Če smo bili zadnjih nekaj let priča izjavam, kot so: »Izogibajte se jajcem, saj vsebujejo preveč holesterola.«, »Jajca povzročajo bolezni srčno-žilnega sistema.« in podobno, je danes vedno pogosteje slišati ravno obratno – da so jajca izredno zdravo živilo.
Dejstvo je, da so jajca poceni, lahko dostopno živilo in eden izmed najpopolnejših virov najrazličnejših hranil. Poleg beljakovin in esencialnih maščob vsebujejo še cel spekter vitaminov, mineralov in antioksidantov.
Ko je govora o jajcih, je poleg beljaka pomemben predvsem rumenjak. Žal se mu marsikdo zaradi vsebnosti maščob in holesterola izogiba in uživa le beljak. Beljak razen nekaj gramov beljakovin ne vsebuje skorajda nič koristnega, pravi zaklad hranil se namreč skriva v rumenjaku.
Jajce vsebuje vse vitamine, razen vitamina C. Rumenjak je eden izmed najboljših naravnih virov holina, vitamina iz skupine B, ki ga moramo zaužiti s hrano. Holin je nujno potreben za ohranjanje zdravja celičnih membran in možganskih sposobnosti, prispeva tudi k presnovi maščob in k normalnemu delovanju jeter.
Jajca so tudi odličen vir mineralov, predvsem joda, fosfora, selena in cinka. Jod je nujno potreben za pravilno delovanje ščitnice in uravnavanje hitrosti presnove, fosfor prispeva k ohranjanju zdravih kosti, selen je močan antioksidant in igra vlogo pri normalnemu delovanju imunskega sistema, cink pa je pomemben za rast in delitev celic, celjenje ran in tvorbo spolnih hormonov.
Omeniti velja tudi karotenoida lutein in zeaksantin, ki se nahajata v rumenjaku. Oba naj bi pomagala pri zmanjševanju pojava očesnih obolenj, kot so siva mrena in starostne okvare rumene pege.
Seveda so jajca tudi vir maščob. Toda kar polovico predstavljajo enkrat nenasičene maščobe, 18 odstotkov je večkrat nenasičenih, med katerima sta še posebej pomembni esencialni maščobni kislini EPA in DHA iz družine omega 3. Nasičenih maščob je le 34 odstotkov. Presenečeni?
Ko je govora o jajcih, ne moremo mimo holesterola. Holesterol je glavna sestavina celičnih membran v našem telesu. Pomemben je za normalno delovanje imunskega sistema in celičnih receptorjev, tvorbo spolnih hormonov, vitamina D in še bi lahko našteval. Če ste športno aktivni, vam raven holesterola po naporni aktivnosti močno pade, saj ga telo začne porabljati za obnovo celic. Prav tako je znano, da posamezniki, ki ne zaužijejo dovolj holesterola, občutijo pomanjkanje moči in spolne sle.
Naše telo ga je zaradi njegove pomembnosti sposobno tvoriti tudi samo. Dnevno se ga v celicah proizvede med 800 in 1200 miligrami. Poleg tvorbe imamo razvite tudi odlične mehanizme, ki vzdržujejo ravnovesje holesterola v telesu. Če ga bomo s hrano zaužili veliko, se bo zmanjšala proizvodnja v telesu, zmanjšala se bo absorpcija v črevesju, povečalo se bo njegovo izločanje v črevo. Holesterol, ki ga zaužijemo s hrano tako rekoč skorajda nima vpliva na raven holesterola v telesu, razen v primeru izredno visokega ali nizkega vnosa in posameznikih, ki imajo genetsko okvaro uravnavanja holesterola. Velja omeniti, da holesterol v krvi povečujejo trans maščobne kisline in predelani ogljikovi hidrati, torej sodobna, industrijsko predelana hrana.
Omenil sem, da so jajca odličen vir holina. Poleg holina se v jajcu nahaja še fosfatidilholin, in ravno holin in fosfatidilholin sta odgovorna za preprečevanje nabiranja odvečnega holesterola in maščobe v jetrih. Vas zanima, katera hrana je najboljši vir obeh? Verjetno ste že uganili, jajčni rumenjak in goveja jetra, še eno izmed popolnih živil, ki se je po krivem znašlo na zatožni klopi. Najnovejše raziskave celo kažejo, da jajca varujejo ožilje in omilijo vnetna stanja, ki so eden izmed glavnih dejavnikov bolezni sodobnega časa.
Jajca so popolnoma zdravo živilo, ki bi ga morali, še posebej, če ste zelo aktivni, večkrat uvrstiti v svoj jedilnik. Kuhana, poširana, na oko, izbira je popolnoma vaša. Če je le možno, kupujte jajca kokoši proste reje. Jajca kokoši, ki se pasejo na prostem in uživajo naravno hrano, so zagotovo veliko bolj zdrava in kakovostnejša od jajc sorodnic, ki dneve preživljajo pod umetno razsvetljavo zaprte v majhnih, prenatrpanih kletkah. In ne pozabite, jajca so popolno živilo le, če jih uživamo cela. Tako beljak kot tudi rumenjak. Pa dober tek.