tradicionalni teki po okoliljubljanski Poti spominov in tovarištva

Moderatorji: pegaz, Vlajko, Bajsi

Uporabniški avatar
 runner
#14926
Tek po poti spominov in tovarištva

Da se ne bi več po nepotrebnem zgubljali sem se odločil napisati par napotkov za tek okrog pst-ja.

Osnovni podatki:
Tek se začne in konca na parkirišču pri Fužinskem Gradu (modri krogec).
Začnemo v smeri proti Golovcu (jug).
Cel krog je dolg cca 33 km (eni pravijo 35). Razen vzpona na Golovec (zahtevno) in stopnic pred Kosezam (nezahtevno) ni omembe vrednih klancev.

Slika

Fužine – Golovec

S parkirišča pred Fužinskim Gradom začnemo tek čez most proti Golovcu. Smer jug. Na mostu se držimo levo. Prečkamo cesto in gremo naravnost po makadamski poti (drevored) do Litijske ceste. Prečkamo Litijsko cesto (pozor promet) in nadaljujemo proti Golovcu (smer jug) drevored se nadaljuje do Hruševske ceste. Prečkamo Hruševsko cesto in začnemo vzpon na Golovec.

Slika

Golovec

Po serpentinah pridemo do platoja kjer so tudi klopi. Potem cel čas sledimo označbam za pst. Na Golovcu je orientacija otežena, kar ni nič nenavadnega za gozd. Lahko se je zgubiti posebej če je vidljivost slaba. Slediti označbam in teči po potki, ki je bolj vzdrževana (nasuta s peskom) je moj nasvet. Generalna smer je jug – jugozahod. Po vrhu Golovca (ko se začne spust) se tudi sliši hrup avtomobilov, ki peljejo po Dolenjki. Verjeli ali ne tudi hrup je lahko smerokaz.
Slika

Dolenska cesta - Murgle

Sestop z Golovca se konča na Dolenjski cesti. (Kitajska restavracija) Na Dolenjki zavijemo desno, par metrov tečemo proti centru in prečkamo pri semaforju. (pazi promet). Pridemo na Peruzzijevo in tečemo po njej proti jugozahodu do Jurčkove ceste.
Na Jurčkovi zavijemo desno, prečkamo jo in smo spet na makadamskem drevoredu pst-ja. Tukaj v bližini je hiša od dpop-ovih in tam (če je prej zmenjeno) se lahko osvežimo (dopolnimo zaloge vode). Drevored nas bo pripeljal do Ižanske ceste.
Slika
Na Ižanki zavijemo desno in jo takoj prečkamo levo (pazi promet). Ob Ljubljanici obrnemo na sever in pridemo do mosta (gostilna Livada). Na mostu se držimo levo. Takoj po mostu zavijemo levo in nadaljujemo naravnost.
Slika
V na vrhu klanca bomo zagledali semafor. Tečemo do njega in zavijemo desno na most. Na mostu se držimo levo (prečkamo cesto) in takoj po mostu zavijemo levo. Spet smo na pst drevoredu v Murglah.
Slika

Murgle – Dolgi most

Ta odsek ne rabi posebnega opisa. Enostavno sledimo pst-ju. Na desni strani bomo čez čas opazili zgradbo Pošte. Nadaljujemo dokler ne pridemo do Dolgega Mosta.
Slika


Dolgi Most – Koseze


Ko pridemo na Dolgi most prečkamo na semaforju Tržaško cesto. Sedaj je generalna smer sever. Ko smo prečkali Tržaško gremo skozi železniški podhod (pazi glavo ker je nizko) in smo spet na pst-ju.
Slika
Nadaljujemo brez skrbi za orientacijo mimo Vrhovcov in Brda (Vič nam ostaja na desni strani).
Slika
Tukaj moramo premagati 30-tak stopnic in po parih kilometrih bomo zagledali jezero na desni strani.
Slika
heh teh "par" kilometrov se kar vleče... ampak kmalu bomo zagledali ribnik...
Slika
To je koseški Bajer. Ko gremo mimo ribnika in pridemo v naselje zavijemo levo. (stran od jezera). Kmalu bomo prečkali Podutiško cesto. Zagledali boste značilne terasaste bloke.
Slika
Držite se bolj levo od njih. Skozi majhen park boste tekli (tukaj živi dpop in, če se seveda prej zmenite, lahko napolnite rezervoarje). Na desni strani boste kmalu zagledali Šišensko tržnico. Prečkali boste Vodnikovo ulico in ste že v Šiški.

