Domov » članki » Tekači v naravi, POZOR klopi – enostavni ukrepi za učinkovito zaščito pred klopi

Tekači v naravi, POZOR klopi – enostavni ukrepi za učinkovito zaščito pred klopi

Tek v naravi je čudovita izkušnja, ki pa jo lahko majhen, komaj opazen krvoses, kaj hitro spremeni v sila neprijetno. Pomembno je, da se zavedamo nevarnosti, ki jih prenašajo klopi in izvajamo preventivne ukrepe, da se obvarujemo pred vbodi klopov.

klopi_3borelijaKlopi prenašajo mnoge povzročitelje bolezni, med katerimi sta verjetno najbolj poznani bolezni klopni meningoencefalitis in borelioza. Medtem, ko proti klopnemu meningoencefalitisu obstaja cepivo, proti boreliozi cepiva ni.

Najučinkovitejša zaščita pred klopi in pred boreliozo tako ostaja izvajanje preventivnih ukrepov, s katerimi lahko preprečimo, da se klop sploh prisesa na naše telo. Vendar jih po nekaterih raziskavah 50 do 60 % odraslih niti ne izvaja.[1]

Izvajanje preventivnih ukrepov za zaščito pred klopi je zelo koristno, saj lahko na preprost način močno zmanjšamo verjetnost pridobitve klopa in možna obolenja.

Uporaba primernih oblačil

Z oblačili ustvarimo fizično oviro, ki klopom onemogoči stik s kožo. Priporočeno je nošenje dolgih svetlih oblačil. Pri fizični aktivnosti v času višjih temperatur je to nevzdržno, zato je še toliko bolj pomembno, da tekači temeljito izvajamo ostale preventivne ukrepe.

Uporaba repelentov

Uporaba repelentov zmanjša verjetnost pridobitve klopa.[2] Vendar se je potrebno zavedati, da repelenti ne bodo povsem odgnali klopov. Raziskava v realnem okolju je pokazala, da je uporaba repelentov 20 % učinkovit ukrep pri zaščiti pred klopi.[3]

Tek po namenskih poteh

Ko v vročih dneh tekači v naravi lovimo sence, pogosto zaidemo z namenskih poti. Klopov polni so še posebej predeli ob obrobju gozdov, travnikov, raznih sprehajalnih poti in podobno. Izogibajmo se takšnih predelov

Pregledovanje oblačil

Ko se s teka vrnemo domov je zelo pomembno, da za klope pregledamo oblačila, tekaške copate, trakove, pasove in predmete, ki smo jih imeli s seboj. Klop se lahko skrije v oblačilih, zato je tudi pomembno ločiti izpostavljena oblačila od ostalih.

Tuširanje

S tekočo vodo lahko klopa speremo s telesa, tudi če sploh ne vemo, da leze po našem telesu. Ko pridemo s teka domov, ni nujno, da se je klop že prisesal na telo, zato ga lahko s tuširanjem odstranimo s telesa.

Pregledovanje telesa

Pomembno je, da se pregledamo večkrat, ker se lahko klop prisesa na telo tudi kasneje, čez dan ali dva.

Pri pregledu telesa še posebej pozorno preglejmo lasišče, za uhlji, pod pazduho, pod prsmi, v popku, okoli pasu, intimne predele ter na zadnji strani kolen.

Če je klop že prisesan na telo

Če je klop že prisesan na naše telo je pomembno, da ga čimprej odstranimo. Borelija se na človeka prenese že v 12 urah.[4]

V Sloveniji je z borelijo okuženih vsaj polovica klopov (za borelijo lahko sicer klopa testiramo tudi sami). Dalj časa, ko je okužen klop prisesan na telo, večja je verjetnost, da se je okužba prenesla tudi na nas.

Rdečina ali rdeč kolobar (eritem), ki je znak okužbe z borelijo, se vedno ne pojavi

Eritem je klinični znak okužbe z borelijo, ki se pojavi v času od 3 do 30 dni po vbodu klopa, pri čemer je običajno viden v času od 7 do 14 dni.[5]

Pomembno je vedeti, da se eritem ne pojavi v 30-50 % okužb.[6] V takšnih primerih je pomembno, da smo pozorni na simptome borelioze kot so intenzivno znojenje, povišana telesna temperatura ter bolečine v mišicah in sklepih

klopi_2borelijaČe se eritem ne pojavi, se okužbo z borelijo v zgodnji fazi odkriva s testiranjem krvi na prisotnost za borelijo speficičnih protiteles.

Če sumite, da bi lahko bili okuženi, prosite svojega zdravnika, da vas napoti na testiranje v laboratorij. Pri odkrivanju okužbe z borelijo je lahko v pomoč tudi test za borelijo, ki ga naredimo sami.

Klopi so zelo nevarni. Zavedajmo se, da lahko največ za zaščito pred klopi naredimo izključno sami. Izvajanje preventivnih ukrepov ne bo vzelo veliko časa niti denarja, lahko pa nas obvaruje pred mnogoterimi nevarnostmi, ki jih prenašajo klopi.

 

SPONZORIRANA OBJAVA


[1]     Poland A. G. Prevention of Lyme Disease: A Review of the Evidence. Mayo Clinic Proceedings, 2001(76), 713-724.

[2]     Miller J. N. et al. Tick Bite Protection With Permethrin-Treated Summer Weight Clothing. Journal of Medical Entomology, 2011(48), 327-333.

[3]     Connally P. N. et. al. Peridomestic Lyme Disease Prevention: Results of a Population-Based Case-Control Study. American Journal of Preventive Medicine, 2009(37), 201-206.

[4]     Sertour N. et al. Infection Kinetics and Tropism of Borrelia burgdorferi sensu lato in Mouse After Natural (via Ticks) or Artificial (Needle) Infection Depends on the Bacterial Strain. Frontiers in Microbiology, 2018(9).

[5]     Murray S. T., Shapiro E. D.. Lyme Disease. Clinics in Laboratory Medicine, 2010, 30(1), 311-328.

[6]     Fries A. B. et al. Information Quality Request for Correction. Regarding frequency of EM Rash in patients with Lyme disease, 2019.

Avtor: urednik
Oznake

Dodaj odgovor

Login

Lost your password?