravljice.
 Jožko
#238222
Pozdravljeni!
5. srečanje prijateljev GM4O je za nami. Prijetna družba se je zbrala ob napovedani uri v Stržišču. Pogledovali smo v nebo, kaj nam bo pripravilo v naslednji 4 do 5 urah, kolikor smo jih predvideli za pohod. Vreme je hvala bogu vzdržalo in pohod iz Stržišč v Rut in nazaj je potekal v pogovoru, smehu in obujanju spominov na razne tekaške in druge dogodke doživete v Grapi ali kje drugje. Pod Rutarsko lipo ponosom vseh Graparjev pa smo se posladkali z ocvirkovco, ki nam jo je poslala, kdo drug kod Dorica in odžejali z dobrim čajčkom posladkanim z medom. Nazaj smo jo ubrali po vsem udeležencem neznani poti, ki je bila včasih glavna povezovalna pot med Rutom in Stržiščami, skoz Rajtl na Lonik in od tam v Stržišče. Pot speljana po lepem kolovozu le v grapi pod Rajtlnom nam pripravi adrenalinskih 100 metrčkov prehoda visoko nad strugo Koritnce, ki pa seveda prav nikomur ne naredi težav. S temo pridemo nazaj v Stržišče, kjer iz kuhinje v dvorani že prijetno diši, diši pa tudi dober sadjevček, ki ga nam ob prihodu postrežejo naše punce.
Kot vsako leto smo tudi letos pripravili uradni del kjer smo na kratko predstavili našo odpravo na SP v gorskem maratonu v Ameriko, povedali malo statističnih podatkov o stanju v klubu in podelili priznanja novim članom v normalni sekciji in sekciji ekstremno.
Po uradnem delu, pa seveda sledi neuradni, kjer so nam postregli z dobrotami, ki nam jih je pripravil Primož, Dorica in Marjeta.
Lepo je bilo to vam že lahko povem in res sem vesel, da se našega srečanja kljub obilici raznovrstnih tekov udeleži tako lepo število naših članov in drugih simpatizerjev GM4O.
Drugo leto pa spet nasvidenje v naši prelepi Baški Grapi, seveda pa še prej na 9.SP v gorskem maratonu in 10. GM4O!
Hvala vam!
Uporabniški avatar
 Pingo
#238281
Ob jutranji napovedi Jožkota sem malce upal na lepo vreme in jesensko rapsodijo v BaškiGrapi,pa se je potem vreme skazilo a kljub temu je padla odločitev da se gre v Stržišče.Ob prihodu je vreme kazalo še slabše vendar se je ob dežnikih,ki smo jih imeli udeleženci premislilo in nam z svojo megleno oblačnostjo--brez padavin--pričaralo skrivnosten pogled na kraje nad Baško Grapo.Na trenutke je bil pogled v globoke grape skorajda strašljiv pa vseeno prekrasen.Še dobro da sonce ni posijalo in odprlo razglede nad vasico Rut,kajti le kdo bi od tam odšel ob takem razgledu,ki ga lahko doživiš ob lepem vremenu.Potka iz Ruta nazaj gede skozi grape pa je...za vse prste polizat in res je neverjetno kje vse so ljudje poizkušali iztrgati materi naravi košček obdelovalne zemlje.Pa kot kaže jim je uspelo le za kratek čas.Prehodi grap...pa to je prava vukojebina sem si mislil.Tiste dobre 4ure pohoda,pogovora,razlage je minilo tik tak in res se je splačalo obiskati vaše konce Jožko.Vem,da imate pri vas še kar nekaj takih biserčkov in...saj veš komaj čakam,da še kakšnega obiščemo.
Zahvali bi se celotni ekipi,ki nas je pedenala z vseh strani in pa seveda za prijetno druženje tudi vsem udeležencem tokratnega zbora.
Tokrat nisem fotkal ampak vam lahko ponudim lansko poletno potepanje po delčku včeraj prehojene poti,tako da boste vsaj približno videli,kako to zgleda v lepem vremenu.Se splača obiskati tiste kraje še 1x seveda ob lepem vremenu.
Namesto jesenske rapsodije barv pa le...

POLETNA ZELENA RAPSODIJA
Uporabniški avatar
 NANIKA
#238361
Glede na to, da do zadnjega trenutka nisem vedela če bi se srečanja sploh udeležila, bi mi bilo presneto žal če ne bi šla. No veliko zaslugo za to je imela predvsem Klavdija.
Prijetno druženje, pohod za dušo, da o večerji in sladicah sploh ne izgubljam besed.
Jože in pingo sta vse lepo napisala, Andrej, ti si pa naredil super slikce!
Drugo leto pa upam da se spet vidimo.
 Jožko
#238463
Pozdravljeni
Hvala Andreju za res lepe fotke z našega srečanja. In seveda tudi Bojanu za lepo zeleno rapsodijo prelepih krajev pod Pečmi. Upam pa da si dobil še kakšno idejo za kakšno novo turco :D, ki jo pa verjetno ne boste opravili peš hehe :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA