« Tudi letos na Konjiškem maratonu: Nagrada za najštevilčnejšo tekaško skupino!

Avtor: Gašper Grom, dipl. dietetik, svetovalec za prehranjevanje LCHF/ketogeno dieto, soavtor prve slovenske knjige o prehrani LCHF »Bemumast! Z uživanjem maščob do vitkosti in dobrega počutja« in prihajajoče »Bemumast 2 – LCHF recepti za vsak dan«
V prvem delu serije »Fit do poletja« smo razčistili, kaj zares pomeni shujšati oziroma kaj je fit telo – gre za optimalno razmerje med maščevjem in čisto telesno maso, ne samo za manj ali več kilogramov na tehtnici. Domači pojem »shujšati« bi moral vsakdo razumeti v smislu besedne zveze preoblikovati svoje telo, saj hujšanje ni nič drugega kot sprememba telesne sestave tako, da zmanjšamo obseg maščevja.
Ne glede na to, kaj vam kdorkoli reče, najpomembnejši dejavnik hujšanja je vnos energije ali po domače povedano, koliko pojemo. Če je količina vnesene energije manjša od naših dnevnih potreb, potem bomo hujšali, če je previsoka, se bomo redili. Pri tem je pomembno tudi to, da smo si pri tem lahko zelo različni: dve enako visoki ženski z enakim številom kilogramov in enakim načinom življenja bosta lahko potrebovali različno količino energije. Za prvo bo dovolj 1600 kcal, za drugo morda 1800. Koliko je naša povprečna vzdrževalna količina energije, lahko ugotovimo samo z opazovanjem – recimo dva tedna ali tri tedne natančno spremljamo vse, kar smo pojedli in popili, nato pa glede na napredek ugotovimo, ali je to preveč, premalo ali ravno prav.
Pred leti je izšla knjiga, v kateri je Jeff Wilser popisal svojo dogodivščino z mesec dni trajajočo dieto, v kateri je užival izključno slabo hrano (piškote, hamburgerje, sladice), vendar je pri tem pojedel manj energije, kot jo je porabil. In shujšal. To je možno, vendar je že prvi dan opazil, da je hrane enostavno premalo, ker so obroki energijsko bogati. Dejstvo je, da večina diet na kratek rok deluje samo zato, ker oziroma če pomeni zmanjšan energijski vnos. A to ne pomeni, da je vsak način prehrane dober za celice in tkiva, predvsem pa ne pomeni, da z vsakim načinom prehrane lahko vztrajamo dovolj dolgo, da bi uspešno preoblikovali svoje telo.
Ustrezna prehrana mora v prvi vrsti, preden se sploh dotaknemo drugih želja in ciljev, podpirati naše telesne funkcije in to ni samo dobava energije. Hrana je še vse kaj drugega: zagotavljati mora snovi, ki splet fizioloških procesov omogočajo tudi na mikro ravni. Zaužiti moramo zadostno količino beljakovin in maščob, ki so bistveno pomembnejše, kot smo mislili v zadnjih desetletjih. Podobno velja za holesterol – samo kot zanimivost naj povem, da obstaja statistična povezava med prenizkimi ravnmi holesterola in agresivnostjo in depresijo.
Drugi pogoj, ki ga večina diet zanemarja, je psihološki vidik. Načini prehranjevanja, pri katerem po uvodnih nekaj dneh, ko smo na višku motivacije, dobimo občutek hudega odrekanja, lahko v teoriji delujejo, vendar se jih je težko držati in to potem vodi v zdrse, napake in pogosto tudi v prenehanje. Zato pravimo, da diete v praksi ne delujejo.
Šele ko vemo, da moramo s hrano zadovoljiti pahljačo potreb telesa – od fizioloških do psiholoških, lahko začnemo načrtovati tudi to, kaj jesti. Čeprav drži, kar smo ugotovili na začetku, da je prvi pogoj za hujšanje to, da pojemo manj energije, kot jo porabimo, pa vsekakor ni vseeno, kaj jemo in česa ne.
Če povzamemo; idealen jedilnik za hujšanje je jedilnik:
Ker se s prehranskim svetovanjem ukvarjam že zelo dolgo, vem, s kako velikimi težavami se ljudje spopadajo, ko želijo shujšati oziroma spremeniti telesno sestavo. Razen nerealno postavljenih ciljev, ki tudi delujejo uničujoče, se hujšanja lotevajo brez upoštevanja naštetih značilnosti jedilnika za uspešno hujšanje.
Približno četrtina ljudi se bo ugodno odzvala na kakršen koli shujševalni prijem brez kakih težav. Predpisane diete se bodo držali, vadili in dosegli zastavljeno brez večjih težav. Trik je, da ta četrtina redko potrebuje dieto. Velika večina ljudi, ki dieto potrebuje, pa se ne odzove idealno: kak mesec bodo recimo zdržali s klasičnim fitnes jedilnikom (poudarek na vnosu beljakovin, zmernem vnosu ogljikovih hidratov, predvsem kompleksnih, štiri do pet obrokov dnevno), po določenem času pa bodo poročali o nepremagljivi lakoti, o šibki volji in o tem, da se enostavno ne morejo upreti hrani in začnejo delati napake, ki jih stanejo napredka.
Za to skupino ljudi obstaja samo en način: to je prehrana LCHF oziroma njena strožja različica, ketogena dieta.
O teoriji prehrane LCHF je že veliko napisanega – tudi v knjigi Bemumast, zato se tokrat osredotočimo na prakso. Odgovorili bomo na vprašanja, koliko jesti, kolikokrat jesti in kaj jesti.
Pri LCHF poznamo različna razmerja vnosa maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, a za optimalne učinke priporočam razmerje 75 : 20 : 5.
Najprej morate vedeti vsaj približno, koliko energije potrebujete dnevno. Z uporabo spodnjih formul lahko dobite približen podatek za svoj bazalni metabolizem.
BMR za ženske = 655 + (9,6 x teža v kg) + (1,8 x višina v cm) – (4,7 x starost v letih)
BMR za moške = 66 + (13,7 x teža v kg) + (5 x višina v cm) – (6,8 x starost v letih)
BMR je osnova, ki jo dopolnimo še s količnikom aktivnosti, in tako dobimo vzdrževalno dnevno energijo, ki jo posameznik potrebuje:
Recimo, da ste dobili številko 7,5 MJ (1800 kcal). Da bi shujšali, je treba to številko zmanjšati za 15 odstotkov. Vaš ciljni energijski vnos bo približno 6,3 MJ (1500 kcal).
Ker ste izbrali razmerje med maščobami, beljakovinami in ogljikovimi hidrati 75 : 20 : 5, to pomeni, da bo 75 odstotkov energije iz maščob, 20 iz beljakovin in 5 iz ogljikovih hidratov. Pri 1500 kcal to pomeni 1125 kcal iz maščob, 300 iz beljakovin in 75 iz ogljikovih hidratov. V grame to pretvorimo na naslednji način:
Idealno je, če dobljene količine razporedite v tri obroke, ki jih zaužijete v razponu 8 ur. Vsi obroki naj imajo približno isto razmerje med maščobami, beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Sčasoma boste spontano prešli na dva obroka, včasih vam bo ustrezal en sam obrok.
Izbirajte naslednja živila:
Vsa živila iz žitaric na prehrani LCHF odpadejo, a na podlagi bogatih izkušenj vam lahko zagotovim, da jih ne boste pogrešali. Če pa že, obstaja dovolj receptov za LCHF sladice, da si boste lahko privezali dušo. Na srečo pač živimo v časih, ko je na razpolago dovolj izdelkov, ki nadomeščajo bodisi sladkor bodisi moko, tako da lahko spečete tudi LCHF kruh. Vseeno priporočam, da v primeru, da prehrano LCHF uporabljate za hujšanje, vsaj nekaj tednov s sladicami na osnovi Sukrina ali »light« različicami priljubljenih pijač ne pretiravate.