Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 lojzeP
fantje - nehite Ančko dražit, bo še tečt prišla, pol bo pa dokazala, da ni samo zaradi MP3 - ja na forumu :idea: :clap:
sej veste - PST je ŽE v soboto - in bodo firbci lahko prišli na svoj račun - glede MP3 - ja - jasno :roll:
Uporabniški avatar
 Ancka Pomarancka
hehe, sej ne jemljem tega kot draženje... mam starejšega brata pa sem na vse hudo navajena :lol:
Uporabniški avatar
 MihaPR
Matr ste zasmetil tale topic :D

Eno resno vprašanje, zakaj rab mp3 player buffer v stilu cd playerja, sej nima kej preskočt :?:
Uporabniški avatar
 Ancka Pomarancka
Kakor se jst spoznam na te zadeve (vprasejte runnerja, da nisem kar tako ;) ) je buffer zraven predvsem "za vsak slucaj" in je bolj postranskega pomena.

Pac....ce bi slucajno hotlo kej preskocit ne bo preskocilo, in folk se ne bo pritozeval..
Uporabniški avatar
 MihaPR
Disclaimer varianta po ameriško torej. K tale ipod ma buffer 25 minut tko da mislm, da za laufat bo vec kot dovolj to :)
Bomo vidl, pride konc januarja pa bo full report pa testiranje pa to :)
Uporabniški avatar
 pegaz
MihaPR napisal/-a:Matr ste zasmetil tale topic :D
Eno resno vprašanje, zakaj rab mp3 player buffer v stilu cd playerja, sej nima kej preskočt :?:

Tko je, MihaPR, kr na gobec! ;)

Kar se bufferja (= RAM) tiče, menim naslednje:
1. če maš CD/MP3 player, je buffer potreben: on zavrti CD, prebere v buffer, ustavi vrtenje in igra iz bufferja. Nobenega preskakovanja, manjša poraba baterije.

2. če maš flash ROM player, v katerem je vsa glasba v statičnem spominu, potem bi v bistvu buffer/RAM mogoče lahko služil le hitrejšemu dostopu + nasnemavanju glasbe v nek delovni spomin (RAM). To bi lahko bilo povezano z različnimi hitrostmi branja iz RAM-a ali Flash ROM-a. O tem nisem prepričan (lahko vam pa mirno kaj nabajam!).

Razlika med RAM-om in Flash ROM-om je v tem, da je ram treba ves čas osveževat (=pporaba energije), da obdrži podatke, Flash ROM pa se v bistvu zapiše enkrat in ostane zapisan, dokler se ga ne pobriše + zapiše ponovno s posebno proceduro.

Sicer pa vsaj za Canyona MP3 512 nisem opazil, da bi bil buffer kje v navodilih omenjen.

Upam, da ste zdaj vsaj toliko zmedeni, kot jaz! ;)
LL, pegaz :)

Aja, PS: velkom, Ančka! Potem, ko si po zaslugi runnerja, O.Slona in Bajsija dosegla nacionalno slavo (kurtesi Radio Študent, poglej si v mojem hlevčku, za kaj je šlo) te ja lepo tud še mal brat. Še boljš bo pa, če nas prideš pogledat (cf. LojzeP), recimo na Fužineto nedeljo od 8.45!
 dpop
MihaPR napisal/-a:Eno resno vprašanje, zakaj rab mp3 player buffer v stilu cd playerja, sej nima kej preskočt :?:

Miha... in kje si ti našel podatek da imajo mp3 player-ji buffer
(no ja, edino če gre za mp3 player na osnovi diska ali cd-ja)

Ampak pri FLASH player-jih??? :shock: :shock:

1441 Darko

P.S. Bi rekel da gre bolj za "reklamno" potezo... tako kot pri
fotkičih... 100kratni digitalni zoom :wink: :lol: :lol: 8)
Uporabniški avatar
 MihaPR
nekje na neki strani s tehničnimi podatki za iPod so omenjal nek Buffer okol 25 minut, v smislu, da je to zadost za kakršnokoli premetavanje.
Pomojem ni lih reklamna poteza, sej je buffer v bistvu slabost playerja. NAjboljsi je t ist k ga ne rabi :)
Uporabniški avatar
 pegaz
MihaPR napisal/-a:nekje na neki strani s tehničnimi podatki za iPod so omenjal nek Buffer okol 25 minut, v smislu, da je to zadost za kakršnokoli premetavanje.
Pomojem ni lih reklamna poteza, sej je buffer v bistvu slabost playerja. NAjboljsi je t ist k ga ne rabi :)

Stari moj, iPod ma notri Hard Disk!

Jasno, da rabi buffer, ker je bralni dostop do HD vsaj 1000x počasnejši kot do RAM-a.

OK, smo podelali to problematiko (in temo, he he). ;)
LL, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 MihaPR
a, pol pa use jasno :)
Upam, da bo ta 4 giga disk zdržal premetavanje med tekom :)
 dpop
Unfortunately, I wouldn't recommend it to people who just want an MP3 player for running. It has 25 minutes of skipless play, but since it is a hard drive-based player, it does have to read the player once every 25 minutes. This is much better than it formerly was, but it still can be annoying if you are out on a several hour run. However, the multiple playlist capabilities are a wonderful addition for runners as you can format specific for different workouts. If you have the money and don't mind the skipping every half hour (or don't run more than 25 minutes at a time), then, aside from having less than wonderful earbuds, this is the perfect player. But for the majority of runners, the Ipod Mini is probably not worth the extra money.

Tole sem prebral nekje na WEB-u... in kakor jaz razumem tale Ipod princip
delovanja, je precej "čuden"... vsake pol ure naj bi nafilal buffer za 25
minut (očitno je med tem časom tišina :? ) in potem predvajal to iz
"bufferja"

Se pravi, da ima bufferja samo koliko... 32Mb???

Ampak 4Gb je pa impozantna številka 8)

1445 Darko

P.S. Pa še igrce se da igrat (med tekom) :lol: :lol:
Uporabniški avatar
 zulu
Apple gradi na imenu in designu in z ipodom ni nič drugače. Tehnologija je enaka ali v nekaterih pogledih celo slabša kot pri ostalih proizvajalcih. Šele v podrobnih tehničnih informacijah izvemo, da ipod ne temelji na pomnilnem čipu (flash chip) ali pomnilniški kartici (flash media card) temveč na pomnilnem mediju imenovanem trdi disk (hard disk). Ipod ima v sebi 32MB predpolnilnika (bufferja). Po besedah Appla predvajanje polnega bufferja pri kvaliteti mp3 datoteke 128KB/S traja približno 20 do 25 minut. Ker pa je trdi disk mehanska naprava, kar pomeni, da se morajo deli za delovanje premikati, vsakršni treslaji v naša ušesa prinesejo preskakovanje in popačenje. Zato, da do takih situacij ne bi prihajalo se podatki iz diska kopirajo v predpolnilnik (ang buffer, cache), ki ne vsebuje mehanskih delov, tako do popačenje kljub tresenju ne prihaja. Disk ob predvajanju iz predpomnilnika miruje. Do tu skoraj vse lepo in prav. Kaj pa če tečemo več kot 20 min (ipod primer) ali pogosto preskakujemo pesmi (v naravi tega ni mogoče storiti :( ), ki nam preprosto niso všeč (to se dogaja pogosto, povejte mi za en album, ki vam je v celoti všeč). Predpolnilnik pesmi shranjuje zaporedno do zapolnitve, v našem primeru 32MB, mi pa še zmeraj tečemo. Ko bo buffer izpraznjen bomo po tem času preprosto nekaj sekund prisluhnili tišini, enako se bo zgodilo pri preskoku za več pesmi. Ipodov procesor bo izdal ukaz trdemu disku, da naj v predpolnilnik pripelje novo zalogo pesmi, saj jih ta nima več na zalogi. Disk bo pljunil v roke in začel po svvojih magnetnih ploščah iskati željen odsek (željena pesem+naslednje do 32MB) dokler ne bo buffer spet sit. Apple oglašuje uporabnost ipoda kjerkoli, a pozablja na besedo kadarkoli. Iz primera sledi, da apple ni uporaben za aktivne športe, kar tek vsekakor je, kar je razvidno tudi iz njegove velikosti. Lično ohišje, preprosti uporabniški vmesnik, dobra blagovna znamka, (še) niso porok za uporabo kjerkoli in kadarkoli, čeprav nas želi bogat marketinški stroj prepričati v nasprotno. Proizvodnja mobilnega mp3 flash predvajalnika kapacitet nad 1GB pa je trenutno še nedosegljiva oziroma neekonomična tako za proizvajalce kot za kupce. Glasba je dober motivator, a vse ima mejo. Lahko kupite vrhunsko mp3 predvajalo, katerega barve ter najmodernejša silhueta bodo prikovali poglede vseh mimotekačev, lahko se napravite v "kevlarsko" tekaško opremo, a ne pozabite na "ptičke" (in avtomobile :)), ki bi vam kdaj pa kdaj radi kaj povedali ali pa na tišino jutranjega teka, ki pogosto pove več kot najmočnejši hi-fi sistem. p.s. prepričan sem, da bo še lep čas premičnih 512MB dovolj
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Mene pa zanima, ali je med TF-jevci kakšen junak, ki ima in bi mi šenkal oz. posredoval uporaben programček za pretvarjanje analognega zapisa v mp3!? Pa še kakšno šnelkurz navodilo oz. rtfm zraven.
read the fucking manual press
Pa hvala lepa!
 dpop
Ohoho... glej ga, glej... Bajsi se bo "spreobrnil"....
Kja je, Bajsi... a ne delajo kakšnega prenosnega
analognega gramofona, da bi svoje vinilke drgnil
med tekom... :wink: :lol: 8)

No, kakorkoli že... iz glasbenih CD-jev je stvar zelo
preprosta in tudi kvaliteta je "sehr gut"... drugače pa
boš moral analogni "ploščefon" priklopit na avdio
vhod na računalniku in snemati zvok... tu je kvaliteta
malo bolj "tako-tako"... pa še za ONLINE pretvorbo
v MP3 boš rabil kar kakšen pentium4...

Software pa... dej "poguglej" malo...

Aja... Bajsi, tist RTFM, ki si ga omenil... a ti sploh veš
kaj je to MP3, kaj je sample frequency, kaj je bitrate...

1452 Darko

P.S. Če češ da te (ne) zajebavam še bolj... mi pa PP pošlji :wink:
Uporabniški avatar
 Bajsi
Helou!
Popoviću, ne me jebat! Jest sem prosil za softič, ne za pridigo. S čim ga bom in kako ga bom je moja skrb. Pa tud s pisalnim strojem Olimpya bo šlo. :D
Kar se pa tiče spreobrnitve. Nič se nisem spreobrnil, samo izkoriščam danosti. Še zmeraj pa pravim, da bi bil svet lepši brez elektronsko -digitalne šare!
rtfm je mišljen bolj kako naštimaš dolžino posnetka pa taka jajca. Za bitrate in ostale lepozvočne digitalne termine me pa zaenkrat boli dupe! :twisted:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA