Tole sm hotu napisat že teden dni nazaj...
Čeprav je bilo lani na Miklavževem teku super sem se namesto še ene tekme raje odločil za (medsezonski) počitek.
Namesto vstajanja, vožnje in tekme je sledil podaljšan spanec, nato pa prvi tek v minimalistični obutvi! Premor med sezono je idealen čas za tekaške eksperimente oz za preizkušanje česa novega (oz starega)... Dobrih 10km teka v minimalistični obutvi po makedamskih poteh ljubljanskega barja v sončnem vremenu pri 12°C je minilo prehitro!
Minimalistično obutev - Feelmax Niesa sem sicer kupil že konec junija 2010. Najprej sem jo uporabljal le za obutev v hiši (so bele barve

). Letos spomladi za okrog hiše, konec poletja pa še za sprehode po barju (makedam, travniki). Vse pogosteje sem minimalistične copate za sprehod obul po dolgem teku, hitrem teku ali tekmi (super za regeneracijo). Občasno sem ob sprehajanju v njih tudi tekel po par 10 metrov... v nedeljo pa prvič dobrih 10 km v enem kosu. Super je blo!

Zanimivo da sem imel po (zame) kratki razdalji, v počasnem tempu, še 2 dni prijeten "muslfibr".

Še en dokaz da pri bosonogem teku uporabljamo druge mišice...
Ob prvih korakih na alsfaltu hitro ugotoviš da nimaš prave tehnike. Pristajanje na peto, drža trupa preveč pokončno oz nazaj... Po nekajkratnem sprehodu se zadeve popravijo same od sebe.
Na makedamu so prvi koraki nekoliko nenavadni, saj čutiš vsak nekoliko večji kamenček. Zadeva kmalu postane prijetna, stopala se ob hoji masirajo. Vseeno je treba biti pri hoji in teku pazljiv, saj ob masaži hitro pozabiš da je potrebno gledat predse, da ne stopiš na kak velik in oster kamen.
V prihodnje bom minimalistično obutev za začetek verjetno uporabljal le za krajše teke...