vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

 rlosting
#292799
Lep pozdrav :) !

Vem, da je bilo o kolenih napisanega že mnogo, vendar nisem našel kakšnih dobrih oziroma pametnih napotkov za reševanje sledečega problema:

Aktivno tečem zadnja tri leta, nikoli nisem imel nikakšnih problemov s koleni oziroma sploh nobenih zdravstvenih problemov. Pred približno letom dni, se je med tekom v strani levega kolena pojavila bolečina(najprej kot rahlo tiščanje, nato pekoče, na koncu boleče kot hudič :cenz: ). Obiskal sem ortopeda, ki ni ugotovil nobene poškodbe, poslal pa me je na MRI, na kar še čakam :FO: . Ker se mi bolečina pojavlja le med tekom, in glede na prebrano predvidevam na tekaško koleno. :--(

Zanima me, če je kdo že imel podobno težavo, in kako jo je saniral... :?: :?:

Mejte se lepo :laola
 runboss
#293156
Živjo,

to poškodbo oz. zbadanje v kolenu sem sam imel že nekajkrat. Minilo je nekaj let, da sem prišel so spoznanja, da je do te težave prišlo zaradi preobremenjene stranske vezi, ki vodi od kolena in se pripenja nekje pri kolku (iliotibilana vez).

Sedaj, ko je vnetje pri kolenu, je dobro, da ogrevaš z IR žarnico na oddaljenosti ca.20cm celotno področje od kolena do kolka ca. 5min pred tekom. Nato pa dobro izmasiraš. Najbolje lahko to narediš z rolco, ki jo uporabljam tudi sam "relaxroll". Upam, da se čimprej poštimaš...

lp,
runboss
 rlosting
#293371
Živjo runboss, zanima me kako si ugotovil, da preobremenjuješ stransko vez, oziroma kaj je bil glavni razlog za preobremenitev(obutev, prevelika kilometrina, preveč teka navzdol,ipd...)?

Zanima me tudi, kako si to zadevo opravil poleg rolice seveda(kakšne vaje mogoče ali kaj podobnega)?

Hvala za odgovor :clap:

LP R
 runboss
#293556
Da sem ugotovil, da je preobremenjen ta del, je prišlo po posvetu z več terapevti in zdravniki in lastnih izkušnjah, saj me je pri bolečinah zelo bolela tudi zunanja vez (iliotibialis tractus). To stransko vez zelo težko raztegneš in tudi maser, ti jo težko izmasira, zato se jim ne posvečajo dosti oz. opravijo svoja dela na hitro, če jim ne poveš, kaj naj še naredijo...
Vse skupaj nastane, ko potem omenjeni tractus iliotibialis drgne ob zunanji del kolena. Pri tekačih in kolesarjih je to najpogostejši pojav, saj prihaja do nenehnih iztegnitev in krčenj.

Slabša mišica gluteus medius (majhna sedna mišica) te pripelje do tega, da medenica ne more biti v pravilnem položaju, kar pripelje do tega, da se poveča vlečna moč na tractus iliotibialis, kar posledično vpliva na drgnjenje ob kolenski sklep.

Kaj lahko narediš?
Paziš na raznovrstni trening, da boš imel poleg tekov tudi treninge moči, stabilizacijske vaje in raztezanje. Tako boš obremenjeval svoje telo enakomerno in bo prihajalo do manj bolečin oz. poškodb.

Priporočam ti, da si pogledaš na strani www.relaxroll.com, kjer je opisano nekaj več o roli, kateri sem ti govoril.

lp
 Urbban
#339888
Je možno, da je kurativa "tekaškega" kolena lahko različna glede na to, kako je prišlo do poškodbe?

Namreč kolikor prebiram starejše prispevke na to temo, opažam, da forumaši s tem problemom navadno tečejo razdalje po 5 ali 10 kilometrov, jaz pa sem se s to težavo prvič soočil na oz. po Ultra Pušeljc trailu, torej po pretečenih dobrih 100 kilometrih. Teden dni kasneje sem šel na Kamniško sedlo in zaradi bolečine komaj prisopihal nazaj v dolino, kar me je res zaskrbelo, saj ponavadi na Kamniško tečem po trikrat gor in dol...

Torej, se je tudi že kdo od maratoncev ali ultramaratoncev soočil s tekaškim kolenom? Koliko časa naj bi miroval? :(

Urban
Uporabniški avatar
 čara
#339889
Če imaš toliko kilometrov za sabo sigurno poznaš kakega fajnega fizioterapevta, ki ti bo svetoval kaj početi, da čimprej saniraš vnetje/poškodbo.
 urošm
#339890
Tem o kolenih je na forumu ogromno, zato se bom kar malo prešvercal na tole.
Tečem lahko čisto normalno, kolena me ne bolijo. Bolečine na notranji strani obeh kolen nastopijo šele, ko se uležem, oziroma grem spat, tako ,da se zaradi njih večkrat celo zbudim. Nasploh kolena vsaj rahlo bolijo ob mirovanju, med tekom pa praktično nikoli.
Imate kakšno razlago?
 bod
#339892
Urbban napisal/-a:Je možno, da je kurativa "tekaškega" kolena lahko različna glede na to, kako je prišlo do poškodbe?

...

Torej, se je tudi že kdo od maratoncev ali ultramaratoncev soočil s tekaškim kolenom? Koliko časa naj bi miroval? :(

Najprej, v "tekaško koleno" je stlačenih več poškodb. Najpogostejši sta sindrom iliotibialnega trakta (ITBS) in patelofemoralni sindrom. Včasih pa je vzrok sinuvialna plika, meniskus, obrabljen sklepni hrustanec, problemi s kolenskimi vezmi ... Prva dva se da običajno odpraviti s fizioterapijo in vajami, ostale pa predvsem operativno (z izjemo hrustanca :( ).

Sam sem se dve leti boril z ITBS. Prvo leto je pomagala popolna prekinitev s tekom za en mesec, ampak se je vse vrnilo naslednje leto ob koncu priprav na maraton. Maraton sem sicer pretekel, a po njem nisem mogel več "zares" teči. Zares pa je pomagala šele ena runda fizioterapije (http://fizionezka.si/) in potem en mesec vsakodnevnega zelo specifičnega raztezanja. Sedaj delam parkrat tedensko vaje za "core" in čez cel dan pazim na držo telesa. Zaenkrat ni problemov :)
Uporabniški avatar
 čara
#339896
Še en moj pisker dodam. Pri teku se ponavlja obremenjenost enih in taistih mišic. Je pravzaprav nujno kakšen dan, dva, v tednu poskrbeti, da se aktivirajo še preostale mišice z drugimi športi.

Če bi po sebi sodila, se poškodbe zgodijo predvsem glede na stopnjo (ne)pripravljenosti, (ne)sorazmerje mišic in preforsiranje.

Pa srečno s sanacijo poškodb!
 papikele
#339940
še moj pisker. Res s temi stvarmi ima lahko človek res veliko težav. Ko te znebiš napetosti v eni mišici se le ta zelo rada preseli na naslednjo in to je začaran krog ... Ogrevanje, raztezanje pa vaje za moč pa nebi imel(i) problemov ;-) Če pa pride do tega pa fizioterapevt zna zrihtat zadevo v dveh ali treh obiskih.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA