Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
#211926
Zanima me, koliko vas občasno ali redno teče bosih ali v minimalni obutvi (Feelmax, VFF...). Napišete lahko tudi, če veste za koga, ki ni na forumu.
Sam nimam niti približno pojma koliko nas je v Sloveniji, glede na začudene poglede, ki sem jih deležen, najbrž ne kaj dosti.
Informacija se rabi za seminarsko nalogo.


Evo mene:

1. leteči polž


Bos sem začel teči pred kakimi petimi meseci in sicer najprej po travi, kasneje še po asfaltu. Kmalu sem si kupil še Vibram Five Fingers, ki sem jih do zdaj že kar dobro zdelal. Med drugimi sem jih imel obute na eni za moje pojme zahtevni turi v Julijcih (Velika Martuljška Ponca), kjer so se odlično obnesli. Nadaljeval sem tudi s tekom v "normalnih" tekaških copatah, ki pa so se mi začenjali zdeti pretežki in s preveč nepotrebnega blaženja. Zadnji tak tek je bil LM, od takrat naprej pa tečem samo še v minimalni obutvi. Poleg VFF so to še telovadni (šolski) copati.
Kupil sem si tudi Feelmax Niesa, ki jih nosim za vsak dan, za tek pa jih ne uporabljam (sicer so super za tek).
#211939
No, pa se preštejmo :D

2. Rollback

Z bosim sem začel spomladi 2007; najprej je bila stava med sodelavci, potem pa mi je postalo všeč, navdušil sem še nekaj kolegov in že tisto poletje in jesen po par treningih zaključil dva polmaratona.
Leto 2008 sem bos štartal v Sežani, kjer sem se na boleč način naučil par bosonogih resnic. Med drugim tudi to, da je bosonogi korak prej nežno odlaganje stopal na tla in njihovo dviganje s pomočjo celotnega mišičnega sistema nog, ne pa trdo pristajanje in odrivanje s stopali od tal. Poleti 2008 sem odkril VFF classic in v njih prehodil lep del Toskane in pretekel lep del Gorenjske. Še ena bosa polovička na Rokovem in v idealnih pogojih bosonogi maraton v Berlinu. Spremljevalna ekipa na enem najbolj množičnih maratonov na svetu ni uspela videt še kakega bosega tekača.

Zimo 2009 sem še vedno kombiniral VFF in mizunke, po Barceloni pa sem tekal samo še v VFF. Kmalu po Radencih in krogu GM4O v VFF sem začel uporabljat Feelmaxe in v njih do danes naredil svoje najdaljše in najbolj zanimive teke (tudi do 100km). Kombinacija modelov Niesa in Osma se mi zdi prava tudi za zimo, sneg in mraz.

Iz lastnih izkušenj lahko rečem, da sem z bosonogim in minimalnim tekom pozdravil večkrat predtem boleča kolena in tudi težave z gležnji.

Poznam kar nekaj tekačev, ki vsaj občasno tekajo bosi ali v minimalni obutvi (najbrž se bo kakšen javil tudi tukaj); posebej letos se je ta skupina močno okrepila. Je že res, da je bosi tek za marsikaterega tekača nekaj podobnega kot tek za netekača; pa vendar, kot se še vedno krepi tekaška srenja, nas je tudi bosonogcev vedno več. Sčasoma bomo lahko delili tudi naše izkušnje novincem in novim raziskovalcem bosonogega gibanja. :D
#211941
3. Mitjas

Zaenkrat sem večinoma poleti tekel le v FFjkah, pa še to ne več kot enkrat na teden po 10km :oops:
Sem pa začel tečt v njih predvsem lani spomladi, ko sem mel dosti pavze zaradi bolečin v kolenu (po 24ih dneh tekaške pavze in po 10 dnevni laserski in magnetni terapiji). Od takrat naprej težav s koleni nimam več, tekaških copat pa novih nisem še kupil (tečem v starih "odsluženih") :lol:
V Feelmax-kah se laufat še nisem spravil (zaenkrat jih imam samo za hojo), čakam na letošnjo pomlad :D

Aja, bos pa ne tekam okrog :wink:
#211948
4. Tedi

Hja, začetki so dokaj vzporedna pot z Rollback-om 8)

Bos sicer še maratona nisem pretekel imam pa nekaj polovičk.
Tudi treningi so sedaj v večini v navadni obutvi, kar pa ne pomeni, da sem bosi tek zapustil :wink:
Še vedno prisegam na bosi tek za vmesni trening, VFF so odlične za težje terene, Feelmax so pa za posebne priložnosti :lol:
Seveda to velja za temperature nad 0°C, kar je pod to temperaturo pa uporabim najcenejše superge :lol:

Bose izkušnje so pa itak neprecenljive :--
#211957
5. Zappa

Ne vem, če se že lahko štejem v to skupino. Recimo da tako na četrt.

Čisto bos še nisem tekel. Avgusta lani pa sem začel eksperimentirati z VFF in sicer tako, da sem parkrat na teden na koncu teka v supergah dodal nekaj teka v VFF. Razdaljo v VFF sem počasi povečeval, tudi zmanjševal (od začetku sem na levem palcu vedno fasal velik žulj). Nekje na začetku jeseni sem prišel do tega, da sem lahko brez problema v VFF odtekel razdalje do 8 km in je bila tedenska kilometrina v supegah in VFF približno pol pol. Za čez zimo sem dal VFF v kot. Spomladi jih potegnem spet ven. Mogoče si bom drznil poskusiti tudi pravi bosonogi tek.

Občutki in izkušnje: so pozitivne. Zadeve sem se lotil predvsem zaradi težav z levim gležnjem (stara poškodba plus platfus, ki ga na desni nogi skoraj nimam), ki se razboli, ko s tedensko kilometrino pridem v območje 40-50 km. In to že vseh 5 let, odkar redno tečem. Zanimalo me je, ali bo z drugačno tehniko teka, kot je nujna pri bosonogem ali skoraj bosonogem teku, to kaj drugače. Zaenkrat še ne morem trditi, da je definitivno bolje, ker sem v 2009 na splošno tekel nekaj manj kot prejšnja leta. Definitivno pa zaradi teka v VFF zdaj čisto drugače tečem tudi v supergah. Koraki niso več nabijanje na peto, ampak bolj nežno s celim stopalom, frekvenca korakov je malo večja kot prej, in bolj pozoren sem na držo telesa in na sproščenost med tekom. Te spremembe so sigurno pozitivne. Da so se objektivno zares zgodile, se zelo dobro vidi na footpodu, s katerim merim razdaljo pri teku in ki zdaj rabi drugačno kalibracijo kot prej.
#211960
Jaz se bosonogim nameravam pridružiti letos, ne vem še točno kje, zadnja termin je fotrov tek :) , ja trenirati bom začela že prej :lol: .
Hoditi bos mi je nekaj najlepšega, če je le možno sem poleti skoz bosa

:wink:
#212090
6. Vreme

V bistvu, me je bosonogi tek navdušil lani na peščenih plažah Ravenne. Občutek je bil enkraten in nekako sem si želel še to kdaj ponovit. Nato čisto slučajno naletim na Rollback in njegove Feelmaxe. Celo za test le teh sva se dogovorila na Sladkih6. Žal sem jih tam preizkusil samo en krog na kocu tekme, a vseeno sem bil odločen,da jih nabavim.

V resnici čakajo name do pomladi, z njimi sem opravil do sedaj nekaj kratkih treningov in pretekel največ 13 km, se pa naslednji dan čutijo mišice in podplati, ampak saj ni nihče rekel, da tudi v navadnih supergah ne čutimo naslednji dan mišic. Pač očitno se je treba navaditi in to postopoma, saj na hitro pač nič ne gre :D

Za cilj sem si zastavil, da naslednje leto, ops. letos pretečem z njimi polovičko v Radencih, pol pa vidimo za naprej :wink:
#212377
zappa napisal/-a:5. Zappa

Ne vem, če se že lahko štejem v to skupino. Recimo da tako na četrt...



Oj,
se prištejem zraven (v četrt skupino). Dobil Filmakske na nagradni igri (bravo jaz :D ) in jih od takrat ene parkrat že sprehodil / spretekel.. Je pa plan, da v `10 to počnem večkrat.. Zaenkrat asfalt in tatran. Bomo videli, kam me "odnese".. 8)
lp!
m
#212943
No, nekaj se nas je pa le nabralo.

Sam sem današnje lepo vreme izkoristil za tek po gozdu, seveda v bosonogih čevljih. Tokrat sem obul Feelmax Niesa, v katerih sicer ne tečem, ker jih imam bolj za lepo. No, za sneg so vsekakor dosti boljši kot VFF, v katerih me začne hitro zebsti (nogavice ne pomagajo). Danes po uri in tričetrt nisem imel problemov (no, zeblo me je sicer v roke, ker seveda nisem vzel rokavic :x ), sem pa tekel po gazi, čim sem začel sam gazit, sem hitro dobil v čevlje preveč snega.

Zdaj si bom najbrž za tek kupil še Osmo, Niesa pa bodo še naprej za po lepem (pa še danes sem jih spucal :D ).

Je pa nekaj zanimivo. Ko sem se začel spoznavati z bosim tekom, so se mi navadni tekaški čevlji začeli zdeti nepotrebni. Vse tisto blaženje in nekakšna kontrola pronacije, je vse samo zato, da se dobi denar od tekačev?
Zdaj pa tečem kao bos pa razmišljam že o tretjem paru čevljev! :?
Spet me izkoriščajo gnili kapitalisti! :wink:
#213065
Pozdravljeni :clap: :clap: :laola :clap: :clap:
Tale tema je tud zanimiva pa mislim da se jih bo vedno več znalo odločiti za take peš bosonogarske podvige :lauf: :rol: Sej recesije še ni konc najbrž. :rol:


Ja jest sem pa prvič preizkusil se bos s tekom na Lubnik leta 2004 pa potem še nekajkrat.
    http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?f=3&t=3558
tule mal piše.

Nazadnje sem bil lani na Fotrovem teku okoli Brda čisto bos
    http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.php?f=2&t=12573&start=30
Pa bomo še kdaj ponovili tole.

Je pa precej peš hodcev bosonogcev že ratalo :clap: :clap:
    http://www.gore-ljudje.net/novosti/46429/
tule objavljeno

Se morda lahko štejem zraven?? :-- :-- :TF) :juhuhu:

Pa se mejte.
Še malo pa gremo na TRANS v trans. :laola
#213072
No pol sem pa tudi jaz že zraven - kot pravim "pol"
saj bom bos začel spet laufati malo bol pol in
ker dejansko še ne laufam bos, ampak že razmišljam, kar je vsaj pol, če ne še več,
saj vse je v glavi, čuj :D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA