vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

 zappa
#176699
Pina napisal/-a:helou...
...a mi lahk kdo na hitr razloži kaj točno boli in zakaj se ta bolečina pojavi, ko se pojavi na levi strani spodaj, oz zgleda da se po vaše temu reče bodec ?
hvala



Kot jaz to razumem: posledica krča diafragme/trebušne prepone, ki jo povzroči pretirano nategovanje vezi, s katerimi so notranji trebušni organi pripeti nanjo. Zadeva je pri teku ekstremna, ker pri vsakem udarcu z nogo ob tla organe potegne k tlom in če hkrati pri tem še izdihneš (pljuča potegnejo diafragmo v nasprotno smer navzgor), so sile na diafragmo lahko pač tolikšne, da se odzove s krčem in bolečino. Zadeva je pogostejša na desni strani, ker je tam velik organ jetra, še posebej, če izdihuješ na udarec z desno nogo. Možen je pa menda tudi na levi strani.

Jaz bodca nikoli nisem imel na levi, vedno na desni, in najhitreje je pomagalo, če sem zavestno poglobil dihanje in izdih preusmeril na levo nogo. Je bilo pa to uspešno le, če sem to naredil še pravočasno, ko se je bolečina šele začela pojavljat. Če je že preveč bolelo, sem se moral ustaviti, da je bolečina popustila. Popusti pa hitro.

Par linkov (upam, da razumeš angleško):

http://sportsmedicine.about.com/cs/inju ... 53100a.htm

http://www.thestretchinghandbook.com/ar ... stitch.php
Uporabniški avatar
 anže07
#176717
njej so pojavlja na levi -tako da jaz mislim da je vranica

samo kako nizko te pa boli-če je v predelu takoj pod želodcem ali v predelu želodca- je vranica zagotovo


drugače je slepič na desni strani- boli pa na levi spodaj
Uporabniški avatar
 Pina
#176794
hja...mene vednu na levi boli, ..na desni me je samo enkrat, da se spomnem, oz da sm zavestno razmišlala o tem da je na desni :)
...hm sm vedno mislila da slepič tut na desni boli :)...
.....ja....meni je vedno mami rekla, da boli vranica...tok da je imela zgleda prav.
Kaj pa lahko naredim, če me vranica boli? je tudi kaka tehnika lajšanja bolečin?
Uporabniški avatar
 anže07
#176824
vranica je kvotvorni organ , v njej nastajajo eritrociti, kri protitelesa...

v njej tudi propadajo eritrociti

najpomembneje je da ima shranjeno rezervno kri za telo-če je npr. pri poškodbi preveč izgubimo

tako nekako pa je tudi pri naporu-povečana potreba telesa po krvi, premalo kisika v krvi in zato mora telo dati dodatno količino krvi v obtok

to se ponavadi dogaja pri tistih z malo kondicje , lahko tudi nepravilno dihanje in s tem povečana potreba!!!,lahko pa tudi zaradi prehitrega začetka-poskušaj začeti zelo počasi in potem stopnjevat, spremljaj pulz da obremenitev ne bo prevelika

meni so tudi včasih v šoli ko je med telovadbo nekatere to bolelo rekli naj stisnejo na tistem mestu- primi se na tistem mestu z roko in stisni ter nekaj časa drži- naj bi pomagalo
vendar to je kratkoročno
potrebno je odkriti kateri od tistih treh vzrokov je pravi
 Gregi
#176837
Lep pozdrav...

bi tle vprašal, če ima kdo kdaj kakšne težave z napenjanjem oz... z "napihnjenostjo"? Pred dnevi sem šel na 10km turo, pa me je sredi poti tako zelo napihnilo, da sem med tekom, z bolečino čutil, kako mi celo črevesje premetava v trebušni votlini. Zadnje 4km sem moral zato prepešačiti.... Doma pa sem skoraj demoliral WC.... :shock:
Verjetno je kriva kakšna hrana, čeprav nisem ničesar "čudnega" pojedel....?!
#264198
majcha72 napisal/-a:Včeraj med tekom se mi je na desni strani trebuha, nekje po višini na pol poti med popkom in rebri, nekaj cm na desno stran pojavila bolečina. Že precej na začetku teka. Pripisala sem jo nepredihanosti in brez večjih težav odtekla do konca. Bolečina je pa še kar tam. Zaboli, ko napnem mišice, ob določenih gibih, bognedaj da kihnem... Locirana je "tik pod kožo". Boli tudi na pritisk od zunaj.
Zakaj sprašujem na tekaškem forumu?
Med kosilom sem se potožila možu, ki mi je potem povedal, da je njega kakšen teden nazaj, ko sva tekla skupaj, prav tako začelo bolet, na popolnoma istem mestu, pa da ga še zdaj malo boli. Očitno je po moško "stisnil zobe" in ni nič zinil... :shock: :evil:
Zdaj me pa zanima, ali je to lahko "tekaška poškodba", glede na to, da naju je zgrabilo na isti način - med tekom? Ima kdo kakšno podobno izkušnjo? In kaj je za narediti s tem? Pišuka, njega boli že par dni, pri meni ni videt, da bi se to kaj umirjalo... Čakat? K zdravniku? Masirat? Pejnkilerje? Ali vmes na tek ali rajši ne? Help!


Za bolečine v trebuhu obstajajo najrazličnejši vzroki. Vsekako pregled pri zdravniku ne bo odveč.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA