tae Napisal/-a:Tu se PRŠC že nekaj časa ni nič javil. Čakal sem na prispevek o gibljivosti.
Nekaj mi ni čisto jasno.
Pri samem teku se ne potrebuje pretirane gibčnosti. Kako torej sama gibčnost oziroma gibljivost vpliva na kvaliteto teka ?
Jaz sem se v preteklosti precej ukvarjal z razteznimi vajami, stretchingom, jogo, vendar mi je to koristilo pri borilnih veščinah, kjer so večje amplitude raztezanja in je slednje potrebno za npr. kvalitetno izvajanje nožnih udarcev v višino glave. Pri teku tega ne izvajam, čeprav naj bi slednje preprečevalo poškodbe in omogočalo hitrejšo regeneracijo, kot učijo knjige.
Napišite mi prosim vse o gibljivosti oziroma gibčnosti pri teku.
Hvala
Ja res je, na prispevek bo še potrebno malo počakat. Se opravičujem, ampak me malo preveč zaposljuje ostalo delo, da bi se v tem trenutku lahko lotil nekega daljšega prispevka. Zaradi tega sem še toliko bolj vesel takšnih vprašanj.
Kar se tiče gibljivosti je tako, da tekači res ne potrebujejo neke prekomerne gibljivosti. Če smo že govorili tudi o racionalnosti teka in o tem, da lahko tekač trening usmeri v to da za isto hitrost teka porabi manj energije, so študije pokazale, da so racionalni tekači mogoče celo slabše gibljivi kot ostali. Verjetno je prednost v tem, da so nekoliko skrajšane mišice bolj toge in v osnovi so racionalni tekači bolj togi. To seveda velja za posamezne mišice, predvsem sprednjo stegenjsko mišico (kvadriceps).
Vendar pa lahko skrajšano mišico hitreje "pretegnemo" preko njenim mej in s tem povzročimo poškodbo.
Gibljivost je sice preprosto rečeno sposobnost opravit nek gib z čim večjo amplitudu giba. Med tekom je mišica, ki je med tekači mogoče še med najbolj obremenjenimi glede večjega obsega giba, zadnja stegenjska loža (mišice zadnje strani stegen). Posebaj pri hitrejšem teku (predvsem pa šprintu) se v drugi faza zamašne faze ta mišica lahko precej raztegne. Pri slabše gibljivih tekačih lahko omejuje dvig kolena pred telesom. Včasih lahko slabša gibljivost zadnje lože (predvsem biceps femorisa) povzroči zasuk goleni navzven. To lahko vidimo pri nekaterih, ki med tekom v sprednji fazi zamaha močno obračajo stopalo navzven, Bober je eden izmed njih. Seveda je stvar očitna predvsem pri hitrejšem teku, ko je drugi del zamašne faze bolj izrazit.
Sicer pa pomen razvoja gibljivosti predvsem doseganje boljše regeneracije. Med glavna vodila regeneracije sodi pospeševanje krvnega pretoka, ki omogoči odplavljanje metabolitov in boljšo oksigenacijo utrujenih mišic in s tem boljši potek vseh ostalih regeneracijskih procesov. Krvni obtok lahko razbremenimo z zmanjšanjem mišičnega tonusa, ki delno stiska ožilje v mišici. To lahko dosežemo z dobrim raztezanjem.
Druga stvar je preprečevanje poškodb. Danes se velik pomen daje ustrezno močnim mišicam, ki lahko moč razvijajo skozi celoten obseg giba. Primer šibkih in slabo gibljivih mišic so lahko ponovno mišice zadnje stegenjske lože. Ne ravno redko prihaja do njihoviega natrganja, ne dolgo nazaj jo je na primer utrpel Primož Kozmos. Razlogov je seveda lahko več, vendar pa so dobro gibljive mišice zadnje stegenske lože, ki lahko razvijejo večjo silo tudi v skrajnih legah (v točki ko je koleno najbolj dvignjeno pred telesom) veliko manj dovzetne za nastanek poškodb- natrganje.
V stroki manj poznan pomen imajo ostale mišice, ki so med tekom obremenjene. Tu mislim predvsem na mišice trupa in obkolčne mišice. Ta ravno tako lahko ob pomanjkanju gibljivosti vodijo v nastanek bolečin v ledvenem predelu hrbtenice ali kje drugje. Seveda ponovno ne smemo zanemarit ustrezne moči in vpliva kakšnih drugih dejavnikov. Na primer slabša gibljivost ledvenega predela hrbtenice (ki ni nujno posledica le pomanjkanja gibljivosti) pomeni slabše gibanje medenice med tekom, manj gibljiv ledveni predel, kar ponovno pomeni nek deficit v tehniki teka, večjo obremenitev na ledvena vretenca in medvretenčne ploščice...
Sicer pa je predvsem pri tekačih, ki izvajajo bolj intenzivne teke, pomembno sprostiti mišice nog in trupa, ki so navadno pod večjim tonusom in so dejasnko bolj zakrčene. S treningom gibljivosti ohranjamo narmalno gibljivost nog in preprečimo njen upad kot posledica zahtevnejših treningov. Gorski tekači pravijo, da jim vadba gibljivosti veliko pomeni kot dodaten trening in način boljše regeneracije med sezono.
O samih vajah, principih izvajanja, ali jo izvajati pred, po ali čisto izven treninga pa več v naslednjih dneh

.
Lp