Šiška – Dunajska cesta


Skozi Šiško je pst lepo označena. (sledite označbam na tleh če ne vidite table). Kmalu se boste znašli na Celovški cesti. Zavijte levo proti Dravljam. Na semaforju jo prečkajte (desno) in nadaljujte ob obvoznici. Na naslednji ulici zavijte desno proti Litostroju in ko pridete na Litostrojsko cesto zavijte levo in tecite do konca ulice.
Slika
Tam zavijete desno proti Plinarni. Tecite do Verovškove in zavijte desno proti Leku. Pri Leku prečkajte Verovškovo in tecite po Vodovodni ulici. Naj vas ne zavede znak za pst ki kaže na makadam. Ostanite na asfaltu in prečkajte železniško progo.
Slika
Pri avtohiši zavijte levo na Slovenčevo cesto. Pri Ljubljanskih Mlekarnah zavijte desno na Tolstojevo ulico. Tukaj je pst slabo označena in če slučajno izgubite detajlno orientacijo ne skrbite, vedite da morate prečkati Dunajsko cesto pri AMZS-ju.
Slika

Dunajska cesta – Žale

Prečkajte Dunajsko cesto in tecite mimo AMZS-ja na sever (proti Črnučam). Po bencinski črpalki zavijte desno. Tukaj je spet pst slabo označen. Ne skrbite. Morate prečkati Vojkovo ulico. To je ulica kjer je Pentagon (Ministrstvo za obrambo). Samo pazite da jo prečkate precej višje (bolj severno od Pentagona). Ne pa preveč na sever da ne boste prišli na obvoznico. Tukaj je dober orjentir BS3 (visoke stolpnice s poševno odsekanim vrhom). Opazili boste drevored ki pelje proti vzhodu. (vzhod je sedaj generalna smer) To je nadaljevanje pst-ja proti Žalam.
Tecite po tem drevoredu in boste prišli prvo na Nove Žale in potem ko prečkate Tomačevsko cesto (držite se bolj levo pri prehodu za pešce) v Stare Žale. Kar pogumno tecite proti koncu Starih Žal. Čeprav se vam bo zdelo, da ni prehoda (da se potka konča) na samem koncu boste videli da se pst samo zoži.
Slika

Žale - Fužine

Na Jarški cesti zavijte levo in takoj v naslednjo desno. Tukaj je spet najboljše da sledite označbe na tleh. Pred Šmartinsko cesto se bodo tudi te zgubile. Spet brez skrbi. Prečkajte Šmartinsko cesto in namestite kurz med Žitom (veliki rumeni silos) in obvoznico. Tam se bo pst nadaljeval. Tekli boste mimo avtobusnega obračališča, prečkajte Bratislavsko (to je tista ki bi vas pripeljala do Bauhausa) in po eni neugledni cesti (res jo je lahko zgrešiti) se odpravite proti industrijskim objektom.
Slika
Tam je parkirišče. Na koncu parkirišča se povzpnite na klanec, držite se bolj levo. Prečkajte cesto (pazi promet) in takrat boste nagrajeni s tekom po lepem in ravnem drevoredu (smer vzhod). Na koncu tega "neskončnega" drevoreda se zavije desno in sedaj bo generalna smer jug. Na desni strani boste opazili železniško progo in krožni promet. Vi nadaljujete proti Golovcu, ki ga že vidite v daljavi.
Slika
"Pravi" pst bi se nadaljeval proti Polju in Slapah. Ampak mi TF-ovci ne gremo tam. Sledimo obvoznici vse dokler ne pridemo na Zaloško cesto (gremo pod tremi podhodi) in na semaforiranem križišču zavijemo desno proti Fužinam. Prečkamo Zaloško (pazi promet) in na Changdujski zavijemo levo. Zdaj v daljavi že vidimo parkirišče s katerega smo štartali.
Slika

Čestitam vam - pravkar ste pretekli pst v svoji glavi in naslednjič ne boste rabili moje inštrukcije.

P.S. moja življenjska sopotnica pravi, da sem zakompliciral s stranmi sveta in da noben ne teče s kompasom. Res je … ampak tudi je res, da v Ljubljani ne rabiš kompas. Sever je tam kjer so Kamniške Alpe. In če veš eno stran neba …

P.P.S. dpop enkrat lahko greva skupaj po pst-ju in poslikamo kritične točke in naredimo navodila kot si ti takrat za piknik? (jaz še vedno čakam da mi Dedek Mraz prinese Ixusa) :lol:
Uporabniški avatar
 cyc
#14927
He, ampak tokrat s cliotom ne bo šlo :twisted: Yamaha bi bila primernejši rekvizit za te podvige (solo). :P Boste pa tekli 200m stran od službe in praktično čez dvorišče (BS3). Dolga bo ... :shock:
Uporabniški avatar
 Dule
#14929
Zdaj pa ne bo več izgovorov, da bi se kdo izgubil. Runner pohvala za natančen prikaz proge :D :D
 dpop
#14944
runner napisal/-a:P.P.S. dpop enkrat lahko greva skupaj po pst-ju in poslikamo kritične točke in naredimo navodila kot si ti takrat za piknik? (jaz še vedno čakam da mi Dedek Mraz prinese Ixusa)


Lahko greva... ampak z bicikli... ker peš bi
porabla preveč časa... trčečim korakom je pa
meni preveč (sploh če je treba še slike zraven delat)

LP Darko

P.S. Ampak to pa nisem vedel da TF "mal po svoje"
en del trase naredi... :lol:
Uporabniški avatar
 ales
#14947
Saj ne bi rad kompliciral, ampak na prvem delu PSTja ima dpop enkrat hišo, v Kosezah pa živi. Fino! A Tjaša ve?
Drgač pa lahko do Kosez naštejem ene pet mest, kjer je PST tko čudn označena, da smo zašli. Mogoče je pa res kaj na tistih zlobnih komentarjih... Pa smo se enkrat vmes zmenil, da lahko vsak sam enkrat ostala dva spravi na napačno pot.
No ampak prvi del zdaj obvladam, drugega vidim, torej vas lahko naslednjič že skor vodim!

p.s. Saj je Janika imela eno karto, pa ji je ravno vmes mal manjkal, če bi imel pa tole...Super! Ampak pol ne bi blo tko luštn, najbrž.
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
#14952
Pozdrav!

Po mojem skromnem mnenju je na Golovcu problem samo tam, ko priteces na en plato, na desni imas gozdno cesto, desno z nje se cepi pot po kateri se tece trojke proti observatoriju, pred teboj je steber PST-ja in za njim stebricki. Tukaj se PST tako hinavsko nadaljuje na levi strani s spustom proti dolenjki. Za tisti zadnji kos v Polji vam pa tudi lahko enkrat pokazem kako gre. :-) (domace je domace PRESS) Je prav lustno speljan ob obzidju Kranjske dezelne blaznice. :)

lp, oranzni slon

p.s. Evo, runner :cast: za tole. Poucno. :)
Uporabniški avatar
 runner
#14961
P.S. Ampak to pa nisem vedel da TF "mal po svoje"
en del trase naredi...


ej dpop ti si že drugi, ki mi to pravi!
Očitno, da sem bil dezinformiran...
Torej v Nedeljo preden smo zaštartali mi je nekdo povedal, da se tako teče Bubin krog... kdo? Ne spomnim se ... mislim da je bil bajsi (ali maraton... hm krečana) ampak ne me držati za besedo. Ker je to bil moj prvi tek po pst sem se tudi sam lovil.
V zaključek:
Pričakujete redne update - post bom spreminjal dokler ne bo kazal točne informacije.

LP runner
Uporabniški avatar
 H2O
#14962
runner, pohvalno, da si vložil toliko volje in truda za poučen prikaz. :)
Uporabniški avatar
 mare
#14965
oranzni_slon napisal/-a:Pozdrav!

Po mojem skromnem mnenju je na Golovcu problem samo tam, ko priteces na en plato, na desni imas gozdno cesto, desno z nje se cepi pot po kateri se tece trojke proti observatoriju, pred teboj je steber PST-ja in za njim stebricki. Tukaj se PST tako hinavsko nadaljuje na levi strani s spustom proti dolenjki. Za tisti zadnji kos v Polji vam pa tudi lahko enkrat pokazem kako gre. :-) (domace je domace PRESS) Je prav lustno speljan ob obzidju Kranjske dezelne blaznice. :)

lp, oranzni slon

p.s. Evo, runner :cast: za tole. Poucno. :)

Vsaj še dve večji možnosti da kiksneš na Golovcu. Ena je že na začetku vzpona, ko prideš na asfaltno cesto in je treba iti kakih 20 m v desno, da vidiš nadaljevanje PST. Še ena možnost je ko se začenja strmi spust. Tam se PST cepi na levi slepi krak, ki gre na sleme in desni, ki se spusti proti Dolenjki.
Uporabniški avatar
 Bajsi
#15099
Helou!
runner napisal/-a:Slika
Slika
"Pravi" pst bi se nadaljeval proti Polju in Slapah. Ampak mi TF-ovci ne gremo tam. Sledimo obvoznici vse dokler ne pridemo na Zaloško cesto (gremo pod tremi podhodi) in na semaforiranem križišču zavijemo desno proti Fužinam. Prečkamo Zaloško (pazi promet) in na Changdujski zavijemo levo. Zdaj v daljavi že vidimo parkirišče s katerega smo štartali.Tole si pa "zbluzil". Teče se preko obvoznice, takoj nato ob obvoznici in mimo blokov v Novem polju do Zaloške ceste in nato v Slape.

Zdaj pa k moji zamisli.
Če ni čobana Matjaža, ki bi vodil izgubljene ovčice in je vsaj en udeleženec, ki je počasen in ne pozna proge, je plan sledeči.
Nekdo (po možnosti "dobrovoljac") iz vodilne grupe pripenja na kritične točke označevalni trak (rdeče-bel). Zadnji tekač pa trakce pobira dol in jih nosi do najbližjega smetnjaka.
 dpop
#15101
Ideja sploh ni slaba... mi bo prišparala kar nekaj dela in
nekaj prehojenih kilometrov...

Do nadaljnega potem ustavljamo akcijo slikanja PST
(sej ko sem malo razmišljal je samo na polovici od
fužin do koseze približno 20-30 kritičnih točk... tako
da...)

LP Darko

P.S. Hmmm... kaj pa če sta samo dva tekača... pa noben proge ne pozna??? :lol: :lol:
Uporabniški avatar
 Bajsi
#15108
Bajsi napisal/-a:Tole si pa "zbluzil". Teče se preko obvoznice, takoj nato ob obvoznici in mimo blokov v Novem polju do Zaloške ceste in nato v Slape.


Helou!
Zdaj sem jest zbluzil. ...mimo blokov v Polju.... je pravilneje.

Dpop, mislim, da sem jest več kot stalen tekač, ki progo pozna.
Uporabniški avatar
 mojcej77
#61051
Živjo!
Sama sicer še nikoli nisem tekla po PST-ju.
In trenutno prebolevam gripo, pa tekla tudi nisem že ene pol leta, ko me je ustavil podpalčni sklep na stopalu from hell :evil: .
Načrtovala sem vsaj približno natreniranost in držala pesti za kasnejši datum,
a se ni izšlo.
Tko da ne vem, če bi zmogla tisto polovičko polovičke brez minutke treninga.
Bi se pa vseeno rada udeležila teka, tako da sem pripravljena pomagat, kjerkoli bi pač bilo treba. Avta nimam, tako da bi se pridružila kakemu "uradnemu pomagaču", če je za stvar.
Me kdo najame za asistentko? Tarifa na uro je izredno ugodna: zaokrožila sem jo navzdol, to je 0 evrov ;).

lp,

m[/i]
Uporabniški avatar
 Vlajko
#72389
V temo s splošnimi podatki o PST sem "vtaknil" tudi tale post o razdaljah med posameznimi odseki ter predvidenimi časi ob predpostavki, da je pričetek teka ob 9.00. Post je prispeval Meduza in sicer v lanskem letu. ( :cast1: ):

Preglednica razdalj in predvidenih časov za tek po PST-ju.
Razdalje so vzete iz nove izdaje karte mesta Ljubljane, na kateri je pot označena (tudi km) ter sem približne čase ocenil za predvidene hitrosti 4, 5, 6 in 7 min/km.
Preglednica je pripravljena za tiste, ki nam se bodo pridružili samo del proge ali pa so tekačem v podporo in spodbudo.
Normalno, za logistiko, vodo in podporo morajo sami poskrbeti oz. se uskladiti z organizatorjem.

Slika
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
#184346
Torej da podam PST tudi malo v številkah.
Moj garmin mi je pokazal kar za kilometer krajšo pot kot je navedena.
Še nekaj podatkov s treninga, ki niso na grafu:

Time: 02:31:44
Avg Pace: 04:44 min/km
Best Pace: 02:41 min/km

Elevation Gain: 936 m
Elevation Loss: 937 m
Min Elevation: 244 m
Max Elevation: 448 m

Avg Heart Rate: 163 bpm
Max Heart Rate: 174 bpmSlika

Lp

Uroš

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA