Domov » članki » Knjižna novost: Jej in teci

Knjižna novost: Jej in teci

V založbi Ciceron bo sredi novembra izšla knjiga enega najuspešnejših ultramaratoncev, Scotta Jureka, Jej in teci (Eat and Run), ki je v izvirniku izšla letos julija v ZDA.

Jurek je sedemkratni zmagovalec ene najtežjih tekaških preizkušenj na svetu sploh, ultramaratona Western States Endurance Run, trikratni zmagovalec legendarnega grškega Spartatlona, dvakratni zmagovalec ultramaratona Badwater v Dolini smrti in nenazadnje, zmagovalec »največje tekme, ki je svet ni videl«, tekaškega merjenja moči z »ljudstvom tekačev«, ultramaratona v Bakrovih kanjonih s Tarahumarami. In kar je še zlasti zanimivo, vse svoje velike uspehe je Jurek dosegel kot popoln in prepričan vegan. Svoje najljubše recepte nam odkriva v knjigi, ob vsakem poglavju enega. Toda kot v spremni besedi pravi naš prav tako velik ultramaratonec, David Kadunc-AVI, »knjiga ni zgolj pripoved ultra tekača s kuharskimi recepti, ponuja veliko več – ponuja popolni razmislek o življenju, kdo smo in kaj hočemo. Kaj zares si želimo in kako zares živimo. Ponuja motivacijo in inspiracijo. Kar vabi nas, da se odločimo in stečemo v smeri naših sanj.«

Člani in uporabniki Tekaškega foruma lahko knjigo naročite po prednaročniški ceni 20 EUR (z doplačilom poštnine) oziroma z 20% popustom. Prejeli pa jo boste takoj, ko bo natisnjena, predvidoma do sredine novembra.

Naročila: www.ciceron.si,  e-pošta: zalozba@ciceron.siali tel.: 01 7291410

 

Za pokušino pa Jurekova energijska bombica, oziroma posladek po hladnem in uspešnem Ljubljanskem maratonu:

Energijske kroglice Xocolatl (šok-o-lada)

Po dobri večerji – in po dobri zgodbi – se prileže dober desert. Tegale sem izpopolnjeval dolgo vrsto let, zdaj mislim, da je popoln. Naravni kofein v zrnih surovega kakava nekoliko zadane, dobro odmerjena mešanica čilija in cimeta bo zadovoljila najzahtevnejšega sladokusca. Uživaški okus in energijski naboj sta ravno prava za sprostitev po večerji ali po dolgem teku.

Mesquite v prahu so uporabljala stara indijanska plemena, tudi Šošoni v Dolini smrti. Najdete ga v trgovinah z bio prehrano. Lahko ga tudi izpustite, vendar pa daje sladici prefinjeno sladkobo in krepak poudarek.

  • ½ skodelice surovih kakavovih zrnc
  •  ½ skodelice surovih indijskih oreškov
  •  8 srednje velikih datljev
  • čajna žlička mesquita v prahu
  •  ¼ čajne žličke cimeta
  •  ½ čajne žličke vanilije v prahu ali izvlečka
  •  ¼ čajne žličke zdrobljene pekoče paprike
  • 1/8 čajne žličke morske soli
  • 1 ½ čajne žličke surovega kokosovega olja (stopljenega)

 

Vse sestavine razen kokosovega olja v mešalniku mešamo, dokler ne dobimo gladke mase. Prilijemo kokosovo olje in s kuhalnico dobro premešamo. Oblikujemo kroglice in jih odložimo na peki papir ter za 15 do 20 minut pustimo v hladilniku. Kroglice bodo na hladnem in v dobro zaprti posodi zdržale do dva tedna (če bodo seveda dobile to priložnost).

                                                                       ZADOŠČA ZA PRIBLIŽNO 12 KROGLIC

Avtor: urednik
Oznake

Login

Lost your password?