vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 oven
#363690
Pozdravljeni,
po dolgem času sem spet tu (:
Če sem bil včasih tekaš, me je poškodba pokostninc pripeljala, da sedaj kolesarim..
Se pravi, da sem fizično aktiven skozi celo leto zadnjih 10 let.
Zanima me kako vi gledate na MSU.
Par dni nazaj je bla mtb tekma. Kratka, cca 30km in 800vm. Na štartu vročina, 32 stopinj. Že na štartu je bil pulz 110. Kar pri meni ni nič nenavadnega. Po 20 metrih pulz 165, po dobrih 2min 185. Za prvi vzpon sem računal, da rabim cca 30 min in sem držal tempo. Pulz skozi tam do 188. AVG ko sem prispel v cilj je bil okroglih 180. Med tekmo, sem ga držal cca 20s na 190+..Najvišji 193. Kar je tudi največ odkar se okvarjam z športom. Če bi šel še enkrat to traso furat, bi v štartal malo bol po pameti, ker tempo proti koncu ni bil več pravi pulz pa ni več padel...Jbg, se ni zgodlo prvič...Itak pa ne funkcioniram najbolje ob veliki vročini.
Star sem 32 let in pulze imam enake zadnjih 10 let. Ne opažam, da bi pulz kaj padal z leti. Me pa malo skrbi ali je to sploh ok za mene?
Malo berem in vsi vsepovsod omenjajo to zlajnanjo formulo 220bpm-leta in da bi naj to bil moj max srčen utrip(188) ter ta tega ni zdravo preseči oz. je nevarno..Kako za hudiča, naj bi bil moj max 188 če pa ga lahko, če sem vredu spočit ter motiviran skorajvedno presežem? Če je pa vroče gre še toliko lažje. Ne razumem točno koncepta MSU. Kako se naj orienteram po % MSU, ali naj rečem da je moj kot po teoriji 188 ali naj obvelja to, kar lahko dosežem v praksi na terenu?
Najbolj me skrbi gleda zdravja ali ga je smiselno terat v mavrične obrate oz, ali ima lahko to kakšne negativne posledice?
Na sam utrip zadnja leta nisem polagal veliko pozornosti. Pač sam sebe sem toliko spoznal, da vem približno kdaj in koliko si lahko privoščim preden me zabije do nafte. Če je tekma cca 1h grem pač na polna od štarta(včasih se ne izide)...Če me na maratonu čaka več vponov ter 3000vm+, grem v klance nekje 168-170bpm...Če ga bolj teram, mi sčasoma pulz samo raste, tempo pada(orng), sam pa končam v krčih...
Bi bilo smiselno it do kardiologa? Ali naredit ta vo2max test al kako se že reče...Nisem glih neki podkovan z terijo...Jst sam furam (: Zdaj pač nisem več mulc in mogoče tud bolj gledam na zdravje in sm tak malo...zamišljen (:
Najbolj vesel bi biv, da mi en reče, da srce samo ve kdaj je preveč in ne gre preko zdrave meje...da se ne rabim še z tem ubadat :roll:
hvala
#363694
Po moje te čisto preveč skrbi. :)

Maksimalen srčni uzrip je različen od človeka do človeka. Glede na tvojo starost in spor je pričakovano, da imaš višji maksimalni utrip od povprečja. Sploh pa na tekmi, ki gre v klanec in še v vročem vremenu.
Pred leti sem tudi jaz na tekmi dosegala (ne le enkrat) utripe nad 190. Celo na treningu kdaj. Tako da če nimaš drugih težav, ni razloga za skrb. Težave s srcem se kažejo drugače. :)
#363712
Pišeš samo o številkah in nič o počutju. Po številkah sodiš, da bržkone nekaj ni v redu...ali ti počutje pošilja podobna sporočila :?:
Strinjam se s Špelo:
spela* napisal/-a:Po moje te čisto preveč skrbi. :)LP, vencelj
Uporabniški avatar
 oven
#363715
Hvala obema (:
Počutim se vredu drgače ...
Pač nisem bil prepričan, če zastopim point glede msu. Sploh podatki, ki sem jih prebral iz več različnih virov kateri omenjajo, da je škodljivo preseči tale teoretičen MSU po formuli. Pač, zdelo se mi je malo čudno in sem moral vprašat tu...O tem se nekak nimam z kom pomenit na 4 oči...Mam dost kolegov ki športajo, samo deben nima glih neki teoretičnega znanja glede vsega tega...
#363739
zame edine uporabne formule v % se nanašajo na LTHR (anaerobni prag). Kaj misliš, da ti pove max HR? Zagotovo ne tega, kdaj boš umrl, zaro se ne obremenjuj toliko z njim. Le kako.smo kot vrsta preživeli tisoče let brez spremljanja HR?
#363748
Razen na tekmah se jaz nikoli niti približam ne max HR. Tam nekje 155 je max zame na treningih. Posledica tega je, da nisem nikol utrujen, delam lahko dolge treninge, lahko jih ponavljam vsak dan, srce se pa skozi čas privadi in pri 155 dopušča vedno večjo hitrost gibanja.

Mnogi tekači pa skoz neke intervale in tempo teke, so "mrtvi" po 7 km in pol 3 dni ne morejo nič, pa še pogosteje so poškodovani.
#363750
Se strinjam z predhodnikom.Tudi sam praktično tečem vsak dan,razdalje niso krajše od 10 km,srčni utrip v povprečju 135.Tecem v tako imenovani coni udobja in v 15 letih se nisem imel resne poškodbe.Intrrvalov ne prakticiram ceprav se zavedam da nič rezultatsko ne napredujem.Osebno si mislim da je prekomerno obremenjevanje na treningih,ki niso pod strokovnim nadzorom prej škodljivo kot koristno .Od tu so najbrž izšle tvoje težave z pokostnico .
#363753
maximus napisal/-a:Se strinjam z predhodnikom.Tudi sam praktično tečem vsak dan,razdalje niso krajše od 10 km,srčni utrip v povprečju 135.Tecem v tako imenovani coni udobja in v 15 letih se nisem imel resne poškodbe.Intrrvalov ne prakticiram ceprav se zavedam da nič rezultatsko ne napredujem.Osebno si mislim da je prekomerno obremenjevanje na treningih,ki niso pod strokovnim nadzorom prej škodljivo kot koristno .Od tu so najbrž izšle tvoje težave z pokostnico .

Če se človek pripravlja za ultre/laufat mal za zdravje ipd je tak trening čisto vredu...za kake hitrejše(krajše) razdalje, pa brez intervalov/tempo tekov ne gre...torej odvisno kaki so cilji...samo moje mnenje...
#363756
kot je bilo že rečeno, je počutje bistveno. Počutje je s srčnim utripom pri meni povezano tako, da se utrip poveča zaradi povečane potrebe po kisiku, kar je posledica povečanega napora. Jaz dopuščam napor do zgornje meje ugodnega počutja. To je individualna presoja. Srčni utrip in dihanje sta v tesni soodvisnosti. Kadar mi postaja dihanje naporno, to pomeni, da sem v visokih obratih, koliko je to, pa pogledam šele po teku na aplikaciji, kot analiza teka. Ni pa zanemarljivo dejstvo, da je šport s praznim želodcem veliko manjša obremenitev za srce in delamo z nižjim pulzom. Druga zanimivost je sedanja vročina in pri dehidraciji se kri zgosti in tako težje teče po žilah, torej dehidracija povzroča večji napor. Torej:
- treniraj v coni dobrega počutja, čeprav v zgornji coni
- ne obremenjuj treninga s hrano
- poskrbi za ustrezno hidracijo
- osredotoči se na dihanje

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA